Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Castro recunoaște că n-a învățat limba rusă

De ce trebuie învățată engleza. Recitind interviurile lui Castro din primii ani ai Perioadei Speciale, descopăr în Discursul ținut la Congresul Educației, Științei și lucrătorilor din Sport din 22 decembrie 1991, la această mărturisire senzațională despre greșeala regimului castrist de pînă acum de se concentra pe învățarea limbii ruse în detrimentul limbii engleze:

„Am comis și alte greșeli. Nu le-am rezumat pe toate. Nu toată lumea are posibilitatea să învețe rusește . Eu nu am făcut-o. (rîsete). Nu am încercat efectiv. Dar am putea spune că studiul limbii ruse s-a generalizat. A fost necesar să studiem rusa și a fost necesar să abandonăm engleza. Am confundăm merele cu portocalele, cum se spune în mod obișnuit. Ce treabă are asta? Înseamnă să confunzi ideologia cu limbajul. Principalii vorbitori, yankeii, îmi sînt prea puțin simpatici. Adeseori ei nici nu știu să o vorbească bine, unii dintre ei.

Putem să găsim puține lucruri bune în colonialism, dar este un fapt că engleza a devenit o limbă universală, la fel cum spaniola a devenit limba universală a acestui continent , care a fost locuit , în mare parte , de mii de triburi indigene care aveau limbi diferite. Ei ne-au lăsat spaniola, unul dintre puținele lucruri pozitive ale acestei etape groaznice ale istoriei. Ne-au impus o limbă, dar acum, că o avem, nu o să renunțăm la ea pentru că ne-au lăsat-o spaniolii. Trebuie să o îmbunătățim și să știm să o utilizăm de asemenea.

Să înveți limba rusă. Nu găsiți nici o operă literară nouă în rusă. Trebuie așteptat să se publice una în Rusia în 10-15 ani. Sau o lucrare științifică. Mai ales, cel mai important, o lucrare științifică. Aproape toate lucrările științifice, dacă sînt publicate în Japonia, în Europa, sau în altă parte, sînt imediat traduse în engleză. A devenit o limbă internațională și noi, idioți fiind, am abandonat engleza.

Se impune să corectăm asta. Îmi amintesc că ambasadorul sovietic era aici. E o persoană foarte drăguță și un foarte bun prieten de-al nostru. A fost foarte trist, pentru că eu, de pe o platformă precum ce a de azi, am spus că trebuie să studiem limba engleză, că trebuie să rectificăm acest lucru.

L-am întrebat cînd m-am întîlnit cu el zilele trecute într-o comisie: Ei bine, spune-mi, ce faci? Ce limbă studiezi, spaniolă? El a răspuns: Nu, Engleză.

Toți sovieticii studiau limba engleză. Imperialismul iubește asta, dar nu are nimic de-a face cu nimic altceva. Nu cred că vor învăța cum să devii capitalist în patru zile, indiferent cît de mult engleză ar ști. Toată lumea învăța engleza, nu spaniola, în timp ce noi, idioți, învățam rusa. [Rîsete] Îți dai seama de puterea influenței? Și cum influențele negative pot avea o influență?”

*

Din ziare. Universul din 8 august 1942 reproduce următorul Comunicat:

Noua reglementare a turneelor teatrale în Transnistria

Primim următorul comunicat: «Guvernămîntul Transnistriei constată că reprezentaţiile teatrale date de anumite trupe din ţară la Tiraspol şi Odessa sînt puţin realizate în privinţa valorii artistice.

Autoritatea politică Românească de aici, fiind încă într-o fază cînd trebue să fie susţinută de reale valori spirituale pe toate planurile vieţii artistice, trupele de teatru care au de gînd să întreprindă pe viitor turnee în Transnistria, au obligaţia să organizeze ansambluri cu actori de reputaţie bine stabilită şi spectacole de înaltă ţinută artistică. Cererile de turneu se vor adresa direct guvernămîntului şi nu direcţiunilor de teatru, acestea neputînd organiza niciun spectacol, fără aprobarea guvernămîntului».”

Textul dezvăluie o realitate:
În Transnistria veneau să dea spectacole tot felul de tiriplici.
Nu pentru că marile ansambluri făceau grevă antifascistă, ci pentru că turneele erau prilej de învîrteală pentru tot felul de șmecheri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Castro recunoaște că n-a învățat limba rusă”

  • Stimate Domn,
    Stiu ca ceea ce indraznec sa cred dupa toata nebunia cu falimentul bancilor americane nu are legatura cu subiectul prezentat de dumneavoastra, dar cred ca americanii au inceput sa invete de la rusi cum se face o „maskirovka”. Pana acum US era tara care tinea Ukraina in priza si mai mult ii forta cumva si pe europeni sa se alinieze. Se pare ca acum s-au cam plictisit vazand ca in ciuda sporirii ajutorului cu logistica si armament, mult trambitata contraofensiva ucraineana nu mai vine, si ei (US) stiau prea bine ca nici nu ar fi avut cum. Mai mult, pe fondul unei viitoarei „medieri” chineze a conflictului, este ocazia cea mai buna sa o stearga „englezeste”. Si anume cum? Creezi o criza artificiala in tara ta, cea cu SVB e ca o manusa si uite asa, pe fondul „necazului tau”, ai o scuza excelenta sa iesi din vria ajutorului catre Ucraina.

  • Pe toate canalele subiectul de câteva zile este decesul lui Rudel Obreja. Nimeni nu mai știe clar de ce a fost condamnat în Gala Bute.
    Coana Justiție în roba neagră ca Moartea a încâlcit povestea ca să nu se vadă că a fost făcută la comandă. E una din sutele de comenzi primite de Kovesi de la secu.
    Cert este că Udrea nu a organizat Gala Bute de capul ei, au semnat miniștrii de la economie (Ion Ariton), de la finanțe (Ialomițeanu) și veșnicul fostul și actualul ministru al Justitiei – Catalin Predoiu. Același Predoiu care a tergiversat cât a putut eliberarea pentru tratament a lui Obreja.
    Evident că pe lângă Coana Justiție e de vină absolut toată mass-media care a susținut ani de zile așa-zisa luptă anticorupție.
    Și bine înțeles șeful statului Iohannis care a condus de sus prin Kovesi ani de zile acestă mizerie, acestă prigoană cu accete hitleriste.

    *
    Au fost decernate premiile Oscar. Nu cunosc audianța dar cred că nici un om decent nu s-a uitat.
    Organizatorii de azi de la Oscar au un fel de sită deasă, nu se premiază decât pe criterii de rasă, gen, afiliere LGBT, persoane cu handicap și alte criterii patetice corecte din punct de vedere politic. Covorul roșiu a ajuns o rușine, se defilează cu ținutele cele mai oribile, de prost gust. Multe actrițe au venit în curul gol doar cu o plasă transparentă aruncată peste ele, cică Paco Rabane și Gucci. Pornografie.
    Nici măcar nu încerc să văd un film premiat cu Oscar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *