Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Corespondență din Anglia. Ce poate să-și mai dorească un președinte ca Putin?

Unii ar spune că are tot ce-i trebuie. Alții spun că are prea mult. Cât încă rămâne președinte, eu zic că mai așteaptă ceva.
Pe 7 octombrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a împlinit 70 de ani. Am lăsat toate Marilynele Monroe, și pro și contra, să-i zică de la mulți ani, eu m-am interesat de cadouri. În ziarul rusesc Izvestia (un fel de buletin de știri) am descoperit un articol amuzant, scris de o doamnă pe nume Natalia Portiakova, despre cadourile pe care Putin le-a primit de-a lungul timpului. De la popor, de la prieteni, de la alți șefi de state. Predomină cărțile și animalele. Având în vedere că până și fosta Regină a Marii Britanii l-a cadorisit pe Ceaușescu cu dobermani, se pare că până și comuniștii, chiar și tiranii, au în partea stângă a corpului o inimă. Altfel, vesticii nu ar fi riscat viața unor patrupede, atât de adorate în țările lor, lăsându-le pe mâna unora acuzați a fi criminali de război. Colonizatorii de toate credințele și necredințele ce-or fi fost? Ospătari? Și estul și vestul se jură că n-au mâncat usturoi, dar put de-ți mută nasul!

Pe timpul Uniunii Sovietice, cărțile erau cele mai recomandate daruri și cele mai sigure. Capul plecat sabia nu-l taie. În anul în care a împlinit 50 de ani, Putin a primit o colecție de 50 de bancuri despre … Putin. A promis să le citească și să râdă.

Conform Izvestia, în 2009, la 57 de ani, de ziua lui, Putin s-a întâlnit cu mai mulți scriitori ruși, care s-au grăbit să-i ofere cărțile scrise chiar de ei, cu dedicație. Yuri Poliakov, de exemplu, i-a oferit cartea sa, Revenirea la Rusia, cu dedicația: “De la unul căruia îi pasă, între speranță și îngrijorare”. Un altul, Andrei Bitov, i-a scris: “De la un simplu soldat la comandantul alături de care voi lupta până la sfârșit”.

La cea de-a 60-a aniversare, în 2012, prim-ministrul de atunci, Dimitri Medvedev, i-a oferit un volum de artă foarte scump – Tsarskoe Selo (fostă reședință a familie regale ruse, din Sankt Peterburg, azi Pușkin; Putin s-a născut la Sankt Peterburg / Leningrad), ediție rară, volum datat 1910, scris de pictorul Alexander Nicolaevici Benois.
Toate cărțile au fost adunate într-o bibliotecă a foștilor președinți și oameni de stat ruși. Se estimează că ar fi peste 13000 de volume, mare parte datorându-i-se lui Putin.

Tsarskoe Selo, de Alexander Nicolaevici Benois, varianta 1941 (de pe MutualArt.com)

Mai e de notat că în 2010 studentele de la facultatea moscovită de jurnalism au pozat, special pentru Putin, pentru un calendar, doar în lenjerie intimă, sperând să-i dea președintelui rus ceva fiori de ziua de naștere.

Acum 20 de ani, aflându-se în vizită la Chișinău, Putin a primit de la președintele de atunci, Vladimir Voronin, un crocodil de sticlă. Nu știm dacă i-a dat și mileu, cu mențiunea că crocodilul e singurul animal care ia dar nu mai dă înapoi.

În 2014 și în 2019, tot de ziua lui, Putin și-a luat cu el prim-ministrul și au plecat la cules de bureți și de fructe de pădure, în taiga.
Un alt președinte moldovean, Igor Dodon, l-a cadorisit cu vin din propria podgorie. Maia Sandu a refuzat să-l sune.

În 2013, aflat la un summit APEC în Indonezia, Putin a primit un tort de la Xi Jinping, președintele Chinei, și sake de la fostul prim-ministru, asasinat, al Japoniei, Shinzo Abe. Toți participanții i-au cântat „La mulți ani”, președintele Indoneziei acompaniindu-i la chitară. Când a împlinit 65 de ani, Berlusconi i-a făcut cadou un așternut de pat cu pozele lor, în care își strângeau mâna în fața Catedralei Sfântul Vasile Blajinul și în fața Colosseum-ului.
Președintele Uzbekistanului a instituit „Ordinul Prieteniei” – în cel mai înalt grad, ca să-l sărbătorească la 70 de ani.

Ce-a mai primit Putin? Câini de toate rasele și din toate colțurile lumii. A mai primit armăsari pur-sânge și chiar și o capră. O tigroaică și mai mulți leoparzi.
Ce surpriză i-au făcut nemții la Oktoberfest?

YouTube player

Ce mai așteaptă Vladimir Putin? Pe cineva care să-i dea pace.

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *