Știați că peste 50.000 de tineri români au plecat deja la studii în străinătate? Datele prezentate de Liga Studenților Români în Străinatate și de alte organizații neguvernamentale ne arată că numarul celor care pleacă crește cu 5% până la 20% în fiecare an. Majoritatea aleg să nu se mai întoarcă în țară la finalizarea studiilor.
Acest exod al creierelor este strâns legat de calitatea studiilor din România, de metodele de predare, de perspectiva limitată pe care o au pentru a profesa și performa în domeniul în care studiază dar și de lipsa internaționalizării învățământului românesc. Din orice perspectivă am privi exodul de creiere, adevărul dureros și incontestabil este că România își pierde astăzi talentele și profesioniștii încă dinainte de formarea lor.
Înainte de toate, eu cred că trebuie să ne răspundem sincer la niște întrebări. De ce pleacă atât de multi tineri? De ce nu se mai întorc?
Din punctul meu de vedere, singura opțiune realistă pe care o avem în acest moment pentru a repatria o parte dintre acești tineri este de a recunoaște fenomenul și de a crea un sistem de burse pentru o parte dintre aceștia. Da, știu că sună contraintuitiv, însă ne referim la niște tineri care ar pleca oricum și care, cel mai probabil, nu s-ar mai întoarce fără un stimulent din partea statului român.
Care este stimulentul? Cum îi motivăm pe bursieri să revină? Pentru început, aceia dintre ei care revin în țară după efectuarea studiilor și lucrează în România pentru o anumită perioadă de timp, nu vor mai avea obligația de a restitui banii primiți. Invers, bursierii care vor alege să nu revină în România vor fi obligați să restituie banii, într-un interval de timp, iar din acești bani se vor oferi noi burse, altor studenți.
În perioada următoare mă voi ocupa de această temă și vă invit să îmi comunicați ideile voastre despre acest proiect.
#GeneratiaAltfel
(Mara Mareș)
Lasă un răspuns