În timp ce pandemia continuă să facă ravagii în lume, unele țări au raportat furturi continue din fondurile de răspuns la Covid-19. În Africa, o serie de țări au raportat o corupție galopantă, furturi de bani și de alte stimulente menite să prevină impactul bolii. Mai jos vă voi prezenta țările africane care au raportat cazuri de corupție privind fondurile Covid-19.
Poliția din Malawi a arestat, în luna aprilie, 64 de persoane în legătură cu utilizarea abuzivă a fondurilor Covid. Un raport de audit, comandat de președintele Lazarus Chakwera, a dezvăluit că funcționarii guvernamentali și sectorul privat au cheltuit în mod necorespunzător aproximativ 1,3 milioane de dolari din aceste fonduri prin nereguli în materie de achiziții și alocații. Inițial, președintele Chakwera a avertizat că va lua măsuri drastice împotriva jefuitorilor, cei care au furat din fondurile destinate Covid-19. Ulterior, acesta l-a demis pe ministrul muncii în legătură cu gestionarea defectuoasă. Se pare că fostul ministru a luat aproximativ 760 USD din fondurile Covid-19 pentru a le folosi drept alocație atunci când l-a însoțit pe Chakwera în prima sa vizită oficială în Africa de Sud, în noiembrie anul trecut.
O anchetă realizată de un jurnalist kenyan a dezvăluit faptul că în anul 2020 au avut loc abateri grave și abuzuri de fonduri destinate Covid-19 prin agenția de stat Kenya Medical Supplies Agency (KEMSA), aflată în centrul unui scandal din ce în ce mai mare, care a provocat greve în spitalele slab echipate și proteste de stradă. KEMSA se află sub tirul acuzațiilor, deoarece oficiali guvernamentali și oameni de afaceri au furat peste 400 de milioane de dolari din banii publici destinați echipamentelor medicale necesare în lupta împotriva coronavirusului. Investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar nimeni nu își asumă vina, toate degetele fiind îndreptate către o afacere bine orchestrată, pusă la cale de oficialii guvernamentali. Rapoartele preliminare indică faptul că licitațiile au fost alocate unor persoane care nu aveau niciun istoric sau legătură cu licitațiile medicale. Un suspect a mărturisit că a câștigat licitația atunci când, din întâmplare, a trecut pe la birourile KEMSA.
În aprilie 2020, Nigeria a primit 3,4 miliarde de dolari (USD) sub formă de asistență financiară de urgență din partea FMI pentru a sprijini răspunsul său la COVID-19. Două luni mai târziu, guvernul federal al Nigeriei a anunțat un plan de stimulare de 6 miliarde USD. Un sondaj realizat de Biroul Național de Statistică din Nigeria (NBS) a constatat că, până la data de 16 iulie, doar 12,5 % din cea mai săracă parte de respondenți au primit o formă de asistență alimentară de la începutul pandemiei. Un alt ONG, cunoscut sub numele de CivicHive, a dezvăluit, prin intermediul Biroului de achiziții publice, că ministerul federal al sănătății a cheltuit 96.000 de dolari pe 1.808 măști de față obișnuite.
De altfel, patru înalți funcționari guvernamentali ugandezi au fost arestați, în 2020, după ce au fost acuzați că au umflat prețurile alimentelor de ajutor Covid-19. Se presupune că au fost arestați pentru că au făcut ca guvernul ugandez să înregistreze pierderi de 528.000 de dolari. În august, anul trecut, a fost publicat un material audio, obținut de o agenție de presă locală, în care ambasadorul Ugandei la Copenhaga, Nimisha Madhvani, adjunctul său și alți membri ai personalului diplomatic fac un plan de împărțire a fondurilor destinate răspunsului la Covid-19.
Nimic nu s-a schimbat în Africa de Sud. Furtul, supraevaluarea prețurilor și potențiala fraudă sunt doar câteva dintre scandalurile legate de fondurile Covid-19. Furia publică față de contractele guvernamentale suspecte, în valoare de aproape 900 de milioane de dolari, pentru achiziționarea de materiale pentru combaterea COVID-19 ar putea determina, în sfârșit, guvernul sud-african să ia măsuri mai drastice împotriva corupției, spun experții. Într-un caz, echipamentul de protecție personală (PPE) a fost cumpărat cu un preț de cinci ori mai mare decât prețul normal, potrivit auditorului general. Anterior, guvernul alocase 350 de ranzi pe lună pentru cei care sunt șomeri. Auditorul general al țării a dezvăluit faptul că din cele 4 milioane de persoane din baza de date care au beneficiat direct de fondurile Covid, 30.000 trebuie să fie investigate. Unele dintre presupusele fapte de corupție au fost mari și complexe, implicând companii-paravan care au transferat milioane de dolari printr-o rețea de conturi bancare. Alte scheme erau de o simplitate nerușinată, cum ar fi suprataxarea păturilor care urmau să fie oferite săracilor la venirea iernii. Una dintre ele, reprezintă o comandă de 670.000 de dolari pentru cumpărarea de motociclete cu ataș pentru a fi folosite pe post de ambulanțe pentru pacienții COVID-19, o schemă pur și simplu absurdă.
Manifestanți la un protest anticorupție în Nairobi. Scandalul public din Kenya a evidențiat frustrarea legată de gestionarea ajutorului pentru combaterea coronavirusului (Foto: AP)
Lasă un răspuns