Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Cînd o greșeală surpă un tron

Cum funcționa cenzura pe vremuri. Din Viaţa lui Cuza-Vodă, eseul de succes al lui Dimitrie Bolintineanu din 1868 – aflu că în vizită la Înalta Poartă fiind, Domnitorul Principatelor Unite a dat ciubuc de un milion de lei.

Ştiu însă că Dimitrie Bolintineanu a scris şi publicat, în 1860, broşura Vizita Domnitorului Principatelor Unite la Constantinopole. Socotesc că jurnalul de călătorie sau chiar corespondenţa de faţa locului va conţine mult mai multe date despre întîmplare.

Am din întîmplare în Bibliotecă, despărţămîntul Literatură română, rafturile clasici, volumul doi din Dimitrie Bolintineanu, Călătorii, colecţia Biblioteca pentru toţi, 1968.
Am descoperit-o căutînd o altă carte de-a lui Bolintineanu, Viaţa lui Cuza-Vodă, care mă interesa pentru un eseu despre Domnitor. N-am dat de mult invocata monografie. Am nimerit, în schimb, peste notele de călătorie la Constantinopol.

Fiind o ediţie anterioară lui 1989, nu-mi inspiră încredere. Ca să poată trece de cenzură, editorii obişnuiau să pigulească textele cu probleme sau chiar să le cresteze. Uneori marcau prin puncte puncte hartana tăiată şi aruncată la coş. Alteori nici nu mai catadicseau s-o facă, mai ales dacă volumul apărea într-o colecţie de larg consum.

Eu însumi am păţit asta. Student la Cluj fiind, devenisem favoritul lui Mircea Zaciu. Profesorul ţinea un seminar special, la Filologie, despre Camil Petrescu. Şi eu, camilpetrescian fiind, deşi student la Filosofie, mergeam la acest seminar, spre fericirea celor din anul IV, salvaţi de sîrguinţa mea. Profesorul se angaja în lungi taifasuri cu subsemnatul. Ceilalţi scăpau neîntrebaţi dacă au citit bibliografia dată pentru seminar.

Mircea Zaciu îngrijea la Dacia o colecţie interesantă, menită a scoate la lumină texte din trecut uitate. Mi-a cerut să îngrijesc Rapid-Constantinopol-Bioram, seducătorul jurnal de călătorie al lui Camil Petrescu din Turcia, graţie unei excursii în grup.

Am modernizat pe ici-colo textul, l-am corectat şi i-am scris o prefaţă.
I-am dat lui Mircea Zaciu manuscrisul. La apariţie, mi-a arătat, mai mult decît furios, că la cenzură eliminaseră un întreg capitol, Dansul pîntecului.
Li se păruse licenţios.
Culmea e că paginile respective erau mai puţin sexy decît cele din Ultima noapte de dragoste sau Patul lui Proust.
Mult mai grav, eliminarea unui întreg capitol nu fusese marcată în text, nici măcar semnalată în Prefaţă.

Cu experienţa asta nefericită în gînd, am socotit că trebuie să pun mîna şi pe ediţia princeps a Jurnalului de călătorie a lui Bolintineanu.
Am găsit-o la BAR. Aveam nevoie de ea şi pentru că în 1968, cînd s-a reeditat, nu se preciza anul apariţiei şi editura.
O răsfoiesc. Pentru a-mi da seama că nu-mi e de prea mare folos. E tipărită într-un amestec de română cu chilirică. Transcriu totuşi, datele necesare oricărei citări de specialitate:

„Vizita Domnitorului Principatelor Unite la Konstantinopole de D.B. (aici cineva a scris cu cerneală şi caligrafic între paranteze [alinteneamni])
Preţul: 1 sfanţihi.
Bucureşti, Imprimeria Naţională, Strada Nemţească, Hanu German, No. 27, 1860.”

Terminînd de transcris descopăr, la o răsfoire întîmplătoare, că textul a fost inclus şi în Viaţa lui Cuza-Vodă, Iaşi, Librăria „Autori români“, F. Saraga, Strada Păcurari, No. 2, 1904, sub titlul Călătoria Domnitorului Principatelor Unite la Constantinopole.
Ca să vezi!

*

Meditația unui conspirator. „Cîte o dată împunsătura unei viespi omoară un voinic, iar o greşeală surpă un tron“.
Sub această axiomă-umbrelă de filosofie, porneşte Alexandru Candiano-Popescu, unul dintre conspiratori la detronarea lui Cuza, în demonstraţia rolului jucat de un mic amănunt în căderea Domnitorului „adoptarea celor doi bastarzi“.

Candiano Popescu crede că a fost una dintre greşelile de căpetenie a lui Cuza adoptarea celor doi bastarzi: „pe care îi aşezase în Palat, le dase numele său şi îi înconjurase de titluri şi de onoruri“.
Gestul adîncise bănuiala că fostul colonel nimerit pe tron, vorba lui Bolintineanu printr-o „aiurare momentană“, vrea să-şi instaleze o domnie creditară, sfidînd înţelegerea cu prinţul străin.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Cînd o greșeală surpă un tron”

  • Traind in Delaware, cu nostalgia anticariatelor si a bibliotecilor, care se desfiinteaza, am gasit situl Internet Archive unde se afla copii digitale ale unor carti vechi, la care altfel nu as avea acces. Am gasit astfwl Viata lui Cuza de Bolintineanu. Cartile in domeniul Community Texts din colectia opensource pot fi downloadate, legal, fiind in domeniul public, iar celelalte, imprumutate. Am downloadat, deci, Viata lui Cuza in format pdf, si am vazut ca exista mai multe documente intr-un sub-domeniu, intitulat chiar Alexandru Ioan Cuza, printre care articole vechi despre respectivul domnitor. Mai multe articole de Iorga; J. C Bratianu; R.V. Bossy, un articol din Ghimpele 1873 despre inmormantarea lui, si un capitol din memoriile lui Ioan G Valentineanu, dedicat lui Cuza, despre alegerea, detronarea si inmormamtarea sa. Ma bucur ca le-am gasit!

    • Am gasit si cele 2 volume ale lui A.D.Xenopol despre domnia lui Cuza, publicate in 1903. Primul volum are 400 de pagini si al doilea are 500 .. Nu stiam ca s-a scris atat de mult despre perioada respectiva.

  • Patul lui Proust? Oare? Marele specialist in Camil Petrescu, marele Jack? Este chiar Patul lui Procust, maestre…

  • Am vrut sa recitesc articolele anterioare despre admiterea in spatiul schengen , dar au disparut de pe site … dl. cristoiu , cauta alte explicatii acum , daca Austria nu e Romania , si croseteaza alte comentarii … Ca si la astrologi, daca nu s a implinit previziunea , putem gasi alte stele si planete care pot explica esecul … ma intreb de ce au disparut de pe site … si asta poate fi o manipulare, diversiune etc …

  • ”Patul lui Proust” ??? Asta e de la florăresele din tramvaiul 41.

    • Dl. Cristoiu este specialist in Camil Petrescu, dar..o greseala de tipar si nu de tron. Le temps retrouvé.
      Ma intreb daca:
      – Muma lu’ Stefan cel Mare stia cati bastarzi avea ??
      – Pe Candiano-Popescu l-a durut spatele cand l-a folosit pe post de masa la abdicarea lui Cuza???
      In tinerete ma duceam la Casa Universitarilor (nunti, botezuri , petreceri). De fiecare data ma intrebam: unde „petrecea” Cuza
      cu prietenul lui de arme Librecht (fostul proprietar al casei din Dionisie Lupu 46) ??
      Dupa „plecarea” lui Librecht (1866) in casa s-a mutat …Maria Obrenovici (fosta Catargi). Cuza..bastarzi.. amanta !
      Pentru Cuza, an greu a fost 1865 cand a incercat sa scoata „gunoiul” din cocina tarii si … a „ostilizat” (nu e in dex) plebea.
      Dupa cativa fanarioti, generali rusi, vine Cuza ca un mare vizionar. A reusit sa puna bazele. Prostia multimii este eterna; fara leac.

    • @Hopa a scris pe 13/12/2022 la 01:59
      Hopa Nelu…Hopa Mitica…cade-n fund si se ridica…”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”…”Patul lui Procust” -Camil Petrescu.
      Un pic de cultura totusi…”Patul lui Proust”…a gresi e omeneste…mai gresesc si Eu din graba…
      Acum…eludand meandrele concretului si dribland ritmic sinergia faptelor,asta ca sa imbunatatesc un pic limba de lemn specializata in mecanica fluidelor a lui Iliescu Ion…va fac o marturisire…
      Ieri am folosit tramvaiul 41 si am suferit o dezamagire crunta,am avut un esec emotional,nu doar ca nu sunt florarese dar tramvaiele sunt noi,prea confortabile si am platit pentru 2 calatorii doar 2.5 lei ca m-am incadrat in cele 90 minute,poti merge si de 4 ori in 90 minute cu tramvaiul de la capatul din Ghencea pana la Piata Victoriei dus intors in 90 minute si platesti tot 2.5 lei pentru 4 calatorii adica 0.625 lei calatoria ceea ce este cu Adevarat Scandalos,”strigator la cer”…
      Ce m-a salvat pe Mine in Viata pana acum este ca sunt un visator convins,ca sa-l citez pe Martin Luther King Jr „I Have a Dream” .
      Visul Meu E Cam Asa.
      Prin 2020 vedeam in Coreea De Nord niste diplomati rusi care plecau de acolo cu o drezina,trenul e o inventie a capitalismului englez putred,parca prima linie era intre Liverpool si Manchester.
      In Visul Meu Se Facea Aievea ca vedeam in Bucuresti doar Drezine Cu Coviltir,era un peisaj idilic,de un pitoresc rar,numai oameni fericiti,pasarele cantau in cer si prin copacii abia inmuguriti,O Feerie…
      Acum lasand visele,Articolul Maestrului Ion Cristoiu este Exceptional.
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

      • @Constantinescu Valentin-Ionut
        Nu vă credeam așa sarcastic. La Ion Cristoiu nu cred că se pune problema de necunoaștere a scrierilor lui Camil Petrescu. De multe ori o greșeală involuntară naște glume bune! Este și cazul de față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *