Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cultura a ajuns să se vândă la o tarabă într-o piață amărâtă

Am găsit un citat care mi-a plăcut: „Fără artă și cultură se așterne liniștea”. Cât de frumos spus și cât de profund. Dar, mai nimeni nu mai are timp să vorbească despre cultură, despre artă, despre dramele artiștilor, de faptul că ei, încă dinaintea pandemiei, erau la limita subzistenței. Unii, că sunt și artiști care se descurcă, chiar cu prețul compromisului.

Trebuie să înțelegem că omul nu poate trăi doar cu pâine, sufletul are nevoie și de hrană spirituală, pentru a nu-și dea duhul. Trendul actual este de a consuma cultură doar dacă este gratis, dacă se oferă minimal sau aproape fără nici o recompensă financiară. Cum se anunță un cost, cum se renunță la această preocupare. Se pare că publicul vrea să aibă acces la filme, muzică, seri de lectură, teatre, concerte, ziare, cărți pe internet, fără a plăti ceva. Dar nimeni nu se gândește că pentru a-și salva existența artistică, scriitorii și artiștii își pun la dispoziție, tot mai frecvent, opera, fără a primi ceva în schimb. Societatea nu mai are nevoie de cultură, e o realitate crudă. Interesul oamenilor e focusat pe supraviețuire, pe goana după averi, după mult, cât mai mult.

Publicul, pentru care artiștii sunt nevoiți să presteze, este la un nivel atât de scăzut de educație, e agresiv și suburban. Câștigă notorietate arta de bodegă, lucrurile lipsite de valoare, iar creațiile culturale autentice și cu adevărat importante s-au pierdut din spectrul de interes al publicului. Ca în orice business, și cultura pare să se bucure de un marketing focusat pe profit imediat, pe cantitate nu pe calitate, pe celeritate nu pe consecvență și substrat.

Educația e într-un mare vid de valoare, e complet decăzută, copiilor li se pare cool că nu gustă cultura autentică și o iau în derâdere. Totul s-a transformat într-un spectacol ieftin și comercial, artiștii renunță la ștachete și acceptă să diminueze valoarea actului lor cultural doar pentru a supraviețui. Identitatea culturală e pe cale de dispariție. Oamenii verticali, cu sete de cultură, oamenii-enciclopedii dispar sau sunt înlocuiți de ,,unicornul roz cu svastică”, care, pe lângă faptul că nu are vreun merit de performer încasează lunar bani de la o primărie celebră cât pentru o întreagă scară de bloc. Însă, nu toți au fost născuți sub o stea norocoasă. Unii se plimbă călare și cred că așa reinventează cultura și o concurează pe Loredana.

Asta a fost o paranteză în contextul penibil în care se află cultura în această perioadă. Tocmai de aceea, artiștii ajung să își aleagă un alt gen de muzică, să poată să vândă și să supraviețuiască. Iar în noua paradigmă multiculturală artiștii vor fi înghițiți de bule bizare de cultură.

Nimic nu mai stârnește concurența și diversitatea, nimic nu ne mai oferă o alternativă, cultura a ajuns să se vândă la o tarabă într-o piață amărâtă. Când publicul primește de la politicieni exemple de o așa de proastă inspirație, piața culturală va produce doar ceea ce se cere, își va pierde pe deplin identitatea.
Iar noi ce primim? Această nouă paradigmă culturală nu va putea scrie o pagină de istorie pentru noi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Cultura a ajuns să se vândă la o tarabă într-o piață amărâtă”

  • Lipsa de modele si inflatia de influenceri duc si ele la interesul mai mare pentru problemele social-politice in detrimentul celui pentru cultura.

    • Pe tineri, cu greu ii mai poate impresiona un profesor sau un om de cultura care sa-i vorbeasca de literatura, muzica, stiinta, ei au deja influencer-ul din bula care numai despre cultura nu le povesteste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *