Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Capitularea necondiţionată s-a vrut – şi a fost chiar – formula prin care Aliaţii l-au liniştit pe Stalin

1. Adevărul din 18 noiembrie 1926 propune o inițiativă pentru perioada interbelică. Eu cred însă că e valabilă pentru întreaga Istorie a României de la fanarioți încoace:

„Ştirile rele
De iznoavă încep a circula în străinătate ştiri proaste despre noi. Acum a venit rîndul Italiei ca să se îngrijească de stările alarmante din România. Ce fel de stări alarmante s-o fi crezînd în Italia că pot să existe pe aci? Primejdii de revoluţii? Deşi e adevărat că Siguranţa generală face tot ce-i stă prin putinţă ca să acrediteze asemenea absurdităţi, nimic la noi nu dovedeşte, dar absolut nimic, că stăm pe un vulcan. Nici măcar pe un vulcan stins.

Mocirla din care chestia paşapoartelor e antipenultima necurăţenie apărută, nu mai ştim a cîta la rînd, şi nu mai gravă ca altele, nu e de natură vulcanică. Sănătatea ţării e aşa de granitică încît de aceia răufăcătorii abuzează. Sîntem uriaşul plin de vlagă şi de bonomie care-şi poate permite toate vițiile, în fiecare zi lăsată de la D-zeu, fără grijă că s-ar îmbolnăvi sau slei. Dovadă că lucrul durează de la începutul epocii fanariote aproape fără întrerupere, şi nici gînd n-avem să ne scuturăm.

De-aceia cred că cea mai potrivită propagandă în străinătate ar fi o broşură în care să se înşire toate faptele ivite, toate ticăloşiile, jecmănelile, trădările, jafurile, actele de incapacitate, etc. săvîrșite în Principate, apoi în România mică, pe urmă în cea mare, de la 1700 încoace, cu arătări, prin litere grase între degete enorme, pe fiecare pagină, că nici o dată ceva sau cineva n-a reacționat în publicul nostru.
Vă asigur că asta va pune desăvîrşit şi pentru totdeauna capăt, pe tot globul, zvonurilor de primejdii în țară fiindcă s-au descoperit cutare şi cutare grozăvenii.”

2. În timp ce citesc despre Marea Debarcare, despre Complotul împotriva lui Hitler, întîlnesc din nou critica aspră a Capitulării necondiţionate, trimisă în lume la Casablanca. În ţările satelit, dar şi în Germania, teza Capitulării necondiţionate a făcut extrem de dificilă apariţia dizidenţei. Cîtă vreme nici o fracţiune nu putea obţine condiţii avantajoase prin negocieri, era fără rost să mai rişti un complot împotriva Regimului fascist.

De acord cu denunţarea tezei ca fiind responsabilă de continuarea Războiului şi, prin asta, de sporirea inutilă a pagubelor umane şi materiale.
Numai că teza s-a ivit, la rîndu-i, dintr-o necesitate istorică.

Steagul alb al capitulării necondiţionate era fluturat de ţările satelit sau chiar de grupările dizidente din Germania înspre Alianţă.
Stalin îşi dăduse seama de asta şi intrase în Alianţă.
Coaliţia fier de lemn dintre capitalism şi comunism, împotriva Fascismului, nu mai putea funcţioana dacă nu se elimina suspiciunea lui Stalin.
Capitularea necondiţionată s-a vrut – şi a fost chiar – formula prin care Aliaţii l-au liniştit pe Stalin şi, prin care, astfel, Coaliţia a putut înfrînge Germania lui Hitler.

3. Citez din lucrarea monumentală a Domniței Ștefănescu 11 Ani din istoria României. Decembrie 1989 – Decembrie 2000. O cronologie a evenimentelor, editura Mașina de scris, 2011, pentru ziua de 19 iunie 1990:

„Muncitorii tipografi refuză să tipărească publicaţiile independente, denunţate de presa F.S.N. ca autoare morale ale violenţelor din 13 iunie.
Urmare a unor negocieri, se ajunge la situaţii absurde. Săptămînalul Zig-Zag apare în 19 iunie 1990 cu această precizare pe pagina întîi:
«Colectivul de muncă de la filiala ALEXANDRIA a tipografieiUniversulnu este implicat în nici un fel în poziţia şi opiniile săptămînalului independent Zig-Zag»”.

Director la Zig-Zag era subsemnatul. Proletariatul de la linotip avea un punct de vedere propriu despre Evenimentele din 13-15 iunie 1990. Articolele din revistă îl contraziceau. Ar fi fost normal ca Tipografii, constituiți în colectiv de redactat articole, să întocmească un articol pe care noi să-l publicăm în revistă. Ei însă au preferat să profite de faptul că puteau să nu ne tipărească. Precizarea de pe prima pagină, rară în Istoria presei, a fost rezultat din negocierile mele cu Masele Populare din tipografie. Am avut norocul de a fi la fața locului, pentru că de fiecare dată cînd apărea publicația mergeam de la București la Alexandria ca să fac ultimele verificări înainte ca revista să fie tipărită. Nu mi-a fost prea greu să negociez. Eram în relații excelente cu tipografii în general încă de pe vremea cînd rămîneam de serviciu pe întregul ziar la Scînteia tineretului. Treceam drept un șef care tăiam pe loc dintr-un material dacă paginatorii îmi spuneau că nu încape.

Gestul tipografilor de la Alexandria nu m-a surprins. Știam din Istorie că la fel procedaseră în 1946, în campania electorală pentru așa zisele alegeri libere din noiembrie, proletariatul din tipografii cu multe ediții ale Dreptății, ziar de Opoziție.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Capitularea necondiţionată s-a vrut – şi a fost chiar – formula prin care Aliaţii l-au liniştit pe Stalin”

 • Bonsoar dle Cristoiu
  1.Simpatica si duioasa ingrijorarea Italiei deja sub Duce la adresa mioriticii inca nebabuinizate
  De abia acum deduc actualul ( actual de fo 32 de Ani) devotament Al minunatilor conducatori rrromani fata de surioarele de gentute latino sau wasp
  2. Normal ca America si Britannica l -au enervat pe Stalin ….
  Intrebare simpla …credeti ca Putin renunta la cerintele din decembrie?
  3. 13-15 iunie…egalii Argentinei…Pacat…puteam sa ii batem .
  Olivoar dle Cristoiu.
  Salut vesel de sub nuc toti sri lankezii,mingii pe coada toate anacondele ca Toti sintem Romani Mai mult sau Mai Putin onesti
  Ciano

 • Pentru ca sunteți pasionat de istorie, m-am gândit sa va trimit un link la un documentar foarte bine realizat despre dinastia Romanov si felul in care a condus Rusia.
  https://youtu.be/46DEVQ8UacA

  • @Andi
   Poate ne povesteste Domnul Ion Cristoiu ca sigur stie la cate a citit….imi povestea un fost coleg de la munca….rusii in afara de testamentul lui petru cel mare mai au o strategie….urata….doar 10-15% trebuie sa traiasca decent…restul pauperi….mizeri….mujici….poate stie Dl Ion Cristoiu despre asta mai bine si mai multe decat noi…..
   Toata Stima!!!

   • Bună seara și bun găsit, Maestre Ion Cristoiu ! Din moment ce încă din vremea fanarioților românii nu reacționau în mod public în niciun fel și la niciun abuz al autorităților ,nu trebuie să ne mai mire ce se întâmplă azi ! Ne-am obișnuit să fim delăsători cu asupritorii noștri și în primul rând cu noi înșine de îndurăm de atâta amar de timp neghiobiile străinătății , dar și ale propriei noastre neputințe ! Și de ce ar fi trebuit sau ar trebui să le dăm acordul străinilor de a ști aceste lucruri și de a lua măsuri, când aceste măsuri le puteam și le putem lua și singuri ?Capitularea Germaniei Naziste a fost necesară pentru instaurarea păcii în lume în general și pentru Europa în special, dar capitularea noastră ,ca cetățeni români și ca stat liber în lupta cu corupția, cu nedreptatea și cu umilirea noastră fața de porțile înalte ale Europei astăzi și ale altor porți în trecut ,nu a fost și nu este deloc necesară, dovadă fiind eroismul soldaților români din Războiul Pentru
    Independența
    României și din cele două războaie mondiale, dar și Crearea României Mari ! Au uitat de aceste evenimente cu desăvârșire politicienii de azi ai României ,sau se fac că plouă , dar pentru ei din fericire plouă cu avantaje : funcții bune, venituri pe măsură, pensii bune și foarte bune,iar pentru noi cu dări cât mai multe și mai mari către stat ! Vă mulțumim din tot sufletul pentru un editorial excepțional de frumos și de interesant, realizat și argumentat cu multă obiectivitate și acuratețe , Maestre Ion Cristoiu ! Felicitări ,Maestre !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *