Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Capri – o altă toamnă, aceiași ochi, alte priveliști

După aproape un an am revenit la Capri pentru șapte zile.
Din octombrie 2018, cînd am luat la bani mărunți semnele șederii lui Tiberiu, timp de 10 ani, pe insulă (27-37), de unde a condus fără probleme ditamai Imperiul Roman, am citit mult despre acest personaj defăimat de Tacitus pentru eternitate și reabilitat de toți istoricii de la autorul Analelor încoace.
Am revenit, așadar, pe urmele lui Tiberiu mult mai bogat ca anul trecut în lecturi despre Al doilea Cezar, cum i se spune urmașului lui Octavian, despre Împărații romani și despre Roma în general.

Deși iscodind cu precădere urmele prezenței romane la Capri – Vila Jovis, Matermania, Domecuta, Bagnio di Tiberiu, Palazzo a Mare (reședința de vară a lui Octavian), Portul Tragara, nu mi-au putut scăpa totuși imaginile vieții cotidiene din această insulă celebră.
Le reproduc și le comentez sub titlul Capri – O altă toamnă, aceiași ochi, alte priveliști.


Fotografia 1

După Pizza Tiberio, iată și Fresh Juice-ul Tiberio Hill Recovery.


Fotografia 2

Noapte de noapte, yahtul de lux (500 milioane euro, elicopter la bord) al unui miliardar rus a strălucit în rada portului Capri, ca pe o scenă pentru spectatorii din amfiteatrul care e insula.


Fotografia 3

Mai mulți ( turiștii) fac mizerie. Unul ( lucrător din Capri) face curat în urma lor.


Fotografiile 4 și 4 bis

Sîmbătă după-amiaza Belvedere Tragara e închiriat pentru nunți. Ale celor veniți de hăt, departe, să se căsătorească aici, și nu ale localnicilor. Nici o surpriză să vezi mirese mergînd pe stradă.


Fotografia 5

Vitrinele de pe Vittorio Emanuele (un fel de Strada mare a Capri-ului) sînt atît de seducătoare, că uiți (femeie fiind) de hotelul către care tîrăști valiza.


Fotografiile 6 și 7

Vorba gazetarilor comuniști de pe vremuri: Marina Grande Ieri (1905) și Azi (2019)


Fotografia 8

Ca și data trecută, de cum am intrat în apartament, s-a și ivit Pisica din vecini. A stat cu noi tot sejurul. Va sta și cu următorii clienți ai apartamentului?


Fotografia 9

Singura coadă întîlnită la Capri (cu excepția celei de la autobuzul de Anacapri):
La înghețata la cornet de pe Vittorio Emanuele.


Fotografia 10

Cum adică, e deschis de la 5.30 la 24.00? Cine dracu vine să mănînce, în vacanță fiind, la 5.30 dimineața?


Fotografia 11

De aici, Tiberiu vedea zilnic Golful pînă departe, la Napoli. Spre deosebire de mine însă nu se putea trage în poză cu telefonul mobil.


Fotografia 12

Cea mai vizitată încăpere de la Vila Fersen: Cea în care Jacques Fersen se droga împreună cu amicii.


Fotografia 13

La Capri podgoriile se întind pe verticală.


Fotografia 14

Din spate nu ne putem da seama dacă persoanele care merg pe Via Camerelle sînt sau nu vedete.


Fotografia 15

Monumentul funerar al lui Giacomo Arcucci de la Biserica San Stefano. Personaj shakespearean acest Arcucci. Secretar și amant al lui reginei Jeanne I a Napolelui și membru al celei mai nobile familii din Capri, finanțează ridicarea celei mai mari mînăstiri de pe Insulă- Certoza di San Giacomo (1371- 1374). După moartea tragică a reginei, rămîne sărac. Primește dreptul de a fi călugăr la mânăstirea pe care el a umplut-o de donații și prerogative.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Capri – o altă toamnă, aceiași ochi, alte priveliști”

 • Emil Zmau, esti bine ba, baiatule! Evoluezi sau o nimerisi.. 🙂
  De obicei nu te intereseaza masura, ritmul sau pe ce silaba cade accentul la cuvintele pe care le fortezi sa rimeze.

 • Luni, in cadrul unei reconstituiri, Dincă va „exemplifica” modul de folosire a butoiului din curte ! Se caută voluntari pt … experiment !

 • Maestre Cristoiu, eu nu sunt fan Traian Basescu, dar ceea ce scrie în articolul de mai jos ma intriga. Ar trebui sa va intrige si pe dv., tinând cont ca nu v-ati dezis de Base nicio clipa. Când va întoarceti, sa nu uitati sa-l urecheati pe prietenul Gâdea. Ziceati cumva ca raspopitul ar fi bun si de presedinte al României?
  https://ziaristii.com/incredibilul-fake-news-marca-antena-3-psd-cazul-basescu-securitate-trei-falsuri-grosolane-depistate-de-un-fost-ambasador/?fbclid=IwAR0HDZNkajRw-J7_uROwetlsMW-1ipB6PG3-ZuaZ812LaL6S3gk3UAHQBII
  P.S. Vacanta placuta, va invidiez!

  • Pai ce e mai important, ca a fost securist, sau ca o fituica vanturata prin presa si careia nu prea ii da nimeni importanta, este falsa??
   Ca ete ce zice in linkul indicat de tine:
   ¨ Printre documentele pe care se bazează CNSAS nu se află însă și făcătura lansată de Mihai Gâdea….¨
   Adecaaa, nu in baza spuselor lui Gadea este acuzat Base, ci in baza a ceea ce a scos Secu de la scorbura..

   • Amândoua sunt importante.
    1. In privinta lui Basescu, astept verdictul si dezvaluirea documentelor pe care le-a dosit CNSAS pâna acu.
    2. In privinta Antenei3, am o simpla nedumerire: ce cauta Ion Cristoiu în televiziunea care a prezentat documente false despre Basescu ( ceea ce, sincera sa fiu, eu nu am stiut pâna acum).

    • Esti intrigata si indignata de minciuni si manipulari, dar tu pui botu´ la fel de usor daca manipularea vine de unde-ti convine tie.
     De ex , in link-ul indicat de tine, una din cele 3 ¨dovezi¨ ale falsului grosolan, e ca fontul Times New Roman nu exista in 1984.
     Ia de-aici un articol, ca cica exista din 1930..
     Pe celelate doua nu m-am mai agitat sa le verific.
     https://typographyforlawyers.com/a-brief-history-of-times-new-roman.html

     • Acu vazui, cica nu exista fontul ¨la masinile de scris¨… Tot minciuna, ca exista, par exemple, la masinile de scris electrice scoase de IBM pe la mijlocul anilor 60:
      ¨In the mid-1960s, a derivative of Times New Roman known as ‘Press Roman’ was used as a font for the IBM Composer. This was an ultra-premium electric ‘golfball’ typewriter system..¨
      https://en.wikipedia.org/wiki/Times_New_Roman

    • Daca ai dreptate, si nu am de ce sa nu te cred, înseamna ca se duce naibii tara asta cu totul, iar noi, manipulati de catre toti politicienii, nici nu stim ca participam cu entuziasm la demolarea ei.
     Te rog sa intri pe site-ul amintit sa le dai o replica mincinosilor (ma razbuni pe mine în felul acesta 😎 ). Vad ca tu te pricepi la niste chestii despre care eu nu am habar.

     • E bine ca nu esti o cauza pierduta. 🙂
      Nu stau sa ma inscriu pe toate site-urile si forumurile…si asta mi se pare prea mult.

     • 😉

 • Maestre, dar te plimbi, … te plimbi … !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *