Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Cîțu le taie studenților călătoriile cu trenul, consiliera lui, „prințesa barabulelor” vrea să le dea burse

Politicienii și-au găsit o agora unde pot bate câmpii cu grație, reduce la tăcere vocile critice și conviețui în bula lor, în care sunt frumoși și deștepți: Facebook. Exemple strălucite, din păcate neexploatate la adevăratul potențial, au fost Violeta Alexandru și Marcel Vela. Prima și-a făcut din Facebook o oglindă în care se admira singură și își aprecia hărnicia fără seamăn. Vela, bietul Vela, a fost probabil o victimă a unor consilieri plătiți să-și bată joc de el.

Știați că peste 50.000 de tineri români au plecat deja la studii în străinătate? Datele prezentate de Liga Studenților Români în Străinatate și de alte organizații neguvernamentale ne arată că numarul celor care pleacă crește cu 5% până la 20% în fiecare an. Majoritatea aleg să nu se mai întoarcă în țară la finalizarea studiilor.

Acest exod al creierelor este strâns legat de calitatea studiilor din România, de metodele de predare, de perspectiva limitată pe care o au pentru a profesa și performa în domeniul în care studiază dar și de lipsa internaționalizării învățământului românesc. Din orice perspectivă am privi exodul de creiere, adevărul dureros și incontestabil este că România își pierde astăzi talentele și profesioniștii încă dinainte de formarea lor.

Înainte de toate, eu cred că trebuie să ne răspundem sincer la niște întrebări. De ce pleacă atât de multi tineri? De ce nu se mai întorc?
Din punctul meu de vedere, singura opțiune realistă pe care o avem în acest moment pentru a repatria o parte dintre acești tineri este de a recunoaște fenomenul și de a crea un sistem de burse pentru o parte dintre aceștia. Da, știu că sună contraintuitiv, însă ne referim la niște tineri care ar pleca oricum și care, cel mai probabil, nu s-ar mai întoarce fără un stimulent din partea statului român.

Care este stimulentul? Cum îi motivăm pe bursieri să revină? Pentru început, aceia dintre ei care revin în țară după efectuarea studiilor și lucrează în România pentru o anumită perioadă de timp, nu vor mai avea obligația de a restitui banii primiți. Invers, bursierii care vor alege să nu revină în România vor fi obligați să restituie banii, într-un interval de timp, iar din acești bani se vor oferi noi burse, altor studenți.

În perioada următoare mă voi ocupa de această temă și vă invit să îmi comunicați ideile voastre despre acest proiect.
#GeneratiaAltfel

(Mara Mareș)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *