Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Culmea meritocrației: avem guwernarea pe care o merităm!

„Meritocrație” – iată un termen care revine cu o semnificativă frecvență în discuție. Fapt lesne de înțeles dacă ne gândim că în folclorul românesc se găsește zicala „omul potrivit la locul potrivit”, care, sub presiunea realității, s-a transformat în „omul nepotrivit pe locul potrivit unuia care se pricepe”.

Potrivit unor cercetători avizați, termenul „meritocrație” ar fi fost lansat, parcă prin 1958, de către Mihael Young, într-o carte se numește „Ascensiunea meritocrației”, aceiași exegeți atrăgând atenția că autorul dădea noțiunii un sens peiorativ. Este, însă, meritul istoric, de necontestat, al pseudo-președintelui Klaus Iohannis că, încă în anul 2016, a vorbit, public despre „reinstaurarea meritocrației”, pe care, bineînțeles, „ciuma roșie” a uzurpat-o în mod brutal, provocând uriașe daune binelui public. După cum trebuie să recunoaștem că electoratul țării, după patru ani de meditație îndelungă și aprofundată, a repus principiul meritocrației în drepturile sale la alegerile locale și la cele parlamentare din anul 2020. Așa încât, astăzi avem, la centru și la colectivitățile locale, guWERNarea pe care am votat-o și pe care o merităm!

Și, când fac această afirmație nu mă refer numai la bazinul electoral al partidelor coaliției-adică la PNL, USRPLUS și la UDMR- fiindcă cei care alcătuiesc aceste segmente ale cetățenilor români cu drept de vot nu și-au făcut decât datoria. În schimb, mă refer la acea, deloc neînsemnată, categorie de alegători care l-au luat în brațe pe „nu merg să votez, toți sunt la fel și nu am pe cine să aleg”. Clișeu de o colosală stupizenie, de ale cărui efecte au profitat exact formațiunile politice pe care pseudo-președintele Klaus Iohannis le-a desemnat să preia destinele țării până în anul 2024. Asta deși, nici PNL, nici USRPLUS și nici UDMR, nu se situau pe locul I la alegerile parlamentare. Drept pentru care, putem spune, fără teamă că greșim, că acești distinși conaționali au guWERNarea pe care o merită!

La fel de adevărat este și faptul că nici PSD nu a beneficiat de un scor electoral detașat, așa încât mânăreala chiriașului din Dealul Cotrocenilor să nu aibă sorți de reușită. Unul dintre motive fiind că, până și membrii sau simpatizanții acestui partid, au preferat să stea bine mersi acăsică și nu au catadicsit să iasă la vot ca să își susțină partidul. Drept pentru care, și pentru ei rămâne valabilă concluzia că au parte tot de guWERNarea pe care o merită!

Mai sunt, firește, și alte categorii de electorat pe care austeritatea, căreia îi dau putere de lege guWERNanții pe care votul lor, liber exprimat, i-a adus acolo unde sunt acum, despre care putem spune că și-au făcut-o cu mâna lor. Mâna cu care au vârât în urne buletinele de vot, atât la locale cât și la parlamentare. Mă refer, de pildă, la studenții, în bună măsură frumoși și liberi, cărora guvernarea „ciumei roșii” le-a dat gratuitate nelimitată pe transportul public, gratuitate pe care acest nou „guWERN al meu”, pentru care au manifestat și au votat, dorea să o anuleze total. După cum mă mai refer-  să nu fie cu supărare- și la acele elite culturale care, prin voci sonore și categorice, nu conteneau să mitralieze rămășițele comuniste, adică PSD-ul, ridicând osanale dreptei sau, după caz, progresiștilor. Osanale care s-au transformat în voturi. Ofrandă electorală căreia guWERNanții îi răspund… așa cum știm cu toții că îi răspund.

Știu și eu că e foarte dureros acest moment al adevărului. După cum mai știu că nu este corect să blamezi pe cineva pentru că a votat cum a votat. Așa că nu caut țapi ispășitori sau urmași ai Acarului Păun. M-ar bucura, în schimb, dacă din acest cor al văicărelilor de gen „vaaai, cine ar fi crezut?!”, s-ar desprinde măcar o voce care să aibă curajul să spune răspicat: „Recunosc, am greșit. Am fost mințiți și ne-am înșelat!” Atât și nimic mai mult. Din păcate, până acum, un asemenea mesaj nu există. Drept pentru care, și de data asta, este îndreptățită zicerea „avem guWERNarea pe care o merităm”!

Pentru toate aceste motive nu pot fi de acord cu cei care ridică semne de îndoială în ceea ce privește modul deosebit de constructiv și de aplicat în care operează și produce efecte principiul meritocrației. Aici și acum, adică în România, sub sceptrul domnului pseudo-președinte Klaus Iohannis. Da, avem guWERNarea pe care o merităm!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *