Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Crimele britanicilor din Afganistan ies la iveală

Hannah O’Grady și Joel Gunter au scris un articol „incendiar”, mai ceva decât un cocktail Molotov. Pe scurt, datorită unei anchete BBC, a ieșit la iveală faptul că agenții SAS din Afganistan au ucis în mod repetat deținuți și oameni neînarmați în circumstanțe extrem de suspecte. Rapoartele militare, obținute recent, sugerează că o unitate ar fi ucis ilegal 54 de persoane într-un turneu de șase luni. BBC a găsit dovezi care sugerează că fostul șef al forțelor speciale nu a reușit să transmită argumente în cadrul unei anchete privind crimele. Ministerul Apărării a declarat că trupele britanice „au servit cu curaj și profesionalism în Afganistan”. Astfel, militarii, pe lângă PTSD (Post-traumatic stress disorder – stres post-traumatic), s-au ales și cu câteva bătăi de cap.

BBC a înțeles că generalul Sir Mark Carleton-Smith, fostul șef al forțelor speciale britanice, a fost informat despre presupusele crime ilegale, dar nu a transmis dovezile către Poliția Militară Regală, chiar și după ce aceasta a început o anchetă de crimă asupra escadrilei SAS. BBC Panorama a analizat sute de pagini de conturi operaționale ale SAS, inclusiv rapoarte care acoperă mai mult de o duzină de raiduri de tip „ucide sau capturează” efectuate de o escadrilă SAS în Helmand în 2010/11. Persoane care au servit cu escadrila SAS în acea misiune au declarat pentru BBC că au fost martori la uciderea de către agenții SAS a unor persoane neînarmate în timpul raidurilor de noapte. De asemenea, au spus că au văzut agenți folosind așa-numitele „arme de aruncare (arme pentru plantat)” – AK-47 plantate la fața locului pentru a justifica uciderea unei persoane neînarmate. Mai multe persoane care au servit în cadrul forțelor speciale au spus că escadrilele SAS concurau între ele pentru a obține cele mai multe victime și că escadrila analizată de BBC încerca din răsputeri să obțină un număr mai mare de cadavre decât cea pe care o înlocuise. E-mailurile interne arată că ofițerii de la cel mai înalt nivel al forțelor speciale erau conștienți de faptul că existau preocupări cu privire la posibile omoruri ilegale, dar nu au raportat suspiciunile către poliția militară, în ciuda obligației legale de a face acest lucru. Ministerul Apărării a declarat că nu poate comenta acuzațiile specifice, dar că refuzul de a comenta nu ar trebui să fie considerat ca o acceptare a exactității faptice a acuzațiilor. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a subliniat anterior că forțele britanice „au servit cu curaj și profesionalism” în Afganistan și au fost ținute la „cele mai înalte standarde”. În anul 2019, BBC și Sunday Times au investigat un raid SAS care a dus la un proces în instanță în Marea Britanie și la un ordin adresat ministrului britanic al apărării de a dezvălui documente care să prezinte modul în care guvernul a gestionat cazul. Pentru această ultimă investigație, BBC a analizat rapoarte operaționale obținute recent, care detaliază relatările SAS despre raidurile de noapte. Britanicii au descoperit un model de rapoarte surprinzător de asemănătoare în care bărbații afgani au fost împușcați mortal pentru că au scos puști AK-47 sau grenade de mână de după perdele sau alte obiecte de mobilier după ce au fost reținuți.

Să analizăm unele evenimente:

  • La 29 noiembrie 2010, escadronul a ucis un bărbat care fusese reținut și dus înapoi în interiorul unei clădiri, unde „a încercat să atace forțele SAS cu o grenadă”.
  • La 15 ianuarie 2011, escadronul a ucis un bărbat care fusese reținut și dus înapoi în interiorul unei clădiri, unde „a ajuns în spatele unei saltele, a scos o grenadă de mână și a încercat să o arunce”.
  • La 7 februarie, escadronul a ucis un deținut despre care a spus că „a încercat să atace patrula cu o pușcă”. Aceeași justificare a fost dată și pentru împușcarea mortală a deținuților la 9 februarie și 13 februarie.
  • La 16 februarie, escadronul a ucis doi deținuți după ce unul a scos o grenadă „de după perdele”, iar celălalt „a luat un AK-47 de după o masă”.
  • La 1 aprilie, escadronul a ucis doi deținuți care fuseseră trimiși înapoi în interiorul unei clădiri după ce unul „a ridicat un AK-47” și celălalt „a încercat să arunce o grenadă”.

Numărul total de morți în timpul celor șase luni de misiune a escadrilei a fost de trei cifre. În absolut toate raidurile analizate de către BBC nu au fost raportate răniri ale agenților SAS.
Imagini și mult mai multe detalii, aici: https://www.bbc.com/news/uk-62083196


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Crimele britanicilor din Afganistan ies la iveală”

  • Pai stiti ce s-a intamplat cand englezii au vrut prima oara sa cucereasca afganistanul pe la 1800.
    Dintr-o armata s-a intors unul mi se pare cu ochii scosi.
    De la Alexandru Cel Mare Afganistan e cunoscut ca Cimitirul Imperiilor.
    Toti care au fost pe acolo au „extras lozul castigator”
    Toata Stima!!!

  • Take it with a pinch of salt, O zicala englezeasca.
    Considerand sursa articolului(Panorama BBC) trebuie luata cu un sac sau o basculanta de sare.
    Pentru cei care nu sunt familiarizati cu ce face BBC și ce misiune are.
    Să submineze:
    Institutiile statului; politie,armata,parlament,sistemul de invatamant.
    Să nu uitam că este un trust controlat de serviciile speciale.
    Tot acest post a fost acuzat că a produs in studiouri ,celebrele filme cu civili in urma unui atac chimic .(Siria)

  • Dar de ce se mira toata lumea?Aceasta semintie ace crima in ADN.De 500 de ani incoace au pe constiinta crime mai multe decat Hitler,Stalin ,Mao sau PolPot la un loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *