Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Croitoria este arhitectura mișcării – Pierre Balmain

Eu am studiat dreptul, deși mi-aș fi dorit să fiu profesor, dar nu am profesat. Se poate să nu fi simțit, se poate să nu fi dorit sau poate că firea mea visătoare a ales altceva pentru mine. Și am ales să mă răsfăț în țesături, în croieli și în bucuria de a face haine. Când îmi vedeam creațiile pe podium sau pe stradă, purtate de persoanele pentru care le făceam, era aceeași bucurie.

A fost o alegere inspirată și meseria de designer vestimentar m-a îmbrățișat și m-a cucerit. Cariera, premiile, oamenii pe care i-am îmbrăcat de-a lungul anilor au demonstrat că am făcut lucruri frumoase, am înveșmântat suflete. Pentru foarte mulți oameni, să fii designer înseamnă a fi croitor. Nu e chiar așa, dar și dacă ar fi, este o meserie superbă.

Croitoria este una dintre cele mai frumoase și nobile meserii. Este o meserie ce datează din antichitate, care a dăinuit și o va face în continuare, iar pentru necunoscători, pragmatic înseamnă 2% din PIB-ul României.

Croitoria înseamnă procesul de transformare a unei țesături într-un produs vestimentar, croit și cusut exclusiv pentru o persoană, înseamnă să dai suflet unui material, să faci din nimic o operă de artă.

La începutul secolului al XIX-lea, revoluția industrială aduce ca mare noutate mașina de cusut, cusutul manual este înlocuit, iar lucrurile au început să simplifice procesul de creație și finalitatea lui. Și uite așa au luat naștere nenumăratele ateliere de croitorie ce aveau să devină marile case de modă, marile branduri, esența luxului și a eleganței.

În anul 1860, Charles Frederick Worth, designer de origine engleză, a deschis un atelier privat în Paris, având principalul scop de a împiedica imitarea și copierea modelelor originale ale creatorilor vremii. El a încercat, prin clientela bogată, să impună produsele unicat și originale. Prin croielile sale minunate a reușit să ridice croitoria la rang de artă.

Nu știu câtă lume știe că pentru a face o haină perfectă se iau peste 30 de măsurători. Sunt măsurători care nu par importante și totuși în produsul final arată dacă ceva nu e chiar perfect. Un exemplu: a șaptea vertebră cervicală și distanța dintre ea și vârful capului îți schimbă poziția corpului și implicit a coloanei. Pot fi persoane identice ca măsuri, însă pot arăta diferit în aceeași ținută. De ce? Tocmai datorită micilor secrete de croitorie ce fac aceste diferențe.
Astăzi, această meserie este blamată. Pentru unii, să fii croitor este rușine, este o meserie ieftină sau degradantă.

Această meserie a fost și va rămâne la mare căutare în orice moment, pentru că oamenii iubesc frumosul, își doresc să fie la modă și le place să își răsfețe trupurile în haine elegante, în croieli rafinate, în stiluri unice și personalizate.

Croitorii nu sunt doar cei ce cos, sunt cei ce scot viața la iveală dintr-o bucată de cârpă, iar asta se numește artă. Chiar și să coși o sacoșă e tot un act de creație artistică.
Să reușești să conturezi personalitatea unui om, să îi construiești stilul și să armonizezi eleganța culorilor și croiului este, în esență, tot o operă de artă. Croitoria este o meserie nobilă, deosebit de dificilă, iar în final, un act artistic.

Să nu-i blamăm pe croitori, să nu le punem etichete banale, să căutăm dincolo de o bucată de material, un nasture sau fir de ață și să înțelegem că și croitoria e o artă!
Pierre Alexandre Claudius Balmain, fondatorul casei de modă postbelice Balmain, recunoscut pentru rafinament și eleganță, a descris arta confecției ca fiind arhitectura mișcării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Croitoria este arhitectura mișcării – Pierre Balmain”

  • ‘Pierre Alexandre Claudius Balmain, fondatorul casei de modă postbelice Balmain, recunoscut pentru rafinament și eleganță, a descris arta confecției ca fiind arhitectura mișcării.’

    modific zicerea lui Balmain, astfel:
    arta confectiei e artitectura miscarii,
    insa ea e un efect, cauza fiind arhitectura nemiscarii,
    prin urmare ‘arta confectiei’ se manifesta plenar abia atunci cind te cunosti pe tine insuti, croitor fiind, pentru ca abia asa il poti cunoaste pe cel caruia ii proiectezi arhitectura miscarilor: cunoscandu-i sinele!

    • mai altfel spus, doi oameni fizic identici pot arata diferit, chiar daca sint imbracati cu aceleasi haine, iar a imbraca diferenta in arhitectura potrivita face din croitorie o arta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *