Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Comisia Europeană trimite pe cineva pentru a ne spune să ne băgăm mințile-n cap în cazul Bâstroe

Duminică, 5 martie 2023, mai spre seară, presa noastră a anunțat, prin titluri vibrînd de mîndrie națională că Scandalul Bîstroe va fi arbitrat de Comisia Europeană. Experții UE vin luni la București.

Sînt convins că mulți cititori, după ce-au luat țeapă cu titlurile on line (marea lor majoritate sînt în divorț sîngeros cu conținutul), dînd de un asemenea titlul s-au grăbit să vadă ce Mărie se ascunde sub o asemenea pălărie spectaculoasă. Informația a apărut pe site-ul Euronews România. Nu duminică, 5 martie 2023, cum ne-am fi așteptat, ci joi, 2 martie 2023, ora 17.21. De fapt, e vorba de o actualizare a unei știri postate de același site marți, 28 februarie 2023. Pe site-ul Euronews, pe care o luăm drept sursă inițială, știrea sună astfel:

„«Pot confirma că oficialii Comisiei Europene vor veni luni în România, unde se vor întîlni cu autoritățile și vor efectua o vizită de lucru. Nu vor face verificări tehnice, precum măsurători pe canale, dar vor colecta informații de la părțile implicate.

Acestea vor urmări facilitarea dialogului dintre părți, în vederea asigurării unei cooperări strînse între toate părțile și a unei bune implementări continue a culoarelor de solidaritate», a declarat un purtător de cuvînt al Comisiei Europene.”

Las la o parte prăpastia dintre acest text și cele apărute duminică, 5 martie 2023, pe alte site-uri despre „Experții Comisiei Europene care vor verifica dreagările de pe canalul Bâstroe”, experți care „vor ajunge luni, 6 martie pe canalul Bâstroe”, confundînd pur și simplu la copiere știrea despre Experții Comisiei cu știrea de vineri, 3 martie 2023 despre Experții români, cărora cei ucraineni le-au promis că vor interveni mai Sus pentru a li se permite accesul pe teritoriul ucrainean. Îmi dau seama a nu știu cîta oară că mulți dintre angajații plătiți să posteze știri pe site-uri sînt nu numai analfabeți, dar și drogați, o dată ce nu găsești, să dai cu tunul, în cazul evenimentului de luni, o minimă precizie. Analfabeți, drogați dar și puturoși. Știrea a apărut pe site-ul Euronews joi, 2 martie 2023. De atunci au trecut trei zile. N-a catadicsit nimeni din presa noastră să contacteze Comisia Europeană sau măcar Ministerul Transporturilor de la noi ca să afle amănunte:
Din cine e compusă Comisia, pentru ce vine în România, unde are loc întîlnirea, cu cine se întîlnesc oaspeții.

Lectura știrii ne dezvăluie însă un amănunt stupefiant:
Oficialii Comisiei Europene nu vor face verificări tehnice, măsurători pe canal.
Pur și simplu vor colecta informații de la ambele părți.

De ce?
Pentru a facilita dialogul dintre părți astfel încît părțile să coopereze strîns, astfel încît să se realizeze o mai bună implementare continuă a culoarelor de solidaritate.

Potrivit Comunicatului MAE din 17 iulie 2022, partea română și-a dat acceptul tranzitării brațului Chilia a navelor sub pavilion terț (nu se spun limitele pescajului și data pînă la care funcționează derogarea) sub semnul creării culoarelor de solidaritate cu Ucraina, altfel spus a sacrificiilor făcute de România pentru ca Ucraina să-și ducă în Europa cerealele și prin canalul ucrainean Dunăre-Marea Neagră.

Așadar, cei de la Comisia Europeană vin în în zonă nu pentru a vedea plîngerile noastre, ci pentru a verifica dacă funcționează liniile de solidaritate. Dacă funcționează adică tranzitul pe Canalul ucrainean Dunăre-Marea Neagră, adîncit de ucraineni pînă la 8 metri ca să poată trece nave cu pescaj mare.

Ceea ce-am dibuit eu din lectura știrii e confirmat din plin de postarea de duminică seara pe Facebook a jurnalistei Valentina Șerbănescu:

„Minciunile au ajuns la un vîrf istoric.

Acu’ au cășunat pe data de 15. Că Transporturile ar fi cerut această dată, că degeaba au fluturat bărcuțele, ca nu sînt pregătiți…

  1. Ucrainienii au cerut data de 15.
  2. MT nu poate intra fără acord de la ucrainieni, prin intermediul MAE, pentru că Bîstroe se află pe teritoriu străin. Relațiile transfrontaliere sînt prin MAE.
  3. Cel de la Mediu, liberalul, a auzit doar pe sărite ce s-a discutat, legătura nefiind prea bună. Întîlnirea a fost online.
  4. Ucrainienii insistă să însoțească navele românești, pe motiv de mine, explozii etc.
  5. Singurul minister care încurcă, amînă și trage de timp este MAE. Românesc, cică.

În plus:
Marți, 7 martie, ora 11.00, Orlovka.

Ucrainienii, în tovărășie cu cei de la Comisia Europeană – în frunte cu domnul Alain Baron, au decis să aibă o întîlnire în care să se discute despre liniile de solidaritate.
Cer României să participe, dar fără să trimită Agenda întîlnirii.
Șmecheria e să consemneze în Minută ca a participat și România, indiferent ce se adoptă acolo.”

Ionuț Cristache a avut duminică, 5 martie 2023, seara, la Prima News, un dialog cu Sorin Grindeanu.
L-am sunat pe mai tînărul meu coleg pentru a-l întreba ce a zis ministrul Transporturilor despre venirea comisiei de la Comisie.

Mi-a răspuns că interlocutorul nici n-a deschis discuția despre venirea comisiei, deși teoretic se anunță ca un eveniment important.
Să-și fi luat Sorin Grindeanu măsuri de precauție pentru a nu pica în capcana despre care scrie jurnalista Valentina Șerbănescu?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Comisia Europeană trimite pe cineva pentru a ne spune să ne băgăm mințile-n cap în cazul Bâstroe”

  • Incepand din aceasta noapte s-ar putea ca trupele NATO sa intre in Urcacania. Zarurile sunt aruncate. Daca nu la noapte in zilele urmatoare dar sigur vor intra. Razboiul acesta se va sfarsi cu apasarea Butonului Rosu.

  • Să nu precupețim efortul de sprijinire a eroicei Ucraine! Egoismele mărunte și naționalismul meschin sunt inacceptabile. Pentru victoria comună trebuie să fim gata de sacrificiu. Inclusiv cel suprem, dacă așa ne cere Istoria!
    Izbânda Ucrainei e triumful Europei și al României. Niciun pas înapoi!

  • De venit vin dar sunt ucrainieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *