A meritat nota de plată anti-covid de 120 miliarde de lei?
În perioada pandemiei au fost luate diferite măsuri, dintre care unele s-au dovedit greșite (închiderea completă a economiei timp de două luni, de pildă), altele inutile (achiziționarea izoletelor care n-au folosit la nimic, a termotesterelor care n-au identificat nici măcar un singur suspect de covid etc.), excesive (scosul blindatelor pe străzi) sau haotice (construirea de spații anti-covid nefolositoare, blocarea unor spații spitalicești, plata unui numeros corp medical pentru stat degeaba) etc. etc. Toate astea (potrivit estimărilor guvernamentale, nu ale mele) costă cam 50 mld lei (măsuri de combatere a pandemiei și a efectelor ei), 40 mld lei (garanții de stat), cel puțin încă 30 mld lei venituri bugetare diminuate din cauza măsurilor de blocare a unor activități economice (astea 30 mld sunt estimate de mine pornind de la sintezele execuțiilor bugetare, și sunt moderate). În total 120 mld lei. Au fost necesare toate măsurile care au dus la aceste cheltuieli? Au fost ele efectuate riguros și eficient? Au încercat unii decidenți să profite de situația creată de pandemie pentru a promova alte scopuri, pecuniare sau de altă natură? Nimeni nu se ocupă cu răspunsul la aceste întrebări. Și, totuși, având în vedere amploarea sumelor cheltuite sau neîncasate, ar trebui să existe o evaluare. Măcar din partea societății civile (dacă în România avem așa ceva), de vreme ce Parlamentul nu este capabil să facă nici cea mai mică investigație pe teme pandemice.
(Text preluat de pe Facebook Varujan Vosganian)
Documentul arată ca și cum ar proveni de la Domnul Ciolacu sau Doamna Firea.
De la un fost Ministru de Finanțe dar și ținând cont de pregătirea Domniei Sale mă așteptam la mai mult.
De exemplu:
1. DNA anchetează sau nu achizițiile fără licitație?
2. Analiza Domnului Vosganian conține date referitoare la veniturile bugetare suspendate dar amânate pentru 2021?
3. Există vreo analiză care să menționeze o țară cu mai puțin ”lock-down” decât România? Referitor la costuri, se poate echivala din start fiecare zi de lock-down după Israel: aprox. 1mild euro/zi. PIB-ul este comparabil.
Puțin respect față de profesie este necesar.
Cu siguranță, dacă cineva ar cere, fostul Ministru de Finanțe ar putea să raporteze Parlamentului și Națiunii cum s-au cheltuit banii. De ce nu cere nimeni.? Pentru că numărul de oameni din Parlament care ar înțelege răspunsurile este extrem de limitat. În consecință, nu prezintă interes.