Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cele mai spectaculoase reuşite ale serviciilor secrete engleze

Declanşarea războiului a găsit serviciile secrete engleze într-o situaţie precară, agravată de pierderea unei părţi a arhivei M.I.5 în urma unui bombardament din anul 1940. Condiţiile nou create de operaţiunile militare în Europa şi pe alte câmpuri de luptă au condus la înfiinţarea, în urma hotărârii lui Winston Churchill, a Serviciului pentru Operaţiuni Speciale Executive (S.O.E.), care avea rădăcini în serviciile de subversiune şi sabotaj din M.I.6. A fost un organism specific perioadei de război, al cărui scop era acela, exprimat metaforic, „de a da foc Europei“. Obiectivele S.O.E. vizau reconstituirea reţelelor de informaţii din Europa, sabotarea economiei inamicului şi distrugerea surselor de aprovizionare. Prin intermediul său s-au organizat ample acţiuni de dezinformare şi influenţă care vizau crearea unei imagini false asupra capacităţii de apărare, prezentată ca mult superioară celei reale, sau asupra situaţiei politice interne, sugerându-se faptul că există forţe care ar putea răsturna guvernul Churchill. Acest tip de acţiuni au constituit cea mai mare realizare a serviciilor de informaţii engleze în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Printre cele mai spectaculoase reuşite ale serviciilor secrete engleze în anii 1941-1942 se numără cazul Rudolf Hess şi cel al amiralului Wilhelm Canaris. Atragerea lui Hess în Marea Britanie, în contextul iniţiativelor care vizau încheierea unei păci separate cu Germania, a constituit o victorie pe frontul războiului din umbră care, din considerente de ordin politic, nu a putut fi valorificată în plan propagandistic, acreditându-se, în cele din urmă, de ambele părţi, ideea că demnitarul german era nebun. Deoarece Wilhelm Canaris, şeful serviciului de spionaj şi contraspionaj al armatei (Abwehr), între anii 1935-1944, îşi exprimase, în cadrul unor întâlniri avute în Spania cu unii agenţi englezi, nemulţumirea faţă de dictatura lui Hitler, el a fost contactat personal de şeful M.I.6, Menzies, în 1942. Acesta a informat factorii de decizie politică în legătură cu faptul că sprijinul oferit de Canaris ar fi putut duce la scurtarea războiului prin răsturnarea lui Hitler şi încheierea unei păci negociate. Sub influenţa agenţilor sovietici din „grupul celor cinci“, cercurile ministerului de externe au respins orice acţiune care ar fi putut să afecteze grav interesele ruşilor. Din motive de oportunism politic s-a ratat, conştient, şansa terminării războiului mai devreme, în condiţiile în care serviciile secrete britanice îşi făcuseră datoria. Printre aceste succese s-a numărat şi recrutarea colonelului Oleg Penkovski din cadrul serviciului de informaţii al armatei sovietice, G.R.U. El a furnizat serviciilor secrete britanice, din aprilie 1961 până în august 1962, informaţii extrem de importante privind reţeaua G.R.U. şi date de ordin strategic şi militar. Aceste secrete au fost dezvăluite de Penkovski în speranţa că regimul din ţara sa va fi răsturnat sau, cel puţin, zdruncinat din temelii şi reorientat într-o altă direcţie. Descoperit de serviciile de contrainformaţii sovietice, el a fost judecat şi condamnat la moarte. În cursul anului 1971, după un studiu îndelung şi atent, au fost expulzaţi din Marea Britanie 105 diplomaţi sovietici care aveau legătură cu activitatea de spionaj, iar asta a dat o grea lovitură K.G.B. şi G.R.U., a căror activitate a fost serios slăbită în această ţară. În anul 1983, datorită acţiunilor de contraspionaj, a fost descoperit şi condamnat pentru spionaj Michael Bettaney, care încercase să furnizeze informaţii K.G.B.-ului.

Unele dintre elementele care stau la baza selecţiei în cadrul Serviciilor Secrete sunt mediul familial şi poziţia socială. Condiţii esenţiale sunt: gradul de instruire, originea socială, temperamentul şi trăsăturile de caracter (robusteţe psihică, echilibru emoţional, seriozitate, loialitate şi responsabilitate). O primă misiune cu caracter informativ desfăşurată în spaţiul românesc de către Serviciile Secrete Engleze este atestată documentar în anul 1694, când un emisar englez a fost primit de domnitorul Constantin Brâncoveanu (1688- 1714).

Foto: https://ro.pinterest.com/pin/9851692904952988/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *