Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cu un PSD ieșit pentru un timp din marele joc politic, marea bătălie se va duce între Alianța 2020 și PNL

Aflat la Bacău, Dacian Cioloș a anunțat că Alianța 2020 va avea la prezidențiale un tandem Președinte-Premier:

„Colegii de la USR deja se gîndesc să aibă un candidat pentru prezidențiale, ne gîndim și noi. Ne gîndim nu doar la candidatul pentru prezidențiale, dar și la un candidat pentru postul de premier, în perspectiva în care obiectivul nostru este să formăm o majoritate parlamentară care să poată să guverneze România. Așa încît alianța (USR PLUS – n.red.) va avea un tandem: candidat la prezidențiale și candidat de prim-ministru.”

Datele de pînă acum ne sugerează că Dan Barna va fi candidatul la președinție, în timp ce Dacian Cioloș va fi candidatul la funcția de premier. Declarația lui Dacian Cioloș dezvăluie ambiții uriașe din partea Alianței 2020. Principala ambiție ar consta în înlocuirea PNL pe partea Dreaptă a Scenei politice. Ea s-a văzut cu prilejul unui alt moment creat de Alianță, trecut cu vederea de jurnaliști și de politicieni.

Joi, 27 iunie 2019, liderii Alianței 2020, Dan Barna din partea USR și Dacian Cioloș din partea PLUS, au dat publicității Scrisoarea intitulată „România Unită – acord de colaborare pentru pregătirea unei guvernări responsabile pentru România în 2020”.

Deși cei doi nu precizează „adrisantul”, e limpede că epistola se adresează tuturor forțelor care se constituie azi în ceea ce am numi Opoziția la guvernarea PSD.
O simplă privire aruncată asupra scenei noastre politice, ne arată că în afara Guvernării au rămas următoarele formațiuni parlamentare:
PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România, Grupul minorităților naționale.

Acestor formațiuni, cărora li se adaugă, potrivit documentului, „forțele de bună credință din societate-politice, academice și societatea civilă” (Ce-o fi aia forțe de bună credință?!), Alianța 2020 le adresează chemarea de a semna un Acord de colaborare în vederea unei răsturnări de PSD de la Putere în urma celor trei rînduri de alegeri din perioada următoare – prezidențiale, locale și parlamentare – și a parvenirii la putere a Opoziției.

Documentul se vrea o serie de „propuneri politice și de politici publice clar conturate, pe care românii să le poată înțelege și cîntări înainte de a-și da votul”.
Nu cred că trecerea în revisrtă a acestor propuneri, pe care forțele politice și civice adversare PSD ar trebui să și le asume ca puncte din programul lor electoral, merită fie și o minimă osteneală. Postdecembrismul dă peste margini de programe propuse românilor în schimbul votului lor pentru o anume formațiune sau o anume coaliție. Chiar și cînd oștile de strînsură realizate după hei-rupul de unire a Opoziției într-un soi de haloimăs politic au ajuns la putere, ca în cazul CDR-PD din 1996, din angajamentele luate cu larmă înainte de alegeri s-a ales praful.

Merită în schimb efortul de analizare a semnificațiilor politice ale gestului făcut de Alianța 2020 prin această inițiativă.
Principala semnificație trimite la situația din partea Dreaptă a Scenei noastre politice. Aici forța principală, forța cu pretenții de a alcătui în jurul ei un Guvern, e PNL. Ar fi fost normal ca PNL să lanseze apelul la unitatea Dreptei pe baza unei platforme de guvernare. Celelalte formațiuni, inclusiv Alianța 2020, s-ar fi grăbit să anunțe asocierea la platformă. S-ar fi conturat astfel un Guvern de Dreapta condus de PNL și patronat de Klaus Iohannis. Prin lansarea de către ea a Apelului Alianța a ținut să-și anunțe pretențiile de principală forță de Dreapta, în jurul căreia și sub steagul căreia trebuie să vină celelalte partide, inclusiv PNL.
Dacă adăugăm acestei inițiative intenția de prezentare la prezidențiale în tandem, Alianța mărturisește ambiții uriașe pentru ciclul de alegeri din perioada următoare.

Ambiții care vor da prezidențialelor din acest an note unice în postdecembrism. Pentru prima dată în postdecembrism principala bătălie nu va mai fi între Stînga și Dreapta, ci în cadrul Dreptei. De această bătălie n-are cum să profite PSD. Sub conducerea Vioricăi Dăncilă PSD încearcă să treacă pe cît posibil cît mai neobservat. Strategia noii conduceri are drept scop principal conservarea guvernării pînă la parlamentarele din decembrie 2020. Noua conducere e conștientă că și la parlamentare va funcționa necesitatea Schimbării. Că indiferent de efortul dus PSD va intra în Opoziție fie și pentru că e la guvernare din 2012, de șapte ani deja și de opt ani în 2020. În aceste condiții, de scoatere din joc a Dușmanului, relația dintre PNL și Alianță repetă relația din interiorul Coaliției antifasciste după biruirea Germaniei. Desigur, Klaus Iohannis și PNL vor îndemna la unitate împotriva PSD, o unitate în jurul PNL, dar realitatea unui PSD în agonie cel puțin la nivelul imaginii, va fi suficient de puternică pentru a face incredibil acest îndemn. Prezentarea la prezidențiale în tandem exclude din start posibilitatea ca Klaus Iohannis să exploateze făgăduiala unei veniri a PNL la putere după alegerile prezidențiale. Dacă Dan Barna intră în turul al doilea, chiar învins de Klaus Iohannis, e greu de crezut că Alianța va accepta să intre la guvernare sub conducerea PNL. Dacă Dan Barna devine președinte, Alianța va refuza formarea unui guvern. Din simplul motiv că n-are majoritate în parlament.

Cu un PSD ieșit pentru un timp din marele joc politic, marea bătălie se va duce între Alianța 2020 și PNL.
Concretizarea în România a marii bătălii din UE dintre Franța și Germania.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Cu un PSD ieșit pentru un timp din marele joc politic, marea bătălie se va duce între Alianța 2020 și PNL”

 • Maestre, daca presedinte va iesi un INDEPENDENT care nu e persoana publica, veti inceta sa va mai ocupati de politica?
  Am postat o multime de comentarii pe blogul dvs. in care sustin sus si tare ca viitorul presedinte nu va fi nici Iohannis, nici Barna, nici Plesoianu, nici Tariceanu si nici vreo alta personalitate publica, fie ca se numeste Dan Puric, Mihai Gadea sau Ioan-Aurel Pop, ci un ANONIM, care se va inscrie in cursa prezidentiala pe ultima suta de metri. Cum este acest lucru posibil? Simplu, pentru ca are calitati pe care contracandidatii sai, mult mai notorii si titrati, nu le au. Poate invinge un om singur SISTEMUL? Poate, pentru ca este un bataios. Urmasul lui Iohannis la Cotroceni este o persoana extrem de credincioasa, un patriot pana in maduva oaselor si un om foarte ambitios. Fiind un roman cinstit si loial Romaniei, nu poate fi corupt nici daca i-ar pune cineva pistolul la tampla. Pentru ca este un vizionar, planurile lui vizeaza in special Romania de maine. Cu un astfel de conducator, Romania poate ajunge in centrul lumii.

  • Ai grijă, băiețaș, că obsesia asta a ta, cu … ANONIMUL, nu face altceva decât să te „ajute” să te afunzi, chiar tu, în ANONIMAT !

 • Asa-i, cel târziu dupa alegerile parlamentare din 2020, PSD va intra în opozitie si dupa el, potopul. Inconstientii din Guvern îndatoreaza tara de la o saptamâna la alta cu sume foarte mari, iar cei care vor veni dupa ei vor trage ponoasele! Raul facut de Dragnea si Dancila României nu va fi usor de reparat.

 • inainte sa vedem care e candidatul PSD la prezidentiale, sigur ca putem face calcule, dar dacă vine in față o personalitate puternică in campanie electorală permanentă si pe trend crescător, poate mătura pe jos cu adversarii care se și văd in finală.

 • Batalia dintre Germania si Franta va fi castigata de Uncle Sam. Cine are baze militare in Romania si cine e dulaul cel mare? A, ca americanii nu au cine stie ce interese economice prin batatura noastra, da dar au enorme interese strategice si militare. Deci, in Romania, Franta si Germania fac ce le da voie dulaul sa faca. Totul e ca astia sa nu atenteze la strachina yankeilor. Cat priveste populatiunea romana, ea nu exista in nici o ecuatie de putere, ea exista doar pentru a servi interesele licuricilor, pe caprarii, in functie de prioritatile acestora. Ca e Barna sau Iohannis sau Ciolos sau mai stiu eu cine, chiar nu are nici o importanta.

  • Germania nu exista! Este doar „zona economica germana”, inregistrata ca firma la bursa din Frankfurt, cu nr 41511. Totul este reglementat in Armistitiul din 45, valabil pe 99 de ani. Se poate verifica ca asa numita Germanie nu are tratate de pace cu nimeni. In pasaportul german, la nationalitate nu se scrie Deutschland, ci Deutsch, care reprezinta denumirea pentru limba.

   • @popescu:
    „Deutsch” inseamna „german, germana” si cum vorbim despre nationalitate (cetatenie) (in unele tari si limbi ele au acelasi inteles dar facem abstractie de semantica), este exact cum ai zice in romana nationalitate (cetatenie) romana,nu nationalitate (cetatenie) Romania. Deci „cetatenia germana” nu „cetatenia Germania”, ca suna ca dracu. Sa fim seriosi, Germania exista ca stat, cat timp are ambasade si consulate in toata lumea plus unul din cele mai tari pasapoarte din lume. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i si iubim, ba din contra dar sa nu ne lasam furati de povesti gen „sovereign citizen”!

    • Nu stii despre ce anume vorbesti! La cetatenie se scrie Deutschland! Mai ai de invatat la acest capitol. Deutsch nu inseamna ce crezi tu, prin analogie cu romana si ca te-ai uitat intr-un dictionar. Aici este vorba despre limbaj juridic. In rest nu mai face afirmatii pentru care nu ai dovezi! Prezinta dovada tratatelor de pace care au inlocuit armistitiul! Unde crezi ca le vei gasi, daca nu exista?! Guvernul este in Berlin, dar legile se semneaza Bonn am si urmeaza data. Ti-am dat numarul de firma si locul unde este inscrisa. Eu stiu deciziile curtii supreme germane in aceasta cauza, care tie nu-ti sint cunoscute, plus multe afirmatii ale politicienilor germani, inclusiv Schauble, actualul sef al parlamentului care a spus ca Germania nu este stat suveran din 45, pentru ca nu are cum. Faptul ca le dau voie sa functioneze ca un stat, desi nu este, tine de alte criterii si intelegeri cu semnatarii armistitiului, valabil 99 de ani de la data semnarii. Nu poti face dovada ca acesta si-a incetat valabilitatea! Deci, intii gindeste si vezi daca cunosti despre ce vorbesti si incerca dupa! Eu sint satul de ce „stiu” romanii!
     Schauble DE Kein Souveraene Staat
     https://www.youtube.com/watch?v=X0nCiotssio
     Deci seful parlamentului spune ca asa numita Germanie nu este stat suveran din 8 Mai 45.
     Jürgen Trittin, fost sef la Verzi si fost ministru – BRD ist eine Firma
     Jürgen Trittin: „Wir müssen uns ja abheben von dem Gespräch gestern, zwischen der Kanzlerin und ihrem Stellvertreter, ob sie die FIRMA vielleicht gemeinsam weiter führen, aber an dieser Stelle…”
     https://www.youtube.com/watch?v=jYYtOWaXuJg
     Germania este Deutschland GesmbH.
     Sa vedem Austria:
     https://www.youtube.com/watch?v=GvEWTrsasHo
     Germania nu are asa ceva si nu are ce sa prezinte!
     Deci, se vorbeste numai despre realitati si nu scorneli romanesti!

     • Amice, bati campii cu gratie!

     • Ba, am verificat si eu la vreo 5 tari din UE, inclusiv Anglia, Franta, Spania, la niciuna nu spune la cetatenie numele tarii, ca la romani dealtfel..
      Asa ca argumentul ca la ei ar trebui sa scrie Deutschland, si doar la ei(!?), e cam subtire.

     • Nu mai zic ca toate dovezile tale la aia ca nu e stat suveran vin de pe youtube..
      Asa iti demonstrez si eu imediat ca traiesti printre reptilieni, sau ca pamantul este plat.. 😀 😀

     • Cib si nikola!

      Vai de capul vostru! Care sint argumentele voastre?! Nimic? Dovezi zero, cind eu va dau ce spun politicienii germani aflati in functie voi insistati mai departe cu prostiile voastre bazate pe nimic?! Ce este in mintea voastra? Chiar aveti? Deci eu nu spun nimic, doar redau ce spun ei despre ei! Credeti ca stiti mai bine situatia unei tari decit cei care o conduc? Interesant! 😀
      Unul spune ca alea sint pe youtube! Esti de tot risul! Inaintea sa fie pe youtube au fost la tv. De unde crezi c-au fost luate?! Din ceruri?! Schauble este seful parlamentului si stie ce spune! Vreti sa-l contraziceti? Cum faceti si cu ce? Peste asta, dupa mintea ta putina, rezulta ca germana trebuie sa fie ca engleza, franceza si spaniola?! Ai invatat tu germana si stii despre ce vorbesti? Logica limbii germane este alta. Ala s-a limitat, in lipsa de argumente, sa scrie o prostie simpla, tipica posibilitatilor reduse de care dispune, dar tu, in imesa ta fudulie te faci de ris, cu un mare succes!
      Sinteti lipsiti de un minimum de inteligenta, dar insistati sa va expuneti putinatatea. Sinteti f tari! Toti rid de voi, de la o margine a continentului la alta si au motive cu toptanul s-o faca! Tot ce vi se intimpla ma bucura, pentru ca meritati din plin! O asemenea combinatie de mindrie absurda si incapatinare aberanta n-am mai vazut! Sa nu va mai intrebati de ce sinteti jos! Asta este motivul, pentru ca refuzati sa invatati crezindu-va gata destepti, cind voi sinteti nicaieri, pentru ca nu stiti absolut nimic! Nu sinteti in stare nici macar sa pricepeti lucruri simple, unde nu este necesar nici macar un proces de gindire, ci doar posibilitatea unei perceptii, care sa-ti permita sa iei la cunostinta un fapt clar.
      Nu credeam ca pot exista asemenea indivizi ca voi!
      Nu veniti cu vorbe! Sinteti genii, asa ca astept de la voi dovada ca armistitiul din 45 si-a incetat valabilitatea si, ca in cazul Austriei, actele doveditoare ale incheierii unui contract de stat. Sint sigur ca reusiti sa-l convingeti si pe Schauble, seful parlamentului, sa-si retraga afirmatiile. 😀

     • Bai pulica! Am intrat intamplator si vad ca te-ai produs la greu postfactum.. Mai lasa-ma cu narcisismul asta de bucurestean coclit, crescut probabil pe la liceul german, ca numai acolo erau garoi d-astia nemtofili cu basini in cap si nimic altceva pe langa. Eu am crescut DECAT in Cotroceni si am facut DECAT Lazarul (la mate-fiz)..asa ca, a se scuti!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *