Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Corespondență din Anglia | Legea spune că pe perioada de urgență nu poți părăsi domiciliul fără scuze rezonabile (reasonable excuse)

Coronavirus Act 2020 a intrat în vigoare la 1 pm în data de 26 Martie și poate avea o viață de maxim doi ani. Votată în Camera Deputaților, fără niciun amendament făcut de Lorzi, legea va fi revizuită cel puțin o dată la 21 de zile, pentru ca prevederile restrictive care nu mai sunt necesare, să poată fi revocate. Cu toate acestea, Coronavirus Act 2020 a intrat deja în istorie ca cea mai draconică legislație cu care s-au confruntat britanicii pe timp de pace.

Ieri mă întorceam de la cumpărături împreună cu fiul meu care trăgea căruciorul în care am ticsit alimentele, cât să ajungă pe o săptămână. Eram îmbrăcată cu geacă și pantofi sport, cu care merg și pe poteci prin natură și aveam un rucsăcel în spate. Fiul meu se îmbrăcase și mai bizar: își înfășurase un fular lung roșu cu carouri în jurul capului, legându-l sub bărbie și împrejurul gâtului și își fixase aranjamentul cu o șapcă albastru azurro, pe cap. Era vânt cam puternic. Fericiți că găsisem de toate, în afară de hârtie igienică, străbăteam cu mers sprințar centrul orașului, în drum spre casă. De după un colț au apărut doi polițiști echipați cu tot ce trebuie, inclusiv cu cătușe. Își făceau plimbarea din timpul serviciului, mânați de noua lege Coronavirus, la datorie. Arătau umani și prietenoși, dar ne-au ochit și unul dintre ei se opri pentru câteva secunde să facă eye contact cu noi. Probabil se gândeau că sub acele fulare înfășurate pe cap și-n jurul gâtului, s-ar putea ascunde vreo boală. Dar cu polițiștii și organele de ordine trebuie comunicat subliminal, ritmându-ți vibrația gândului la unda lor de energie. Deci dacă s-au uitat fix la noi, m-am uitat și eu fix în ochii lor, tot relaxat și le-am transmis un mesaj prin puterea gândului, la fel cum animalele comunică energetic: „Care-i problema?! Nu arătăm bine? Venim de la cumpărături și mergem spre casă. Nu suntem bolnavi.” Polițiștii au recepționat imediat mesajul și și-au văzut mai departe de drum, ignorându-ne. Noi am luat-o apoi prin Cimitir, să scăpăm de Polițiștii orașului, admirând florile și copacii înmuguriți, unii chiar înfloriți, și privind la mulțimea corbilor, dar mai ales, observându-le comportamentul. Am calculat distanța zonei lor de siguranță, numită distanță socială, acum de când cu Coronavirusul care a dat iama în oameni. Am remarcat că acei corbi cu pene uimitoare, negre-albăstrui aveau o distanță socială de vreo 15-20 de metri, pe puțin. Cu acea ocazie ne-am întrebat ce anume îi atrage doar pe corbi printre morminte-n cimitire, spre deosebire de alte păsări ciripitoare. Vreo frecvență energetică, vibrații la care celelalte păsări nu rezonează, sau pe care nu le tolerează?

Mai nou evit pe cât posibil să folosesc mașina, pentru că Legea Coronavirus dă dreptul Poliției să oprească mașinile în trafic, să te întrebe unde și pentru ce te deplasezi. Săptămână trecută, câțiva colegi au fost opriți pe autostradă în timp ce se deplasau la lucru și au fost nevoiți să-și arate legitimațiile de serviciu și scrisoarea oficială de key worker, adică lucrător în prima linie, care poate munci și altfel decât doar de acasă. Legea spune că pe perioada de urgență, nu poți părăsi domiciliul fără scuze rezonabile (reasonable excuse). Ce intră în categoria scuzelor rezonabile? Mersul la cumpărături de alimente sau lucruri necesare întreținerii casei, aprovizionare cu medicamente, mersul la doctori sau tratamente medicale, o formă de exercițiu fizic, o dată pe zi, fie singur sau cu persoanele cu care locuiești în aceeași casă; să acorzi îngrijire, asistență sau prim ajutor unei persoane vulnerabile și alte câteva motive [1]Restrictions on Movement. Dar nu mai poți primi pe nimeni în vizită, nici membrii familiei, rude, care nu locuiesc cu tine în aceeași gospodărie. Copiii cu părinții divorțați au dreptul să fie duși la celălalt părinte, conform dispozițiilor prevăzute în hotărârea judecătorească. Dar dacă vrei să te întâlnești cu un prieten sau cu iubitul, iubita, o poți face doar într-un spațiu public, în timpul exercițiului fizic, o dată pe zi, sau la cumpărături, sau la școală, dacă se îndură norocul. Întrunirile cu mai mult de două persoane sunt interzise, excepția de la regulă fiind când persoanele locuiesc în aceeași gospodărie, fie că sunt o familie, sau nu. Altfel, se comite o infracțiune de tip Coronavirus Act 2020 și poți primi o amendă contravențională (prima de £60, a doua se dublează și tot așa se tot dublează, până la suma de £960, după care urmează altceva).

Copiii key workerilor pot frecventa școala, la fel și cei cu dizabilități (fizice, mentale). Ceilalți sunt educați în regim virtual, online, de acasă. Am auzit o fetiță plângându-se de cât de dificilă și obositoare este școala online și că dorește să meargă la școală, pentru o pauză. Părinții care lucrează de acasă au un al doilea job, încercând să-și ajute copiii cu școala online, să-i liniștească și să le facă și un program distractiv-educativ acasă, să nu se urce copiii pe pereți. Cei cu un animal de casă, mai ales cu un câine, sunt norocoși. Pot plimba câinele, ca scuză rezonabilă pentru ieșitul din casă. Îmbină propriul exercițiu fizic cu exercițiul fizic al câinelui. Am observat că toți englezii care ies la plimbare, se îmbracă în echipamentele cele mai sportive, unii ca de munte: cu trainers sau bocanci, jambiere, rucsac, pantaloni de trening, pe picior. Să nu fie niciun dubiu că nu-și fac exercițiul fizic. În cazul în care persoanele sunt depistate că nu respectă restricțiile de mișcare, Legea Coronavirus dă puteri Poliției, dar în anumite cazuri și anumitor angajați ai autorităților locale (Consilii), să-i îndrume pe cei nesupuși spre casă, sau dacă se opun, să folosească forță rezonabilă, ca să-i îndepărteze din acel loc și să-i ducă acasă. În plus, noua lege dă puteri angajaților Poliției să ia măsuri, împotriva voinței persoanei, în cazul în care există o suspiciune rezonabilă că acea persoană este infectată cu Coronoavirus sau are simptome de Covid19. Poliția poate duce omul suspect să fie testat și în caz de rezultat Coronavirus pozitiv, chiar să-l plaseze în carantină, dacă există suspiciuni că persoana în cauză nu va respecta autoizolarea sau nu are condițiile de a se autoizola. Nu trebuie ignorat faptul că s-ar putea face și reclamații malițioase, de pildă din partea unor vecini, sau chiar necunoscuți pe lânga care treci tușind pe stradă, care ar suna la Poliție să spună și să enumere suspiciunile lor rezonabile față de suspectul infecțat cu Coronavirus. Poliția va veni să verifice și poate îl va duce pe om la testare. La fel, dacă vreun vecin pentru care unde-i lege nu-i tocmeală, observă că primești vizitatori sau vizitatoare la domiciliu, sfidând restricțiile de mișcare reglementate prin lege, va reclama infracțiunea la Poliție. Mai ales că se va și teme de intrusul care poate aduce blestematul de virus.

A trecut o săptămână de când persoanele peste 70 de ani, dar și cei identificați ca fiind vulnerabili, indiferent de vărstă, au fost izolați la domiciliu pentru o perioadă de 12 săptămâni. Dacă în România persoanele peste 65 de ani pot ieși între orele 11 si 13, sau seara cu declarație pe proprie răspundere, aici, acest lucru nu este posibil, din punct de vedere legal. Cei cu anumite afectiuni medicale listate în regulamentul de funcționare a Coronavirus Act 2020, cât și femeile însărcinate au primit o scrisoare de la medicul de familie, în care li se cere să se izoleze la domiciliu pe o durată de 12 săptămâni. Cei care locuiesc în aceeași gospodărie cu persoanele respective sunt încurajate să aplice măsuri clare și detaliate de igienă. Am întâlnit o persoană care a vrut să facă voluntariat în îngrijirea și sprijinirea persoanelor vârstnice, dar toate planurile i-au fost zădărnicite de scrisoarea de la medicul de familie, care cerea izolarea la domiciliu. Femeia s-a simțit tăiată până în adâncul sufletului de această hotărâre care nu i-a aparținut și nu a înțeles-o. Dar a acceptat-o, ca cetățean responsabil.

În altă postare voi discuta mai pe larg dispozițiile legale cu posibil impact asupra diverselor servicii (medicale, publice), pe durata cât Coronavirus Act 2020 este în vigoare.


[1] https://www.legislation.gov.uk/uksi/2020/350/pdfs/uksi_20200350_en.pdf


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Corespondență din Anglia | Legea spune că pe perioada de urgență nu poți părăsi domiciliul fără scuze rezonabile (reasonable excuse)”

  • Restricțiile impuse de răspândirea noului coronavirus sunt mult mai apăsătoare în oraș. La noi parcurile s-au închis, te poți plimba doar în apropierea locuinței, pomii sunt puțini ori absenți, lipsește verdele înviorător, lipsește albastrul, căci și cerul e ascuns de o pâclă de praf asiatic. Cine are câine are cui mulțumi pentru un plus de ieșire în aer liber.

    La țară e altfel. Oamenii sunt mult mai relaxați. O rudă îmi spunea că se duce la brutărie sau la magazin când are timp, și timpul lui depinde de lucrul în grădina imensă din jurul casei. Încă nu se simte încorsetat de cele două ore permise pentru cumpărături. Nici nu are cine să-l controleze, iar panica e doar la televizor. În buna tradiție, ce nu se vede nu există.

  • Monica Simion, neaparat sa-i dati domnului Cristoiu sa citeasca articolul dv., ca sa-l aduceti nitel cu picioarele pe pamânt.
    În Franta, restrictiile în perioada covidului 19 sunt aproape identice, o prevedere cretina ma enerveaza la culme. Ai voie sa te plimbi o ora la distanta de 1km de domiciliu, dar nu cu sotia (sotul) alaturi, ci la o distanta de 1m, unul dupa altul. Si înca ceva, noi avem casa la mai putin de 1 km de mare, dar nu avem voie nici pe plaja, nici pe faleza.
    În rest, va urez sa fiti sanatoasa si sa scrieti la fel de bine multa vreme de acum încolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *