Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

China suspendă dialogul economic cu Australia

China a suspendat „pe termen nedefinit” toate activitățile din cadrul dialogului economic strategic China-Australia, a declarat planificatorul său economic de stat, în cel mai recent eșec al relațiilor lor tensionate. Unii oficiali ai guvernului Commonwealth-ului australian au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile și cooperarea dintre China și Australia, decizii inspirate din mentalitatea Războiului Rece și din discriminarea ideologică, a precizat, joi, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă din China (NDRC) într-o scurtă declarație despre această decizie. Comisia nu a precizat ce măsuri specifice au determinat această acțiune. Dolarul australian a scăzut brusc la aflarea veștii și a ajuns la 0,7700 pentru un dolar american, de la 0,7747 dolari, miercuri.

Legăturile bilaterale au fost tensionate din anul 2018, când Australia a devenit prima țară care a interzis public accesul gigantului tehnologic chinez Huawei  la rețeaua sa 5G. Relațiile s-au înrăutățit, anul trecut, când Australia a cerut o anchetă independentă privind originile noului coronavirus, ceea ce a provocat represalii comerciale din partea Chinei. Ministrul australian al comerțului, Dan Tehan, nu a răspuns imediat la o solicitare a agenției de știri Reuters de a comenta decizia Chinei. Ultima întâlnire în cadrul mecanismului, conceput precum un cadru de cooperare economică, a avut loc la Beijing în anul 2017, când ministrul australian al comerțului a semnat un acord de cooperare privind proiectele Belt and Road în țări terțe. Cu toate acestea, Australia a refuzat să semneze acorduri privind participarea directă la inițiativa emblematică de politică externă a Chinei. În luna aprilie, Canberra a anulat două acorduri Belt and Road încheiate de statul său Victoria, ceea ce a determinat ambasada chineză să avertizeze că legăturile bilaterale, deja tensionate, sunt pe cale să se înrăutățească. În această săptămână, Reuters a relatat că Australia revizuiește închirierea, pe 99 de ani, a unui port din nordul țării către o firmă chineză, potrivit unei surse guvernamentale.

Parlamentul federal al Australiei a primit, în decembrie, drept de veto asupra acordurilor externe încheiate de state, pe fondul agravării disputei diplomatice cu China, care a impus o serie de sancțiuni comerciale asupra exporturilor australiene, de la vin la cărbune. În cele 12 luni până în martie, Australia a exportat în China bunuri în valoare de 149 de miliarde de dolari australieni (115,04 miliarde de dolari), excluzând serviciile, dintre care minereul de fier a fost, de departe, cel mai important produs. Un comerciant a declarat că se așteaptă ca ultimele tensiuni să nu aibă un efect semnificativ asupra comerțului cu minereu de fier. „Credem că relația comercială cu minereu de fier dintre Australia și China va rămâne izolată în legătură cu actualele tensiuni politice dintre cele două națiuni. Aceasta este o relație de co-dependență, în care niciuna dintre părți nu poate supraviețui fără cealaltă”, a declarat Atilla Widnell, directorul general al companiei Navigate Commodities Ptd Ltd., cu sediul în Singapore. China este cel mai mare partener comercial al Australiei, reprezentând 29% din schimburile comerciale ale Australiei cu lumea, în anul 2019, potrivit Departamentului pentru Afaceri Externe și Comerț. Investițiile chinezești în Australia s-au prăbușit cu 61% în anul 2020, cea mai mică cifră din ultimii șase ani, potrivit Bazei de date privind investițiile chinezești în Australia a Universității Naționale Australiene.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *