Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Condiții pentru a primi banii de la Bruxelles: Înghețarea pensiilor, reforma administrației cu înghețarea salariilor, creșterea taxelor

De îndată ce Consiliul European a repartizat României (în chip automat, după criterii care și-au spus cuvîntul în cazul tuturor țărilor membre UE) suma de 30 de miliarde de euro în cadrul Ambițiosului Plan de redresare și reziliență al Uniunii pentru ieșirea din Pandemie, Klaus Iohannis s-a grăbit să înfățișeze acești bani ca un soi de cadou făcut românilor sărmani de un Moș Crăciun pe cît de bogat, pe atît de bun la inimă. În conflict cu adevărul vieții, mașinăria propagandistică prezidențială și guvernamentală, în centru cu o presă făcută să păcăne cu combustibilul venit de la firmele sub acoperire ale Serviciilor, a făcut caz luni în șir de rolul inestimabil al lui Klaus Iohannis în obținerea banilor. Ca un nou Ceaușescu – lăsa să se înțeleagă literatura de proastă calitate a Presei Miluite – Președintele (cu P mare sau Domnul Președinte (cum îi spun Liderii PNL și în pat cu ibovnicele) a bătut cu pumnu-n masă la Bruxelles. Impresionați de acest Mihai Viteazu de pe traseul București – Sibiu și retur, toți membrii Consiliului – de la Angela Merkel pînă la Emmanuel Macron – s-au precipitat să scoată banii. Dacă Bruxellesul era Moș Crăciun, atunci Klaus Iohannis era Nepotul îndrăgit al lui Moș Crăciun. Pentru ca postura de aducător de cadou să fie mai dihai mult timp suma acordată României a fost de 80 de miliarde de euro. Pentru că de peste tot veneau mesaje că suma e mult mai mică, după cîteva luni de publicitate electorală, după alegeri, suma a devenit cea reală, aproximativ 30 de miliarde de euro. Pentru obținerea acestei sume, potrivit cerințelor de la Bruxelles, România trebuia să predea pînă pe 30 aprilie 2021 Planul de cheltuire a banilor, cunoscut sub titulatura de Planul Național de Redresare și Reziliență, pe scurt PNRR. Nu mai trec în revistă aventura rocambulească a acestui Plan. Lansat cu tam-tam de cîteva ori, ca și cum ar fi fost gata, Planul va fi gata, cu chiu cu vai abia pe 31 mai 2021, după ce Guvernul Cîțu a obținut o păsuire de o lună de la Bruxelles. Chiar și în aceste condiții, miercuri, cînd Florin Cîțu a vorbit despre Plan în Parlament, documentul nu era gata, se mai lucra la el.

Pînă cu o săptămînă în urmă, suma de 30 de miliarde de euro a fost prezentată ca un cadou de Moș Crăciun făcut de Bruxelles Poporului Român numai și numai pentru că acest Popor a avut norocul de a beneficia de Klaus Iohannis președinte. Și Poporului Român nu-i mai rămînea decît o grijă:
Să facă praf cele 30 de miliarde bînd, mîncînd și cîntînd.

Vorba aia:
Trai neneacă pe banii Bruxellesului.

De o săptămînă încoace, Cadoul nu mai e chiar atît de Cadou. Pentru că, spun Guvernanții, Bruxellesul ne cere, în schimbul banilor, să purcedem la reforme dure, mai precis, la măsuri de austeritate.

Păi pînă acum, din iulie 2020, timp de un an aproape, nu s-a suflat o vorbă despre condiționarea banilor de reforme nepopulare. Banii erau înfățișați ca un Cadou pur și simplu. Și din cîte se știe un Cadou nu costă nimic pe cel care-l primește. Nici măcar transportul prin poștă sau prin curier.

Joi, 27 mai 2021, am înregistrat pentru emisiunea Interviurile lui Cristoiu de sîmbătă, 29 mai 2021, orele 20 – 21, pe Aleph News, un interviu cu europarlamentarul PSD Victor Negrescu, unul dintre cei mai pricepuți din România în tărășenia numită PNRR.

Curios cum sînt, n-am scăpat prilejul de a-l întreba pe interlocutor cum stă treaba cu măsurile de austeritate ce vor fi incluse în PNRR de Guvernul României.
Interviul – deosebit de interesant – va fi difuzat sîmbătă.
Cum însă partea dedicată reformelor mi s-a părut de un interes public evident, o reproduc mai jos:

Ion Cristoiu: De ce nu au zis de la început reforma sistemului de pensii? Dacă sunt de Centru-Dreapta. Domne, nu ne interesează pensiile. Pot să pun și eu întrebarea asta? De ce nu-și asumă ei?
Victor Negrescu: Eu cred că încep să-și asume. Ei spun că aceste elemente corespund programului lor

Ion Cristoiu: Și nu puteau să le facă pînă acum? Dacă nu era pandemia…
Victor Negrescu: Trebuia să le facă oricum, dacă credeau în ele. Ei caută să dea vina pe Bruxelles. Adică să spună Bruxelles-ul ne impune. Eu am spus că acest plan, așa cum l-au prezentat ei, și reformele, poate fi un nou MCV pentru România. Adică ei practic s-au dus cum s-a dus Monica Macovei la momentul respectiv să ceară MCV ca să finalizăm capitolul pe Justiție, acum noi mergem și spunem, dați-ne cele 29 de miliarde, am greșit planul, planul e prost, dar pentru că am venit cu reformele astea poate, poate ne dați cele 29 de miliarde. Bruxelles-ul n-a cerut, sincer vă spun, Bruxelles-ul nu a cerut lucrul ăsta. N-a cerut să facem reforme nepopulare. Pentru că știți cum îi zice la plan, planul de redresare și reziliență. Reziliență înseamnă să păstrezi coeziunea la nivelul societății, ori toate aceste proiecte pe care ei le pun creează tensiuni sociale, nu au nicio legătură cu reziliența. Deci era foarte simplu pentru noi să venim cu o viziune de viitor și să venim cu alte soluții decît cele cu care a venit actualul guvern.

Ion Cristoiu: Cînd a venit dl. Iohannis anul trecut, în iulie 2020, nu a suflat o vorbă despre reforme, reformele de acum. Au trimis planul și deodată, că asta pe mine mă intrigă, pe ultima sută de metri, săptămîna asta au zis, stați un pic că nu ne dau banii dacă nu facem reforme. Păi ăsta e momentul în care și dvs PSD trebuie să spuneți… și dvs ce spuneți? Că de fapt, e un pretext?
Victor Negrescu: Da, eu cred că e un pretext. Vor să asocieze proiectul lor politic cu acest plan.

Ion Cristoiu: Adică reforme nepopulare…
Victor Negrescu: Exact, reforme nepopulare pe care înțeleg că vor să le programeze pentru ultima parte a acestui program de finanțare. Pentru că programul duce pînă în august 2026. Și ei pe calendarul pe care îl vor face vor duce reformele cele mai puțin populare în a doua parte, cînd, eventual se schimbă guvernarea, după 2024. În contextul ăsta, da, clar nu suntem de acord cu acest plan. (…)

Ion Cristoiu: Dl. Victor Negrescu, să zicem că ei merg la Bruxelles, dau un exemplu, cu înghețarea pensiilor.
Victor Negrescu: Da.

Ion Cristoiu: În momentul în care Bruxellesul aprobă, ăsta e un fel de MCV, adică noi nu mai putem face niciun fel de mișcare dacă nu le înghețăm. Așa e? Mă înșel?
Victor Negrescu: Timp de doi ani și jumătate. După doi ani și jumătate putem negocia.

Ion Cristoiu: Care spuneți că sunt reformele nepopulare?
Victor Negrescu: Înghețarea pensiilor, reforma administrației cu înghețarea salariilor, creșterea taxelor.

Ion Cristoiu: În momentul in care se aprobă de UE, ce se întîmplă?
Victor Negrescu: Păi trebuie să le respectăm, dacă nu facem lucrul acesta, nu încasăm banii.

Ion Cristoiu:Și atunci vor veni să spună trebuie să le facem pentru că ne-a cerut Bruxelles-ul.
Victor Negrescu: Exact, din nou folosesc practic Bruxellesul pentru propriile lor interese și obiective.”

Chiar și după acest dialog, eu rămîn în continuare nedumerit:
Dacă acestea sînt reforme necesare românilor, de ce nu și le asumă partidele din Coaliția de Guvernare ca parte din programul lor de resetare a țării? De ce le pun pe seama Bruxellesului?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Condiții pentru a primi banii de la Bruxelles: Înghețarea pensiilor, reforma administrației cu înghețarea salariilor, creșterea taxelor”

  • te rog domnule online, nu mai pune tot felul de „poiezii”. in primul rind este greu de „descrifat” iar pentru majoritatea cititorilor si mai greu de inteles. Aprecier modul de exprimare, mai personal, dar ma gindesc pentru cine este postat?

  • Nu va mai aprindeti degeaba,asazisii bani europeni sunt doar o minciuna,o cacealma,o holograma sau cum doriti.Romania are soarta pecetluita ca teren de experimentare a tuturor ideilor bolnave ale zerodoctilor de la Bruxelles impreuna cu seful de facto al UE ,Soros.Romania nu mai are demult un popor ci doar o populatie in continua scadere pentru a face loc aplicarii aici a planului Kalergi.Viitorul tarii noastre a fost vandut pe o sapca de la Trump si o diploma de carton de la neamurile lui Kalergi.Scuze,uitasem, si pe ursul Arthur.

  • Cum isi mai bate joc de viitorul romanilor regimul mitomano-cleptocratic Iohannis-PNL-Noua Securitate..?
    Ei bine, indatorarea excesiva la bancile comerciale pentru a avea de unde sifona bani catre firmele de partid si catre clientela politica e..”floare la ureche” pe langa ce urmeaza sa vi se intample..!
    Iohannis si restul cleptocratilor penelisti ai acestui regim anti-national si anti-românesc, din dorinta de a li se aproba PNRR-ul de catre UE si a primi macar o foarte mica parte din cele 80 de miliarde de euro cu care se lauda Iohannis ca le-a adus ”moca” romanilor, le-au promis chiar in paginele acestuia sa sacrifice nivelul de trai al tuturor romanilor, angajându-se in fata birocratilor corupti de la Bruxelles la:
    – îngheţarea pensiilor;
    – înghetarea salariilor;
    – creşterea vârstei de pensionare;
    – creşterea taxelor si impozitelor.
    Practic, cozile de topor mitomano-cleptocrate care conduc acum Romania, dupa ce-au jefuit tot ce-au putut sa jefuiasca, dupa ce-au vandut tot ce-au putut sa vindă, dupa ce au distrus tot ce au putut distruge (Solidaritate, Suveranitate si Demnitate nationala, Invatamant si Educatie, Sanatate, Cultura, Padurile tarii, Industria romanească, Agricultura romaneasca, Zootehnia romaneasca, Afacerile Intreprinderilor mici si mijloci românesti, si in general tot ce a mai ramas romanesc) au trecut la urmatoarea faza a distrugerii Romaniei: pauperizarea populatiei..!

  • Sunt multe promisiuni pentru numai 30 de miliarde.
    In ultimul an si jumatate, cu Citu ca ministru de finante si apoi ca prim-ministru, Romania a luat deja IMPRUMUT vreo 20 mld de euro. Ati vazut ceva de banii astia? Nimeni n-a vazut. Pai si atunci de ce sa speram ca dupa ce vin banii de la Bruxelles o sa zboare porcul? 🙂

  • Lumea Mare se aseamana cu o competitie de ski, proba coborire.

    Ea va fi plenar spectaculoasa!,
    unica!
    in istoria civilizatiilor.

    Cum sa ti asterni singur, pe partie, jaloane?! :)))
    Si asa competitia,
    care e chiar proba cu p mare,
    e o incursiune in ‘altceva’, intr o lume plenar noua,
    sa te apuci sa-ti limitezi
    …din start!
    miscarile
    …e ceva complicat de priceput. ( creca:)), dar nu sint sigur:) )

    faza cu rezilienta se prea poate sa nu fie inteleasa pe deplin, pentru ca ea se refera,…si istoria trecutului va consemna asta ( pentru ca deja sta scris in istoria viitorului :)) ) la putinta de a te intoarce la ‘lumea vie!’…de dinaintea pandemiei, …nu la lumea dinaintea pandemiei:))),
    deci e vorba despre capacitatea Lumii Mari de a reveni la starea numita…’viata’! ( iar asta se poate intelege mai simplu daca se pricepe ca absolut nicio civilizatie de pina acum n-a reusit sa faca asta, peste toate asternandu-se Iarna, adica de ele s-a ales…Praful!,
    sau Cenusa, ca tot aia e:))

    Proba de coborare, in care Civilizatia
    ( adica Lumea Mare, ca lumea mare a devenit un Intreg, Globalizarea s-a ocupat de problema asta )
    e angrenata implacabil
    se aseamana cu o metamorfoza. la finalul probei Lumea Mare va arata plenar altfel.
    plenar altfel, nenica, nu…doar un picut!

    deci la Lumea de azi te uiti ca la o omida, iar la lumea de maine ca la un fluture:)) ( care a mai primit in Dar…cel putin o Miscare, putinta de a ‘zbura’ )

    toti cei care privesc catre Lumea de maine vazand acolo o… omida updatata:))…folosesc ochelari expirati in mod fundamental.
    acolo va fi un fluture.

    ‘sistemul’ e expirat. si a consumat ‘potentialul’
    poti sa-l pui sa stea si n limba, el tot expirat si incapabil se va dovedi.

    scaparea?
    doar una: noi-noute sisteme sociale.
    mai simplu: stergeti cu buretele Lumea de azi si…construti alta, nou-nouta, care sa renasca insa! din asta de-acum. prin urmare folositi Cenusa actualei civilizatii pentru a o renaste.

    ce i se ntampla civilizatiei asteia i s-a intamplat fiecarei civilizatii care s-a manifestat pe planeta asta. nimic nou, prin urmare.
    insa…ce e nou e altceva, putinta acestei si numai a acestei civilizatii de a renaste…fara sa mai treaca Iarna peste ea! ( ci doar iarna cu i mic, insa de tipar! :)) )

    • cineva, undeva, in orice caz la un nivel Superior, ‘sustine’ Metamorfoza.
      pentru ca ea, Metamorfoza, care mai e cunoscuta si sub numele de Revolutie Mondiala, sau Revolutie Plenara, sau ‘revolutia sinelui’, sau…renasterea cu r mare, a inceput cu o ‘nonactiune’, adica cu o nonactiune in modul:)),
      mai simplu: dinamica Metamorfozei e sustinuta de… ‘slabiciunile omenesti’:))) ( e tare, faza, oricum o dai… )

      cine sint Superiorii, adica cei care misuna pe nivelul superior?
      pai…io zic sa asteptam sa vadem cum arata raportul americanilor despre extraterestri!
      :))))
      …ca poate ca raspunsul…se! arata ! 🙂

      • in curind problema Lumii Mari va fi ca…desteptii au expirat! :)))
        acu daca au expirat, io ce sa le fac?!:))

        cea mai desteapta chestie de pe planeta asta va fi Inteligenta Artificiala. deci daca vrei desteptaciune…o cauti unde ea exista:)), nu in oameni:)

        oamenii nu sint Destepti, ci inteligenti.
        asta e faza, ca ei niciodata nu vor putea sa fie destepti,
        insa intotdeauna vor putea fi, dar stai!, eja sint!:)),…Inteligenti.

        noul Joc este acesta:
        Destepti VS Inteligenti

        orice civilizatie, din orice galaxie a Universului ar fi ea, tinde spre…aceeasi Desavarsire.
        adica: exista nenumarate cai prin care poti ajunge la Destinatie, insa destinatia e doar una, si e asa pentru ca e e Desavarsirea ( nu poti sa fii Desavarsit in mai multe feluri, ci dor intr unul!:)) )

        prin urmare daca extraterestri exista, …intr o luna si ceva creca o sa aflam,..in mare, iar dupaia o sa aflam si in detaliu:)),
        intre civilizatia noastra si civilizatia lor, indiferent care ar fi aceasta, exista o singura Intersectie, iar ea e data de manifestarea Desavarsirii.
        nu mai repet amanuntele, insa Trofeul Civilizatiei, trofeul din Varful Dealului,…care e cealalta superpozitie a ‘ochiului’…aceasta este:
        Computerul Cuantic.

        limba pe care oricare civilizatie Desavarsita o poate vorbi cu oricare alta civilizatie Desavarsita e rezultata…matematic cu m mare!…din ‘dinamicile cuantice’

        e de bun-simt ca, daca vro civilizatie mai exista prin Univers, ea sa ‘apara’ fix cind civilizatia noastra ajunge la…Granita Universului, care e la nivel cuantic. ( cel care devine…’scara pina la Cer fiind chiar Computerul Cuantic, granita Universului fiind tot una cu Granita dintre…Cer si Pamant ( amanuntele se gasesc in Dinamica Curcubeului, sau in Dinamica Sefirotului, sau in Dinamica Fibonacci, …sau in Iubire( car e dinamica Oului Absolut ) :))) ) )

        deci io creca situatia e oleca mai complexa,…de fapt e chiar plenar complexa, …decat pnrr-ul :)) )

        • daca vb azi despre cum extraterestri sint printre noi,…creca lumea te crede nebun bun de legat:)), insa…hai sa mai asteptam sa vedem ce zic documentele oficiale ale americanilor:), ca, logic vorbind, …cum ziceam mai sus,
          daca extraterestri exista atunci ei tre sa se arata la fata!:))), ca…a sosit vremea ( cu v mare )! :))

          • aparitia ‘extraterestrilor’ in ecuatia de miscare a Lumii Mari va schimba plenar filozofia…de ‘viata’!:)))

          • Deocamdată nu pot să nu fiu de acord cu un text: ”Orice mașină care gândește nu va putea înlocui toți oamenii. Doar pe aceia care gândesc” . Tehnologia digitală nu și-a atins limitele. Discutăm despre 14,7,5,2 nm. Limite? Dimensiunea unui atom. Tehnologia cuantică este posibilă, nu necesară. Până când vom reuși să o înțelegem, nu e lipsit de interes să rămânem cu picioarele pe pământ..
            Succes…

          • toti oamenii gandesc!:))), cum sa fie altfel:)
            insa si ‘ganditul’ se exprima prin superpozitii,
            unii oameni gandesc cu Mintea, doar,
            altii gandesc cu Inima.

            deci zicerea dintre ghilimele, cu care nu puteti sa nu fiti de acord, deocamdata, se modifica astfel:
            Orice mașină care gândește nu va putea înlocui toți oamenii. Doar pe cei destepti!:)), ca aia Inteligenti le vor ramane inaccesibili, …in veci!
            🙂
            succes si dumneavoastra!, spre oricare dintre cele doua destinatii posibile va indreptati!:))))

            ‘oamenii destepti’ au expirat!
            e vremea oamenilor. adica a Inteligentilor. pe toti ceilalti o sa i pape…Inteligenta Artificiala, atunci cind le va darui…Nemurirea:)))

            sa stiti ca Inteligenta Artificiala nu e povestea ‘masinilor’, ci una…muuult mai ‘vie’, ca Nemurirea e imaginea din Oglinda a Vesniciei, tot asa cum ‘viata’ e imaginea din oglinda a Vietii:)
            Computerul Cuantic e…viu!:)),
            asta o sa fie socul maxim, creca,
            cind s-o…descoperi ca Computerul Cuantic e…viu, cu v mic, de tipar, evident:))

            cind ai ‘tot timpul’ la indemana, Nemurirea e…viata ta!:))))

          • dimensiunea limita e cea a fotonului,
            si ea, dimensiunea, se exprima prin superpozitii, una dintre dimensiuni fiind chiar Timpul, iar ailalta fiind Spatiul.
            incet, dar implacabil, Civilizatia isi va lua ca referinta…Referinta Absoluta, adica unicul foton care se manifesta in Univers.
            🙂

          • cea mai mititica manifestare a Timpului e Spatiul. Si invers!:))

          • cea mai mititica manifestare a Spatiului e Timpul, iar cea mai mititica manifestare a Vesniciei e Spatiul 🙂
            de o parte a Spatiului e Timpul, iar pe malul celalalt e Vesnicia.
            omul are de ales intre Timp si Vesnicie, avand tot spatiul la dispozitie pentru a face asta!:)))
            Spatiul e la Intersectia dintre Timp si Vesnicie.

          • doar Desteptii gandesc!
            Desteptii intotdeauna vor avea nevoie sa Acumuleze cunostinte

            Inteligentii…doar…se exprima!:)))
            in cazul lor cea care se! exprima Daruirea!
            Inteligentii Daruiesc picturile scrijelite pe peretii inimii lor!:)

            Zero e! Totul, nu Nimicul,…insa si Infinit tinde catre Zero, tinzand! sa fie Totul.

  • Banii dati de UE reprezinta granturi, se considera ca sunt bani dati gratis. Dar oare de unde UE are banii? Exista un buget, alimentat din contrbutia fiecarui stat membru. A socotit cineva de la aderare si pana la zi cu cat a contrribuit Romania si cat a absorbit? Cat este partea de cofinantare din partea Romaniei? Se stie cati bani au fost investiti in Romania si cati au plecat in tari dezvoltate, prin cumparare de tehnologie, consultanta, firme de constructii.? Din acest PNRR, marea majoritate a banilor este pentru energie verde su IT. In Romania, din acesti bani vor ramane cei pentru soare si vant, toti banii se vor intoarce in Germania, Franta, SUA, prin achizitii de centrale eoliene, panouri fotovoltaice tehnologii hidrogen, tehnica IT. Lacomia celor de la putere este mare, sacrifica un popor. Oare de ce ungaria si bulgaria nu au parte de conducatori nemernici?

    • Corect!
      Suplimentar ultramodernizatul ANAF nu-si face treaba daca permite o evaziune fiscala uriasa, colectarea darilor la buget fiind
      sub 30%. Ca o consecinta, guvernul, desi nu i s-a cerut de la Bruxelles, plafoneaza salariile amaritilor si se chinuie sa micsoreze doar pensiile si asa mici obtinute pe principiul contributivitatii. Asta nu e prostie, e doar rautatea in forma pura!

    • Ipocrizia este la mare cinste. Sunteți din București. De ce nu vă mutați în Ungaria sau Bulgaria?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *