Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Corespondență din Anglia | Cum a intrat virusul în primă instanță în Marea Britanie, o insulă înconjurată de ape?

Gândurile lui Cristoiu din 29 mai „Nu cumva America și Anglia au stimulat psihoza Coronavirus pentru a putea contrapune globalizăriii politica statului național?” m-au făcut să reflectez asupra subiectului, pornind de la ultimele măsuri Covid19 luate de guvernul Johnson.

În timp ce toate statele Europei se dau peste cap ca să-i atragă pe turiștii străini, Anglia introduce din data de 8 iunie carantina de 14 zile pentru toți care intră în Regatul Unit pe calea aerului, a apei sau a căilor ferate. Cei care nu sunt britanici sau rezidenți în Regat, trebuie să completeze un formular la intrarea în Marea Britanie, consemnând adresa unde își vor face carantina și relația pe care o au cu cei la care vor fi carantinați. Cei care nu au familie sau prieteni care să-i primească în aceste condiții, își vor face carantina în regim instituțional. Bineînțeles, autoritățile vor face verificări. Oricine – fie britanic, rezident britanic sau cu alt statut – care va fi prins că încalcă dispozițiile legale, va fi amendat cu 1000 de lire, sau cu amendă nelimitată, chiar condamnare, în cazul unei încălcări repetate. E prevăzută și măsura expulzării din țară, pentru cei care nu sunt britanici sau nu sunt rezidenți permanent sau cu settled status. În plus, pentru a reduce sau limita numărul carantinărilor, guvernul le-a recomandat cetățenilor să nu își facă anul acesta concediile în străinătate, ci pe meleagurile patriei lor.

De ce se introduce măsura carantinei pentru cei veniți din străinătate de abia acum, când rata infectării (R), practic a scăzut sub 1, iar Europa ia măsuri opuse, de relaxare a carantinei, pentru a încuraja și stimula turismul? Explicația pe care a oferit-o guvernul cetățenilor săi e că a fost nevoie să se concentreze mai întâi pe contaminarea internă, să o aducă sub control, pentru ca mai apoi să pună bățul pe Covidul care vrea să intre în țară. Dar cum a intrat virusul în primă instanță în Marea Britanie, o insulă înconjurată de ape? Cum a străbătut continentele ca să ajungă aici? Nu a pătruns pe insulă venind din afară? Și dacă a pătruns astfel, ce cantitate uriașă de virus trebuie să fi fost adusă prin aer, pe apă sau cu trenul, ca să producă o rată a infectării de asemenea proporții și atâtea decese? După America urmează Anglia, la numărul morților de Covid19. Explicația guvernului, mie, o incredulă incurabilă, îmi sugerează posibilitatea unui altfel de scenariu, despre care cenzura globală mă împiedică să fac afirmații sau simple presupoziții. Admițând totuși că o cantitate minusculă de virus zburată pe insulă ar fi fost suficientă să detoneze o infectare de asemenea proporții, e un paradox faptul că nu s-a încercat controlarea virusului care a tot intrat pe insulă, de la declanșarea pandemiei. Statele europene au introdus ‘carantina de graniță’, în paralel cu măsurile de izolare și distanțare a cetățenilor din interiorul țării. Măsura carantinării celor ce intră în Regatul Unit începând cu data de 8 iunie, pe lângă scopul sanitar-igienic de combatere a Covidului, vor amplifica percepția periculozității străinilor și îi vor vulnerabiliza, chiar victimiza mai mult pe imigranți, pe cei care nu arată neaoș britanic, nu vorbesc bine limba sau o vorbesc cu accent străin. Cetățenia sau settled status nu ajută prea mult în lupta cu percepțiile, pentru că nu scrie pe fruntea omului: naturalizat sau britanic din naștere. S-a creat imaginea că în interior Covidul a fost îngenuncheat printr-un R mai mic de 1 și că de acum înainte pericolul vine iar din exterior.

Un alt paradox a fost introducerea întârziată a măsurii track and trace: de abia din data de 28 mai. Cum funcționează sistemul track and trace? Să spunem că Gigel, un român rezident în Anglia, a fost testat și testul i-a ieșit pozitiv. Gigel va fi contactat de un birocrat sanitar, unul din miile de funcționari conectați virtual la lumea bolnavă de Covid și va fi întrebat cu cine a avut contacte în ultimele nu știu câte zile. Gigel va spune tot adevărul, își va face datoria civică, chiar dacă va fi cu inima strânsă, știind că îi condamnă la arest de 14 zile la domiciliu pe șef și pe colegi, pe vecinii din dreapta și pe cei din stânga, pe cei zece prieteni cu care s-a întâlnit în ultima săptămână. Familia lui Gigel intră și ea în auto-izolare. Să sperăm că Gigel nu urăște și nu are pică pe nimeni și că nu va ceda acestor patimi primare, pentru că altfel se poate transforma în delator, provocând aresturi la domiciliu, după bunul plac. Funcționarul sanitar îi va suna apoi pe toți cei puși pe listă de Gigel și le va spune: ghinion, trebuie să stați în casă. Aceasta este datoria voastră civică.

Guvernul a precizat că se va strânge șurubul dacă se strâng dovezi că oamenii identificați prin track and trace, nu respectă izolarea. Atunci nesupunerea va deveni infracțiune, pentru care vor fi prevăzute condamnări, chiar pedeapsa cu închisoarea până la doi ani. Dar pe lângă modelul birocratic de track and trace, se pregătește un alt model: curățel și digitalizat. O aplicație Track and Trace, testată în momentul de față în Isle of Wight.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Corespondență din Anglia | Cum a intrat virusul în primă instanță în Marea Britanie, o insulă înconjurată de ape?”

  • Gigel al nostru e mai special, se gândește la sine.
    Dacă a fost plecat și revine în România, binele lui înseamnă să nu intre în autoizolare și cu atât mai puțin în carantină instituționalizată, despre care n-a auzit nimic încurajator și-n care e silit să respecte niște reguli, deși pe aceea cu distanțarea fizică n-o prea ia în serios nimeni dintre cei aflați în același imobil.
    Gigel al nostru va declara senin că vine dintr-o zonă fără pericol, de-un verde încântător, oricât de înroșit ar fi locul cu pricina. A luat-o pe drumuri ocolite, a cheltuit mai mult (nu contează), numai să scape de izolare.
    Totuși, dacă are ghinionul să se îmbolnăvească acasă, nu va pârî niciun dușman (de care firește că nu s-a apropiat) ca fiind una din persoanele cu care a intrat în contact. La câte contacte reale pierde DSP-ul când face ancheta epidemiologică (track and trace), cu unul iluzoriu pe listă nu se repară ceva. Iar unui Gigel febril numai de turnătorii n-o să-i ardă.

  • Niste oameni respectabili ,cunostiinte mai indepartate au spus,ca au calatorit prin Marea Britanie prin luna octombrie 2019(cu vreo doua luni inainte de scandalul Wuhan),de unde s ar fi intors cu o „gripa ” ciudata,a carei simptome semanau izbitor cu cele ale Coronavirus.Eu asta am auzit ,de la oameni care i cunosc pe respectivii,asa ca intrebarile autoarei articolului sunt legitime.Daca lucrurile stau asa,si oamenii aia nu se insala,putem lua in discutie teoria multifocarului,adica carcalacu sa fi aparut in mai multe locuri pe glob,iar Wuhan sa fi fost doar un loc,unde virusul a aparut,plus ca virusul ar avea cel putin 3 tulpini diferite,daca nu mai multe,asta ridica niste semne de intrebare,care duc tot la teoria multifocarului.

    • Au dat englezoii,parca si legea cu donarea de organe obligatorii,au facut si Brexitu,ca mai apoi sa i linga pantofii lui Trump,au produs niste demagogi de teapa lui Boris Johnson,sau boul ala de Nigel Farage,ala cre tot injura Romania si pe Romani,cand de fapt nu Romanii faceau probleme in Regat,doar isi rupeau salele ca sa le fie la englezoi bine,problemele le faceau altii,da ce conta pentru boul ala cu fata de pedofil,care acum se gudura pe langa Trump,la fel ca si Boris,celalalt populist(nume neos de englez,de pe malul Volgai) 😆 😆 :lol:.Asa ca ,ce sa vorbim despre Engleji,in loc sa fie parteneri in Europa au ales sa fie slugile preaplecate ale Marelui Cimpanzeu de pe Potomac,cel ce a facut America Great(Regizorul filmului „Gloante si Cenusa in Minneapolis”) 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *