Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Cel mai tradus site de internet din lume în 2022

Recent, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, jw.org, a ajuns să fie disponibil, integral sau parțial, într-un număr record de 1070 de limbi, o performanță impresionantă în comparație cu alte site-uri de știri sau de informații publice disponibile la nivel mondial. Niciun alt site nu a fost tradus în atât de multe limbi, Martorii lui Iehova deținând în prezent recordul în această privință.

Câteva dintre cele 1070 de limbi în care este tradus site-ul jw.org, printre care limbajul semnelor românesc și rromani.

De fapt, recordul pentru cel mai tradus site din lume nu este ceva nou pentru Martorii lui Iehova. În 2014, site-ul jw.org era tradus în aproximativ 500 de limbi,1 și acesta fiind un record la acea vreme. În 2018, site-ul jw.org era tradus în 731 de limbi, din nou un record, pe locul doi situându-se Wikipedia, care la acea dată avea conținut disponibil în 290 de limbi.2 În noiembrie 2019, conținutul site-ului jw.org era disponibil în 1000 de limbi.3

Din 2019, site-ul jw.org continuă să dețină recordul ca cel mai tradus site din lume, în urma lui la distanță considerabilă situându-se Wikipedia (326 de limbi), Google (149 de limbi) dar și alte site-uri binecunoscute precum Facebook, Apple sau Samsung (fiecare cu peste 100 de limbi).

Site-ul jw.org este accesat zilnic de milioane de persoane. Acesta prezintă articole și materiale video care oferă sfaturi practice cu privire la viața de zi cu zi pentru toți oamenii. Un aspect remarcabil este faptul că printre limbile în care este disponibil acest site se numără nu doar limba română, ci și limba maghiară și alte limbi vorbite pe teritoriul României, cum ar fi limba rromani sau limbajul semnelor românesc. Întrucât în limba rromani și în limbajul semnelor românesc sunt disponibile relativ puține publicații, materialele de pe site-ul jw.org contribuie la o mai mare incluziune socială, fiind totodată o sursă de informații demne de încredere pentru cei care le folosesc, inclusiv pentru specialiști.

Nici copiii nu sunt trecuți cu vederea, pe jw.org fiind disponibile publicații, materiale video și animații pentru aceștia, precum și pentru familii, tineri și vârstnici. De asemenea, este disponibilă și ediția completă a Bibliei – Traducerea lumii noi, într-un limbaj modern și ușor accesibil tuturor. Toate materialele de pe jw.org sunt puse la dispoziție gratuit pentru oameni de toate vârstele și din toate mediile sociale.

Site-ul jw.org este o dovadă a eforturilor depuse de Martorii lui Iehova pentru a face mesajul Bibliei disponibil cât mai multor persoane, indiferent de limbă. (Cartea biblică Re ve la ția , capitolul 14, versetul 6) De fapt, aceasta este și dorința Celui care a creat oamenii cu posibilitatea de a comunica într-un mod inteligibil – ca aceștia să aibă acces în limba inimii lor la informații care oferă încurajare și o speranță autentică. (Cartea biblică Ieremia, capitolul 29, versetul 11) Un aspect remarcabil este că toată munca de traducere în cele peste 1000 de limbi, care implică eforturi colosale, este făcută în mod gratuit de persoane care doresc să îi ajute pe alții să se bucure de viață și să îl cunoască pe Dumnezeu.


1 https://www.jw.org/ro/stiri/stiri-pentru-jurnalisti/regionale/glob/campanie-de-promovare-site/

2 https://ro.tomedes.com/traduceri-bloguri/site-ul-cel-mai-tradus

3 https://www.jw.org/ro/stiri/jw/pe-zone/pe-glob/Martorii-lui-Iehova-ating-un-nou-record-con%C8%9Binutul-site- ului-JWORG-este-disponibil-%C3%AEn-1-000-de-limbi/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *