Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Câteva observații pe marginea noii limbi

Noul DOOM, cu toată bogăția lui sărăcuță de noutăți, a apărut degeaba. Fiindcă în ultimii doi ani au apărut sensuri noi, atât de scoase din cele vechi încât ar trebui să dubleze orice intrare de dicționar. Am notat mai jos câteva, să fie la îndemână… Bineînțeles, mai sunt și altele, dar lista lungă o fac academicienii.

  • Adevăr (pl. gogoașe): Concept variabil care funcționează pe principiul criptomonedei – puțini pricep, toată lumea cumpără.
  • Carantină (pl. bingoaie): Perioadă de 21 de zile cu execuție în spital sau la domiciliu, care poate dura și 14 zile, ori zece, poate chiar 5, dacă ai noroc. Însă niciodată mai mult.
  • Dezinformare (pl. adevăruri): Orice raportare care ar putea avea legătură cu realitatea.
  • Jurnalist (pl. trompete): Funcționar, cu sau fără mânecuțe, care numără norii de pe cer și raportează prompt publicului că-s bombardiere, seringi, flașnete, șaorme sau orice altceva s-a stabilit în ședința de redacție.
  • Kilowatt (pl. bingoaie): O mie de wați la preț de două, poate chiar trei. În curând o să fie inclus în rețeta fericirii planetare.
  • Medic (pl. flașnete): Persoană competentă care îți explică la televizor ce să faci ca să nu-ți cadă urechile și alte părți componente despre care s-a aflat recent că nu mai sunt chiar ce erau odată.
  • Om (pl. bingoaie): Biped fără pene și cu unghii late, de care trebuie să fugi mâncând pământul.
  • Rațiune (pl. fâsuri): Facultate care apare în cele mai misterioase moduri cu putință dacă pornești televizorul ori intri pe net în regiunea controlată de rețeaua sindicală a guvernului.
  • Știință (pl. bingoaie): Ramură evolutivă a epistemologiei care se ocupă cu demonstrarea prezenței prin absență și viceversa, în funcție de rentabilitatea întreprinderii.
  • Verde (pl. maro): Culoare care în vechime reprezenta natura, primăvara, prospețimea, tinerețea, iar astăzi reprezintă tot ce-o să treacă din buzunarele și telefoanele copiilor și nepoților tăi în ale cui trebuie.

NOTĂ: După cum se observă foarte ușor, din motive legate de acuratețe, în cazul mai multor noțiuni s-a adoptat pluralul universal „bingoaie”, care e un plural mai popular și mai expresiv decât ceva strict normative. La cele care nu au plural universal se recurge la unul cât mai apropiat logic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Câteva observații pe marginea noii limbi”

  • Știinta (sens 2): Ramura evolutiva a religiei. A se vedea expresia „a crede in stiinta”. 😎

  • Mulțumesc, mă bucur că s-a bucurat cineva. Scuze pentru eroarea de kilo, dar până la urmă e oficial: între „de două ori” și „de patru ori” nu e mare diferență, cum ne arată presa și guvernul. 🙂

  • De la „Legile fundamentale ale imbecilitatii umane” de Cipolla, eu nu am vazut ceva mai bun. 😛 😛 😛

  • 😆 😀 😎
    Ha, ha! Definitii superhaioase foarte reusite si prea adevarate. Cu exceptia celei prin care definiti cuvântul „medic”.
    Ar fi trebuit poate sa-l vizati doar pe medicul politruc, sa nu generalizati… 🙂

    • Credeam că e limpede că e vorba de medicii de la televizor – mă rog, cei citați întruna de presa năimită. Cunosc medici extraordinari, doar anul trecut am întâlnit vreo doi incredibil de buni în meseria lor și de umani, așa că nici prin cap nu mi-ar trece să-i bag pe toți în aceeași oală.

      • Multumesc ca ati precizat, pentru ca la noi, s-a ajuns în situatia în care prea multi îi blameaza pe toti medicii din cauza celor de la televizor… Si eu am întâlnit. Mai multi. La fel de buni.
        🙂

  • Inspirat.
    Dar ati gresit la „Kilowatt”. Scumpirea nu e de 2-3 ori, ci de peste 4.
    .
    Il platesc in prezent cu 0,329 pe bucata. M-a anuntat enelul printr-o scrisoare ca foarte curand o sa-mi livreze cu 1,368 lei pe acelasi kilowatt. Adica de vreo 4.16 ori mai mult. Deci kilowattul meu nu se incadreaza in dictionarul dvs.
    .
    S-or fi gandit ei, conducatorii iubiti, sa nu mai astepte si sa ne faca si noua o bucurie fix acum prin pandemie, prin iarna fara apa calda in calorifere, cand ce sa vezi, trebuia sa consumam curent sa ne incalzim, daca din calorifer nu iese caldura. Traiasca liberalismul si progresismul.
    .
    (Bonus: din scrisoare deduc ca m-au mutat de la serviciu universal la un contract de piata concurentiala fara sa-mi ceara acordul si semnatura, cam de vreun an. Curat abuziv. Scuze, liberal si progresist, am vrut sa zic).
    .
    Vanduram tot la straini. Destepti. Totul e perfect. Ne conduc sclavii lor. Sclavi pe bani multi si cu sustinatori multi si destepti de bubuie. Din ce or sa plateasca cei cu salarii sau pensii minime sau… pe acolo, tot mici? Va intreb. Din ce o sa-si mai cumpere lemne pentru iarna viitoare amaratii aia care inca sunt nevoiti sa se incalzesca cu lemne (nu-s putini), daca toti banii o sa si-i dea pe curent in timpul anului? Vremuri frumoase! (As scrie si ceva foarte „poetic”, dar mai bine nu, ca iar o sa ma blocheze pe aici.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *