Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Cîte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

Vineri, 29 ianuarie 2021, la cinci dimineața la Spitalul de boli infecțioase Matei Balș din București, a izbucnit un incendiu. Patru pacienți bolnavi de Covid 19 și intubați au ars de vii, un al cincilea a murit la spitalul unde a fost mutat în grabă. Din cauza incendiului 53 de bolnavi au fost mutați în grabă la alte spitale. Deși n-au suferit arsuri, doi dintre ei au murit deja din cauza deconectării de la oxigen. Alți nu se simt nici ei bine.

Vineri, la ora 13, la fața locului s-a deplasat Klaus Iohannis, președintele României. La finele unei discuții cu factorii responsabili, domnia sa a ținut un discurs. A doua zi s-a furișat la fața locului ca nu cumva să-l vadă Klaus Iohannis, aflat pe pîrtia de la Păltiniș, și premierul Florin Cîțu, o simplă umbră pe pînza regimului Klaus Iohannis. Cum s-a mai întîmplat și altădată, asupra spitalului s-au năpustit anchetatorii. Corpul de Control al premierului, Corpul de control al Ministerului Sănătății, Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Potrivit imaginii publicitare urmărite de regim, procurorii investighează de zor. De remarcat că și în cazul tragediei de la Piatra Neamț procurorii investighează de zor. De două luni tot investighează de zor. N-au ajuns nici acum la un rezultat.
Așa s-ar putea înfățișa, în rezumat, tragedia de la Matei Balș.

În lume s-au petrecut și se petrec tragedia mult mai mari.
Prăbușiri de aeronave, scufundări de vapoare, masacrări de clase întregi.
Pentru un ins din afara României, care se impresionează doar de la o sută de morți în sus, cea de la Matei Balș, nu stîrnește tresări ale conștiinței. Prin raportare la alte catastrofe, cea ce la Balș pare una de rutină.

Iscodită doar în planul informațiilor reci și seci, lecturate în ziare sau auzite la radio tv, tragedia de la Matei Balș nu pare a avea consecințe majore în conștiința colectivă.
Această credință explică abordarea în viteză, superficială, nepăsătoare a tragediei de către Autorități.
Atît Klaus Iohannis, cît și alți lideri ai regimului de Centru Dreapta, au tratat tragedia cu aceeași lipsă de empatie cu care noi, românii, tratăm tragedia unei catastrofe feroviare în India.
Citim despre un număr de sute de morți, vedem la televizor scene de coșmar, fără măcar a tresări.

Semnalul Stați liniștiți, nu s-a întîmplat mare lucru! a fost dat de Klaus Iohannis. Aflat de la investirea Guvernului Meu sub puterea unei euforii inexplicabile, ca produse de un drog dulce, Klaus Iohannis s-a străduit după accident să-i minimalizeze importanța. A ajuns la fața locului abia pe la prînz, cînd accidentul își pierduse postura de Breaking News, a exploatat cît a putut de tare expresia foarte (foarte tristă, foarte rău), dovadă a lipsei de empatie suplinite de apelul la clișee, a felicitat forțele de intervenție și cadrele medicale din toată țara, sugerînd c-a fost o victorie și nu un dezastru (au fost doar cinci morți, cînd puteau fi 100!), după care a plecat la ski la Păltiniș. N-a cerut nici o demisie, n-a avut nici o tresărire de revoltă, n-a dat cu căciula (imaginară!) de pămînt, n-a ridicat tonul, n-a țipat de durere. A măcănit pur și simplu.

Alte autorități au tratat cu aceeași superficialitate tragedia. Premierul Florin Cîțu a bîiguit ceva despre nevoia ca funcționarii să iasă din birouri, liderii USRPLUS au elogiat forțele de intervenție, punînd pe seama Guvernării de Centru Dreapta, faptul că pompierii au venit la timp, liderul deputaților USRPLUS din Camera Deputaților a susținut că PSD e de vină, și a fost cît pe-aci să ceară plecarea PSD din fruntea ministerului Sănătății, Ludovic Orban, președintele PNL, partid de Guvernămînt, a tăcut cît a putut de tare. Nu s-a mai auzit nici vocea lui Rareș Bogdan, răgușită după cît de tare și de mult a strigat că n-a vrut să-l jignească pe președintele PNL apreciind că i s-a umflat capul.

Pentru Autorități tragedia e deja uitată. N-a demisionat nimeni, nu s-a cerut în interiorul Guvernului nici o demisie, nu s-a luat nici o măsură, nici măcar una hei-rupistă, procurorii se fac că lucrează, pentru că se tem de moarte să stea în pavilioanele de Covid 19.

În planul ecoului în conștiința colectivă, momentul de la Matei Balș e însă infinit mai puternic decît le pare Guvernanților:

  1. E al doilea grav accident, soldat cu morți, după cel de la Piatra Neamț, la un spital din Sistemul public. La fel ca la Piatra Neamț, înfiorător în tragedia de la Matei Balș e faptul că victimele au fost obligate de viață să ajungă la Spital. N-au fost la o discotecă, n-au fost la un spectacol, n-au fost nici măcar la Mall. Altfel spus, au ajuns la Matei Balș, unde au murit carbonizate, pentru că îmbolnăvirea de Coronavirus le-a obligat să ajungă.
  2. Victimele au murit carbonizate într-un loc în care au ajuns pentru a scăpa de moarte. E una dintre marile absurdități ale cazului. Te duci la spital ca să te faci sănătos și nu numai că nu te faci, dar mai mult, mori. Și nu din cauza bolii tale, ci din cauza unui incendiu.
  3. Spitalul Matei Balș e nava amiral a sistemului nostru spitalicesc. Spitalul a beneficiat de finanțări uriașe. A te interna la Matei Balș e un privilegiu. Păi dacă la un asemenea spital mori carbonizat sau decuplat de la oxigen, ce să mai spui despre un spital din provincie? Dacă unuia dintre bolnavii morți în incendiu li s-ar fi spus să se interneze la un spital din țară, mai mult ca sigur l-ar ar fi dus gîndul la tragedia de la Piatra Neamț. Ar fi refuzat din răsputeri să meargă la un spital din provincie. La Matei Balș? Păi cum să nu meargă!
  4. Tragedia de la Matei Balș urmează celei de la Piatra Neamț, petrecută acum două luni. La Piatra Neamț au murit zece oameni. Internați pentru că erau bolnavi de Covid. După cazul de la Piatra Neamț, Guvernul de Centru Dreapta Ludovic Orban s-a angajat că așa ceva nu se va mai întîmpla în România.

Tot sub Guvern de Centru Dreapta s-a petrecut însă Tragedia de la Balș.
Cum să nu intre românul în cea mai adîncă dintre depresii văzînd că deși mor oameni din cauza accidentelor din spital, nu se ia nici o măsură de prevenire?
A fost Piatra Neamț. A fost Matei Balș. Ce alt spital va urma? Pînă acum au fost incendii. Pot fi însă căderi de tavane, explozii, prăbușiri de acoperișuri, ba chiar și de pavilioane.
Cum să mai mergi la spital altfel decît cu inima strînsă? Pînă și o călătorie cu avionul pare mai sigură decît o internare în spital.
Depresiei i se adaugă exasperarea. Cazul Piatra Neamț n-a fost nici acum elucidat. Cînd va fi elucidat Cazul Matei Balș?

După Piatra Neamț n-a căzut nici un cap.
Nici după Matei Balș.
Cîte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

Cei de la Putere, în frunte cu Klaus Iohannis, n-au înțeles nimic din adevăratele proporții ale ecoului în conștiința colectivă.
Dar cei din Opoziție?

În Opoziție se află două partide:
PSD și AUR.
AUR a înțeles rapid impactul uriaș al nenorocirii. S-a agitat, a cerut demisii, a organizat proteste.
PSD?
PSD doarme.
Doarme și sforăie.
PSD nici măcar nu s-a întors pe partea cealaltă, trezit o clipă de vaierele sirenelor de la Salvare și de la Pompieri.

Și această incredibilă lipsă de reacție a PSD, corespondentul nepăsării afișate de Klaus Iohannis, adîncește exasperarea românilor.
N-avem spitale ca lumea.
Dar n-avem nici Opoziție ca lumea!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Cîte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?”

  • Domnule Cristoiu, de ce nu va mai pot comenta pastila de pe youtube? Nu inteleg, am fost decenta. E posibil sa-mi fi dat dumneavoastra interdictie?

  • Cîte tragedii trebuie să se petreacă? Chiar milioane si nu se va intinpla nimic, iar cauza este una simpla: Romania este condusa, de multe zeci de ani, de cei ridicati din mediul rural, carora Ceausescu le-a dat un imbold maxim, de-au ajuns sa insemne intregul sistem, inca din anii 70, cu multitudinea de superbe consecinte. Acesta le este sublimul caracter, cu un mare plus in dreptul celor din Transilvania, ale caror gasti produc minunatii pe banda rulanta.
    Ma mir ca nu-i cunosteti, ca doar sinteti toti o apa si un pamint, iar asta se vede oriunde si oricum, fara efort.

  • Big-Bang Crypto

    Finantarea constructiei Structurii noilor Sisteme Sociale se va constitui in cel mai spectaculos boom pe care l-a vazut vreodata vreo bursa, tocmai daia el va fi irepetabil. ( insa legandu-se ombilical de Perpetuum Mobile, adica de Trofeul Tuturor Civilizatiilor, va deveni perpetuu 🙂 )

    nasterea Noilor Sisteme Sociale poate fi comparata cu Big-Bang :),
    tocmai daia io zic asa:
    piata crypto e o…explozie inimaginabila!:)))), iar ea se va constitui in energia necesara nasterii Noii Lumi!

    piata crypto e un Big-Bang Crypto!
    de fapt…istoria asa va si pastra in amintireacest bubble:
    Big-Bang Crypto!

    deci…in curind veti mai auzi despre Crypto Big-Bang. E implacabila, treaba!:)))

    Teoria Big-Bang Crypto, care e leita clasicei, va explica, atunci cind jonctiunea Big-Bang Crypto cu Perpetuum Mobile se va manifesta, nasterea Lumii Noi.

    Big-Bang Crypto va disponibilliza energie la discretie, astfel incat cele mai stralucitoare idei despre Noul Sistem Financiar sa se manifeste!,
    aceasta poveste avand capacitatea sa prinda in hora si celelalte sisteme sociale, innoindule, abia stfel!, din temelii ( iar pentru ca procesul va putea fi asimilat unei nonactiuni, si nasterea Noii Lumi va aduce cu sine lipsa reactiunilor )

    boom-ul .com e mic copil pe linga potentialul pe care Big-Bang Crypto il poarta!
    dezvoltarea fibonacci pe care dotcom a purtat-o e un ‘termen fibonacci’ anterior, pe progresia dezvoltarii acestei civilizatii,
    Big-Bang Crypto poarta cu sine energia data de armonia purtata de Globalizare!
    Explozia va fi…inimaginabila!

    Big-Bang Crypto e o poveste scrisa in Istoria Civilizatilor, adica…depaseste putinta de exprimare a acestei ‘civilizatii’, deci treaba e implacabila,
    cu precizarea ca, totusi, in actuala ‘civilizatie’ se regaseste Cenusa…tutror civilizatiilor de care s-a ales Praful, pe planeta asta, adica a tuturor!, ca de toate s-a ales Praful!,
    asta dacu fiind singura care va reusi, punind pe masa Perpetuum Mobile, adica Nemurirea!:)), sa…nu mai moara!:))))
    asemenea lumii care sta sa se nasca.
    si careia i se mai spune si…Raiul pe Pamant! :))))

  • Romania este un stat esuat ,foarte simplu,ce asteptari sa mai avem de la statul si poporul asta esuat.Eu nu am nici una,fiecare dintre noi suntem pe cont propriu,asta i adevarul 🙁 🙁 🙁

    • Si Opozitie,hai sa fim seriosi toti ,si Puterea si Opozitia sunt aceeasi mizerie,si Dreapta si Stanga,se fac ca se urasc ,dar fac biznisuri impreuna cand nu i vede nimeni ,intr o veselie.Toata ura asta intre Iohanisti si PSD isti este un circ ieftin pentru fraieri,sa creada lumea ca astia se urasc si se bat intre ei,cand ,de fapt se imbogatesc impreuna.

      • Si HAUR astia ,astia fac circ ca sa isi faca campanie,ca si hienele,pe cadavre ca de fapt i doare si pe aia in borta curului de popor,si astia ,cred ca s tot o creatie a lu Sistemul lui Sasu ,cu,care Sasul s a scapat elegant de Ponta si de Base ,care il indispuneau pe Sas(astia nu l urmau orbeste pe Sasone,aveau idei in cap,si la Sas nu i placea treaba asta),si care mimeaza si astia Opozitia agresiva,sa pacaleasca naivii ca s antisistem,naivii sa i voteze,iar astia(HAURISTII) sa ia voturile naivilor antiIohanisti,ca la final sa le dea tot iohanistilor.

        • Asa ca sa ma scuteasca unii si cu prosteala asta cu HAURUL,nu cred o iota,nici din astia.

          • Tot niste creatii de laborator si HAUR astia,ca nu au aparut ca frumoasa din spuma marii,asa din nimic,ca doar nu traim in basme.

        • Nu același lucru au făcut la Colectiv nazistul cotrocenist și gașca de maoiști?

      • Businessuri 😀 😀

  • teoretic, in felul asta, toata povestea ar putea trece in ‘bun-simt’
    adica…indiferent ce se mai intampla, oamenii nici macar n-o sa mai tresara, in curind, daca nu cumva au ajuns sa faca asta, deja.
    adica…’raul’ sa devina ceva de ‘bun-simt’, adica ceva in fata caruia sa nu mai reactioneze.
    si cum povestea e despre o natie, o vizeaza.
    asa se procedeaza cu cainii, la dresaj, ca sa se invete cu galagia, cu tot felul de sunete…straine lui, si in fata carora ar putea reactiona, intrerupand manifestarea unei…comenzi date de dresor. il inveti cu suntele in fata carora in mod normal reactioneaza, pina cand nu mai reactioneaza nici daca i rage ul leu in urechi!, la o adica poa sa inceapa sa dea din coada, chiar!, cand il aude:))

    • Este adevarat, acest Ciolacu nu face nimic de cind a preluat PSD…este un mort viu…cu 40% poti sa incerci sa faci opozitie..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *