Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

China dovedește, încă o dată, că este prima putere a lumii

Autoritățile marocane au arestat un activist uigur în exil pe baza unui mandat de arestare pentru terorism emis de Interpol, potrivit informațiilor furnizate de poliția marocană și de Safeguard Defenders, un grup de apărare a drepturilor care urmărește persoanele reținute de China. Activiștii se tem că Yidiresi Aishan va fi extrădat în China și spun că arestarea are o motivație politică și face parte dintr-o campanie mai amplă a Chinei de a vâna disidenții percepuți ca fiind în afara granițelor sale. Direcția Generală pentru Securitate Națională din Maroc a transmis, marți, că un cetățean chinez a fost arestat după ce a aterizat pe Aeroportul Internațional Mohammed V din Casablanca, la 20 iulie, la sosirea de la Istanbul. Acesta a făcut obiectul unei notificări roșii emise de Interpol din cauza suspiciunii că ar face parte dintr-o organizație aflată pe listele organizațiilor teroriste, a precizat Direcția. Notificarea roșie, echivalentul înscrierii pe lista celor mai căutate persoane de Interpol, a fost emisă la cererea Chinei, care solicită extrădarea sa. Direcția a adăugat că autoritățile marocane au notificat Interpolul și autoritățile chineze cu privire la arestare, iar cetățeanul chinez a fost trimis în fața procurorilor, în așteptarea procedurii de extrădare.

Poliția marocană nu a făcut public numele bărbatului arestat, dar organizația neguvernamentală Safeguard Defenders l-a identificat ca fiind Aishan. Grupul este specializat în cazuri de persoane reținute de China. Aishan, un inginer informatician în vârstă de 33 de ani și tată a trei copii, s-a stabilit în Turcia din anul 2012, unde a lucrat ca web designer și activist, și are documente de rezidență, potrivit prietenului și colegului său Abduweli Ayup. Aishan a lucrat la un ziar online al diasporei uigure și a ajutat alți activiști în activități de informare în mass-media și de colectare de mărturii despre abuzurile din provincia chineză Xinjiang. După arestări repetate în Turcia, Aishan a părăsit Istanbulul pentru Casablanca, în seara zilei de 19 iulie, a declarat Ayup. Aishan și-a sunat soția sâmbătă și i-a spus că va fi deportat, potrivit lui Ayup, care este în contact cu familia lui Aishan. Interpol și Ambasada Chinei din Maroc nu au răspuns imediat la solicitările de a comenta arestarea. Acuzațiile exacte împotriva lui nu sunt clare.

Marocul a ratificat un tratat de extrădare cu China în anul 2017, printre mai multe astfel de tratate pe care China le-a încheiat în ultimii ani. China a descris închiderea de amploare a peste un milion de uiguri și a altor minorități în mare parte musulmane ca fiind un „război împotriva terorii”, după înjunghierile și atentatele cu bombă comise de un număr mic de uiguri extremiști originari din Xinjiang. Dar cercetătorii spun că mulți oameni nevinovați au fost reținuți pentru lucruri precum plecarea în străinătate sau participarea la întruniri religioase. Safeguard Defenders a făcut apel la ambasadorii marocani din Washington și Bruxelles să nu-l extrădeze pe Aishan. „Nu este neobișnuit ca autoritățile chineze să obțină notificări roșii ale Interpolului pentru uiguri și alți disidenți din străinătate”, a declarat Peter Dahlin de la Safeguard Defenders. Într-un caz similar, un adolescent chinez, care spune că este rezident permanent în SUA, a fost arestat în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în aprilie, în timp ce făcea transferul pentru un zbor. Oficialii chinezi îl căutau pe Wang Jingyu, un student în vârstă de 19 ani, din cauza comentariilor sale online despre ciocnirile mortale de la graniță dintre forțele chineze și indiene de anul trecut. Departamentul de Stat al SUA l-a calificat drept o problemă legată de drepturile omului. Wang a fost eliberat în mai, iar el și logodnica sa au fugit în Olanda.
Experții spun că ambele cazuri alimentează temerile tot mai mari privind extinderea extrateritorială a Chinei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *