Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Corespondență din Anglia. Spumă de râs

Am primit de dimineață un text de la corespondentul de pe frontul de dincolo – Gabriel Garcia Marquez:

“Zâmbi. (Corpul zâmbi). Își arătă – lui însuși – limba. (Corpul îi arătă și el – lui, ăluia din realitate – limba. Ăla din oglindă avea o limbă cleioasă, gălbejită: Te-ai stricat la stomac, dădu verdictul (vorbe goale) cu o grimasă. Mai zâmbi o dată. (Corpul zâmbi și el). Dar de data asta observă că era ceva prostesc, contrafăcut, complet neadevărat în zâmbetul ce-i fusese întors. Își netezi părul (corpul își netezi părul) cu mâna dreaptă (cu stânga) zâmbind, la rândul lui, un pic rezervat (și dispărând). Se miră de propria-i necuviință, ajunsese să se prostească în fața oglinzii, ca un idiot. Chiar și așa, rămase convins că, puși în fața oglinzii, toți se purtau la fel, ceea ce-l indignă și mai mult, adică ajunsese și el, ca toți idioții, să se dea pe mâna vulgarității.” (Gabriel Garcia Marquez, “Dialog cu oglinda”)

Nu e dintr-un film cu proști, ci povestea unui bărbat care se bărbierește în fața oglinzii, un bărbat cu un plan. Bărbierindu-se, el socotește că se debarasează de balast, lăsând gunoiul propriilor acțiuni să cadă pe reflexie. Adică pe celălalt.

  1. Americanii arată cu degetul: Ucrainenii au ucis-o pe Dughina. Care? Cei câțiva care petrec cu Zelenski? Oare nu erau mai pregătiți mercenarii și mai dronați americanii? Are actorașul de la Kiev atâta creier încât să conceapă așa întâmplare cu tușe fine și cai mascați? Moartea Dughinei a fost un avertisment. Nu cred că Dughin-Tatăl a dughit așa pastișă.
  2. Americanii arată cu degetul: Rușii s-au îmbătat și și-au ciuruit singuri țeava de gaz. La CIA au ajuns să lucreze tot felul de papagali care au făcut școală fără teme acasă, iar miliardarii tech n-au reușit să cenzureze rețeaua de socializare a delfinilor fără frontiere și nici să decodeze twitterele balenelor comisari de mediu.
  3. Americanii arată cu degetul: De ce să ia europenii gaz ieftin de la ruși când pot lua gaz scump de la americani, ba să plătească și pentru fantezia pusă în scenă în Ucraina? Americanii știu că mulți europeni sunt cu mult mai deștepți decât conducătorii lor, dar sperau să-i ia pe nepregătite și să-și facă mendrele până se dezmeticesc intelectualii. Europa, și când zic Europa mă refer la toate țările europene, ar trebui să se constituie într-o nouă uniune europeană, pur economică de data aceasta, fără amestecul politicului, în care toate țările să se ajute în mod egal și corect, să se circule liber și să se reducă din taxe. Și tot de data aceasta, prosperitatea s-ar putea să vină din estul Europei, așa după cum demonstrase că e posibil fosta Iugoslavie. Americanii au profitat de corupție, pe care și ei, și chinezii, și rușii, au promovat-o cu elan capitalist.
  4. Americanii arată cu degetul: Nu mai are rost să vă amintesc de toate știrile, pe cât de teribiliste pe atât de false, lansate de propaganda dirijată din vest. Americanii s-au folosit de experiența lor din trecut, în care toate țările invadate sau prăduite au fost vinovate de ceva, model care a fost preluat și de celelalte țări cu trecut colonizator, pentru a-și bărbieri imaginea și a arunca zoaiele la voia întâmplării. Deși s-a știut de tortura prizonierilor din Orientul Mijlociu, de crime și violuri, chiar și împotriva unor copii nevinovați, de închisorile speciale din Europa, în care s-au aplicat aceleași metode brevetate de americani, de prostituția și fărădelegea care s-a aciuat pe lângă bazele NATO, europenii nu s-au scandalizat cât ar fi fost nevoie. Să se stropșească acum!
  5. Americanii au avut grijă să-și scape de sistemele de justiție ale altor țări propriii soldați, dar i-au vânat cu asiduitate pe inamici.

Toate acestea nu înseamnă însă că americanii nu au făcut și lucruri bune. De exemplu, au inventat becul. Poveștile despre becuri le-au inventat însă europenii. Posturile de radio din vestul Europei au programe dedicate cetățenilor care se laudă cu economisirea energiei. Niciodată cântarea becului nu fu mai frumoasă. O doamnă din Marea Britanie, de exemplu, patroană de cafenea, ne-a povestit cum a scos cele două calorifere, că transpirau clienții, și acum se încălzesc cu toții la mașina de cafea. Și miroase și foarte frumos. O altă duduie, ceva mai tânără, a strigat revoltată să se termine odată cu cascadele de aer cald de la intrarea în magazine. Cei cu gândire neo-ecologistă nici nu au nevoie să li se mai deschidă ușile, ei se pot strecura direct prin canalizare.

(Imagine de pe www.artpromotivate.com, 2016)

Tot Garcia Marquez ne lămurește cine plimbă osul:

“I se păru că o ușoară umbră de îngrijorare traversase fața de-acum grăbită a celui din oglindă. Se putea oare ca datorită rapidității cu care se bărbierea – și în acel punct matematicianul din el a pus stăpânire pe întreaga situație – viteza luminii să nu aibă timp să reproducă toate mișcările? Sau poate el, grăbit fiind, s-o fi luat înainte propriei reflexii, terminând treaba înaintea celuilalt? Sau poate, pur și simplu – și aici artistul din el a reușit, după ceva lupte, să scape de logica matematicianului – celălalt și-a luat lumea-n cap – că doar își ducea zilele într-o lume fără oră exactă – și a hotărât să mai zăbovească un pic”. (Gabriel Garcia Marquez, “Dialog cu oglinda”)

Nebăgare de seamă, dar s-o știm și noi!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Corespondență din Anglia. Spumă de râs”

  • E un semnal de alarmă pentru omenire că nu este pe calea cea bună, semnal dat de dorința UE de a pune stăpânire pe viața noastră prin tot felul de recomandări sinistre și restricții absurde ! De aceea ca răspuns la întrebarea dumneavoastră ce sa purtați la o întâlnire, fie ea și imaginară, cu mai marii Europei și ai lumii ,eu vă spun Sirena ,ca avertisment ka adresa celor ce vor să îngenuncheze Europa cu întunericul prin care orbecăie șobolanii, cu dușul în doi și o mașină alimentată la o picătură de benzină și la o baterie care nu depășește suta de kilometri și cu alte tâmpenii asemenea lor !Vă mujtumim pentru două articole foarte frumoase ,absolut minunate !

  • O uniune între tari bogate și tari sărăcite de cele bogate nu are cum sa fie,o uniune înseamnă dependentă și nu independența,o uniune înseamnă ca cineva trebuie sa conducă acea uniune,acest Parlament european,vedem și azi cine și cum îl conduce,și in interesul cui.
    Ar trebui sa se revină la monedele naționale,la reconstruirea economiilor falimentate cu buna știință,la schimburi economice libere și corecte ,la doctrine noi militare ,toate astea necesita alt sistem social,e pe cale de a se naște dar nu știe nimeni cum va arata și funcționa.In actualul context război-inflație-penurie energetică sa nu asistam la o naștere spontana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *