Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Ciocnirea mentalităților între americani și ruși

O echipă americană de imagine e angajată de stafful lui Boris Elţîn în toiul alegerilor prezidenţiale din Rusia, la care candidează, printre alţii, şi comunistul Ziuganov. Cînd sosesc la Moscova, yankeii dau peste un dezastru: omul lor e pe ultimul loc în sondaje. „Durii” de la Kremlin i-au angajat nu pentru a-i asigura lui Boris victoria, ci pentru a-l convinge să anuleze alegerile. E singurul lucru pe care ştiu să-l facă strălucitor cei din jurul lui Boris Elţîn, nomenclaturişti de grad secund convertiţi la democraţie. După multe şi complicate peripeţii, americanii reuşesc să-l convingă pe Elţîn de avantajele trucurilor de peste ocean în campania electorală. Plecat de la un 6%, preşedintele în exerciţiu cîştigă la o diferenţă de trei puncte.

Povestea de succes a echipei americane face subiectul unui film american, Spinning Boris, regizat de Roger Spottiswoode, și apărut în 2003. La o primă vedere, producţia e o satiră la adresa Rusiei postdecembriste şi a Rusiei dintotdeauna. Bazată pe şiretlicul confruntării unei priviri cu o realitate, ea provoacă mari hohote de rîs prin gogolianismul Moscovei din anii 90. Cei trei sînt invitaţi să discute cu angajatorul la un soi de baie publică. Spre descumpănirea lor, gazda le oferă o masă copioasă, de la care nu lipsesc binecunoscutele icre şi, evident, binecunoscutele june disponibile. Angajatorul e un fost vînzător de ouă ajuns multimiliardar sub regimul mafiot al lui Boris Elţîn. Azvîrle cu bani în dreapta şi-n stînga, umblă păzit de bodyguarzi fioroşi, dotaţi cu pistoale mitralieră. Totul în jurul celor trei americani e tipic rusesc. Altfel spus, enorm, greoi şi ridicol. Numeroase secvenţe par desprinse din Gogol, convingîndu-ne că scenaristul i-a citit pe marii satirici ruşi. Micul dejun de la hotelul President se ia într-un soi de hală de mărimea unui hangar pentru asamblat avioane, femeia de serviciu dă buzna în cameră manipulînd un aspirator asurzitor, Tatiana Elţîna, fata cea mare a preşedintelui, creierul staffului de campanie confundă “mesaj” cu “masaj”.

E însă o concluzie de pipăire rapidă, superficială. În realitate, adică în profunzime, filmul e mult mai bogat în semnificaţii decît lasă impresia. Americanii aduc în Rusia lui Elţîn şmecheriile tipic yankee de cîştigare a alegerilor. Aceste şmecherii moderne, apelînd la Internet, la televiziune şi la sondajele de opinie, se bazează fundamental pe eternul truc al democraţiei: păcălirea alegătorului prin confecţionarea unei imagini neadevărate, dorite însă de electorat. Candidatul face o sumedenie de lucruri incompatibile cu natura personalităţii sale, cu credinţele sale intime. N-are importanţă. Cum zice unul dintre cei trei, nu contează ce e în realitate politicianul. Contează imaginea, ceea ce el lasă impresia că este.

Înţelegerea americană a lumii se loveşte însă de spiritul rusesc, întruchipat perfect de Tatiana, celebra fiică a lui Elţîn. Personaj cheie al filmului, de fapt, dacă ne gîndim bine, chiar personajul principal, şefa de campanie respinge cu determinare toate şmecheriile americane. N-o face însă din vanităţi naţionaliste, din prejudecăţi comuniste faţă de “putreziciunile politicii capitaliste”. O face dintr-o temeinică, profundă credinţă rusească în adevăr, în sinceritate, în substanţialitate.

Ciocnirea dintre cele două mentalităţi dă coloana vertebrală a peliculei. Americanilor li se pare normal să mintă, să tragă pe sfoară, să manipuleze alegătorul. Spre surprinderea Tatianei, ei propun candidatului mijloace comuniste de înşelare a poporului: infiltrarea agenţilor guvernamentali printre cetăţenii cu care se întîlneşte candidatul pentru a pune întrebări dinainte ştiute, regizarea entuziasmului de la mitinguri, de la vizitele de lucru. Un rol decisiv în minţirea poporului în cel mai brav stil comunist îl joacă aşa-zisa campanie negativă. Comuniştii puneau pe seama adversarilor toate relele posibile, atribuindu-le grozăvii la care aceştia nici nu visau. Sub bagheta celor veniţi din capitalismul capitalismului, Elţîn îi împrumută lui Ziuganov planuri secrete înfricoşătoare, cum ar fi, de exemplu, cel de a-i spînzura pe bogaţi. Diversiunea îşi are rădăcinile în concluzia trasă din cercetările sociologice de teren: ţăranii se tem de război civil, de convulsii social-economice.

Pentru ruşi, aceste şiretlicuri obişnuite într-o campanie electorală americană sînt noutăţi şocante. Tatiana Elţîna le respinge nu numai pentru că stă sub puterea mentalităţilor comuniste, dar şi pentru că îşi mai păstrează încă naivităţile tipic ruseşti. În confruntarea dintre ea şi americani, ultimii sînt cioflingarii, şmecherii gata să dea orice pentru a smulge victoria, oamenii care nu cred în nimic în afară de bani.

Şi totuşi finalul filmului e de o ironie cruntă. Fiica lui Elţîn refuză sugestiile americane şi pentru că nu crede în eficienţa lor. Poporul rus, ca orice popor, de altfel –crede ea – nu poate fi înşelat cu astfel de trucuri de tinichea. Viaţa o contrazice. Elţîn recuperează distanţa care-l separa de Ziuganov graţie mijloacelor cinice puse la dispoziţie de echipa de dincolo de Ocean.

Zdrobitoare dovadă că poporul rus, cel atît de cîntat în imnurile lui Tolstoi şi Dostoievski pentru originalitatea sa, e la fel ca toate popoarele lumii.
Adică uşor de păcălit de către o mînă de excroci!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Ciocnirea mentalităților între americani și ruși”

  • De data aceasta…Jos pălăria!

  • Foarte bun, foarte reușit ,excepțional redactat ,editorialul dumneavoastră Maestre ! Este adevărat ,că poporul rus este un popor care poate fi păcălit ca orice popor din lume care a trecut prin sclavagism, capitalism, comunism socialism și iar capitalism, în ciuda talentelor sale native și a originalității sale ! Dar, eu îmi pun o întrebare ,cum văd că și-a mai pus cel puțin o persoană care v-a scris : oare poporul rus este chiar atât de ușor de păcălit de escrocii din lumea largă ? Eu cred că ar putea fi păcălit, dar nu atât de ușor cum ar putea crede lumea întreagă de escroci de pe planetă !(care ,în curând ,nu știu dacă va mai putea fi chiar atât de mare ! )În primul rând că rușii au servicii secrete de elită și agenți secreți foarte buni în lumea întreagă și au și o diplomație foarte bine pusă la punct. În al doilea rând, ca să poți destabiliza poporul rus , ai de dus o muncă grea ,că nu degeaba Putin conduce Rusia cu „o mână de fier imtr-o mănușă de catifea „! Poporul rus are o mare calitate : este foarte bine unit , are o putere de monolit și este un monolit de putere ! Vă mulțumim pentru efortul de a realiza aceste superbe editoriale, absolut minunate, Maestre Ion Cristoiu ! O săptămână minunată binecuvântată ,vă dorim, Maestre !

  • Interesant comentariul dvs de la radio azi dim.Eu am recitit cartea lui Șerban Papacostea,,Oltenia sub stăpânire austriaca,,

  • singurele foste popoare ca mai sint si astazi popoare sint cele ale caror serviciile secrete n-au tradat ecuatia de miscare a Intregului.
    restul sint mase de oameni, manipulabile, prin urmare manipulate

    • „Ecuatia de miscare a intregului” e falsa in intregul ei intruct sunt diferente de nivel de trai majore intre oamenii din tarile dezvoltate si cele din lumea a 3-a.
      Observ ca se incearca o egalizare in jos a niveului de trai din Marea Britanie spre cel din Romania (adica Africa Europei) in sensul in care britanicii au ajuns sa se inchine la o ciorba de loboda.
      Altfel, CIA e „integrata in absolut” de mult, corupand guverne in stanga si in dreapta pe tot mapamondu…. Peste tot pe unde te uiti vezi tradatori de tara in fruntea guvernelor…

      • cea care unifica e destinatia, insa fiecare e liber sa si urmeze propria cale catre aceasta.

        ecuatia de miscare a intregului e…vie. de fapt e fix Viata 🙂

        Civilizatia e o antiNatura, deci e un antiîntreg, deci ecuatia ei de miscare nu e falsa, ci antiadevarata

  • poporul…e un intreg.
    atunci cind o parte a intregului, spre ex conducatorii poporului, se pozitioneaza in stil anti fata de popor, definitia ‘poporului’ dispare.

    cita vreme poporul, spre ex cel in discutie, adica cel rus, e un intreg,
    la nevoie… o parte a lui o va proteja profesionist pe cealalta.

    cum sa le ceri tuturor cetatenilor sa fie la zi cu cercetarea si dezvoltarea pe taramul artei manipularii?:)))
    insa…poporul, intregul,in fapt ‘felia’ specializata in astfel de dinamici se poate activa intru protectia…intregului

    rezumat: in cazul lui Eltin nu mai era vorba despre un popor, ci despre o masa de oameni.

    poporul poate fi tratat ca o masa de oameni atunci si numai atunci cind o parte a lui, adica o parte a intregului, tradeaza ecuatia de miscare a intregului.

    poporul poate deveni o masa de oameni, dupa cum o masa de oameni poate deveni popor.
    insa nu poate fi echivalat un popor cu o masa de oameni.

    masa de oameni care se numesc, azi, rusi poate fi manipulata cu tot atata lejeritate cum poate fi manipulata o alta masa de oameni?
    nu prea cred!
    pentru ca ea, momentan, da semne ca se comporta ca un popor, caz in care servicii specializate in astfel de dinamici, care sint parte a intregului numit popor,
    se vor activa,
    protejand…Intregul.

    pentru ca poporul rus sa devina o masa de oameni…deci usor de manipulat,
    Puterea poporului rus lui tre sa fie corupta.

    mai simplu spus…mai intai trebuie cumparat Putin,
    ca…el, astazi, se pare ca e impletit cu tot cu serviciile secrete rusesti.
    deci practic tre sa ‘cumperi’ serviciile secrete rusesti:))))
    dupaia…poporul rus va deveni o masa de oameni, prin urmare manipulabila dupa cum iti e dorinta
    :)))
    si va fi simplu de cumparat serviciile secrete rusesti daca ele sint pline ghioalca cu generali tradatori.
    in cazul in care nu sint asa, atunci creca nu pot fi cumparate, caz in care pina va ajunge poporul rus o masa de oameni manipulabila dupa cum ai chef…s-ar parea ca mai dureaza olecut :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *