Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Constituțional, PNL i-a dat țeapă lui Klaus Iohannius

Luni, 17 februarie 2020, Biroul Executiv Național al PNL a decis că parlamentarii Partidului nu vor vota Guvernul Orban.
E limpede.
Constituțional, PNL i-a dat țeapă lui Klaus Iohannis.

După căderea Guvernului Orban la Moțiunea de cenzură, președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la Cotroceni în vederea consultărilor privind noul Guvern. Potrivit Constituției, la consultări partidele parlamentare merg cu propuneri de candidați în vederea desemnării. Aceste propuneri sînt făcute de organismele colective de conducere ale partidelor. PSD și Pro România au mers cu propunerea de a fi desemnat Remus Pricopie. PNL a mers cu propunerea, decisă de forurile conducătoare ale partidului, de a fi desemnat premier Ludovic Orban. Potrivit Constituției, președintele desemnează un premier plecînd de la convingerea că respectivul are mai mult șanse decît ceilalți candidați propuși de celelalte partide să realizeze majoritatea cerută de învestire. Decizia de desemnare e de mare responsabilitate. Președintele știe că interesul național e ca țara să aibă cît mai repede un guvern, pentru a pune capăt crizei politice declanșate de căderea Guvernului anterior. Dintre cele două propuneri, Klaus Iohannis a preferat-o pe cea a PNL. De ce? Pentru că, în ipostaza sa de om responsabil, președintele a socotit că Ludovic Orban va reuși să facă majoritatea. Și această majoritate va avea drept nucleu chiar parlamentarii PNL. Pentru că în clipa cînd l-au propus pe Ludovic Orban liberalii au garantat nu numai că-l vor vota, dar și că vor angaja negocieri cu alte partide astfel ca să se realizeze numărul de voturi necesar învestirii. Cel puțin așa s-a conchis din opțiunea lui Klaus Iohannis de a-l desemna pe candidatul PNL și nu pe cel al PSD. Potrivit Constituției, Ludovic Orban avea la dispoziție zece zile pentru a decide dacă să meargă în Parlament sau să-și depună mandatul pe motiv că nu poate realiza majoritatea. Automat, președintele, presupus minim responsabil, ar fi încredințat mandatul candidatului propus de PSD și Pro România.

Înainte chiar de a se face cele 10 zile, Ludovic Orban a anunțat că merge în Parlament pentru a obține votul de învestire. Potrivit Constituției, asta înseamnă că Ludovic Orban a reușit prin negocieri să facă o majoritate. Luni, 17 februarie 2020, după ce a trimis Parlamentului lista și programul noului Guvern Ludovic Orban ne-a anunțat că PNL va vota împotriva Guvernului. Păi, PNL mersese la Cotroceni cu propunerea ca el să facă Guvernul. Și acum, după ce au trecut cele zece zile în care Orban putea da mandatul înapoi, pentru că nu poate face majoritatea, PNL ne anunță că nu-l votează pe Ludovic Orban?

E limpede că PNL i-a tras țeapă lui Klaus Iohannis.
Pentru că nu-l credem pe Klaus Iohannis atît de iresponsabil încît să încredințeze mandatul lui Ludovic Orban știind că el nu va face majoritatea, deoarece chiar propriul partid nu-l va vota.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Constituțional, PNL i-a dat țeapă lui Klaus Iohannius”

  • inca nu s-a dovedit asta.
    ‘dovada’ e votul.
    hai sa asteptam votul.

    poate ca Orban va avea majoritate?! po sa stii?!:))

    totusi, cu toate ca Órban va trece, votul poate fi anulat de o decizie a ccr. …po sa stii?!:))

    prin urmare procedura va fi reluata.
    in acest caz, presedintele il poate propune tot pe Orban? bineinteles!, pentru ca Orban tocmai ce demonstrase, practic, chiar daca teoretic nu putea, ca el chiar poate demonstra o majoritate la vot:)) si va fi crezut, pentru ca demonstratia tocmai fusese facuta:)

    iar’prin urmare, presedintele il va propune tot pe Orban. :)))
    pe buna dreptate.
    atita tot ca, tura asta, Orban va pica.
    …da de ce sa ne grabim!:))), hai sa asteptam sa ajungem acolo,…poate vine toamna, intre timp:))) …po sa stii?!

    • teoretic, Orban poate deveni cel mai propus si cel mai picat prim-ministru de la Facerea Lumii pina pe vremurile astea:)))

      • faza tare, in scenariul asta, e ca, ccr, dupa ce-l anuleaza pe Orban, pe motiv ca presedintele l-a propus…gresit,
        il valideaza!, la urmatoarea propunere, pentru ca presedintele il propune foarte motivat, mai motivat de-atit…fiind chiar cam imposibil!:)))
        si pe buna dreptate, ca e cristal, povestea:)))
        maestre, asa-i ca scenariul asta e chiar dragut?:)

  • Nea Ioane, ce naiba, te-ntorsasi la 180°, cel puțin asta demonstrasi aseară, in intervenția telefonică la „porumbița” A3!
    Mata’ chiar crezi că ești mai tare ca oracolul din Delphi? Zău așa ?!????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *