Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Congo: Erupția muntelui Nyiragongo pune pe fugă mii de oameni

Cerul din Goma a devenit roșu aprins după ce muntele Nyiragongo din Republica Democrată Congo a erupt, sâmbătă, pentru prima dată în aproape două decenii. Guvernul a lansat un plan de evacuare pentru orașul Goma, situat în estul țării, în care locuiesc aproape 2 milioane de persoane. Deocamdată nu se știe dacă există victime. Dar localnicii au povestit scene șocante. „Am văzut cum vulcanul ne invadează. Era în jurul orei 18:00, când am văzut focul venind spre deal și am fost cu toții surprinși, la ora 19:00 situația s-a înrăutățit”, a spus Shimwiraye Alain, locuitor din Nyiragongo.  „Am văzut lava mergând spre Rwanda, dar după aceea am observat că se îndrepta spre Majengo (o regiune din Goma), de aceea oamenii au intrat în panică și nu știau ce să facă. Nu ne așteptam să vedem o astfel de erupție, credeam că va arunca doar lavă, dar vedem cum înaintează încetul cu încetul”, au povestit alții. Luându-și saltele și obiecte personale, mii de locuitori au fugit spre granița cu Rwanda, în est, cu câteva ore înainte ca guvernul să anunțe planul de evacuare.

Autoritățile ruandeze au declarat că aproximativ 3.000 de persoane au trecut deja frontiera, oficial, dinspre Goma. Presa de stat din Rwanda a scris că oamenii vor fi cazați în școli și lăcașuri de cult. Alți locuitori au fugit pe terenuri mai înalte în vestul orașului. Ultima dată când vulcanul a erupt, în anul 2002, sute de oameni au fost uciși și peste 100.000 de persoane au rămas fără adăpost. „Sunt atât de îngrijorată, atât de îngrijorată. Am trăit această erupție a vulcanului în anul 2002. Vulcanul a distrus toate casele și toate bunurile. De aceea sunt speriat și de data aceasta”, a povestit Richard Bahati, un locuitor din Goma. Președintele congolez Felix Tshisekedi a declarat că se va întoarce acasă duminică, din Europa, mai devreme decât era prevăzut, pentru a ajuta la coordonarea acțiunilor de ajutorare.

Vulcanul este situat în interiorul Parcului Național Virunga, în Republica Democrată Congo, la aproximativ 20 km nord de orașul Goma și Lacul Kivu și la vest de granița cu Rwanda. Craterul principal este de aproximativ doi kilometri lățime și conține, de obicei, un lac de lavă. Craterul are, în prezent, două locuri distincte de răcire a lavei în interiorul zidurilor craterului, unul la aproximativ 3175 metri și unul mai mic, la aproximativ 2975 metri. Lacul Nyiragongo este cel mai voluminos lac cu lavă cunoscut în istoria recentă.  De asemenea, adâncimea lacului cu lavă variază considerabil. O altitudine maximă a fost înregistrată la aproximativ 3250 m înainte de erupția din ianuarie 1977. O altitudine recentă foarte scăzută a lacului cu lavă a fost înregistrată la aproximativ 2700 m. Nyiragongo și în apropiere Nyamuragira sunt responsabili de 40% dintre erupțiile vulcanice istorice din Africa.
Nu se știe de cât timp erupe vulcanul, dar începând cu anul 1882, acesta a izbucnit de cel puțin 34 de ori. Vulcanul se suprapune parțial cu doi vulcani mai vechi, „Baratu” și „Shaheru”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *