Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cel mai tare din parcare e portarul de la spital. Manual al bolnavului de Covid, la ce să se aștepte

Un cititor al site-ului cristoiublog, după o experiență în spitale, a venit cu o propunere excelentă: ca, pe baza mărturiilor celor care au trecut prin acest calvar (pentru unii, pentru alții o fi fost simplu), să descriem pașii care se fac în cazul pacientului Covid.

Iată întâmplarea prin care a trecut cititorul nostru și familia lui. Dacă aveți astfel de cazuri și doriți să le împărtășiți, vă rugăm să ne scrieți la redactia@cristoiublog.ro

 

„Vă scriu câteva rânduri despre experiență mea, în calitate de aparținător al unor bolnavi COVID.

Experiența personală este traumatizantă și dureroasă, dar motivul pentru care vă scriu este să ajutați alți români care au rude care fac COVID și necesită spitalizare. Aș vrea să vă ajut să facem un manual al bolnavului de COVID, la ce să se aștepte.

Sunt lucruri care par dramatice, stat în ambulanță 12-18 ore (ambulanța se transformă, ad-hoc, într-un salon de spital), internarea în container (deși pare că se face pentru că nu mai sunt locuri în spitale, este doar triajul).

Experiența trăită de mine înțeleg că este oriunde în România, cu excepția Bucureștiului. Eu am trăit-o în Buzău, pacienții fiind socrii mei.

Pentru a ajunge la un spital COVID trebuie să chemi ambulanța!

Ambulanță vine, te testează de COVID, chiar dacă ai mai fost testat în aceeași zi tot într-un spital sau serviciu medical de stat, și apoi te duce la unitatea de primiri Urgențe a județului, este doar una singură în tot județul, acolo unde este UPU, nu există și secție COVID.

Pe socrii mei i-a luat din Râmnicu Sărat (40 km de Buzău), i-a dus la UPU Buzău. Au ajuns la UPU Buzău la ora 12.30 (noaptea) la ora 07.00 erau încă în ambulanță.

Am decis să mergem și noi la Buzău (noi locuim în București) să vedem dacă putem face ceva, știam că nu avem voie în spital, dar am luat niște alimente, apă și produse de igienă, știind că poți aranja cu portarul să facă pe Curierul și să le ducă la pacienți (așa a și fost).

Am ajuns la ora 10.30 la Buzău. Ora la care socrii noștri erau duși într-un container (asta ne-a speriat), am discutat cu același portar, care pentru 10-20 de lei îți explică, într-o limba română clară, care sunt procedurile.

Portarul ne-a explicat că vor fi ținuți în container câteva ore, maxim 2 zile, până ce CT-ul este interpretat de un pneumolog care decide starea lor. Pneumologul nu vede pacientul, citește doar CT-ul.

Am reușit să aflăm procedurile de la portar, undeva pe la ora 15.00. Am aflat că pneumologul care citește CT-ul este de gardă la secția de pneumologie Buzău, o clădire separată de Spitalul Județean și de UPU (undeva la 3 km de spital).

Am mers la secția respectivă și, după o discuție de 10 minute cu portarul, am aflat numele pneumologului. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult deoarece pneumologul era din Râmnicu Sărat, și acolo știam și noi un doctor, și fiind oraș mic, doctorii se cunosc între ei. Am sunat medicul din Râmnicu Sărat pe care-l cunoșteam și a zis că va discuta cu pneumologul.

La o ora distanță după intervenția noastră, nu știm dacă a avut sau nu un efect, medicul din Râmnicu Sărat n-a revenit cu telefon, dar ei erau urcați într-o ambulanță SMURD (victime multiple), împreună cu alți pacienți și transportați la Spitalul din Râmnicu Sărat (înapoi cei 40km).

La Râmnicu Sărat, după spusele socrilor mei, totul este bine.

Am discutat și cu doctorii din Râmnicu Sărat care ne țin la curent cu starea lor.

Ce nu am înțeles noi:

De ce transportă toți bolnavii într-un sigur loc, care este sub capacitatea de primire? La UPU Buzău este un doctor și 3 asistente pe schimb pentru toate cazurile de COVID din tot județul.

De ce trebuie să stea foarte multe ore pacienții, când ar putea fi verificați de ambulanță, ambulanță ar comunica starea lor, apoi ar putea să vină să îi ia de acasă în 10-12-15 ore și să îi ducă la spitalul la care îi arondează?

La Buzău sunt 3 asistente și un doctor care primesc bolnavii din tot județul și apoi îi redirecționează către alte 3 spitale: Râmnicu Sărat (la 40 km), o clinică de pneumologie (care arată că o clădire părăsită, în oraș) și spitalul Negoiu (la 80 km). Din cauza asta vedem cozile cu ambulanțe pe care le pune Vlad Voiculescu pe Facebook.

Cu ajutorul acestui mail, sper să puteți deschide o rubrica de tipul: Sfaturi pentru a înțelege sistemul sanitar în perioada de COVID”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *