Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cele patru mari probleme ale Bucureștiului după Nicușor Dan

Joi, 30 ianuarie 2020, a avut loc o nouă ediție a emisiunii Gândurile lui Cristoiu. Cu ocazia acestei ediții l-am avut ca invitat pe Nicușor Dan, candidat la funcția de primar al Municipiului București. În urma emisiunii, agenția Mediafax a transmis mai multe știri, din care redau pentru cititorii cristoiublog următoarele:

Nicușor Dan: Firea a pus gaj autobuzele și clădirile STB la ANAF. A adus Primăria în incapacitate de plată

Nicușor Dan a declarat, joi seara, în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că, deși este un bun comunicator, Gabriela Firea nu poate explica de ce a ajuns Primăria Capitalei în incapacitate de plată, precizând că autobuzele și clădirile STB au fost „puse gaj” la ANAF.
„Gabriela Firea, care este un comunicator foarte bun – ar fi fost frumos să fie și un administrator foarte bun, nu poate să explice cum de a ajuns o primărie care are aproape un miliard de euro să fie în incapacitate de plată. A ajuns să pună gaj autobuze la ANAF. Societatea de Transport a Municipiului București, în noiembrie, avea datorii neplătite de jumătate de miliard de lei. Pentru că unele din aceste datorii erau către ANAF, Primăria s-a dus și a pus gaj clădirile STB și o parte din autobuze, pentru ca această proprie să fie amânată”, a declarat Nicușor Dan.

El a mai afirmat că, așa cum este situația financiară a bugetului în acest moment, primarul general este foarte constrâns la niște măsuri obligatorii.
„În primul rând, trebuie să echilibreze financiar, pentru că Bucureștiul este în incapacitate de plată. Trebuie rezolvate patru probleme extrem de urgente. Una este traficul, a doua, care este conectată cu traficul, poluarea, a treia este a termoficării (…) și a patra este a clădirilor cu risc seismic. 95% din activitatea primarului o să fie să repare aceste găsuri uriașe pe care administrațiile precedente le-au lăsat. Apoi, trebuie făcute reglaje la toate celelalte servicii. (…) E nevoie de un acord politic înainte de alegeri pentru că chestiunile sunt dureroase și e mai bine să le promitem direct. Trebuie restructurat aparatul și cheltuielile. Trebuie să facem un audit pe compartimentele primăriei să vedem de câți oameni este nevoie pentru ca acel serviciu să fie plătit. Trebuie restructurat unde sau personal sau cheltuielile sunt deficitare. Primul lucru cu care aș începe este însănătoșirea financiară și funcțională a acestui organism. Oamenii sunt foarte conștienți de această gaură neagră care este Primăria Capitalei”, a mai afirmat Nicușor Dan, susținut de USR pentru a candida la Primăria Generală a Municipiului București.

Nicușor Dan: Anunțul PNL despre candidat propriu, o modalitate de a se așeza la discuții

Nicușor Dan a declarat, joi seara, în emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu”, că anunțul liberalilor că vor avea candidat propriu reprezintă ”o modalitate de a se așeza la masa discuțiilor” și că vor urma negocieri dure pentru eventuala desemnare a unui candidat comun al partidelor de dreapta.

„Legat de anunțul ăsta foarte ferm al PNL că o să aibă candidat propriu, eu îl interpretez ca o modalitate de a se așeza la masa de discuții. Neavând un candidat cu nume identificabil pe care să-l promoveze și existând alți candidați, cum sunt eu, pe care lumea îi identifică, PNL risca să intre într-un con de umbră și candidații existenți deja să câștige scena politică și candidatul PNL, în momentul în care intră, să fie prea târziu. PNL a făcut acest anunț ca în conștiința publică să existe că sunt și ei aici și negocierile să fie foarte dure”, a declarat Nicușor Dan în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

El a mai spus că formațiunile politice își desemnează candidații în urma unor sondaje de opinie.
„Partidele, în general, iau decizii pe sondaje. Adică ele au multe defecte, dar în ceea ce privește jocul politic, sunt profesioniste. Până acum nu a fost o perioadă propice pentru a face sondaje”, a adăugat Dan

El a mai precizat că nu va candida din partea PNL, preferând statutul de candidat independent.
Totodată, el a apreciat că șansele organizării alegerii primarilor în două tururi sunt reduse.
„Eu cred că șansele să rămânem cu alegerea primarilor în două tururi sunt destul de mici. Cred că ecuația politică pentru alegerile locale de acum încolo trebuie să o gândim în alegeri într-un singur tur”, a mai declarat Nicușor Dan.

El a prezentat avantajele alegerii primarilor în două tururi.
„Fără să vorbesc despre persoana mea, alegerea primarilor în două tururi este un mare beneficiu pentru democrație. Primarul ales în două tururi are legitimitate. Într-un singur tur, primarul în funcție are multe șanse să fie reales și să-și păstreze un monopol uneori de corupție”, a mai afirmat Nicușor Dan.

De asemenea, el a cerut un acord politic între PNL, USR, PMP și PLUS înaintea alegerilor locale.
Nicușor Dan este susținut la alegerile locale pentru funcția de primar general al Capitalei de USR București, urmând ca liderii alianței USR-PLUS să aleagă între el și Vlad Voiculescu, susținut de PLUS.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *