Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Crocodilii care se autofinanţează

1. Întîlnirea cu un crocodil fără să te mănînce – 10 dolari!

După cîte se ştie, comunismul a investit în industria grea. Decenii de-a rîndul, în URSS şi în celelalte ţări frăţeşti, uzinele au scos pe porţile lor uriaşe tractoare, camioane, locomotive. Ce-a păţit comunismul din cauza acestor investiţii prosteşti întreaga lume cunoaşte.
S-a prăbuşit!

Produsele industriei grele zac acum, ca munţi de fier vechi, de-a lungul şi de-a latul răposatului imperiu.
Nu încape nici o îndoială:
Comunismul a investit într-o industrie moartă.

Mult mai isteţi, thailandezii au vîrît banii într-o industrie vie:
Crocodilii.

În provincia Samut Prakarn, la vreo oră şi jumătate de Bangkok, se află, potrivit ghidurilor, Ferma de crocodili a Thailandei. Investiţia a debutat în 1960, cu modesta sumă de 500 de dolari. Ea cuprindea o fermă de creştere a crocodililor.

De pe canalul Animal Planet românii ştiu că respectivele reptile fac obiectul unei preocupări planetare. Thailanda a stat bine mult timp la capitolul crocodili. Atît de bine încît, la un moment dat, te apropiai de un luciu de apă tremurînd de frică. Asemenea altor ţări, Thailanda a cunoscut vînătoarea de crocodili. Un sport ce s-a întins apoi pe toată planeta. S-a pus deci problema unei repopulări a Pămîntului cu preţiosul posesor de fălci retezătoare de oameni. Aşa s-a născut, în 1960, Ferma din provincia Samut Prakarn. Pe măsură ce apele globului rămîneau fără crocodili, investiţia a început să devină rentabilă. Lîngă cele două ferme au mai apărut alte două. În prezent, zecile de bazine găzduiesc peste 30.000 de crocodili. Împărţiţi pe vîrste şi mărimi, ei sînt trimişi atît în Thailanda, cît şi în străinătate.

Toate bune şi frumoase, pînă acum.
O ţară poate să investească în ce-o duce capul. La fel de bine, Thailanda putea vîrî banii în ţînţari, trîntind o fermă dedicată celebrelor insecte iritante. Numai că asiaticii thailandezi s-au gîndit să scoată un ce profit din creşterea crocodililor. Drept urmare, Ferma de crocodili a devenit unul din principalele obiective turistice ale ţării.

Se putea să nu trecem şi noi pe acolo?
Fireşte că nu.
Astfel că, într-o zi istorică, ne-am prezentat la poarta Fermei de crocodili. Ferma de crocodili e doar un pretext pentru un imens parc de distracţii în care, alături de crocodili, te poţi distra cu un alt animal clasic al Thailandei:
Elefantul.

Pentru a da ochii cu un crocodil, nu te costă nimic. E suficient să te apropii de un rîu sau de un lac. Dacă îţi dai seama că buşteanul plutitor, aflat la doar cîţiva metri de mal, e în realitate un posesor de fălci mortale, întîlnirea cu un crocodil nu te costă nimic. Dacă, dimpotrivă, crezi că e o bucată de lemn şi, ca să o iei acasă, pentru a o vîrî în sobă, intri în apă, rişti să rămîi fără un picior sau un braţ. Asta dacă scapi cu viaţă! La Ferma de crocodili, întîlnirea cu reptila te costă 10 dolari. Chiar la intrare dai peste un restaurant care ţine neapărat să te informeze că aici poţi consuma, contracost, desigur, supă de crocodil. Dacă doreşti să treci drept excentric, intri în local şi, după ce ai dat gata supa, poţi spune, nu fără mîndrie, că în loc să te halească crocodilul l-ai halit tu pe el. Mînat de faimoasa nevoie umană de a-mi vîrî nasul unde nu-mi fierbe oala, am intrat şi eu în restaurant. N-am cerut supă de crocodil. Din două motive:

Dovedesc maximă prudenţă faţă de orice mîncare tradiţională, ori de cîte ori merg în străinătate:
Nu ştiam cîte calorii conţine supa respectivă!
Scutit de emoţia primei linguri vîrîte în gură, n-am putut trece nepăsător peste un certificat lipit de tejghea:
Certificat de produse care îndeplinesc normele islamice.
Potrivit documentului, mîncărurile din restaurant sînt în deplină concordanţă cu normele poporului islamic. Respectivul certificat e iscălit de Comitetul Executiv al Oficiului Islamic din Thailanda.
Poţi, aşadar, să haleşti ce-ţi trece prin cap dacă eşti islamic.
Certificatul e o dovadă că l-ai respectat pe Alah.

Am făcut toate acestea în timp ce ghida ne cumpăra bilete de intrare. Cu ele în mînă, aveam la dispoziţie următoarele momente istorice din viaţă:
a) Vizitarea bazinelor cu crocodili;
b) Participarea la drăcovenia intitulată „The Crocodile Wrestling Show”;
c) Prezenţa la spectacolul „Elephant Theme Show”.

(Va urma)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *