Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Corespondență din Anglia | Ținta guvernului este de a face 100.000 de teste Coronavirus pe zi, până la sfârșitul lunii Aprilie

Acum două săptămâni, Matt Hancock, Secretar de Stat pentru Sănătate și Asistență Socială, a declarat că din cele 3.5 milioane de teste pentru detectarea anticorpilor la Covid 19, teste comandate din China, niciunul nu funcționează. Din acest motiv, intrarea în circuit a pașapoartelor pentru imunitate va fi amânată cu o lună. Mie mi s-a părut o declarație șocantă. A luat China peste picior un partener precum Anglia, trimițând intenționat teste false? Această variantă mi se pare neplauzibilă. China este un partener economic serios. Au făcut treabă proastă, producând 3.5 milioane de rebuturi, fără să știe? Nu cred nici în această ipoteză. Mai degrabă, e posibil ca boala Covid19 să nu aibă o singură față, ci mai multe fețe, producând nu doar manifestări diferite, ci diverse efecte, imunități, în funcție de diverse variabile (zonă geografică, material genetic, rasă, etnie, etc). Covidul lovește puternic în fața vizibilă a globalizării (nu și în cea ascunsă), în parteneriate de colaborare pentru găsirea de soluții comune, în modelul economic de până acum. Mă deranjează includerea modelelor cunoscute și testate în categorii (neoliberale, neomarxiste, etc.), întrucât categoriile mi se par periculoase. Creează ochelari de cal, o siguranță falsă, confortul cunoașterii. Până lovește ceva de amplitudinea Covidului. Mai utile sunt explicarea și înțelegerea comportamentelor de natură economică, într-o anumită perioadă, un anumit timp, și în funcție de spațiul unde se manifestă (e.g. UE, părți din UE, Regatul Unit, SUA, Rusia, etc.). Șabloanele lingvistice, pentru muritorul de rând nu înseamnă, nu explică nimic. Doar îl fac vulnerabil la manipulare. Când aude acele cuvinte folosite de anumiți oameni politici și lideri de opinie, omul poate lua foc, o poate lua razna, sau crede dogmatic, fără să gândească.

Revin la Covid. Aceste particularități și capricii de care dă dovadă Covidul în ceea ce privește anticorpii și imunitățile conduc la ideea și la inițiativa unor state de a-și face laboratoarele lor: pentru teste de anticorpi, vaccin, cercetare a virusului Corona și a bolii Covid19. O nebunie. Care pare utilă, imperativ necesară. Poate lovi sub centură migrația, turismul, transportul, sportul mare, de performanță, care implică mobilitatea maselor. Englezi vaccinați în Anglia, care vor vrea să viziteze, să-și facă vacanțele la Mediterană, își vor pune problema imunității la Covidul mediteraneean. Est Europeni vaccinați în țările lor cu vaccin brand național, odată ajunși în țări Occidentale, în scopuri economice, vor trebui poate, într-un viitor nu prea îndepărtat, să prezinte dovada imunității (testul de anticorpi sau vaccin?!), sau să intre în regimul de vaccinare Occidental, influențat de un anumit profil epidemiologic. Sportul ar putea fi cel mai afectat. Am fi iresponsabili să lăsăm ca acest lucru să se întâmple. E cazul ca toate guvernele să se mobilizeze și să gândească strategic la un plan de protecție a Sportului și de informare, consiliere a sportivilor. Pentru că tot prin Sport, se vor putea pune în aplicare cele mai tari campanii de manipulare și influențare a deciziilor. “Sportivi, spectatori, fani, manageri, sponsori, nu puteți participa, nu mai puteți face nimic, dacă nu faceți x, y și z.” Dacă sportul de performanță, cel care aduce satisfacții și bucurii cetățenilor (nu mă refer doar la beneficiile sportivilor, ci la masele de beneficiari ai sportului) este lovit, masele pot deveni irascibile (le lipsește plăcerea, poate chiar drogul fotbalului, tenisului, etc.) și se creează un vid de putere, care nu știm cum ar putea fi direcționat sau cu ce ar putea fi înlocuit. Să privim realitatea în față: secularizarea a generat noi surse de endorfine – hormoni ai plăcerii – sportul fiind un generator natural de plăcere, dar și de excitație (dă adrenalină) celor care îl privesc și îl practică.

În absența pașapoartelor de imunitate – le așteptăm, le așteptăm! -, guvernul britanic a introdus o altă formă de testare în masă. Ținta guvernului este de a face 100.000 de teste Coronavirus pe zi, până la sfârșitul lunii Aprilie. În acest scop s-au creat niște filtre de testare, care funcționează pe modelul Drive Through (ca la MacDonalds, KFC). Deocamdată, aceste facilități de testare sunt doar pentru key workers din domeniul medical și Social Care, dar și pentru aparținătorii acestora, care neapărat și locuiesc sub același acoperiș cu key workers. Și doar atunci când există simptome tipice Covid19. Cum funcționează aceste centre de testare? Key worker-ul care are simptome informează angajatorul, care introduce această informație în baza de date a Resurselor Umane din organizație. Testul trebuie făcut între ziua a treia și a cincea de la declanșarea simptomelor. Key workerul izolat la domiciliu primește un email de la angajator, cu o programare la test (ziua și ora) și cu informații despre cum se ajunge la cel mai apropiat filtru Drive Through de testare. Angajatul bolnav se urcă în mașina lui, sau dacă nu poate să conducă, roagă pe cineva din familie care neapărat și locuiește în aceeași gospodărie, să îl transporte până la Drive Through. Acolo este întâmpinat de personal instruit (dar nu cred că personal medical), care ia exsudatul și înmânează pacientului tubul. Pacientul, sau șoferul acestuia, pornește mașina și duc mai departe exsudatul, închis bine, mult mai bine ca duhul din lampa lui Aladin. Îl duc la alt specialist care face analiza de laborator, acolo în Drive Through. Se dă rezultatul. Angajatul iși ia verdictul, se duce acasă și își anunță șeful. Dacă testul a ieșit pozitiv, medicii intră în acțiune, în funcție de gravitatea simptomelor bolnavului. În cazul în care cineva din familie are simptomele, se aplică aceeași metodă. Key worker își sună șeful și cere test pentru membrul familiei.

Mă întreb: chiar dacă nu sunt transformate Drive Through MacDonalds în centre de testare Coronavirus, se va mai întoarce cineva, după relansarea economiei, bineînțeles, să cumpere burgerși în mers, cu muștar și Keciap prelinse pe degete? Asocierile mentale pot fi puternice. Cineva și-a făcut un test la un Drive Through special amenajat. Apoi viața revine la normal. Se deschide MacDonalds-ul on-the-go. Spaima, stresul, neplăcerea omului care a așteptat Verdictul Covid la Drive Through, poate lovi unde nici nu te aștepți.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Corespondență din Anglia | Ținta guvernului este de a face 100.000 de teste Coronavirus pe zi, până la sfârșitul lunii Aprilie”

  • „În absența pașapoartelor de imunitate – le așteptăm, le așteptăm! ”

    Pasaportul de imunitate inseamna ca sclavul trebuie sa-si motive, sa-si justifice, accesul exercitarea dreptului fundamental la munca, deci e un fel de conditionare a existentei umane (atribut divin) prin sisteme de reputatie artificiale controlate de structuri corporatiste. Inevitabil aceasta abordare ridica probleme de etica. Dreptul omului la munca pentru obtinerea unei subzistente nu poate fi ingradit.. Dreptul omului sa calatoreasca in locuri exotice, da.. dar nu dreptul la subzistenta. Astfel de pasapoarte biometrice conditioneaza dreptul omului la subzistenta.

    De notiunea de „key workers” nu mai vorbesc, induce discriminare.. adica ceilalti sunt salariati de care societatea se poate lipsi sau ce?

    Trebuie gandite lucrurile astea.

  • Nu e exclus,asa e

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *