România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Cu cât se încălzește globul mai tare, cu atât mai rece devine planeta. La inimă

Să fii la douăzeci de ani sau mai tânăr, să legi hamacul între doi copaci, ca să stai cu iubita ținându-te de mobil și amândoi cu ochii-n ecran? Pe vremea mea, erau băncile din parcul Ioanid, uscate și încălzite de sori, de leoaicele arămii și de caii cu aripi ai lui Nichita, alteori ude și reci, în ploi bacoviene. Și erau îmbrățișările, tăcerile pline. Acum, și fetele singure se oglindeau în mobil, când nu participau la zgomotele găștii. Între tinerii noștri și cei din Regatul Unit nu mai sunt diferențe de atitudini și ‘coolness’. Chiar și în privința îmbrăcămintei se aseamănă. Se face la fel de mult jogging. Cu observația că prea mulți bărbați, inclusiv sau poate mai ales din categoria celor tineri, pun kilogramele acolo unde nu te aștepți ca un bărbat să le pună: pe fund și picioare. O alimentație care dezavantajează fizicul bărbaților? Prea mult plastic? Caserole din plastic, mâncarea pusă de mame și soții grijulii în cutii de plastic, coca-cola și alte băuturi din flacoane de plastic? Plasticul produce estrogeni artificiali. De ce ar avea nevoie bărbații de hormoni feminini în plus?

De șapte luni, de când m-am repatriat, am întâlnit multe femei cu chipuri de copil. La 20, 30, chiar la 40 de ani. Nu cred că greșesc afirmând că femeia-copil este fizionomia cea mai definitorie pentru femeia româncă, până la o anumită vârstă. Copii, dar fără prospețime. Obosiți, pasivi, ușor triști. Privirea cea mai frecvent întâlnită este ‘pierdută’, chiar și atunci când te privește în ochi, în față. Ochii ‘pierduți’, răcindu-le chipul, parcă nu iartă nici femeile care se plimbă singure, nici pe cele însoțite de bărbat. Să fie un semn al pierderii de sine, al despărțirii- renunțării la cunoaștere? Un semn al neancorării în rădăcină, chiar dacă ele sunt ‘ancorate’ în casă, familie, relația cu bărbatul și copiii? Care e drumul către privirea pierdută? Pierdute, pentru că nu știu când, cum și de ce sunt mințite, ori pentru că alungă cunoașterea cauzatoare de probleme în plus sau se prefac că nu știu?

Cu o maturitate chestionabilă, ca și cum dezvoltarea sufletului, a personalității s-a oprit undeva în timp, femeia-copil cu privirea pierdută exprimă nesiguranță, o neîncredere în sine și-n viață, o dependență de ceilalți. Parcă ar vrea să se estompeze, să nu fie ‘văzută’ din interior, din locul unde se simte adânc și se gândește. Deși nu poartă văl, ca femeia musulmană, privirea pierdută de chip, sau chipul pierdut de sine, cam acolo trimite. Poate că trece drept feminină fragilitatea rece, o ceață de toamnă, nici adormită nici trează, peste câmpuri și grădini, în așteptarea solarității masculine… care nu se mai arată, sorii fiind și ei netransparenți, poate ținuti la secret, după nori. Sau poate nu mai sunt sori, decât extrem de puțini. Cu cât se încălzește globul mai tare, cu atât mai rece devine planeta. La inimă. Un paradox.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Cu cât se încălzește globul mai tare, cu atât mai rece devine planeta. La inimă”

  • Ce lume urâta!
    În ceea ce priveste componenta plasticurilor. S-a interzis cu mare greutate perturbatorul endocrin, Bisfenol A, dar se foloseste în continuare Bisfenolu B si S, care sunt substante la fel de nocive, sau mai rau.

    • Lume urâta… Ma refeream strict la producatorii de plasticuri a caror profituri conteaza mai mult decât sanatatea oamenilor.
      Altfel, lumea este si frumoasa… uneori. De fapt, de multe ori. 🙂

  • Ce imi place cand cu atata informatie pe internet, oameni adulti si extrem de seriosi si capabili in meseria lor mai cred in dragutul de glob, o alta mare manipulare ca si plandemia de acum.
    Intr-un fel ii inteleg pentru ca de mici aveau in camera acel glob, parintii erau deja indoctrinati in sistemul de asa zis invatamant de sclavi utili, profesorii la fel, mass media cu propaganda lor etc.
    Probabil inca mai cred ca sunt verii maimutelor.
    Asta e cu credinta in stiinta. Stiu altii mai bine pentru ei.
    Chiar imi vine sa rad cu lacrimi.

  • ” Să fii la douăzeci de ani sau mai tânăr, să legi hamacul între doi copaci, ca să stai cu iubita ținându-te de mobil și amândoi cu ochii-n ecran? ”
    M-am intrebat si eu : de ce ?
    – sa fie risipirea misterului in care evolua celalalt ?
    – sa fie pierderea de vitalitate a generatiilor care vin ? Aici s-ar putea spune : trecerea spre o alimentatie nesanatoasa atat din p de v al materiilor prime cat si datorita „chimizarii ” la obtinerea si prelucrarea hranei , apoi trecerea spre munci care solicita fizicul in masura mai mica , nu in ultimul rand fascinatia ecranului asupra omului prin definitie curios .
    Nu stiu daca ati observat scaderea valorilor antropometrice ale generatiei tinere , si a capacitatii la efort . Am renuntat sa mai privesc meciuri , enervat de faptul ca jucatorii somnoleaza pe teren , incapabili de efort , reactie si .. gandire . Caci la urma urmei , jocul sportiv nu se joaca doar cu mana , piciorul , etc , ci in primul rand cu capul . Si aici e maxima gravitate …

    • De ce? Din acelasi motiv pentru care pierdem si noi timpul acum pe aici. Nu spun explicit, vedeti link-ul:
      https://novel.coryarcangel.com/
      (vedeti doar textele din imagini)

      • Multumesc , totul e ca activitatea sa nu degenereze in munca .

      • Fugim de un proiect care inseamna munca disciplinata, serioasa si alegem vorbaria. Proiectele sunt greu de realizat, vorbaria e usoara. Nu are nici o treaba cu generatiile, ei doar incep cu ultima si devine obisnuinta, e si adictiv,,,
        La o extrema, vedeti chiar pe acest blog un exemplu de disciplina a omului de stiinta: unul din autori se numeste dr.Steliana Huhulescu si are o serie de articole numita „Plagiatorii naturii”, care practic e o lucrare, un proiect, e munca, e greu. Putea alege sa comenteze subiectul medical al zilei si i-ar fi fost mai usor, dar a ales o lucrare pentru care trebuie disciplina si efort. Prin contrast, uitati-va la comentarii, majoritatea vorbarie multa si cearta stupida „eu am dreptate, ba eu” sau lucreaza la propria inagine. La fel pe facebook si alte retele. Problema e ca si astea consuma, de aici epuizarea, in parte, pe langa din ce spuneati dumneavoastra.

    • Multumesc de comentarii, domnule Nae Grimea. Da, să știți că am observat scăderea capacității la efort a generației tinere. Am observat și scăderea în înălțime.

  • Caldura este o constanta absoluta.

    Insa…ce e Caldura?
    Caldura e Iubirea. Caldura=Caldura Cerului+Caldura Pamantului, Cerul si Pamantul fiind ale Curcubeului, evident. Sau ale Sefirotului, tot aia.

    Cerul are ‘cerul si pamantul sau’
    Pamantul are ‘cerul si pamantul sau’
    iata doua Balante.

    Pamantul Cerului si Cerul Pamantului sint in Balanta, si cu inca una, doua.

    insa Punctele de Sprijin ale Balantelor sint si ele in balanta
    Iata inca doua Balante.

    Si mai e Verdele Curcubeului, Reazemul Absolut, Referinta Absoluta: Cifra 6.

    6 Balante si un Reazem Absolut.
    asta e Curcubeul,
    asta e Sefirotul,
    asta e Dinamica Cubului.

    ________________________
    prin urmare titlul tau se rescrie astfel: cu cit mai rece, sufleteste, adica in Cer, devine planeta, cu atat mai calda, trupeste, adica in Pamant, devine ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *