Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Contribuabilii români vor plăti un ajutor de stat de un miliard de lei pentru trei corporații internaționale

Guvernul PNL pregătește o schemă prin care să acopere pierderile a trei mari corporații internaționale folosind banii contribuabililor români, semnalează deputatul USR Claudiu Năsui după ce Profit.ro a semnalat tunul pe care îl pregătește guvernul în favoarea a trei coroprații internaționale.
„Socialism pentru bogați. Cum se face că pentru unii sunt mereu bani?
Ce se întâmplă în practică? Există corporații care asigură creditul comercial, adică facturile emise care nu sunt încă plătite. De ce și-ar asigura cineva o factură? Tocmai ca să fie sigur că își va lua banii pe ea. Dacă un client nu plătește, întreprinderea își ia banii de la asigurator, după care asiguratorul se întoarce împotriva rău-platnicului.
În România activează 3 mari corporații care primesc bani buni ca să asigure facturi. Au făcut profituri frumoase până acum, iar lucrul acesta nu este rău. Își asumă un risc și e normal să fie plătite pentru asta.
Problema vine atunci când riscul chiar începe să se materializeze. Conform propriilor lor contracte, aceste corporații ar trebui acum să plătească facturile asigurate. Exact la fel cum un asigurator, care ne vinde o poliță CASCO, trebuie să ne despăgubească atunci când se întâmplă un accident.
Dacă estimează riscurile bine și fac analiza cum trebuie, profiturile sunt bune. Anul acesta, însă, din cauza crizei provocate de pandemie, facturi asigurate nu s-au mai plătit. Așa că, asiguratorii trebuie acum să le plătească.
Ce treabă are guvernul României în toate astea? Aparent totul este un aranjament contractual între privați, doar că aceste corporații ar prefera să nu plătească acum că daunele sunt mari. Așa că vor ca guvernul să plătească în locul lor, evident cu banii noștri.
Schema nu este nouă. Când lucrurile merg bine facem profit și luăm dividende. Când merg prost, facem lobby la guvern să ne acopere pierderile din banii contribuabililor. Se numește „privatizarea profiturilor și socializarea pierderilor”.

Faptul că aceste corporații preferă să lase guvernul să plătească din banii contribuabililor obligațiile lor este de înțeles. Cine nu ar vrea să vină guvernul să-i plătească cheltuielile? Faptul că un guvern chiar întreține ideea asta este grav pentru că ne arată cât de puternice pot fi unele grupuri de interese concentrate în guvernul României.
Liberalismul nu înseamnă socialism pentru corporații. Dacă PSD-ul ar fi pregătit un astfel de program, s-ar fi lăsat imediat cu plângere penală pentru subminarea economiei naționale.

Cu toate acestea, dacă domnul Orban tot vrea să le dea banii noștri, hai să vedem mai îndeaproape pierderile cui le acoperim. Cele trei corporații principale de asigurare a creditului comercial care ar primi banii noștri sunt: Coface, Euler Hermes și Atradius.

  1. Coface are capitaluri proprii de 1.9 miliarde de euro și a avut anul trecut profit de 147 de milioane de euro, în creștere cu 20% față de anul anterior, distribuit integral ca dividende.
  2. Euler Hermes are capitaluri proprii de 2.9 miliarde de euro și a avut profit de 475 de milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul anterior.
  3. Atradius are capitaluri proprii de 2 miliarde de euro și a avut profit de 228 de milioane de euro, în creștere cu 12% față de anul anterior.

În plus, fiecare dintre acestea are în spate grupuri și mai mari.

Ni se tot spune că nu sunt bani pentru a reduce impozitarea muncii în România, care e la cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, mai ales pentru salariile mici. În schimb, sunt bani ca să acoperim pierderile corporațiilor de mai sus.

Nu este normal ca statul cu una dintre cele mai mari poveri fiscale pe salariile mici să folosească banii pentru a acoperi pierderile unor corporații. Dacă vrem să folosim bani publici pentru a ajuta pe cineva, hai să-i ajutăm pe cei cu salariile cele mai mici. Nu pe cei care pot suporta consecințele propriilor decizii comerciale”, a explicat Năsui într-o postare pe Facebook.

Reamintim că guvernul a anunțat că nu există bani pentru creșterea pensiilor și majorarea alocațiilor pentru copii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Contribuabilii români vor plăti un ajutor de stat de un miliard de lei pentru trei corporații internaționale”

  • Cine pariaza cu mine ca Claudiu Năsui nu va mai fi trecut in pozitie eligibila la viitoarele alegeri ?

  • Trebuie săfie o glumă. Îi știa lumea imbecili pe Orban și Florin Cîțu dar așa ceva nu se permite nici în spitalele psihiatrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *