Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Comedia transparenţei la CIA

Ca de obicei, de la Cuba, am ajuns la Fidel Castro, de la Castro la tentativele de asasinare a sa şi de la tentative, la Agenţia Centrală de Investigaţii, zisă şi CIA, instituţie dată în gît că ar fi pus la cale, prin Directoratul Planuri, lichidarea unor lideri străini deranjanţi pentru interesele americane în lume.
Cele mai multe tentative de asasinare au ca materie primă otrava. Nu-i exclus să mă apuc şi de Rolul Otrăvii în asasinatele din Istorie, mai ales c-am şi luat o carte cu acest titlu din Piaţa Amzei.

Din cîte bag seama, cele mai multe cărţi despre CIA îşi propun să denunţe scîrboşeniile Agenţiei.
Materia primă a acestor cărţi e dată însă de ceea ce a declasificat CIA de-a lungul vremii.

Un aforism al CIA spune că e bine să dezvălui adevărurile rele pentru a le ascunde pe cele şi mai rele.
Cred că asta e o direcţie strategică a CIA.
Din cînd în cînd, Agenţia joacă teatrul strălucit al transparenţei. Toţi autorii care au denunţat abuzurile CIA au drept sursă de bază Rapoarte ale unor comisii de anchetare a activităţii CIA:
Raportul Church, Raportul Rockfeller, după numele celor care au condus Comisiile de Investigare a CIA.

La o primă vedere, juri că America încearcă un moment unic în Istoria lumii:
Transparenţa unei organizaţii făcute prin esenţa sa să fie opacă.

Numai că această transparenţă e doar o comedie a transparenţei, bine jucate.
Secretele şi mai rele ale CIA rămîn secrete pe vecie. Cum însă Agenia se defineşte tocmai prin secretoşenie, bietele adevăruri scoase la tarabă par novicilor adevăruri cutremurătoare.

Pentru fleacurile pe care agenţii dubli trebuie să le dea adversarilor CIA, ca să pară că sînt de-ai acestuia, Agenţia foloseşte drept termen de jargon:
Chicken Feed (Mîncare pentru pui).

Nu altceva sînt documentele declasificate, mărturiile foştilor agenţi, informaţiile scurse, vezi Doamne! în presă:
Mîncare pentru Pui!
Puii prostiţi fiind noi, cetăţenii de rînd, care credem în democraţie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *