Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Comitetul Church identifică 50 de jurnaliști americani care lucrau sub acoperire pentru CIA

Pe 7 mai 1973, directorul CIA, James Schlesinger, care urmează lui Richard Helms, emite un Ordin (distribuit pe 9 mai 1973, ziua în care locul lui Schlesinger e luat de William Colby) prin care fiecare angajat al Agenției e obligat să întocmească un Raport despre activități anterioare în care a fost implicat încălcînd Statutul CIA.

Pe baza acestor Rapoarte s-a întocmit un Raport final de 693 de pagini, poreclit Bijuteriile familiei.
Pe 26 iunie 2007, Raportul e declasificat și, prin asta, accesibil marelui public în virtutea FOIA.
Cuprinde 702 pagini și se referă printre altele la următoarele Operațiuni ilegale ale CIA:

  1. Operațiunea CELOTEX – de supraveghere ilegală a unor jurnaliști.
  2. Operațiunea SR POINTER – de deschidere a scrisorilor primite de americani din URSS.
  3. Operațiunea MC CHAOS – de supraveghere a grupurilor care sînt împotriva Războiului din Vietnam.

A doua zi, 31 decembrie 1974, Directorul CIA, William Colby și consilierul juridic general al CIA, John Warner, se întîlnesc cu adjunctul Procurorului General al SUA pentru a discuta ilegalitățile comise de CIA.
William Colby prezintă 18 cazuri de încălcare a Legii de către CIA.
Raportul e devastator pentru CIA: de la spionarea cetățenilor americani pînă la implicarea în asasinate ale unor lideri de peste hotare.

Raportul e păstrat în cel mai mare secret.
E elaborat pe 16 mai 1973.
Pe 22 decembrie 1974, celebrul jurnalist american Seymour Hersh publică pe prima pagină a cotidianului The New York Times amplul articol: „Huge CIA operation reported in US against antiwar forces, other dissidents in Nixon years“.

Articolul debutează cu un rezumat spectaculos al continentului:

„CIA violînd fățiș Carta, a coordonat o masivă și ilegală operațiune de spionaj intern în timpul Administrației Nixon împotriva mișcărilor anti-război (din Vietnam – n.n.) și a altor grupuri dizidente din Statele Unite, potrivit unor bine-plasate surse din Guvern.”

Sursa principală a jurnalistului – deținător al Premiului Pulitzer pentru anchetele despre atrocitățile americane în Vietnam o reprezintă Raportul ținut secret sub porecla Bijuterii de familie.
Din Raport, Seymour Hersh preia cu deosebire informațiile despre Operațiunea Mc Chaos.

Conștient că Senatul ar putea declanșa o anchetă, președintele Gerarld Ford ordonă înființarea unei Comisii de anchetă, intitulată United States president’s comission on CIA activities within the United States, sau Comisia Rockfeller, după numele președintelui Comisiei, vicepreședintele american Nelson Rockfeller.

Pe 27 ianuarie 1975, Senatul înființează propria Comisie de anchete, intitulată:
United State select committee to study governmental operations with respect to Intelligence Activities, denumită pe scurt, Comisia Church, după numele șefului ei, senatorul democrat de Idaho, Franck Church.

Comisia Rockfeller își începe activitatea pe 4 ianuarie 1975.
Pe 28 februarie 1975, în cadrul emisiunii sale Evening News, de pe CBS, jurnalistul Daniel Schorr face publică informația care circulă la Washington:
CIA fusese implicată în asasinarea unor lideri străini.

Daniel Schorr obținuse informația chiar de la William Colby.
Într-o întrevedere îl întrebase pe Colby:

„A ucis vreodată CIA pe cineva în țara asta?
— Nu, în această țară – răspunde William Colby“.

Pe 10 iunie 1975, Comisia Rockfeller dă publicității Raportul.
Deși face dezvăluiri senzaționale privind activitățile ilegale pe plan intern, Raportul nu suflă o vorbă despre asasinatele din străinătate.

Comitetul Church, care-și desfășoară lucrările în Camera 5407 a Senatului, supusă unui control deosebit, dă publicității primul Raport în 20 noiembrie 1975.
Se intitulează Interim report: Alleged assassination plots involving foreign leaders și se referă la asasinarea și tentativele de asasinare ale lui Patrice Lumumba, premierul Congo, Fidel Castro, președintele Cuba, Rafael Trufillo, Ngo Dinh Diem, președintele Vietnamului de Sud, generalului Rene Schneider, comandantul șef al Armatei Chiliene.

Lucrările Comitetului vor continua pînă-n vara lui 1976.
Comitetul a elaborat șapte volume de rapoarte.
În conferința de presă din 18 iulie 1975, senatorul Franck Church definște CIA ca „Un elefant vagabond, gata să distrugă totul în calea sa“.

Comitetul investighează peste 900 de operațiuni clandestine ale CIA.
Mult mai important, ea identifică 50 de jurnaliști americani care lucrau sub acoperire.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Comitetul Church identifică 50 de jurnaliști americani care lucrau sub acoperire pentru CIA”

  • cu emisiunea cu Tuca…

    deci…poporul alege parlamentul iar parlamentul alege presedintele?
    pai ceva e aiurea din start, …la ce e bun presedintele, daca el e un efect, nu o cauza izvorata din popor?!

    presdintele exista in ecuatie doar ca un taler al unei balante!
    azi, presedintele e ales de popor si e un taler, parlamentul e ales de popor, si e alt taler, avand doua talere poti pune de-o balanta, poti spera la un echilibru, insa mai e nevoie de ceva: de un reazem.( ca gresealala asta au facut o si oamenii de stiinta:))), atunci cind au vorbit de dualitatea fotonului, uitind ca dualitatea se manifesta in echilibru daca si numai daca se manifesta si un reazem, deci fotonul nu are doua componente, …ci trei!:)) )

    dupa are imparti exprimarea parlamentului in Cer si Pamant, dupa care presedintele devine reazemul dintre, caz in care presdintele nu mai poate fi o marioneta, ci un produs pur al Naturii :)))
    asa se conduce un neam, restul sint povesti :)) ( am zis!, insa…puneti laindoiala ce am zis, …daca vreti!, …n am nimic impotriva )

    atunci cind scoti Natura, dinamica Naturii, ‘lucrul Naturii, darurile Naturii, din ecuatia de miscare a unui neam, ce ramane e exclusiv o ecuatie de miscare definita matematic, care mai devreme sau mai tarziu se va desavarsi intr una Matematica.

    nu e obligatoriu sa folosesti dinamica Naturii pentru a rindui un neam, insa un neam, adica un Intreg, se rinduieste exclusiv dupa cum e rinduita si Natura, pentru ca Productia, intr un neam, e …Naturala:)), ca, pina una alta Natura e la originea omului, nu Matematica. precize, pina una alta!:)))) 🙂

    opinia mea: daca rupi pe presedintele natiei de voia poporului de care sa fie legat ombilical, pa pa natie! ura si la gara!:)))
    treaba presedintelui e ca sa pastreze exprimarea parlamentului prin superpozitii, Cer-Pamant, pentru ca altfel Lumea Politicienilor va fi preocupata exclusiv de dinamica Pamantului, sa fie clar.
    deci treaba presedintelui e sa pastreze in functiune vorba aasta: da-i Cezarului ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu ( asta e definitia manifestarii prin superpozitii, chiar si in fizica cuantica :)) )

    rezumat: un presedinte ales de parlament nu face doua parale, insa face toti Banii!,
    pentru ca reduce dinamica unui neam la…Bani, la Pamant, din zicerea: da i Cezarului ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, mai ramanand doar …da-i Cezarului ce e al Cezarului ( adica totul!:))) )

    • treaba unui conducator e sa sustina manifestarea in echilibru a dualitatii Cer-Pamant in natie. deci in Parlament.
      asta e treaba lui!, si …nu i de colea, nenica!
      insa toti!, toate dorintele prezente in Parlament, tre sa fie oglinditi in Definitia Guvernului. toti!, adica toate dorintele poporului. nu pare a fi simplu, asa i?:))) pai …cine zice, nenicutule, ca e usor sa conduci un neam dupa principiile Naturii?!:))

      • deci alegeri pentru parlament, alegeri pentru sef de stat,
        dupa care despletesti parlamentul in Cer si Pamant,
        dupa care i vari pe seful statului intre,
        dupa care despletesti Cerul in cer si pamant
        si Pamantul in cer si pamant,
        dupa care vari o superpozitie a presedintelui intre fiecare dintre astea

        ce rezulta in final fiind o suprapunere a dinamicilor statului peste Sefirot, Curcubeu, Cifre, Cub, Oul Absolut :))), ca ce rezulta e compatibil cu toate astea 🙂
        insa in acest caz seful statului tre sa fie un produs Natural, …povestea exclusiv in cazul asta e functionala 🙂 si se cheama …facere de Pace intr un neam :))))

        • spre ex in acest moment exista doua camere in parlament.
          suna bine :))
          insa daca si numai daca una se ocupa, pe vremurile astea, cu Artificializarea Statului, iar ailalta cu pastrarea neamului in dinamicile Naturii. caz in care orice decizie a unei camere e verificata de cealalta pentru ca ele sa nu se amestece in treburile ei!, atat! :)), adica Artificializeaza, insa iti voi reteza orice incercare de a interfera cu teritoriul meu, care tine de dinamicile Naturale 🙂 …si invers:)

          in opinia mea rinduiala actuala e incapabila. nu face fata vremurilor :))
          si, oricum, nu face Pace 🙂

          prin urmare uite ca io zic ca ea nu face doua parale:)), adica e mai cu folos s o arunci la cosul de gunoi, ca barim asa dai semne ca pricepi ca e incapabila:))

          • acumaaa, …logic, cum sa fie vazut seful statului ca fiind un reazem al …tuturor balantelor natiei,
            daca in mod stiintific momentan s a ajuns la concluzia ca fotonul are ddoua talere …insa n are reazem?!:)))))

            lumea mare functioneaza dupa cum se oglindeste in foton :))
            daca vede doar doua talere,…aia e! :)))
            faza tare e …ce te faci daca reazemul devine taler iar el e Antiadevarul?!:)))), deci doar despre el e vorba, in mod absolut relativ ( insa sa retinem ca modul e absolut mai nainte sa fie relativ:))) )

          • Reazemul care se mai numeste si Baciul
            ( in neamul asta pozitia de Presedinte nu exista!, in Stat o fi existind, insa in natie nu exista, ca natia are Baci, ca natia asta e o turma de oi, in Esenta :))) )
            e talentat la dinamici ale Naturii,
            astea fiind un soi de …’stiinte ale Naturii care nu folosesc matematica’, adica nu folosesc clona, ci originalul :)))
            cea care daruieste turmei de oi un Baci e chiar Natura :))), si o face pe motiv ca turma de oi fix asta isi doreste!, ca ce altceva sa si dorasca o turma de oi?!:))))
            Baciul e …un cioban peste care s-au asternut anotimpurile :)), deci neamul nostru are nevoie, pe motiv ca e o turma de oi, de un cioban in fruntea ei:))))
            deci, cum ar veni, noi in constitutie tre sa scrijelim ..functia de Cioban, nu de Presedinte :))) :)))))))))))))

          • vaaaaaliiiiiii! :)) vaaaaaaaaaaaaaaaaliiiiiiiiiiii!:)))))
            hai sa vorbim!:))), subiectul de azi e …Ciobanul natiei,
            asa a picat!, nu l am ales io!:))))))))))

  • ’50 de jurnaliști americani care lucrau sub acoperire pentru CIA’

    deci pe vremea aia exista cia, exista servciul de informatii numit presa, si mai existau infiltrati ai cia in serviciul de informatii numit presa.
    pai …era tare pe vremea aia, nenica!:)))
    acest serviciu de informatii, Presa, exista! :))

    intre timp treaba s a rezolvat definitiv, celelalte servicii de informatii au preluat cu totul serviciul de informatii numit Presa.
    azi, el nu mai exista, ca serviciu, …insa, ce i drept, ofiteri razleti ai acestuia inca mai misuna si pesemne a sint lasati pe motiv de …culoare,

    cel mai grav moment din istoria serviciilor de informatii care s-au perindat prin …istoria civilizatiilor a fost definit de preluarea, prin absorbtie, a serviciului de informatii numit Presa de alte servicii de informatii.
    in acel moment s-a trecut de la o dinamica definita de o balanta, la o dinamica definita de un singur taler.

    acest moment grav a fost, concomitent, cel care a definit serviciile secrete care au facut asta ca fiind ingerii cazuti ai natiilor in care preluarea s-a manifestat.
    ulterior procesul s a mondializat, s-a globalizat, fraiele Marelui Reflux fiind astazi in mainile ingerilor cazuti, care intrand in armonie au asamblat Balaurul cu multe capete care, astfel, ii defineste ecuatia de miscare

  • Azi nu mai pot exista asemenea jurnaliști
    Sunt imediat discreditați cumpărați sau lichidați
    Credeți ca Dumitru Tinu a murit intr-un accident avind singura mașina cu cinci stele Euro NCAP
    Ziariștii incomozi mor
    Faptul ca un ziarist reușește eu personal cred ca este membru in tabăra adversa celor ce sunt devoalati
    Eu nu cred in surse
    Adică un ziarist are pe cineva in parchet in minister in SRI SIE STS SPP și ăla își risca poziția din conștiința și da informații
    Scurgerea de informații este o activitate extrem de bine organizata și regizata in opinia mea
    Hazardul întâmplarea are și ea un rol dar absolut nesemnificativ
    Dincolo de aceste aspecte trebuie subliniat însă ca o democratie puternica este cea care chiar și la secret 50 de ani are rapoarte de activitate ale instituțiilor staului și prin asta ne arată ca staul poate sa fie tras la răspundere și nu lăsat sa o ia pe arătura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *