Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

CCR n-a negat dreptul Guvernului de a sancționa încălcarea legii în timpul Pandemiei. A negat dreptul Guvernului de a face lucruri de mîntuială

Prin decizia sa, CCR a negat dreptul Guvernului de a da OUG de fără o minimă preocupare de rigoare juridică. Documente făcute de mîntuială.
Decizia CCR privind neconstituționalitatea articolelor din OUG care au constituit temeiul juridic al contravențiilor, urmare a sesizării făcute de Avocatul Poporului, a provocat o reacție de-a dreptul isterică din partea unor stîlpi ai puterii. De la Klaus Iohannis pînă la Rareș Bogdan, CCR a fost practic linșată mediatic. Nu s-a ajuns la o operațiune gen Ku Klux Klan. Judecînd însă după spasmele lui Rareș Bogdan nici mult nu mai era:

„Mă bazez pe oamenii de bună-credință, adică peste 98% din totalul românilor, să ne ajute să schimbăm legea de desemnare a judecătorilor CCR. Este limpede că această Curte este ilegitimă în fapt, că este o frînă în calea dezvoltării României, a democrației. Asta dacă nu cumva, printre membrii ei, nu există și soldați ai unui grup infracțional organizat.
Pe mine nu m-ar mira.”

E chiar atît de isteric Rareș Bogdan? Nu, e doar disperat. Disperat că Ludovic Orban e în continuare în șa, că n-a căzut pentru a-i lăsa locul pe cal lui, Rareș Bogdan.
Deși n-au cerut desființarea CCR, ca Rareș Bogdan, ceilalți lideri ai PNL, președintele țării, s-au prins într-o sîrbă a denunțării CCR ca apărătoare a infractorilor, ba chiar ca responsabilă retrospectiv pentru morții de Coronavirus. Ludovic Orban, miercuri, 6 mai 2020, la Academia de Tehnică Militară „Ferdinand I”, nu s-a dat în lături din a acuza CCR că e de partea infractorilor:

„Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituțională, în perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actuala Curte Constituțională este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancționînd pe toți cetățenii corecți, pe toți cetățenii care au respectat reglementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgență prin ordonanțe militare.

Practic, prin această decizie, guvernul, autoritățile se poate spune că aproape sînt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată să dea nicio amendă pentru încălcarea unor reguli care sînt stabilite în perioada stării de urgență. Este o decizie care mă șochează, este o decizie care are un vădit caracter politic și care, repet, se situează pe linia deciziilor care sînt luate în favoarea minorității extrem de reduse care nu respectă legea, care încalcă legea și nesocotește majoritatea zdrobitoare a cetățenilor români, peste 98%, care respectă legea și care s-au comportat în toată această perioadă responsabil și au contribuit fiecare dintre ei la limitarea răspîndirii virusului din cadrul pandemiei.”

Raluca Turcan, adjuncta lui Ludovic Orban, atribuie românilor antipatia față de CCR în urma acestei decizii:

„După cum spuneam, avem mare noroc cu românii: sînt foarte încîntată să văd că nici ei nu privesc cu ochi buni decizia CCR și că, dimpotrivă, au înțeles că nimeni, absolut nimeni nu vrea să dea amenzi de dragul de a le lua banii, ci pentru a corecta un comportament. E foarte simplu, ca să spunem lucrurilor pe nume: sănătatea și siguranța românilor au depins de respectarea măsurilor impuse prin ordonanțele militare.

Mai avem cîteva zile până la finalul stării de urgență și am convingerea că românii nu se vor lăsa influențați de decizia CCR și vor continua să respecte prevederile din ordonanțele militare.”

Deși evită un atac fățiș la CCR, Klaus Iohannis practică ghiontul dat pe furiș, să nu se vadă:

„Am văzut ieri cu cîtă satisfacție au primit unii politicieni decizia Curții Constituționale privind amenzile instituite în această perioadă de stare de urgență. Este încă un semn de nepăsare, inconștiență și neînțelegere a misiunii pe care o au, dar și o dovadă că pentru acești politicieni interesul politic este mai presus de oameni.

Nu este cu totul surprinzător că astăzi aceste sancțiuni sînt discutabile, deși este evident pentru noi toți că ele au fost utile pentru a împiedica răspîndirea virusului.

Surprinzătoare este însă perspectiva unor autorități care, prin misiunea ori prin natura lor juridică, au obligația constituțională de a nu pierde din vedere, atunci cînd iau decizii, interesul general al societății.

O spun cu toată responsabilitatea, fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plîngem ar fi fost mult mai mulți!”

Din cîte se vede, atacurile la CCR au drept notă comună acuzarea că instituția ar fi pus la îndoială decizia autorităților de a da amenzi celor care au încălcat dispozițiile în materie de ieșit din casă. Pentru aceasta, liderii PNL, în frunte cu Klaus Iohannis, mai degrabă membru de partid decît președinte, au pus numărul mic de infectări pe seama spaimei de amenzi. Las la o parte faptul că românii au stat în case nu de teama amenzilor, ci de teama Coronavirus. Cei amendați sînt puțini dintre românii obișnuiți să încalce legea. Ei, cei mai mulți, sînt victime ale abuzurilor comise de poliție, abuzuri recunoscute chiar de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, explicate însă delirant și anume că polițiștii au fost absolvenți de curînd ai Academiei.

Să vedem însă dacă într-adevăr CCR a pus la îndoială dreptul autorităților de a aplica amenzi.
E mai mult decît semnificativ pentru tendențiozitatea atacului că nici unul dintre cei care s-au pronunțat împotriva deciziei n-au menționat că a fost vorba de soluționarea unei sesizări de neconstituționalitate înaintate CCR de Avocatul Poporului. Dacă într-adevăr CCR ar fi avut ceva cu decizia de aplicare a amenzilor, ar fi luat în discuție articolele din OUG din proprie inițiativă. CCR n-a făcut altceva decît a luat în dezbatere sesizarea înaintată de Avocatul Poporului. Așa cum a procedat cu toate sesizările de neconstituționalitate primite, inclusiv de la PNL și de la Președinte. De ce n-a fost menționat Avocatul Poporului? Din motive de șmecherie politrucă. Decizia CCR a fost pentru regimul Klaus Iohannis o lovitură uriașă din punct de vedere politic. Practic, această decizie nu anulează nici o amendă. Pentru a scăpa de amendă, românul trebuie să meargă în instanță. Lovitura e dată de imaginea regimului Iohannis drept unul în stare să încalce Constituția pentru a face necazuri oamenilor simpli. De la început amenzile, enorme, incredibil de mari în raport cu puterea de cumpărare a românilor și chiar cu posibilele efecte ale încălcării Legii, au fost contestate de români. Numai că românii și-au zis că e un rău necesar. Decizia CCR le-a arătat însă că amenzile au fost neconstituționale și prin asta incorecte și ilegale. Contracararea acestei lovituri cerea ocolirea acuzațiilor aduse Avocatului Poporului. Renate Weber se bucură de o însemnată simpatie în rîndurile românilor. CCR a fost în dese rînduri (evident, cînd deciziile sale nu rezolvau interesele PNL și ale lui Klaus Iohannis) acuzată de a fi PSD-istă. Ultima oară împotriva CCR s-a desfășurat o campanie de compromitere cînd s-a aflat decizia CEDO în cazul Codruța Kovesi, Decizia CEDO nu punea la îndoială soluția CCR în cazul Kovesi, ea semnala în chip corect că în România un procuror șef dat afară de politicieni nu are căi de contestare în Justiție a deciziei, așa cum se întîmplă cu alți funcționari publici. Cu toate acestea CCR a fost ținta unor acuzații grele din partea PNL și USR. Mai mult ca sigur prin oamenii săi din CCR Klaus Iohannis știa verdictul în cazul amenzilor înainte ca el să fie făcut public. Atacurile incorecte împotriva CCR în cazul Kovesi au avut menirea de a pregăti electoratul de Dreapta, USR-ist îndeosebi, pentru contracararea deciziei în cazul contravențiilor.

Cum se întîmplă cînd vine vorba de un interes politic, decizia CCR a fost prezentată absurd drept contestarea dreptului autorităților de a da contravenții în timpul Pandemiei. În realitate, CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului care semnala, pe baza petițiilor primite la sediu, pe baza dezvăluirilor din presă, că reglementarea contravențiilor se definea prin încălcare normelor elementare de document juridic. Să luăm de exemplu articolul 1. din Ordonanța de urgență nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în vigoare de la 31 martie 2020. E vorba de o actualizare a sumelor, potrivit valorii leului de acum, din articolul 28 din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență modificată prin Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență:

„(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.”

Așa cum e formulat articolul pare redactat de persoane analfabete nu numai în materie de drept, dar și de bun simț. Cum adică sancțiunile pot merge de la 2000 la 20.000? Pe ce criteriu agentul constatator îți dă 20.000 lei, adică 4000 de euro, o sumă imensă, pe care un om simplu o strînge doar după un sacrificiu de un an întreg, și nu 2000 sau 4000? Nu era normal ca articolul să prevadă criterii precise, identificabile pentru cuantumul amenzii? Pentru ce un contravenient e amendat cu 2000 de lei și pentru ce un altul cu 20. 000? Articolul nu răspunde la această întrebare. El creează astfel posibilitatea unor abuzuri incredibile din partea Poliției. Și nu totdeauna făcute dinadins. Pentru că agentul constatator la rîndu-i n-are la dispoziție un criteriu precis de deosebire între un contravenient și altul. Dar nu numai atît. O lege trebuie să fie previzibilă și clară. Pentru a evita să comit o contravenție eu, cetățean, trebuie să știu din conținutul legii ce pot face fără riscuri. În cazul articolului 28 din OUG, dată acum și nu în 1999, ce trebuie să evit pentru a nu fi amendat cu 20.000 de lei? Sînt amendat cu 20000 de lei dacă am uitat să semnez declarația pe propria răspundere? Sigur că pot fi amendat. Neștiutorii ar putea răspunde că polițistul nu poate fi atît de absurd încît să-ți dea 20.000 de ei amendă doar pentru că n-ai semnat declarația. Nu exclud asta. Dar nicăieri în lume nu se lasă de către legiuitor la dispoziția unui polițist dreptul de a fi simpatic sau antipatic, omenos sau cîinos. Legea e cea care trebuie să precizeze limpede faptele contravenționale astfel încît nici un subiectivism să nu fie posibil.

E limpede.
CCR n-a negat dreptul Guvernului de a sancționa încălcarea legii în timpul Pandemiei.
Prin decizia sa, CCR a negat dreptul Guvernului de a da OUG de fără o minimă preocupare de rigoare juridică. Documente făcute de mîntuială.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

47 comentarii pentru articolul „CCR n-a negat dreptul Guvernului de a sancționa încălcarea legii în timpul Pandemiei. A negat dreptul Guvernului de a face lucruri de mîntuială”

  • Tot mai des aud si citesc pe barele colorate in media „ceea ce trebuie sa stie cetatenii”. Da eu nu vreau sa stiu ce trebuie sa stiu. Eu vreau sa stiu ceea ce NU trebuie sa stie cetatenii. Si stiu, fiindca „gura pacatosului adevar graieste”, dar daca te uiti in ochi sau la fapte nimic nu mai este de nestiut. Cine e curios poate face si un exercitiu. Inchideti sonorul si uitati-va la vorbitori indiferent cine sunt. Ce se mai afla! Totul se afla si se stie.

  • Personal nu-mi vine sa cred ce se intampla in tarisoara asta, deja se depasesc niste limite, asa pe fata. Guvern corupt, vandut, arogant si cu tupeu. Deci cat ne costa pe noi carantinarea diasporei? Oare cum putem afla o cifra? Nu ar fi mai ieftin sa le faci niste teste rapide iar daca ar iesi pozitiv le mai faci si cel PCR ca sa te convingi sau folosesti tomograful acela de ai imediat rezultatul. Dupa test sa mearga acasa in izolare si verificati. Asa ce rezolvi, cheltui o gramada de bani si pe cei asimptomatici ii lasi liberi printre noi, inca nu se stie sigur cat timp pot fi contagiosi, unele studii spun ca este posibil peste 50 zile sa transmita boala. Asta sa nu spun ca la inceput au fost lasati liberi sa circule. Pe noi ne vaneaza prin tufisuri cu elicoptere, drone, caini, armata cu tancuri, si-au vazut visul cu ochii, a ajuns tarisoara o mare puscarie si diasporezii se duc la munci sezoniere cu miile. Se vor intoarce inapoi, cei de la cules sparanghel vin in iunie, am vazut unii care mergeau la cules cirese, toti revin in maxim doua luni. Ii vom trata si carantina si vom cheltui mai mult cu fiecare decat au castigat ei, dar e bine, Germania
    si alti stapani s-au rezolvat cu agricultura. La toamna vor pleca din nou si tot asa. Toata desfasurarea de forte cand ne vaneaza pe noi cat costa? Se pune presiune pe populatie, toata media prezinta „marea aglomeratie” de pe strazi si vai de mine, ce inconstienti si iresponsabili suntem. Se trimit in continuare avioane, s-au trimis Spartan cu cadre medicale si izolare la bord sa repatrieze romanii din afara dar sare in sus toata lumea ca l-au adus cu elicopterul pe Pimen la Bucuresti, se inchid site-uri care nu le canta in struna, te iau la spital cu forta, mentalitatea militienilor si a tuturor institutiilor de forta este cea comunista, fara judecata, fara empatie, se dau o gramada de bani sa cumpere televiziunile dar nu au bani de pensii. Mareste pensiile cu 40% la cei cu pensii mici si celelalte impoziteaza-le, daca maresti la procent la toti castiga doar cei cu pensii mari. Sa impoziteze pensiile speciale. Pariu ca vom cumpara in continuare armament second hand si sigur vom da 2% din PIB, pentru asta vor fi bani. Si chiar, cat ne costa plimbarile lui Iohannis la Sibiu cu SPP cu tot? Poate afla cineva aceste cifre? Ministrul Tataru se plimba aiurea prin spitale, parerea mea ca-si face campanie electorala, rostul lui este altul, la Suceava nu au tratament cu plasma, un aparat cu plasma dintr-un alt judet nu a primit dezlegare sa fie folosit si asta pentru ca e un pesedist care conduce judetul.Si atunci la ce se plimba Tataru? Mai bine schimba protocoalele ale tampite pentru testari si aduce medicamentele de care au nevoie oamenii. Iese si spune o cretinatate ca nu exista transmitere comunitara si 1% sunem infectati. De unde stie daca nu am fost testati pe esantioane largi de populatie, testeaza o persoana de cel putin trei ori, deci cam 50000 si atunci de unde stie procentul de infectati? Traiesc cu impresia ca suntem un popor de cretini? In nici o tara nu au fost impuse restrictiile cu atata ura si rea vointa. Sigur va avea Iohannis si CCR – ul lui, democratia s-a dus demult, e incredibil ce se petrece si culmea, sustinuti ca intotdeauna de societatea lor civila. Nazistii si comunistii asa au venit la putere, sustinuti de popor. Sunt asa multe de spus dar deja devin incoerenta de nervi. Votul nu are rost, nu conteaza ce votezi, iese cine trebuie. Securistii si-au luat tara inapoi. Pas cu pas. Mamaliga nu o sa explodeze. N-a explodat ea niciodata de fapt.

  • Ludovic Orban a anuntat ca, dupa 15 mai, Guvernul are de gand sa restranga drepturi si libertati fundamentale ale omului prin Ordonanta de Urgenta, adica sa impuna in popor vointa Partidului !!!
    In maxim 6 luni veti vedea potretul lui Iohannis prin scoli, biserici, mijloace de transport..

    • Cine conspira, se deconspira:

      Rafila said:
      „Sfatul meu pentru autorități este să se pregătească să cumpere vaccinul antigripal de pe acum, pentru că o să fie o cerere foarte mare. Trebuie să evităm o coinfecție, cu gripă și cu noul coronavirus, la toamnă”, a spus Alexandru Rafila.”

  • La așa popor, așa conducători. Am un respect deosebit pentru doamna Weber care este una dintre puținele persoane publice care înțelege ce este democrația și ce înseamnă statul de drept.

  • Au aparut masurile de ingradire si limitare a deplasarilor intre localitati dupa 15 mai. Nu stiu in ce baza legala este restrans dreptul de libera deplasare, dar se va circula tot cu declaratie, bifand niste motive.. adica abuz total.

  • Atenție dragi cititori: nu știu ce s-au discutat pina acum, pentru că nu citesc comentariile altora, maxim pe ale mele. Amenzile nu au încetat, ele se dau in continuare pe art. 352 Cod penal – combaterea zădărnicirii bolilor. Decizia curții este vax albina. Nu poți oprii organul sa dea amenzi, asta este de cînd lumea. Daca barează și asta, poliția va da amenzi pe alt motiv, că nu ai basca de exemplu sau că nu ești atent cînd mergi pe strada.

    • Ca bonus la amenda, cetateanul va primi si doua saptamani gratuite in tabara organizata la cules de sparanghel in Vaterland. Ca sa se relaxeze, nu de alta!

  • cu toate ca unora nu prea le vine sa creada, civilizatia, armonizindu-si miscarile, se indreapta implacabil spre un comunism pur, ala despre care vorbea si Platon, atita tot ca tura asta el e intors pe dos, adica ‘in oglinda’

    pentru un iComunism, asta fiind comunismul intors pe dos, un iPlaton.
    iar pentru o asa minunatie, iComunismul, un crez pe masura: „De la fiecare după nevoi, fiecăruia după capacitati”

    iComunism, iLiberalism,…tot aia. adica tinta civilizatiei.

    ce e de retinut e Esenta: vremurile sint cu iPlaton, Platon devenind un produs pe care civilizatia il va declara expirat.

    • a fost o vreme cind Marx era insurubat in pamant, acu el e intors cu capul in jos si facut titirez, astfel ridicindu-se pina la cer, elicopter, gen.

      crezul asta, “De la fiecare după nevoi, fiecăruia după capacitati” e principiul fundamental al Noii Lumi. Optimizare plenara, nenica. Miscindu-se perpetuu, civilizatia se va autoconsuma perpetuu. totul se transforma, nimic nu se pierde…in afara sistemului numit Civilizatie.
      Prin urmare oamenii,…adica altoamenii, se vor misca, cum sa nu, dar matematic, pe o ecuatie definita fara erori.

      • “De la fiecare după nevoi, fiecăruia după capacitati”

        asta e rezumatul Lumii Noi.

        • Nu mai bate câmpii.
          Enunțul corect e: „de la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi”. N-ai citit documentul Vacanta Mare de dr. Cercel, scrie acolo. Sau te prefaci că nu știi …
          Vezi că nu suntem ființe de lumină ci mașinuțe de produs rahat și gunoi. De asta au creat virusu.

  • Este absolut stupefiant cum oameni inteligenti au pretentii de profesionalism din partea acestui guvern – au uitat ca acest guvern a fost construit ca un guvern menit sa cada ca sa se ajunga la alegeri anticipate, ce om politic serios si cu mintea la el putea accepta sa faca parte din acest guvern ….NICIUNUL
    A dat molima si … GHINION … acest guvern, total impotent intelectual, este obligat sa gestioneze o criza sanitar/economica fara precedent … motiv pantru care domnul presedinte a fost obligat sa urce pe capra carutei numita romania si … GHINION …acesta este mai mult interesat sa isi traga ceva foloase politice « necuvenite » din aceasta criza si o gestioneaza strict in acest sens.
    Un exemplu de gestionare in interes electoral a molimei sunt amenzile :
    1 – molima a impins alegarile parlamentare pentru luna decembrie 2020
    2 – incompetenta guvernului face ca partidul sau sa piarda masiv voturi
    3 – in aceste conditii, ca sa castige macar voturile pierdute, alegatorii trebuiesc « convinsi » material
    4 – « convingi » un alegator nu numai daca ii dai ci si daca ii stergi o datorie …
    5 – amenzile pentru nerespectarea starii de urgenta existau oricum …
    6 – amenzile au fost marite insuportabil tocmai pentru a nu fi platite si a se ajunge in instanta in perioada premergatoare alegeriolr parlamentare
    7 – pentru a obtine 1.000.000 de alegatori « convinsi » trebuia creeata o masa critica de 400.000 amenzi, de unde si nebunia amenzilor pe banda rulanta …
    8 – un decret de gratiere care sta numai in pixul presedintelui, trebuia sa anuleze datoria celor 400.000 fix inaintea parlamentalelor si astfel acestia si familiile lor, scapati de datorie, erau potentiale voturi castigate.
    GHINION … ca si in ultimul mandat al domnului basescu, serviciile nu au interes ca presedintele sa capete puteri de necontrolat … si hop … renate weber …

    • Foarte, foarte interesant punct de vedere din perspectiva schemei clasice – noi generam problema pentru ca apoi tot noi sa oferim si „salvarea”. Eu personal nu-i suspectez de asa inteligenta pe toti acesti bizari si ma inteb daca nu cumva tocmai le-ai dat o idee 😉
      Altfel, asa cum bine imi dadea replica tudy ieri, poate ca pentru asa ceva nu e nevoie sa fie inteligenti. E suficient doar sa fie ticalosi.

      • Ideea e veche (pompierul piroman parca ii zice) dar lucrarea e dupa parerea mea sugerata de cineva care ia lumina de la francezi. Adica de la aia care conduc Franta, militienii lor. Si aia au vrut sa faca alegeri in buza pandemiei lu’ peste, si aia sunt la genunchiul broastei in sondaje. Nu-i asa ca seamana si se leaga? Ca doar se stie ca noi am copiat intotdeauna cele mai mari tampenii de la sora noastra vitrega Franta. Doamne fereste sa fi copiat ceva de la nordici sau anglo-saxoni. Nu, nu, doar Franta.

        • Tout à fait d’accord. Si, pentru povestea cu „alegeri in buza pandemiei lu’ peste”, Macron va da socotela cât mai curând, pentru ca a fost dat în judecata de catre membrii comisiilor de vot care au contactat Covid 19 în timpul primului tur al municipalelor. Exista si un grup al medicilor care au facut la fel, cred ca si altii.
          Trebuie stiut însa ca, pentru desfasurarea alegerilor din 15 martie din Franta, opozitia este la fel de vinovata, toti politicienii din opozitie au cerut ca francezii sa fie chemati la urne, dorind sa profite de momentul crizei sanitare pentru a câstiga voturi.
          Zi-mi daca în România cineva l-a dat în judecata pe Orban si pe Iohannis pentru „afacerea sparanghelul nemtesc”, pentru ca, pe bune, chiar îmi scapa!

          • geo
            Dupa cum am spus, Franta e sora vitrega si mai mare. Acolo poate ca e voie ca Zeus si gasca + opozitia sa fie dati in judecata. Intre noi fie vorba, oricum e pour rien. Insa Romania fiind doar o biata colonie, cine ar putea sa se lupte cu reprezentantii Puterilor Garante in justitie. Mai ales ca justitia din Romania e „independenta” (he, he, cum a zis cineva, ce-mi plac glumele mele)!

          • Eu ma gândesc totusi ca reprezentantii opozitiei ar fi trebuit sa-i dea în judecata, indiferent de rezultat, sa demonstreze ca ei nu sunt supusi „Puterilor Garante”, asa cum pretind. Dar… ce ti-e puterea, ce ti-e opozitia… toti o apa si-un pamânt!

          • Si nu cred ca este „pour rien”, doar ca va trece mult timp pâna sa aiba loc desfasurarea unui proces, apoi, procesul va fi foarte lung.
            La fel s-a întâmplat si cu Sarkozy, multa lume era sceptica, dar uite ca într-un târziu a fost dat în judecata si se pare ca exista toate sansele sa fie acuzat.

          • geo
            Esti naiv. Sarcozy nu va pati absolut nimic. S-ar pune in discutie insasi politica coloniala si de forta a Frantei in Africa. Ca omul si-o fi tras si pentru el ceva cascaval, e prea putin important pentru miza politica. Ca doar nu crede nimeni ca Gaddafi a fost ucis ca era dictator. Saracu’, era dictator si cand facea afaceri bune cu Franta lui Sarco si nimeni nu zicea nici pis. Numai ca Sarco a fost un pic prea lacom si yankeii i-au aratat pisica. Dar cum intotdeauna in occident, cu ceva marafeti, lucrurile se vor aranja si toata lumea va fi fericita!

        • salut cib, admit ca am doar o vaga idee asupra sistemului juridic din Franta. Ca atare nu pot decat sa merg pe mana ta cand faci aceasta asociere.

          • Nici eu nu sunt vreo autoritate dar din cate am invatat si trait am observat niste similitudini. Ambele tari au un sistem constitutional varzo-caprist (nici parlamentar, nici prezidential), sistemul juridic e de sorginte romana, stufos si greoi, arhitectura administratiei e subreda, umflata si ineficienta si la noi si la ei, haos economic asisderea, ca dovada ca Franta a iesit de mult din marja tratatului de la Maastricht, fiind excesiv indatorata. Despre calitatea actului de guvernare, ce sa mai vorbim, e jale in ambele tari. Birocratia e la cer si aici si acolo. Ultimele evenimente m-au facut sa observ cum ne pliem extraordinar pe tampenia francezilor. Daca n-ar fi tragic, as putea sa zic ca traim in plin film cu vestitii jandarmi, sublim reprezentati de Louis des Funes.

          • Asa e nu cred ca o va pati Sarkozi neam,stie prea multe porcarii ala,asa ca il vor „albi” baietii.

          • I dau dreptate lui cib si in ce priveste Franta,e o capra varzarie acolo,de aia i a facut Germania „dama de companie” pe frantuji,desi Franta e putere nucleara,sta sa scrie dupa dictarea Germaniei,care nici macar nu are armata,ce sa zic de frantuzi,zici Franta,taci din gura.Italienii din nord ziceau acu niste ani,cand cineva mergea din Italia in Franta ,ca se duce la”saracii”din Franta.

      • Imi mai pun niste intrebari,aia”cu afacera Wuhan”,cum de nu s au gandit ca sa zvarle virusu,undeva la 1000 de kilometri de Wuhan,in alt oras,in asa fel incat nimeni sa nu poata sa asocieze virusul cu laboratorul din Wuhan,daca tot trebuia zvarlit in China? Asa nimeni nu facea legatura cu laboratorul din Wuhan,si nici cu finantarile Americane de acolo,adica s ar fi sters urmele de tot.Asa toti iau acum „afacerea Wuhan” la puricat,si asa ies toate dedesupturile de acolo.Si daca Chinezii voiau sa „arda” pe toata lumea cu virusu asta ,cum de nu au gasit un „interpus” care sa l zvarle in Occident,in asa fel incat,nimeni sa nu i banuiasca? Un astfel de „interpus” putea fi mai apoi,fie facut „sa dispara”,fie”recompensat imparateste” ,el si familia lui,pentru aceasta „treaba”,depindea de atitudinea sa fata de”angajatori”.Cum de lucrurile nu s au intamplat asa???

        • Chiar daca virusul a fost scos din laboratorul din China.. tot cu mana globalistilor s-a intamplat. Daca ar fi vorba doar de virus si nimic mai mult, fara alte miscari de globalizare ar fi un incident izolat.. o pandemie si atat. Dar nu e asa.. Globalistii au iesit la aer, au o voce, propun vaccinare globala, se vorbeste deja de guvernul mondial la fiecare colt de strada, etc.. Deci nu e o intamplare ca virusul produs in laborator a fost lasat sa circule pe tot globul. E pretextul globalistilor pentru ticalosii avand ca argument criza, la fel ca pe 11 septembrie 2001.

          • Nu stiu ce branza au facut globalistii,dar s au expus ca naiba,si miscarea lor cu Wuhanu i a facut sa fie injurati de toata lumea,toti injura China,dar mai ales pe Soros,Bill Gates,Democratii din America,Globalistii in general,eu personal cred ca daca nu era pandemia asta Trump pierdea sigur alegerile din toamna,acum dupa pandemie,eu sunt 90% sigur ca Trump va fi reales,iar Globalistii mai au o problema,facand manaria lor in China,s au pus in situatia in care pot fi santajati de Chineji,daca pica Trump,Democratii din America (globalistii) vor fi la conducerea Americii,niste Zombi in mana Chinejilor(prin santaj),daca se realege Trump,Chinezii i pot da in gat pe globalisti,ca sa i lase Trump in pace.De fapt pot arunca tot pe globalistii americani,si ei sa se scoata.Orice au vrut sa faca cu virusu asta ,au facut o treaba de vai mama ei.Daca au vrut sa l „rada”pe Trump,eu cred ca de fapt l au intarit pe asta.Ca si pe Boris Johnson.Oricum in America e ca si in Romania se bat doua mafii,mafia Globalista financiara din spatele Democratilor,contra mafiei Militare din spatele lui Trump (Complexul Militar Industrial sau fabricantii si negustorii de arme),iar la noi e Mafia Iohanista,contra Mafiei Pesediste,din punctul meu de vedere ambele tabere atat in Romania cat si in SUA sunt compuse din niste lepre de aia nu tin cu nici unii,nu exista baietii buni si baietii rai,sunt lepre de Stanga si lepre de Dreapta,care se bat pe „malai”.I doare fix in fund de noi si pe unii si pe altii. 🙁 🙁 🙁

          • Plus ca si cu guvernu mondial,nu prea a iesit faza,China si SUA sunt aproape pe picior de razboi,daca aceste doua tari nu aveau arsenal nuclear,care le obliga sa se tempereze,acum era razboi declarat ,in Europa sunt mute diviziuni,Italia e furioasa pe Germania,tocmai a fost facut Brexitu,e o diviziune intre grupul mediteranean si nordul Europei,Iranul e in tensiune cu SUA,Rusia isi face jocurile perfide,la fel si Germania,macron e depasit in Franta,cam greu in acest context sa o pui de un Guvern Mondial,teoriile Conspiratiei lansate de Trump au devenit Adevar Mainstream,asa ca …nu stiu ce au reusit astia ,da a iesit un …horror prost.

  • Bai, si mai stati dreaq acasa pana la alegerile prezidentiale! Si chiar si atunci, ca oricum rezultatele se stiu de acum. Toata lumea va vota in gand si tableta va da rezultatul. Si mai usor cu mancatul si alte alea. Ah, toata lumea va plati benevol-obligatoriu cea mai mare amenda pentru, cum era aia, ah da, zadarnicirea nu stiu cum. In fine, nu conteaza, #statidreaqacasa!

    • Bai, si inca ceva. Fiecare cetatean respectabil va merge doua saptamani in tabara de cules sparanghel, pentru propasirea Patriei. Cine nu e respectabil va merge o luna sa spele dosuri in Ostereich. Verstanden? Deci, fiti respectabili si responsabili!
      PS Oricum, toata lumea trebuie sa platesca amenda!

      • Trenurile ale care au fost convenite cu Austria sunt trenurile lu Hitler si Stalin pentru deplasarea cetatenilor ne-esentiali spre lagare de munca.

  • Pai tocmai in asta consta experimentul totalitar.. Sa se ajunga intr-o situatie limita (cutzitul la os) care sa justifice masuri cat mai ticaloase fata de popor. Asta se joaca. Si, DA, experimentul va continua cel putin pana va iesi poporul in strada. Daca inca n-o face, inseamna ca inca mai are rezerve de subzistenta si inca nu i-a ajuns cutitul la os, asa ca masurile de urgenta pot continua.
    Experimentul totalitar include inclusiv testarea mijloacelor militare ale statului in confruntarea violenta cu populatia. Vor fi scoase pe strada toate armele fortei statului – taburi, drone, tunuri cu apa, tot tacamul… Se vor opera arestari iar sclavii vor fi urcati in trenuri de marfa si trimisi la munca fortata in Austria sau Germania (trenurile lu Hitler sau Stalin). In asta consta experimentul.. Intrucat lumea nu a iesit violent din case, el poate continua inca 2-3 pana ajunge cutzitu la os.
    Pentru ca asta se testeaza, rezilientza populatiei la un guvern mondial tiranic care urmeaza a fi instalat in 2-3 ani.

    Eu v-as recomanda sa nu va bateti capul cu Constitutia. Orice Revolutie e sangeroasa si poate aduce cu sine schimbari in forta.
    Singura speranta ar fi sa tradeze niste generali, ca pe timpul lu Ceausescu dar acestia au fost amenintati deja cu moartea de catre globalisti.

  • Dom’le, sa se termine cu politizarea CCR! Sa fie Domnul Iohannis si CCR si parlament si guvern si in general Domnul Presedinte sa decida numai el totul. Dar absolut totul. Si sa caute cineva sceptrul ala al lui nea Nicu sa i-l predea Domnului Presedinte Iohannis ca sa iasa seara la TV cu sceptrul in mana. Sa nu ne mai faca cu degetul, sa ne faca cu sceptrul la TV!

    • Pai acolo se va ajunge.. Iohannis va schimba singur Constitutia in cel mai stalinist mod posibil.
      Iar diaspora, DA, merita din plin aceste chinuri .. Se va aseza din nou la cozi, pentru o ciorba calda, de aceasta data. Merita absolut din plin diaspora tot ce se intampla.. sa-i iasa „democratia” pe nas. Cand va fi urcata in vagoane si dusa pe plantatii in Austria, va veni Iohannis sa ii faca cu mana, ridicand totodata si degetul mijlociu.
      Cine mai crede ca nu se pune de-o dictatura crancena, cu scuza virusului, se inseala amarnic. Vela a spus aseara la TV ca nici nu se gandeste la o Lege trecuta prin Parlament pentru prelungirea masurilor ticaloase ci doar la o Hotarare a Comitetului, ca si pana acum, iar amenzile le vor culege din legile existente deja.

  • „cînd s-a aflat decizia CEDO în cazul Codruța Kovesi, Decizia CEDO nu punea la îndoială soluția CCR în cazul Kovesi, ea semnala în chip corect că în România un procuror șef dat afară de politicieni nu are căi de contestare în Justiție a deciziei, așa cum se întîmplă cu alți funcționari publici.”
    Maestre, fraza este atat de gresita ca nici nu stiu de unde sa incep. Kovesi nu a obtinut postul de sef al DNA prin concurs ci a fost numita in acel post pe criterii politice de un om politic, recte Presedintele Romaniei. Cand a fost demisa, n-a fost data afara din magistratura / nu i s-a incetat contractul de munca ca procuror / nu i-a fost alterat statutul de magistrat. Ca atare, ce-ati vrut sa spuneti cu acel „așa cum se întîmplă cu alți funcționari publici”?
    Mai mult, n-a impiedicat-o nimeni pe Kovesi sa conteste la o instanta din Romania decizia de demitere, doar ca ar fi insemnat sa-l dea in judecata pe Joha. N-a facut-o din motive evidente si in schimb a cerut stapanilor ei sa-i repereze „onoarea” de starleta prin manareala cu CEDO. Cand CEDO a conchis ca Kovesi nu a avut parte de un proces echitabil (inteleg ca sunteti de acord cu aceasta concluzie) la ce „proces” se face referire? Sugerati cumva ca CCR ar fi judecat-o pe Kovesi? Prefer sa cred ca nu stiati…CCR nu este instanta si nu judeca persoane. Altfel, astept cu interes ziua in care un premier demis prin motiune de cenzura va primi din partea CEDO castig de cauza pe motiv ca nu exista cale de atac la decizia Parlamentului.

    • Bă , frumos eseu , dar nu merita efortul . Chiorbeșa a fost PUSĂ de Băsău la CACA A , tocmai pt că era proastă , ticăloasă și executantă feroce și agresivă a ordinelor lui .Așa că nici el , nici ministrul justiției , șeful Chiorbeșitei , n-au observat că aia e retardată , că le convenea. D-aia s-a strofocat Băsul să i-o impună și lui Ponta , care , maimuțoi fiind , a acceptat .După ce Băsău s-a tirat , și după ce i-a sărit la beregată prin frac-su , ChiorBăsul a reevaluat-o .
      Cum a părut Idioata utilă , a păstrat-o o vreme și Johan dar , după alegeri , ministrul ,șeful ei, a considerat că e prea imbecilă și incompetentă pt funcția aia și a schimbat-o , cum își schimbă orice șef un subordonat cretin , ori care chiulește , ori care se pune de-a curmezișul ministerului justiției . Gest perfect normal . Firește , Chiorbeșa putea face o contestație în justiție , dar n-a făcut-o .
      Acuma , vine CEDO și admite cererea Chiorbeșei pt un caz care nu e urmare al unui proces juridic , nu e de competența CEDO , fiind un act administrativ ,ba îi mai dă și dreptate . De ce ? Ete așa , că așa vrem noi , UE , care ne cufurim în capul vostru .
      DAcă poarca ar fi deschis un proces , chiar la oha , și l-ar fi pierdut , atunci da , avea o spoială de normalitate acțiunea la CEDO , așa a fost doar gonflarea artificială a paparudei , a entuziasmului haștagilor și securiștilor și a cresterii cu încă ceva procente a Euroscepticilor .
      Și da , se va întîmpla și aia cu premierul demis de parlament , gest eminamente politic , neavînd nimic cu justiția , doar că încă nu s-o fi găsit vreun premier iubit de UE și CEDO căruia să-i fi trecut prin cap s-o facă . Vremea-i înainte .

      • salut Gabi, crede-ma ca daca nu era vorba de postarea Maestrului nu m-as fi obosit. A incercat Maestrul sa-si supra-argumenteze punctul de vedere dar din pacate, cu acel pasaj, in locul efectului dorit n-a obtinut altceva decat sa naruie toata constructia.

    • Mă gîndesc chiar că dacă Johanes va fi suspendat și demis , prin referendum , deci tot fără cale de atac , Johan va da fuguța la CEDO la Motoacă , să se văicărească .
      Ce crezi , cam ce va hotărî CEDO în legătură cu Johanes , sluga Merkăloaiei ? Ai o singură încercare !

    • Cred că am cam repetat ce-ai zis tu , dar am scris , impulsiv , doar după ce-am citit primele 3-4 rînduri , abia acuma am terminat

  • Iesirile unor fruntasi liberali ai zilelor noastre in mass media lasa mult de dorit dpv al continutului, formei si modalitatii de exprimare. Pe de alta parte constatam ca sunt superficiali, orgolosi, iar cand pierd arata ca niste vulcani ce revarsa numai fiere asupra celei mai respectabile institutii din statul roman care a reusit sa mentina echilibrul intre puterile statului ce parca s-au intrecut in conflicte si erori de natura juridica si constitutionala.
    Pandemia exagerarilor facute de apostolii apocalipsei sanitare a scazut brusc in intensitate, ca prin minune, dupa deciziile CCR. S-a aflat si faptul ca doar 13% din decese s-au datorat strict noului virus, caz in care cum se justifica oprirea economiei si cheltuielile astronomice facute timp de 100 zile pentru sistemul medical?! Cine ne da inapoi cele 100 de zile pierdute stand acasa? Oricare din noi avea planuri mai mari sau mici care s-au naruit…

  • Decizia CCR a usurat doar munca avocatilor si a judecatorilor. Probabil a mai redus din onorariu. Imi pare rau ca dl vela nu va mai da banii catre sanatate. Amenzile date intradevar au redus numarul mortilor, romanii nu au mai avut curajul sa intre in spital. Nu mai sunt morti actuali, ii gasim pe cei vechi si ii raportam. Avem amenda sanctionarii prin depistarea ca pozitiv, internare ca asimptomatic, tinerea cat se vrea, doar testul cand se vrea produce eliberarea. Asa cum se recunoaste ca 87 % au murit ca oricum mureau, ca multi au infectii contactate in spital, asa se va recunoaste si manipularea prin testarea pozitiva. Asimptomatici si cu forme usoare au fost inca din ianuarie, in prezent sunt extrem de multi, dar netestati, nu se justifica ocuparea paturilor in dauna bolnavilor cu afectiuni serioase. Probabil spitalul castiga mai bine si mai usor cu un asimptomatic, cu o pastila pe zi, decat cu un bolnav adevarat. Cred ca este cazul ca in Romania sa mai taca medicul, si sa inceapa sa vorbeasca economistul.

    • Numarul mortilor e controlat din calculator la fel ca si numaratoarea voturilor, stii bine. In functie de cine ii numara, ai o decizie sau alta.
      Iar, in acest caz, decizia este ca masurile dure dar ticaloase trebuie sa continue. Aceasta decizie va fi bazata pe cifrele de saptamana viitoare, cand se vor inregistra si mortii de luna trecuta.

      • Asa e,multe se controleaza cu ajutorul calculatorului,iar alegerile,O DA,bineinteles ca se controleaza asa,e secretu lui polisinel.

    • Pai de cand a aparut molima asta nici nu se stie de fapt,parerea mea este ca a aparut virusul cu mult timp inainte de decembrie Ianuarie,iarna asta,sunt oameni care zic ca au trecut prin carcalac cu o luna doua inainte sa se afle oficial de primele cazuri din Wuhan,adica,eu personal sunt convins ca virusu umbla nestingherit prin 2019,si nu i s a facut publicitate decat dupa Wuhan.Plus ca virusu asta este cel mai „hopa mitica „virus de care am auzit vreodata,este virusul cameleon,are mutatii non stop.Oricum „afacerea Wuhan” este una Chinezo-Americana,bani au venit si de la Amerloci,care au investit la Wuhan ,ca sa poata face acolo,ceea ce nu aveau voie in SUA,practic ocoleau legile americane.

      • Nu te lasa pacalit, e o teza falsa. Virusul a fost „scapat” din laborator la momentul potrivit, nu a actionat mocnit, in tacere, tot anul 2019 si a atacat criminal in decembrie in China. Nu cred in mutatii petrecute peste noapte, cum nu cred nici in ipoteza ca virusul accelereaza cand vrea el si provoaca focare, apoi ia brusc o pauza ca vine caldura sau mai stiu eu ce… E vrajeala curata, tocmai pentru a ne abate atentia de la ideea centrala – instalarea unui Guvern mondial totalitar.

  • E cunoscuta ipocrizia liberalilor, nu se dezmint, pe mine personal ma surprinde ipocrizia si tupeul lui Andronic, care dupa ce i-a facut neamtului campanie la greu, acum se da revoltat de.. „Minciuna de la conferința de presă a lui Klaus Iohannis”… etc, etc… I-as fi spus pe forumul lui personal, daca nu si-l cenzura ca un securist veritabil: Stiai cine e, ai pus umarul si l-ai facut presedinte, contra unor beneficii, acum ce mai vrei..?! Tu si restul presei mituite ingropati viitorul Romaniei..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *