Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cine este plasa ta de siguranță?

În iunie, 2022, a avut loc, la Budapesta, Campionatul Mondial de Înot Artistic, unde Anita Alvarez, membră a echipei Statelor Unite, a devenit, fară să vrea, protagonista unor scene dramatice: în cadrul programului de concurs, scufundată în apa din bazinul de înot, aceasta își pierde conștiența (din cauza efortului și a lipsei de oxigen), ajungând să fie salvată de antrenoarea ei.

Mi-am amintit de această scenă zilele trecute, când discutam cu niște prieteni despre bolile mentale și cum acesta este un subiect oarecum tabu în societatea noastră. Toți se feresc să discute existența acestor probleme, iar mediatizarea negativă sau revanșardă a unor cazuri este cu atât mai gravă.

Cei cu care discutam eu sunt din diverse medii, unii sunt așa numiții “first responderi” (cei care ajung primii la evenimente – poliție, pompieri, salvare), dar chiar și “muncitori” la birou. Toți vorbeau despre prezența unor astfel de problemele la locul lor de muncă – începând de la “burn out” și ajungând la depresie (sub diferite forme) sau alte probleme asimilate. Și, absolut toți spuneau că a merge la psiholog nu intră în discuție, în ideea că: Ce vor spune colegii, șeful sau “noi nu avem voie sa clacăm”.

Unii avem sistemele noastre de siguranță – familie, prieteni, colegi. Alții, chiar dacă nu vor putea sau nu vor vrea, vor merge la psiholog. Iar alții vor lovi cu drag și plăcere în cei căzuți, pentru că asta e plăcerea lor.

Problemele vor rămâne și dacă nu va exista empatie și dorință de înțelegere și mediere, cu siguranță se vor agrava.

Tu când te-ai întrebat ultima dată cine este plasa ta de siguranță sau cine te va căuta și te va scoate din „bazinul de înot“ înainte să te îneci? Există oare cineva care poate face asta pentru tine?

Autor: Florin Pică (Germania)

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Cine este plasa ta de siguranță?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *