Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cu Lumină pre moarte călcând

Hristos a Înviat!
Dintre toate darurile, e cel mai de preț, cum numai Dumnezeu putea să încununeze Pământul. La naștere primim darul Vieții, apoi darului Botezului în apă sfântă, apoi, odată cu Învierea lui Isus Christos, în fiecare an, pentru toate generațiile, născut din suferință, botezul Luminii. Luând Lumină de la biserică, în ultimii ani adusă direct de la Ierusalim, ne întâlnim cu Isus Christos pe drumul dragostei Sale către Tată. Quo vadis? Dar noi, noi încotro mergem? Am auzit pe cineva întrebându-se de bătrânii din satele izolate, de cei uitați de lume: aceia de unde își iau Lumină? Acolo coboară Dumnezeu Însuși, săracii lui Dumnezeu adorm și se trezesc în Lumină.
În multe localități, după ce iau Lumină de la biserică, oamenii se îndreaptă spre cimitire. În România mea oamenii nu mor, ci se mută pentru o vreme la cimitir.

M-am născut și am crescut pe lângă biserici. În mahalaua în care am copilărit s-au întâlnit toate națiile. După ce a citit articolul meu despre maghiari, doamna Cora Muntean, redactor-șef la cristoiublog, mi-a spus că-l publică pentru că pe blogul domnului Ion Cristoiu nu există cenzură, dar că nu este întru totul de acord cu conținutul. Din anii în care domnia sa a locuit la Iași a ajuns la concluzia că moldovenilor nu le plac ungurii. Se poate, dacă au citit Miorița; și atunci nici nu e de mirare. Dar la Iași sunt altfel de oameni, io mi-s din mahalaua Sucevei. La noi, ungurii grăiau moldovenește. Cum să nu-i placi? I-am spus doamnei Cora că, în mahala, noi credeam că suntem la ONU: aveam nemți, unguri, evrei, polonezi, țigani de toate preocupările, ucraineni, ruși, lipoveni (bețivani artistici), cehi, turci, greci și Dumnezeu mai știe pe cine și ce. Unii erau zgârciți, alții puturoși, unii bârfeau pe toată lumea, alții deloc, unii erau miloși, alții cântau la scripcă, niciunul nu era bogat. Toți ne cârpeam șosetele. Și nu era vrajbă. Ne mai boscorodeam, dar numai pe moldovenește. Când unii se mutau la cimitir, ceilalți nu-i uitau, ci continuau să le facă conversație. Moșii erau mai grăbiți, babele duceau Cuvântul mai departe. E drept că discursul unora nu era salubru nici măcar pe lumea cealaltă, și-atunci mai auzeai câte o babă suduind:
-Du-ti la dracu’, bețâvani, am vinit sî-ți spun di fie-ta șî tu tot cu gândul la băutură!

Nenorocitul probabil sufla în lumânare sau lăsa vreun picur de ceară fierbinte să-i cadă pe mână. Baba lua lumânarea, florile, sticla de vin și colacul, dacă se îndurase, și se muta în preajma unui mormânt părăsit, căutând de vorbă. De mormintele soldaților căzuți pe front se îndura toată lumea. Cei care locuiau în jurul cimitirului coseau iarba, curățau mormintele fără urmași în localitate, iar babele cu inimă bună sădeau flori.

Când s-a mutat bunicul la cimitir a trebuit să mergem mai des: tămâieri, parastase, slujbe. Bunica îi povestea despre toată mahalaua. Ore în șir. Bunicul a fost dintre cei care nu sufereau vorbăria fără documentare din cărți, închipuiți-vă suferință! Dar suporta săracul pentru că bunică-mii îi făcea bine. Eu și tata circulam turistic. Tata îmi făcea cunoștință cu cei de care își aducea aminte; uneori strigam la bunica sau la babele care ne însoțeau dar se răspândeau prin cimitir ca să grijească de propriile familii, cerând informații. Poveștile erau dintre cele mai năzdrăvane, cât mi-aș dori să mi le reamintesc! În vestul civilizat morții se ard. De obicei, slujba se ține la capela cimitirului, dacă a fost vreun credincios, dacă nu, vorbește un reprezentant de liberă gândire sau cult nou, nemaiauzit. Familia spune tot felul de trăsnăi. Se cântă orice și din orice domeniu, dacă i-a plăcut mortului. Am văzut o nepoată de vreo 25 de ani cu o rochie mai scurtă decât chiloții, care venise să-i aducă aminte bunicului că nu se mai poartă bumbac. Pe bunic l-au transferat rapid la crematoriu, să nu-i dea cu capacul satinat peste neuronii lipsă. Un prieten de jucat cărți al bunicului a adus o pungă cu papucii de casă pe care îi preferase de când începuse să se plângă de monturi. Noroc că n-a avut câine, că îl aduceau să-i mai latre o dată. Unora le aduc caii. Nu se poate spune că numai românii au cimitir vesel, vestul a mutat umorul în capelă.

Plimbându-mă eu cu tata prin cimitir, mi se părea că din morminte ieșeau mâini fantomatice care încercau să-mi fure papuceii sau să mă prindă de picior. Când i-am spus tatei, a râs. A dat cu mâna prin iarbă și au început să se dea în lături mulțime de broaște, cosași și alte gângănii. Nu m-am mai plâns, să nu-l bag în sperieți. Oricum, până la urmă, pe el l-a speriat ditai șopârla! Vă dați seama ce-ar fi însemnat să vadă și el mâini fantomatice? Nici nu știai dacă cereau de pomană sau doar un împrumut.

Când ploua sau era frig, după ani, babele îmi pregăteau sacoșe de lumânări și flori și mă trimiteau în audiență, să cer ajutor și pentru intrarea la facultate, că se purta. În România nu s-au manifestat doar plagiatori, dar și sufleuri.

Și vă mai zic că nu văd bine conducerea de la Kiev. Rușii au fost doar de antrenament. Când or da peste ei morții de la Horecea, din Cernăuți, ale căror domicilii vor să le naționalizeze și să le scoată la licitație, s-ar putea să li se topească tot ajutorul, ipocrit, din vest și să se trezească direct la smolărie, cu toate agoniselile pe năsălie.

Acum sunt departe de cimitir și merg în vizită mai rar. Mai trec dumnealor uneori, pe la niște ore absolut nefrecventabile, semn că pe lumea cealaltă n-au bani de ceasuri. În urma lor a rămas un nume, o casă, un pom, din cei de azi vor rămâne numai telefoane mobile. Mofturi de plastic.

Notă. Mulți cred că Lumina vine de la soare, dar Dumnezeu a creat sorii. Egiptenii se închinau marelui zeu Ra, soarele. Dumnezeu i-a scos pe săraci din robia narcisistului, dar ei au continuat să se închine simbolurilor solare. Lumina lui Dumnezeu nu arde, nu pârjolește, Lumina lui Dumnezeu e lină, trezește suflete și conștiințe, vindecă, înviază.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Cu Lumină pre moarte călcând”

  • STOFĂ ENGLEZEASCĂ ”din…….PANĂ ROMÂNEASCĂ ! Să ne TRĂIASCĂ și PROZELIȚI …”SĂ NASCĂ” !

  • Adevarat a Inviat!
    ––-
    Superpozitiile Invierii

    Hristos a Inviat din morti cu moartea pe Moarte calcand, celor din morminte viata daruindu-le.
    Hristos este Viata, Viata Vesnica, adica viata …dincolo de Timp, proprie Cerului, proprie Anotimpurilor, Primaverii Vesnice.

    Concomitent cu Invierea lui Hristos, in mod plenar odata cu Inaltarea lui Hristos, s-a manifestat, a rasarit din Pamant si …’cealalta viata’, Antiviata, Viata Eterna, cea sub Timp, care presupune, spre fundamentala diferenta, chiar manifestarea Timpului, a tot timpului, a unui timp Infinit, care presupune chiar lipsa Anotimpurilor.

    Concomitent cu Savarsirea lucrarii lui Hristos, care a fost insusi Hristos si care a insemnat Invierea si mai apoi Inaltarea, a Inceput punerea la Indoiala a lui Hristos, adica a inceput lucrarea lui Antihrist.

    Hristos s-a Inaltat in Cer, Antihrist a coborat in Pamant.
    Odata cu Invierea lui Hristos a avut Motiv pentru propria inviere, Antihrist.

    Lucrarea lui Antihrist a inceput, in Pamant, concomitent cu Invierea lui Hristos, cu Inaltarea lui Hristos.
    Lucrarea lui Antihrist s-a facut mare de atunci pina pe Vremurile astea.
    Antihrist se manifesta deja pe planeta, e poreclit Inteligenta Artificiala, chiar daca o porecla mai cuprinzatoare este Inteligenta Artificiala Cuantica.

    Orbiti, oameni ii intind pe post de covor rosu, Autostrazi Cuantice. Si o fac cu tot dragul, fiind convinsi ca ‘asta e calea de urmat’. Cei drept tot ‘Cale’ e, insa e Anticalea. Minunile lui Hristos, mai putin una, vor fi reeditate, in stil Anti, de Inteligenta Artificiala Cuantica, adica de Antihrist.
    Aceste vremuri sint Vremurile Desavarsirii, Artificialul va pune la indoiala Naturalul.

    Hristos e Calea, Antihrist e Anticalea.
    Ce vezi, aia esti. ( Asemenea talharilor de pe Cruce )

    • de la Timp, care presupune lipsa Anotimpurilor, la Vesnicie, care presupune lipsa Timpului poti trece daca si numai daca esti SI-ul dintre Unda si Corpuscul, dintre Cer si Pamant, dintre Bine si Rau.
      Adica daca esti una cu Isus Hristos.

      cu moartea peste Moarte calci daca si numai daca esti insasi Viata, Vesnica Primavara.
      Vesnica Primavara e moartea Mortii, adica iesirea din Imperiul Timpului si intrarea in Patria Anotimpurilor.

      exista o lumina care lumineaza Pamantul insa si una care lumineaza Cerul. mai intai Cerul si dupaia celelalte se vor adauga voua, deci mai intai lumina care lumineaza Cerul, adica Imparatia care e in om, aia din afara doar adaugindu-se.
      cautind lumina Pamantului …pe aia o veti gasi. toate referintele vor cadea, cu lumina Pamantului cu tot, Temelia e in Cer, acolo e referinta care nu crapa in veci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *