Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cultul fricii, agenții și complicii săi

Aș fi dorit să încep acesta însemnări cu care revin pe blogul prietenului Ion Cristoiu cu salutul ,,bine v-am regăsit, dragi prieteni!’’, dar, din păcate, numai bine nu este ce se întâmplă  la noi, pe meleagurile carpato-pontico-dâmbovițene. De exemplu, azi dimineață, pe e-mailul tuturor ministerelor au apărut mesaje de avertizare privind iminenta explozie a unor bombe care au fost plasate în sediile acestora. Este lesne de închipuit impactul emoțional pe care îl produc asemenea mesaje pe fondul stării de apăsătoare nesiguranță provocat de exploziile în lanț de la Crevedia. Stare de tensiune care, la rândul ei, vine după anxietatea indusă de accidentele mortale provocate de șoferi drogați sau în stare de ebrietate. Lista continua, ajungând la covido-isteria declanșată la debutul acestui deceniu. Așa încât, numai zvonurile difuzate azi dimineață despre iminenta explozie a bombelor ne mai lipseau.

Ce-i drept, la scurtă vreme, pe canalele de informații au apărut și semnale prin care eram asigurați că se fac investigații pentru a identifica dacă sunt reale sau nu respectivele amenințări. După care, nu au mai venit și informații clare din care să reiese dacă zvonurile de azi dimineață s-au adeverit sau nu. Și, cu asta, subiectul va fi închis. Urmând ca, mai devreme sau mai târziu, cei care au făcut reprobabila ispravă de azi dimineața (sau alții ca ei) urmează să transmită noi mesaje despre alte bombe cu ceas care stau să explodeze te miri unde.

Ipoteză verosimilă mai ales dacă ne amintim că, săptămânile trecute, au circulat alte zvonuri despre explozivi plasați în spitale din Capitală. Amenințări în legătură cu care, și de data asta, am fost asigurați că vor face obiectul investigațiilor specializate, dar ale căror rezultate nu au fost, nici până azi, date publicității public. Foarte probabil aplicându-se, și de data aceasta, regula celor trei zile după care știrea intră la arhivă. Urmând să fie reluată dacă anumite interese o cer.

Cunoaștem, nu de azi de ieri, că trăim într-un nenorocit ,,cult al fricii’’, adică într-un climat de dezbinare, de suspiciune reciprocă. O frică indusă în mod sistematic pe diverse canale de (dez)informare, care blochează comunicarea și acțiunea colectivă pentru realizarea unor obiective de interes comun major. Ceea ce, însă, ne nedumerește și ne pune serios pe gânduri este faptul că, și după ce s-a dovedit că a fost vorba  despre niște false alarme, nu ni s-a spus și cine sunt cei care le-au ticluit și cei care le-au pus în circulație, precum și dacă fost deferiți justiției și ce pedepse au primit pentru faptele lor.

Omisiune absolut regretabilă și de neacceptat deoarece, în condițiile în care în spațiul public ar circula, cu aceeași intensitate, informații clare despre ce pedepse riscă pentru faptele lor, sunt convins că unor asemenea zvonaci le-ar intra frica în oase și le-ar pieri cheful să recidiveze.

Cu atât mai mult cu cât, după cum am reținut din vremea în care mai existau semnale despre cine sunt autorii sau difuzorii panicii cu bombe, cei mai mulți dintre ei erau niște teribiliști, de cele mai multe ori adolescenți și tineri. Persoane cărora le făcea o patologică plăcere să genereze și să răspândească panică și nesiguranță. Plăcere morbidă care, indiferent dacă este rezultatul unor grave tare de educație sau al unor tare psihologice, are grave efecte asupra mentalului colectiv și, de aceea, trebuie sancționată prompt și sever.

Rămânem, așadar, în așteptarea unor informații referitoare la cine sunt autorii mesajelor de astăzi despre bombele care urmau să explodeze în sediile tuturor ministerelor. Și, dacă nu cerem prea mult, să ni se spună cine ar fi cei care, săptămâna trecută, au lansat zvonurile despre bombele care ar fi fost plasate în spitale și în instituții publice. Solicitare pe care o însoțesc făcând mențiunea că asemenea mesaje, pe e mail sau pe telefonie mobilă,  nu se transmit doar aici, în Capitala scumpei noastre patrii, ci în tot mai multe localități.

Măcar atât să știm, fiindcă despre ce măsuri au luat autoritățile în ceea ce îi privește pe agenții ,,cultul fricii’’, cu atât mai mult despre cei care îi comandă din umbră, slabă nădejde să aflăm și altceva decât anunțul făcut de șeful DSU: ,,Rostul lor e să producă panică’’.

Total de acord, dar atunci rostul celor care nu ne spun cine comandă și/sau execută acțiuni aparținătoare terorismului online și cum au fost sancționate actele acestora, care ar mai fi? Exagerez, cumva, dacă scriu ,,complici (fie și) involuntar’’?…

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Cultul fricii, agenții și complicii săi”

  • Isusi dupa el sf printe Ioan Paul al doilea a spus :Sa nu va i frica . Si ce ne-ar fi?

    Asadar: Oare nu ar trebui ca Nato sa intercepteze si sa distruga daca este cazul in spatiul aerian ucrainian desigur cu acordul Ucrainei OZN urile care zboara pe acolo in directa Romania si granita acesteia?

  • Felicitari, conexiuni inteligente si foarte bine argumentate. Mai avem o sansa inseamna, daca mai avem in presa si oameni la care ratiunea nu se impiedica in… alte lucruri..

    • Nu fi naiv, Spicy! Care şansă? Sunt destui jurnalişti care scriu despre dezastrul în care ne scufundăm, criticând puterea. Ei, şi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *