Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Ceea ce se întîmplă acum în Afghanistan amintește izbitor de ce s-a întîmplat în România lui decembrie 1989

Evenimentul numărul unu al zilei, al săptămînii, al deceniului, și chiar ultimilor 30 de ani, îl reprezintă prăbușirea în doar 10 zile, sub înaintarea Talibanilor înarmați cu pușcoace și călătorind în camionete, a unui regim în care timp de 20 de ani SUA, NATO, țările occidentale, inclusiv România au investit bani, energie și sînge.

Presa lumii, cu excepția celei din România, preocupată de papionul lui Klaus Iohannis și de dosarul unei nulități precum Florin Cîțu (cum dracu să consumi vorbe, curent electric, hîrtie și internet pentru a discuta despre ce-a făcut în trecut un personaj care n-a făcut nimic în prezent ca să merite onoarea de a discuta despre întîmplările sale de acum 20 de ani?), își pun această întrebare:

Cum de o armată despre care Joe Biden spunea într-un interviu din iulie 2021 că are peste 300.000 de personal bine echipat, la fel de bună ca orice altă armată din lume – și forțe aeriene militare, peste 100 de avioane – a fost spulberată în doar 10 zile de 75.000 de talibani înarmați cu pușcoace?

Pentru că în Afganistan nu e vorba de victoria Talibanilor. E vorba de prăbușirea în nici două săptămîni a unui regim mai ceva ca o alcătuire de carton. Din anumite puncte de vedere, ceea ce se petrece în Afganistan amintește de România lui decembrie 1989. În decembrie 1989, lumea întreagă a descoperit stupefiată că regimul Ceaușescu, văzut ca atotputernic, sprijinit pe Armată, Securitate, Partid, s-a prăbușit în cîteva zile ca o alcătuire de carton instabilă, care cade la simpla împingere cu degetul. Cercetări ulterioare au dovedit că în decembrie 1989 n-a fost vorba nici de victoria străzii, nici de succesul Serviciilor Străine, nici de instalarea echipei Iliescu. A fost vorba pur și simplu de prăbușirea unui regim. Simpla privire lucidă aruncată asupra regimului Ceaușescu ne face să ne întrebăm cum de nu s-a prăbușit mai devreme, atît de șubred era. Șubrezenia sa era ascunsă de propaganda oficială, de fațada regimului. Occidentalii – culmea! – au crezut în falsurile acestei propagande, au fost înșelați de fațadă. De aceea au rămas stupefiați cînd au văzut că ditamai Conducătorul fuge cu elicopterul, iar foștii săi colaboratori se grăbesc să meargă la TVR pentru a-și declara anticeaușismul.

Un mare ziarist american, comentînd amar prăbușirea regimului pro american din Afganistan s-a întrebat, retoric, desigur, cum de n-au observat ziariștii occidentali, șubrezenia regimului, deși au fost de multe ori în Afganistan? Americanii, Occidentalii, ba chiar și românii au avut informații neoficiale despre realitățile din Afganistan. Cum de n-au fost atenționați că occidentalizarea Afganistanului era o Potemkiniadă?

Trupele noastre au fost în Afganistan timp de 19 ani. Din cînd în cînd, nouă celor din țară, ni se prezentau filmulețe în care militarii noștri mergeau în satele din jurul Kandaharului, ședeau de vorbă cu bătrînii bărboși ai comunității, împărțeau bomboane copiilor, mîngîiau în stil european caprele, construiau școli, spitale, podețe. N-am nici o îndoială că filmele respective nu erau falsuri. Da, ele consemnau ceea ce se vedea. Numai că tot ceea ce se vedea era doar fațada. Nici militarii noștri, nici reporterii nu știau și nici n-aveau să știe că după plecarea militarilor noștri, conduși cu zîmbete, toți cei care lăsaseră impresia că au fost cuceriți de democrația adusă de noi, se întorceau la talibanii cărora le rămîneau credincioși. Și că în timp ce-și duceau a respect mîna la inimă în fața militarilor români se întrebau în sinea lor și pe drept cuvînt:
Ce dracu caută oamenii ăștia la mii de kilometri de casă?
N-au treabă la ei acolo?
Dacă noi ne-am duce în România călare pe tancuri și le-am cere să adopte Șaria, nu s-ar întreba de ce nu stăm noi acasă și batem mii de kilometri ca să le impunem valorile noastre cînd ei valorile lor?

Cu zîmbetele de fațadă cu Vai ce frumoasă e orînduirea occidentală! s-au confruntat și americanii și francezii și nemții. Nimeni nu se întreaba dacă această cohortă de zîmbete și plecăciuni nu ascundea zicerea în gînd:
Abia așteptăm să vă cărați de aici?

Americanii, NATO le-au dat ofițerilor afgani arme sofisticate ca să apere regimul pro occidental. Ofițerii, ca și liderii politici, le-au luat cu mii de mulțumiri pentru ajutorul dat construirii unei noi societăți în Afganistan și le-au vîndut talibanilor, iar cu banii astfel obținuți și-au făcut palate.

Esența dezastrului din Afganistan nu stă în plecarea americanilor. Judecînd după rapiditatea cu care regimul pro-american s-a prăbușit la simpla împingere cu degetul, americanii puteau sta încă un secol în Afganistan. După un secol, talibanii ar fi cucerit țara tot în 10 zile.

De ce s-a prăbușit un regim în care s-au vîrît atîția bani? Pentru că s-au vîrît bani, bani mulți.
Americanii, occidentalii s-au înșelat crezînd că, la fel ca în Vest, cu bani poți cumpăra totul. Ei bine, cu bani, chiar cu mulți bani n-au putut da oficialilor afgani, Armatei afgane, Poliției afgane aceea credință în democrație, în Occidentalizare încît, talibanii să întîmpine peste tot rezistență. Nu numai militară, dar și civilă.

Sînt analiști și politicieni (străini, desigur, pentru ai noștri căderea regimului în Afganistan în doar 10 zile, unul dintre cele mai mari evenimente geopolitice din ultimii ani, nu există) care susțin că afganii care au fost de partea americanilor n-au opus rezistență, deoarece s-au temut de ce le-ar putea face talibanii. Da, dar talibanii de ce nu s-au temut de americani timp de 20 de ani? Talibanii cum de au opus rezistență, deși au fost bombardați, aruncați în aer, torturați de trupele străine? Să admitem că civilii n-au avut cu ce să lupte împotriva talibanilor, deși la o adică de pușcoace puteau să facă și ei rost și să apere cu arma-n mîini localitățile. Dar cei peste 300 000 de militari afgani, echipați la cel mai înalt standard, ce ce n-au opus rezistență? S-a spus prostește că americanii trebuia să mai rămînă încă un timp pentru a încheia antrenamentul armatei afgane. Păi de cît antrenament are nevoie o armată ca să opună rezistență unor inși înarmați cu pușcoace? Și dacă e vorba de antrenament, talibanii de ce n-au avut nevoie de ani întregi de antrenament din partea unor forțe străine?

A fost de ajuns ca străinii să plece pentru ca regimul, care rezista doar datorită tancurilor și avioanelor NATO, asemenea tuturor regimurilor care se sprijină doar pe baionete, să se prăbușească.
În decembrie 1989, România avea 4 milioane de comuniști. Teoretic 4 milioane de oameni devotați regimului. Și cu toate acestea nici măcar un membru de partid n-a sărit să apere regimul. Ca și afganii prooccidentali nici un purtător de carnet de partid nu credea în comunism. De se bătuseră ca să-l obțină? Pentru că le aducea avantaje materiale. Afganii prooccidentali n-au opus rezistență, pentru că asumarea valorilor occidentale le-a adus avantaje materiale. Ca să se lupte cu talibanii aveau nevoie de o credință în valorile occidentale la fel de tare ca și credința talibanilor în valorile fundamentalismului islamic. Și n-au avut-o. De aceea talibanii au cucerit țara în doar 10 zile.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Ceea ce se întîmplă acum în Afghanistan amintește izbitor de ce s-a întîmplat în România lui decembrie 1989”

  • eu zic ca ‘armata avgana’ era de fapt o adunatura de voinici bashtinasi care doar colectau solda platita de americani ca ajutor social, fara nici o motivatie sa lupte pentru interesele altora.
    Cand au aflat ca nu mai primeasc solda de la sponsorii straini, pentru ce sa mai lupte?
    Au vindut dotarea ‘armamentul din dotare’ ori s-au facut militanti talibani ca altceva nu pot sa faca.

  • Cum sa compari Romania cu Talibania?
    Acolo e motivație religioasă, nu au străzi, nu au nimic în comun cu ce înțelegem noi prin civilizație.
    Faptul ca au că forma de organizare tribul aduce aminte izbitor de Romania, nu?
    A picat pentru ca era programat sa pice la un moment dat. Si a picat de la sine, triburile lor sunt islamice by default

  • Sunt două greşeli esenţiale, de neexplicat.
    Ceauşescu, în dispreţul lui analfabet pentru popor, a socotit că e bine să vadă şi capitulardul Gorbaciov cum trage el la Timişoara, apărând marxismul!
    Biden a început retragerea (convenită deja de Trump!) tocmai cu aviaţia, încât talibanii s-au putut mişca nebombardaţi pe puţinele şosele afgane spre Kabul.

  • acum inteleg de ce s-a anuntat ca se reintroduce armata in Romania … cei care au vazut primii imaginea dezastrului au fost romanii trimisi in Afganistan, s-a dus buhul ca nu prea poti sa te bazezi pe partenerul strategic american … spun unii ca de anul trecut se prefigura retragerea … americanii s-au facut de cacao , le-au trebuit 20 ani ca sa inteleaga ca sunt neputinciosi si isi cheltuie resursele inutil , si-au luat jucariile si au plecat .. vreun general roman s-o fi gandit ca si in Romania s-ar putea intampla la fel , americanii te lasa la greu , asa incat trebuie musai sa avem si noi o armata serioasa , s-avem si noi talibanii nostri !

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Ce se intampla in Afganistan era cat pe ce sa se intample si-n SUA, daca n-ar fi facut Donald Trump pasul inapoi in ultima secunda. Politrucii sunt rupti de realitatea omului de rand. De-asta cand „pica Cerul”, Pamantului nu-i pasa… 🙂

  • mai important decat ce se intampla acolo e daca ce urmeaza a fost prognozat sau nu. si e de bun- simt ca a fost.
    de unde rezulta ca retragerea nu e o…’nefacere’, ci o ‘facere’, o actiune. care a implinit realitatea pe care o vedem in Kabul si cea care ii urmeaza.
    ca si in cazul lui Ceausescu, cind nu plecarea lui a fost ‘facerea’, ci ceea ce a fost prognozat sa urmeze dupa.

    pentru popor regimul lui Ceausescu a fost asemenea unui Zmeu. prea putini erau dincolo de ochiul vigilent al Zmeului.
    atunci cind Zmeul a fost fugarit, poporul a vazut in cel care l fugarea un ‘zmeu’ si mai mare, de care te feresti si mai si. de Ceausescu s au ferit ca de un Zmeu inclusiv cei apropiati lui.
    in Kabul totul e sub control, indiferent cum arata balamucul. importanta si dorita e bataia aripii fluturelui in Kabul, efectele acesteia, simulate la nivel planetar, se vor intampla ca n proiectul deja simulat.

    • dinamica lumii mari e…simulata, anterior. deci mai pricepi ceva doar daca ai pe masa intreaga planeta.
      matematica e zeita momentului, doar ‘iubirea’ iu mai poate da de cap acestei…balaur.

  • În Afganistan povestea e veche cam de 200 de ani atunci când Afganistanul a fost cucerit de englezi.
    Afganistanul nu vrea să fie colonie și punct. Nu vrea regimuri impuse ba de americani, ba de ruși.
    Va urma probabil un război civil, va fi un dezastru ca în Siria.

  • Bine ar fi sa se ocupe fiecare de tara proprie cu bunele si relele sale ca sa nu folosim cuvinte pompoase.

  • Oare s-or mai gasi „doritori” care sa creada in „democratia” americana? Probabil cei care vor sa se imbogateasca. Sarantocii de noi oare cati bani am aruncat in acesti 19 ani pentru mofturile stapanilor? Nu stiu daca vom afla vreodata.

  • un taliban bun e un taliban mort. americanii et co trebuiau sa-i elimine la bucata, ca la iarmaroc, unul cate unul, fara sa,l mai intrebe inainte ceva. in cateva luni terminau cu ei. si nici nu mai veneau altii in locul lor.
    din pacate, cand incercau sa faca asta presa ii punea la zid si erau investigati.
    nu poti sa trimiti soldati sa lupte si sa te tii de investigatii.
    cateva regimente de seals cu motto shot to kill ar fi fost de ajuns.
    asa, acum ne plangem de mila.

    • Pe talibani nici Rusia si nici China nu i poate scoate de acolo(de aia astia nici nu se vor baga in vagauna aia de tara,de fapt URSS ul si a si furat o pe acolo,inaintea americanilor,care evident nu au invatat nimic din esecul rusilor),doar Ghinghis Khan sau Timur Lenk au putut sa i bata,ultimul ,Timur avea metoda lui clasica,omora tot ce era viu,acolo unde cucerea ceva,om,animal,si i punea pe soldati sa i construiasca piramide din capetele celor ucisi pe care sa le vada el insusi construite in fata sa.Evident astea sunt metode medievale care nu au nimic de a face cu razboiul modern,insa Talibanii fiind niste razboinici de factura medievala,doar metodele feudale lui Timur ar fi dat rezultate in lupta cu acestia.Talibanii nu pot fi infranti decat de cineva de teapa lui Timur Lenk.

    • @Carmen .Daca temutii Spetnaz rusesc,niste soldati -fiare de factura asiatica nu au reusit nimic cu talibanii ,soldatii rusi fiind niste adevarate fiare,masini de lupta(au rupt Europa in doua in Al Doilea Razboi Mondial,de au scos razboiul din capul tuturor europenilor) ce sa reuseasca fraiericii de la Seals,care sunt buni doar de parada si de Holywood.Sa fim seriosi.Daca marile imperii asiatice Rusia si China cu secole si milenii de istorie militara,care au creat tehnici si tratate de lupta,care au cucerit zeci de triburi si popoare in decursul istoriei lor,nu se baga acolo,ce sa faca Seals,ca doar acolo nu i Holywood.

  • Cat despre talibani si noul lor(vechiul mai corect) Emirat afghan,aici se vede treaba ca SUA este o Superforta …la Holywood si cam atat.SUA…si Occidentul in general se dovedesc tot mai mult o forta de mucava,macinate din interior de coruptie interna(Capitalismul Occidental esuand tot mai dizgratios intr o mocirla fetida de putregai generalizat al CORUPTIEI GENERALIZATE,fetide si raspandite la toate nivelurile ca si o cangrena generalizata tinzand spre un esec la fel cum a esuat si Comunismul in 1989),ipocrizie(asa zise valori in care nici ele nu cred,doar le predica altora,recte unor fraieri ca si noi romanii care i mai credem),cu lideri de doi bani,marionete,idioti utili si cretini ai marilor corporatii si grupuri de interese financiar-bancare,si numiti de catre acestea,cu unicul scop de a le creste astora profitul,fara sa le mai pese,sau sa mai faca politica tarilor care i au votat,si i au pus pe scaune(niste simpli agenti de vanzari cu intelect redus care isi distrug propriile tari daca stapanii lor obtin profit din asta,orice numai profitul sa nu scada ),cu structuri si oameni care isi vand tarile si interesele acestor tari proprii pentru un pumn de dolari(daca te uiti bine cu ce armament si logistica i scot talibanii pe americani si pe occidentali cu suturi in fund din Afghanistan, vezi ca e vorba de armament american si logistica occidentala,cumparate cu bani obtinuti din droguri vandute occidentalilor,ajunse in occident si comercializate pe filiere de de coruptie occidentale, de la”producatorii” talibani).Practic Occidentul a ajuns intr o stare de putrefactie generala ce aminteste de perioada de sfarsit a marelui Imperiu Roman care s a prabusit din interior macinat de coruptia,decadenta si putrefactia morala si materiala din interiorul sau.Asa ca treaba din Afghanistan imi aminteste de caderea Imperiului Roman de Apus,si retragerea lui Biden de Retragerea Aureliana cand incepuse contractarea marelui Imperiu Roman(care pana atunci doar crescuse),care,de altfel, nu peste mult timp (doua secole)isi va gasi sfarsitul.

  • In cazul lui Catu,circula zvonuri ca Sistemul s ar fi sucit si ca l ar vrea ca Delfin(sau succesor) al lui Iohannis ,nu pe Catu,ci pe Emil Boc(asa umbla zicerile prin targ ca de aia i s ar face Clujului o propaganda ca zici ca i Cluju Shangri La,Minunea Lumii El Dorado),de aia ar fi aparut faza cu betia penala a lui Catu,ca Sistemul s ar fi plictisit de Catu,si asta nu mai e in gratiile Sistemului.Sistemul face si desface.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *