Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Carol al II-lea, în luptă cu Hotelul Athénée Palace

Măsura e îndreptată, într-adevăr, împotriva lui Maniu. Liderul ţărănist obişnuia să tragă la Athénée Palace cînd venea la Bucureşti. Nu era o întîmplare. Era un obicei. De-a lungul întregii sale vieţi politice, Iuliu Maniu nu va sta la hotel sau la amici, ori de cîte ori ajungea la Bucureşti. Contemporanii pun asta pe seama unui obicei transferat din politică în viaţa personală. Cu sau fără ironie, se spunea că fruntaşul ţărănist nu reuşise, din cauza pertractărilor şi tergiversărilor, să se însoare sau să-şi facă o locuinţă. Potrivit anecdotei, el comandase unui arhitect planurile pentru o casă în Capitală. Iuliu Maniu l-ar fi întrebat unde îi va fi toaleta: la parter sau la etaj. Arhitectul i-a spus că alegerea e a lui, a proprietarului. Iar Iuliu Maniu, pus în faţa unei decizii categorice, l-a amînat ani întregi cu mult aşteptatul răspuns unde să-i fie plasată toaleta. Şi astfel, a rămas fără casă în Bucureşti.

Constantin Argetoianu îl vizitează pe chiriaş în dimineaţa lui 7 februarie 1938. Cu motiv bine întemeiat. Zvonurile despre o posibilă lovitură de stat carlistă au năucit clasa politică. Fruntaşii partidelor din Opoziţie se agită fără rost, mai mult din îngrijorare, decît din credinţa că se poate face ceva. Versatul politician descrie cele întîlnite la faţa locului:
Văzut azi-dimineaţă lung pe Maniu. M-am dus la el, la Athénée Palace, unde nu-l mai văzusem de ani şi ani de zile. L-am găsit în aceeaşi odaie goală, fără o carte, fără o revistă, fără nimic personal. Aceeaşi valiză mică pentru două cămăşi şi manşetele de celuloid, ca acum 15 ani”.

Măsura îl viza şi pe Nicolae Lupu, deoarece veşnic agitatul politician şedea la hotel. Hotărîrea îl constrînge să se mute.
Astfel istoria democraţiei noastre de Balcani e plină de învăţăminte pentru prezent. Învăţăminte de cum să-ţi lucrezi adversarii prin orice mijloace.

P.S. La începutul lui decembrie 1938 se închide şi celebra cafenea Corso din Piaţa Palatului. Motivul? Se făcea prea multă politică!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *