Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cum a ajuns funcţia de şef al SIE să fie târguită de Palatul Cotroceni

Lupta pentru şefia PNL a început să se contureze. În partid e agitaţie mare. Cei mai importanţi lideri îşi stabilesc obiectivele şi îşi calculează şansele. Se creionează echipe, se lansează zvonuri, se aruncă cu bani, se fac promisiuni şi se târguiesc funcţii. Partidul este la putere iar un nou congres va mai avea loc abia peste patru ani. Cei lipsiţi de fler – care vor paria pe echipa pierzătoare – ştiu deja cum va arăta viitorul pentru ei: marginalizarea şi sistarea accesului la pârgiile şi beneficiile puterii.

Confruntarea finală îi va aduce în ring pe actualul lider al liberalilor, Ludovic Orban, şi pe Klaus Iohannis – prin proxy-ul pe care acesta îl va alege să îl reprezinte. Iar doritori sunt mulţi. Un proxy căruia îi se va trasa o misiune clară: să câştige această competiţie. Cu orice preţ. Iohannis este la al doilea mandat, iar principala sa preocupare o reprezintă destinaţia pe care o va avea la finalul perioadei petrecute la Palatul Cotroceni. În acest sens, exercitarea unui control total asupra partidului este vital pentru destinul acestuia.

Ludovic Orban, din poziţia de preşedinte al partidului, pleacă cu un imens avantaj. Cunoaşte foarte bine toate filialele. Şi problemele acestora. Este un lider care ştie să asculte şi are capacitatea de a empatiza cu interlocutorul său. Are o chimie extraordinară cu activul de partid. În acelaşi timp, Orban este cel care face jocurile în coaliţia de guvernare. Chiar dacă a stârnit unele nemulţumiri la formarea guvernului, acesta este cel care conduce în continuare negocierile şi împarte funcţiile. Şefia TVR este cel mai recent exemplu.

Klaus Iohannis nu a stârnit niciodată pasiuni în interiorul partidului. Spre deosebire de Traian Băsescu, care a fost un preşedinte respectat şi adorat deopotrivă de lideri şi de către membrii de partid, Iohannis este un personaj care a folosit partidul strict ca pe un vehicul electoral, fără a genera vreo emoţie în rândul maselor cu carnet de partid. În lupta pentru şefia PNL, Iohannis mizează pe butoanele din justiţie pe care le poate apăsa – dosarele deschise liderilor PNL Iaşi au decapitat aproape întreaga conducere a filialei – şi pe puţinele funcţii care depind de pixul său. Iar una dintre aceste funcţii este şi cea de şef al SIE.

Relaţia dintre Klaus Iohannis şi Serviciul de Informaţii Externe al României a fost de la bun început una cu năbădăi. Deşi servicul avea o conducerea interimară încă din septembrie 2014, Iohannis a numit un nou director abia în vara anului 2015. La scurt timp, însă, Iohannis a intrat în conflict cu Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE, acesta fiind obligat să-şi dea demisia în septembrie 2016, părăsind definitiv scena politică. După ce Iohannis a ţinut SIE aproape doi ani de zile cu o conducere interimară, vulnerabilizând astfel activitatea serviciului, în vara anului 2018 acesta a cedat şi a nominalizat un nou director. Provenit din rândurile opoziţiei. Situaţie care acum îl încurcă teribil.

Prin episodul regizat la Digi24, cu ajutorul jurnalistului Cristian Tudor Popescu, Klaus Iohannis a vrut să dea o lovitură strategică în perspectiva congresului PNL. Funcţia de director al unui serviciu secret, cu atât mai mult cea de director al SIE, cântăreşte extrem de mult în cv-ul oricărui politician. De aceea este extrem de dorită şi de vânată de personajele cu ambiţii politice mari.
Pentru a câştiga un avantaj tactic în lupta pentru şefia PNL, Iohannis a scos funcţia de şef al SIE la mezat. Şi i-a sugerat lui Gabriel Vlase să elibereze postul. Replica a fost una năucitoare. Iohannis vrea, însă, să obţină cu orice preţ conducerea PNL. Şi pentru a atinge acest obiectiv este dispus să negocieze şi să sacrifice orice. Inclusiv un serviciu secret precum SIE.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Cum a ajuns funcţia de şef al SIE să fie târguită de Palatul Cotroceni”

  • Piesa jucata de CTP face parte din ciclul TV „teatru scurt pentru guvizi”. In rest, mai e cineva care crede ca numirile la conducerea intregului sistem de forta din colonie nu se fac de catre „licurici”? Poate ai nostri sa intre in competitie doar pentru titlul de „cel mai mare aplaudac al licuricilor”. Aici nimeni nu hotareste nimic, nada, nix, nexam! Aici doar se executa ordinele primite!

    • Cam asa e,cum zici Cib,de acord cu tine,si mai ales acum cand Putin sta cu suta de mii de soldati inarmati pana in dinti pe langa Donetk,care pot cuceri toata Europa pana la Lisabona intr o saptamana,evident ca aici se va implica direct „marele Licurici”,nu o sa lase Colonica de capul ei,cu serviciile si institutiile de forta la cheremul alor nostri,aici Licuriciu va muta,cred ca direct.

      • Deci acesta fiind contextu,Licuriciu va decide direct.

      • Mai ales ca armata Rusa face cat USA si China la un loc.

        • Tudy, sa fim realisti si sa punem in balanta doua optiuni. 1 Rusii vor sa cucereasca Europa, 2 Westul (USA) vrea sa cucereasca Rusia (camara de resurse a lumii). De ce 1? De ce 2? Motive si previzibile rezultate la 1 si la 2?

  • Dear viitorul presedinte poate securiza viitorul presedintelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *