Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Carmen Tănase: „Nu am contestat existența bolii, pentru că așa mi s-a pus în cârcă, ci măsurile absolut aberante”

Invitată la  „Ochii pe mine!” cu Vlad Craioveanu, Carmen Tănase ne-a povestit despre ce a înseamnat perioada de pandemie pentru un actor. Totodată, actrița ne-a vorbit despre temeri și comunicare în vreme de Covid.

„Eu cred că mesajele ar fi trebuit să fie optimiste. Cred că în față ar fi trebuit aduse cazurile vindicate, succesul unui tratatament. Dar, faptul că este o rată atât de mare de supraviețuire, cred că asta ar fi trebuit să fie principala știre și nu cealaltă. Eu cred că ar fi trebuit să le spună oamenilor cum să-și păstreze sănătatea. Cum să faci să îți crești imunitatea? Cum să faci sport?”, spune Carmen Tănase.

Carmen Tănase, despre cum se vede lumea în pandemie

„Nu se vede prea bine. Nu văd bine lumea asta. O văd gri, pustie, plictisitoare, restrictivă. Fiecare încearcă să-și facă sărbătorile cât mai colorate cu putință, dar nu prea iese.”

Carmen Tănase, despre anul 2020

„Anul 2020 a început foarte bine din punct de vedere profesional și a durat puțin pentru că de prin martie s-a cam terminat. Din data de 9 martie, cu ușoare zvâcniri în vară, zvâcniri în vară, zvâcniri în aer liber, a stagnat. Am repetat în speranța că într-o bună zi vom putea să și arătăm și ce am repetat.”

Carmen Tănase, despre supărările din timpul pandemiei

„Cel mai tare m-a supărat exagerarea ieșită din comun. Nu am contestat nici o secundă existența bolii, pentru că așa mi s-a pus în cârcă, ci măsurile absolut aberante. Decizia de a închide o planetă ar fi presupus, în mintea mea, să fie o nenorocire atât de mare încât să nu poată fi controlată absolut deloc. Așa am judecat eu. În clipa în care există această boală care, în proporție de 98%, este vindecabilă și în multe, foarte multe cazuri, nu știu ce procent din acest 98% cu un simplu paracetamol sau deloc, consider că măsurile sunt absolut exagerate deoarece, din asta, a decurs un dezastru: economic, de toate felurile…uman, omenesc. Oamenii sunt în pragul psihozelor, disperării.”

Carmen Tănase, despre cum crede că ar fi trebuit să se procedeze în perioada Covid-19

„Aș fi văzut corect să se întâmple lucrurile așa cum s-au întâmplat și până acum în cazul atâtor afecțiuni care au produs morți. Unele într-un număr mult mai mare decât asta. Fiecare să își facă treaba, în sensul că, în clipa în care ai niște simptome, de o anumită boală, te duci la medic, îți dă un tratament, dacă ești de internat, te internează, dacă nu ești de internat te duci acasă, dar viața continuă, merge mai departe. Eu continui să spun ce am rezolvat dacă suntem în colapsul acesta economic și vom fi mulți ani de aici în colo.

Și ce am rezolvat cu asta? Ce am rezolvat cu frica, cu groaza băgată în oameni? Eu știu că frica este vibrația cea mai de jos pe care o poate traversa un om și generează foarte multe lucruri. În momentul în care îți este frică, ești foarte vulnerabil din toate punctele de vedere. Sistemul imunitar e la pământ în clipa în care îți este frică tot timpul de ceva. De zece luni de zile este o panică absolut continuă. Nu face bine asta!”

Carmen Tănase, despre rolurile vieții ei

„Eu joc cu bucurie orice mi se oferă. Încă am păstrat acea inocență de acum 80 de ani (n.r. râde). Ca să trag o linie imaginară, în televiziune normal că a fost Flacăra, serialul acela care mie mi-a adus multe bucurii, a fost ca o terapie.”

Carmen Tănase, despre ce a înseamnat faptul că a avut-o profesoară pe Olga Tudorache

„E totul. Înseamnă totul. Nu-mi imaginez cum aș fi putut funcționa cu alți profesori, deși am mare stimă pentru toți profesorii pe care i-am prins eu în facultate. Toții greii. M-am potrivit cumva cu felul doamnei Olga Tudorache. Eu o consider a doua mea mama. Uneori, ceea ce n-am putut să-i spun mamei, i-am spus ei. Am făcut turnee multe împreună. Legătura a fost și a rămas foarte puternică. Ea rămâne pentru mine mama.

Carmen Tănase despre prietenia cu Principele Radu Duda, care i-a fost coleg de facultate

„Radu Duda era extraordinar de… În primul rând este deștept și apoi are un umor care mie îmi convine foarte mult, pentru ca este un umor subtilo-agresiv. Îl consider fratele meu. Pe partea de actorie, avea șanse să ajungă foarte departe. El s-a oprit pentru că a vrut. Acum, unde este, este ca peștele în apă.”

Carmen Tănase, despre actrița/ actorul preferați

„Olga Tudorache, fără discuție, apoi este prima mea profesoară Olga Delia Mateescu, cea care m-a pregătit ca să intru la facultate. Iar actrița care este așa… zeitate este Ana Magnani și actorul Anthony Quinn.”

Carmen Tănase, despre teatrul online

„Nu cred absolut deloc în teatrul făcut pe online. Și nici nu am văzut în perioada asta deloc. Dădeau teatrele, săracele – vrând să facă ceva ca să-și justifice banii – spectacolele. Ce aberație! (…) Acum încep, înțeleg, să se miște, să filmeze cu patru camere, dar nu-i același lucru. Spectacolul construit pentru scenă, este spectacolul pentru scenă și are nevoie de energia care vine din sală. Este evident! (…) Aici la teatru, noi știm foarte bine ce prinde la public. Uite, la repetiții, noi zicem, la o replică, uite asta-i de aplauze. Și construiești spectacolul în funcție de oamenii care sunt în sală. Mie personal îmi place să merg în sală. Punct.”

Carmen Tănase, despre ce înseamnă fericirea

„Nici nu cred că am atins vreodată fericirea. Adică, starea aceea ideală de fericire, așa cum mi-o imaginez eu. Cred că sunt momente. Azi a fost soare și că am ieșit cu cățelul și am zis: ooo, parcă vine primăvara! Dar, a fost scurt. Ca fericirea…”

Carmen Tănase, despre prietenia adevărată

„Da, există prietenia adevărată și eu mă bucur de asta. Am câțiva prieteni care la orice oră zi și din noapte sar și ajută chiar dacă eu nu cer ajutorul. Și eu la fel pentru ei.”

Carmen Tănase, despre lucrurile pe care ar fi vrut să le facă, dar nu a reușit până acum

„Am vrut să fac un adăpost pentru animalele fără stăpân și nu m-a ținut punga. Vreau să mai fac ceva, care poate să aibă o anume legătură cu profesia asta, dar nu este teatru, este altceva. Nu vreau să spun prea multe, că am așa superstiția asta că, dacă tot spui, nu-ți iese.”

Carmen Tănase, despre ce și-ar dori să facă dacă ar avea puteri magice

„Aș da cu praf de stele, cu praf de zâne. Dacă aș avea o putere supranaturală, aș face cumva să nu mai existe trădare. Dacă ești trădător, ești în genunchi, vreau să stea lumea în picioare. Orice ai fi, poți să fii și tâlhar, dar dacă ai coloană vertebrală și-ți asumi, atunci… Nu poți să fii trădător, fără să fii și impostor.”

Carmen Tănase, despre ce-i dă putere și o remontează de fiecare dată

„La spectacol este cu totul diferit. La spectacol, se uită absolut orice durere fizică se pierde. Este o magie acolo, cumva! Brusc nu mă mai doare nimic. După ce s-a terminat spectacolul mă doare iar. (…) Mă mai binedispun animăluțele pentru că am multe. Nu-mi permit să cad în depresie, pentru că niște suflete depind de mine. Și atunci trag de mine că trebuie să duc în cârcă niște chestii. (…) Am 9 pisici într-o casă și 5 în altă casă. Un cățel în casa cu 9 pisici și 2 căței în casa cu cinci pisici. Toți sunt salvați de pe stradă și de la adăpost.”

Carmen Tănase, despre decizia guvernanților de a închide școlile

„Eu nu aș fi oprit școala nici o secundă, dar trebuie să îți asumi asta. Sunt o grămadă de lucruri pe care trebuie să ți le asumi. Eu nu aș fi oprit-o nici o clipă. Mai bine o închideau de tot. Un an de zile facem pauză decât să îi chinui cu șapte ore. Eu fac niște cursuri de actorie și de televiziune cu niște copii de 12-13-14 ani care sunt niște copii triști care nu se joacă. Acum îi învăț niște ABC-uri peste care au sărit. Sunt copii care nu ies câte o săptămână din casă pentru că nu au timp. Stau șapte ore cu ochii într-o tabletă sau într-un laptop. Până acum 10 luni de zile nu era indicat să îți lași copilul să stea foarte mult cu ochii în tabletă. Acum, copilul stă numai cu ochii în tabletă și după șapte ore de cursuri care sunt vai mama lor și alea, au teme…Imens de scris. Și nu au timp să iasă afară, să ia o gură de aer.”

Carmen Tănase, despre avântul tehnologic și relațiile dintre oameni

„Categoric, le-a superficializat! Am spus în mai multe rânduri ca, mie, personal,tehnologia mi-a distrus viața. Mă enervează atât de tare că trebuie să faci 7 manevre ca sa faci un telefon. Nici nu am laptop, că este mai simplu cu tableta. (…) Lăsând gluma la o parte eu cred că o ajungem curând să ne batem cu bâte, adică atât de tâmpiți o să ajungem. O să stăm cu ochii în Netflix și nu o să mai știm nici unde este întrerupătorul de lumina.”

Carmen Tănase, despre prețul succesului

„Eu am devenit cunoscută la 45 de ani,  hai să zic 43, eu având 60 acum. Erau actori mari. Noi eram tineri, ne uitam la ei ca la soare. (…) Da, după seriale a venit celebritatea. Pe mine nu mă deranjează absolut deloc și cred că este o ipocrizie. Când te faci actor, te faci actor ca să te cunoască lumea. Este foarte bine că te oprește lumea, că nu mori un anomim. Dacă oamenii se bucură că te văd ce poate fi mai extraordinar decât asta? Mai sunt și din ăștia care sunt deranjați de celebritate. Vine cu totul. Vine și cu bune și cu rele. Nu te iubeste toată lumea. Omul se uită și înțelege cât poate!”

Carmen Tănase, despre persoanele cărora vrea să le mulțumească

„Mamei aș vrea să-i mulțumesc. Mama mai trăiește, tata nu mai trăiește că i-aș mulțumi și lui, pentru că semăn foarte mult cu el. Mamei că mă suportă și băiatului meu că mă suportă, că ne suportăm reciproc, că nu este ușor. Este micuța mea familie și cui să-i mulțumesc decât micuței mele familii? Acum a venit și Tudor din Olanda și o să trecem peste greutățile astea, în picioare, împreună!”

Carmen Tănase, despre copilărie și Crăciunurile de altădată

„Când eram copil, l-am văzut pe Moș Crăciun. Îmi aduc perfect aminte că și iernile erau frumoase pe vremuri, acum totul este gri și mocirlos. Aveam un brad în care erau lumânări. Și am vrut să-l pândesc pe Moș Crăciun. Și probabil că am adormit nu-mi explic. În orice caz, ori am visat, ori m-am trezit și la geam l-am văzut pe Moș Crăciun. Era bătrân, mic, pitic în albastru, cu bărbuță. Și când a văzut că eu mă uit la el, a fugit. Eu m-am dus repede la geam și el a ieșit pe poartă. Drept pentru care, eu cred și acum, în Moș Crăciun. În clipa în care eu m-am întors de la fereastră, sub brad erau cadourile și înainte nu erau.”

Carmen Tănase: „Nu prea îmi place să mă îmbuib așa de sărbători. Cât poți să bagi în tine? Zic dacă tot ne-a dat Dumnezeu sau cine ne-o fi dat mizeria asta s-o trăim, am zis să mai înțelegem și ce înseamnă Crăciunul de fapt. Este vorba despre o naștere.”

Carmen Tănase, despre cum și-a crescut copilul, dacă a fost sau nu o mamă restrictivă pentru Tudor

„L-am lăsat să facă ce a vrut el, să plece unde a vrut el și nu l-am oprit niciodată. Deși mi s-a spus: Olanda? Unde trimiți copilul, la pierzanie? (…) Cu pandemia asta, Tudor a terminat-o cu Regia de film. Oricum, de câțiva ani îl încerca pictura și acum a ajuns la niște performanțe extraordinare. Și scrie foarte bine. Acum, este pe off că toată planeta este pe off și oricum meseriile astea creative nu mai intererează pe nimeni.”

Carmen Tănase, despre repercusiunile virusului asupra oamenilor, în special asupra tinerilor

„Nu este chiar așa o fericire. Un om tânăr care are ceva în cap, care are niște planuri și niște perspective, vede cum toate planurile astea se duc… pe scurgerea de la baie în mare viteză și nu poți să le oprești. Nu este foarte comod lucrul ăsta pentru un om tânăr. Nu poți să-ți faci niciun plan de pe o zi pe alta. Ești condiționat de o grămadă de lucruri care apar.”

Carmen Tănase, despre provocările din România lui 2020

„Pandemia și Punct. De la asta s-a dus naibii tot. Părerile mele sunt ale mele, nu vreau să mă înregimentez în absolut nimic. Și eu îmi spun părerea de una singură, pe persoană fizică. Cui îi place bine, cui nu, nu! După părerea mea în România acuma, poate să vină și o focă. Lucrurile sunt atât de stricate încât nu se va schimba absolut nimic.”

Carmen Tănase, despre ce-și dorește de la 2021

„Aș vrea măcar să pot să joc. Nu am mari așteptări, adică cumva să-și facă un pic de culoare în nebunia asta, meseriile artistice.Să fim sănătoși și să le ducem cu fruntea sus!”

(Articol preluat de pe Aleph News)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *