Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum a dat Klaus Iohannis o Lovitură de Guvern

Publicate sub un titlu înșelător, Arta sinuciderii, memoriile lui Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne în 1990, îmi confirmă ipoteza, susținută în mai multe comentarii postdecembriste, că în septembrie 1991 Petre Roman, premierul României, n-a fost debarcat de mineri, ci de Ion Iliescu.

Că minerii au fost aduși la București de structurile conduse de Ion Iliescu s-a dovedit prin mai multe documente apărute ulterior.
Însă venirea minerilor a fost pretextul pentru Lovitura de stat care a fost debarcarea premierului reformist Petre Roman de la Palatul Victoria. Lovitura de stat a fost dată de Ion Iliescu.

Doru Viorel Ursu povestește că un prim pas în această Lovitură de Stat l-a constituit chemarea lui Petre Roman la Cotroceni pe motiv că forțele de ordine nu mai pot apăra clădirea Guvernului. De manipularea premierului s-a ocupat SPP, și pe atunci Garda Pretoriană a Președintelui. Această chemare era o capcană. Inițial Petre Roman și echipa deciseseră să rămînă în sediu din Victoriei. Părăsirea sediului a lăsat impresia unei abandonări a funcției. În momentul în care Petre Roman a plecat la Cotroceni să se adăpostească, așa cum spunea Ion Iliescu, s-a realizat o primă etapă din Lovitura de stat, deoarece el era pe jumătate demisionat. Părăsise locul de premier, locul Puterii. Al doilea pas, și cel mai important, l-a constituit tragerea pe sfoară a lui Petre Roman. Ion Iliescu l-a sfătuit să-și depună mandatul, urmînd ca după liniștirea lucrurilor să-i încredințeze tot lui Petre Roman formarea guvernului, indiscutabil, a unui nou guvern. Însă ajutați de structuri, de SRI, și de SPP, minerii au hălăduit prin București, menținînd haosul și după depunerea mandatului, pretext pentru Ion Iliescu să-i spună lui Petre Roman că nu mai poate să-i reînnoiască mandatul:
România riscă să cadă într-un haos deplin dacă el mai rămîne premier.

Indiscutabil, Vlad Voiculescu nu a fost premierul României; a fost un ministru al Sănătății. La un moment dat, din motive care-mi scapă el a devenit simbolul prezenței la Guvernare a USRPLUS. Atît de tare se solidarizase partidul cu tot ce făcea și spunea Vlad Voiculescu încît orice lovitură dată lui avea semnificația unei lovituri date USRPLUS.

Dar nu numai atît.
De la început Klaus Iohannis a vrut ca ministerul Sănătăți să ajungă pe mîna unui om de-al său. În Pandemie ministrul Sănătății e mai important ca premierul. Ministrul Sănătății semnează ordinele comune cu celelalte ministere pentru impunerea restricțiilor. Confruntarea dintre Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, omul lui Klaus Iohannis, și Vlad Voiculescu, în chestiunea măsurilor de protecție în școli spune totul despre importanța deosebită a ministrului Sănătății în Pandemie. De asemenea, de ministrul Sănătății depind achizițiile publice fără licitație în Pandemie. Ministrul Sănătății în Pandemie a fost și Nelu Tătaru. Băiat de comitet, Nelu Tătaru a fost o slugă preaplecată a Cotrocenilor. Din motive lesne de înțeles, Vlad Voiculescu a fost din start pe cont propriu. Prin imaginea sa publică, prin fanii pe care i-a avut și care îi are, prin tot ceea ce făcuse în chip spectaculos mai înainte, devenise imposibil de controlat. De ce a dat PNL ministerul Sănătății la USRPLUS? Pentru că numirea lui Vlad Voiculescu în fruntea acestui minister devenise o condiție a participării USRPLUS la un Guvern de Coaliție. Firește, s-ar fi putut negocia. Klaus Iohannis își făcuse un obiectiv de orgoliu din a instala cît mai repede Guvernul. Prin urmare, la ordinul său, PNL a acceptat să dea ministerul Sănătății lui Vlad Voiculescu. Și PNL și Klaus Iohannis au admis însă că e o cedare de moment. Va veni vremea aruncării peste bord a lui Vlad Voiculescu. Așa se explică de ce Vlad Voiculescu a devenit ținta unei campanii feroce duse de Presa Miluită chiar din clipa cînd a fost numit ministru.

Vlad Voiculescu și USRPLUS au fost victimele unei Lovituri de Guvern puse la cale de Klaus Iohannis. E mai mult decît semnificativ că presa noastră ghiftuită deja cu banii care nu au venit de la Guvern nu și-a pus unele întrebări în legătură cu derularea evenimentelor.

Așa cum am făcut și în cazul evenimentelor din decembrie 1989, și în cazul 10 august 2019, și în cazul mineriadelor, voi încerca să atrag atenția asupra unor ciudățenii.
Prin ciudățenii înțeleg abaterea personajelor și persoanelor de la logica politică, ba chiar și de la logica omenească.

Vineri, 9 aprilie 2021, are loc Tragedia de la Foișor.
Responsabil exclusiv e Raed Arafat. Deși însuși acesta își asumă responsabilitatea, Presa Miluită susține că vinovat e Vlad Voiculescu. Ca la un semn, în PNL se manifestă din plin curcănismul. Liderii PNL se înfoaie se înfoaie și declară că nu se mai poate colabora cu Vlad Voiculescu. Culmea Curcănismului este atinsă duminică, în momentul în care Vlad Voiculescu face o conferință de presă paralelă cu a lui Florin Cîțu. Nu avem date ca să putem preciza dacă acest paralelism își are responsabilul în orgoliosul Vlad Voiculescu sau într-o abilă manipulare din partea lui Florin Cîțu.

Luni, 12 aprilie 2021 are loc ședința Coaliției. Toată lumea așteaptă ca PNL să ceară USRPLUS să renunțe la ministrul lor, adică la Vlad Voiculescu. Așa se manifestase pînă atunci Curcănismul.
Nu se întîmplă asta. Curcanii devin niște pui golași de Transilvania. Iese Ludovic Orban și declară că răspunderea politică pentru menținerea în funcție a lui Voiculescu aparține partidului care-l susține.
Totul ținea de scenariul Loviturii de Guvern.

Liderilor USRPLUS trebuia să li se adoarmă vigilența.
Și se reușește.
La finalul ședinței, Dan Barna declară că Vlad Voiculescu va rămîne la Ministerul Sănătății.

Marți, 13 aprilie 2021, seara, Dan Barna e prezent la România9 a lui Ionuț Cristache.
În emisiune el își exprimă convingerea c-a trecut criza. În realitate, potolirea bruscă a Curcănismului PNL era o stratagemă impusă de Klaus Iohannis. Prin potolirea liderilor PNL, prin declarația lui Ludovic Orban, liderii USRPLUS sînt relaxați.
Pentru ca lovitura să fie fulgerătoare.

O operațiune prin care zile în șir li s-au inculcat celor de la USRPLUS iluzia că tensiunile sînt trecătoare. Dan Barna nu mințea cînd îi spunea Sorinei Matei la Aleph News că așa zisele certuri din Coaliție sînt o creație a presei. Nu-și imagina că li se pregătește o lovitură.

Lovitura pusă la cale de Cotroceni a avut loc sub pretextul Ordinului dat marți seara de ministerul Sănătății în chestiunea testărilor. Cine citește Ordinul știe că el era necesar, că el făcea ordine în raportările testărilor, că introducea, ca și în Occident, pentru carantinare, și alte criterii decît numărul de infectați, deoarece acest număr depinde de testările pe care nu le fac baronii locali PNL și PSD.

Nu încape vorbă:
Acest Ordin nu însemna carantinarea nici unei localități.
Era un Ordin tehnic, menit a face ordine în date și mai ales în transparentizarea acestora date.
Decizia de carantinare ține exclusiv de Puterea politică.

Ordinul e publicat rapid în Monitorul oficial. Concomitent Presa Miluită dă pe surse că premierul n-ar ști. De parcă premierul era undeva sub anestezie și nu putea să scrie pe Facebook sau să confirme public dacă a știut sau n-a știut.

Monitorul oficial e cea mai păzită publicație din România. E greu de crezut că premierul n-a știut de publicarea Ordinului. Și presupunînd că n-a știut, de la ora publicării Ordinului pînă la miezul nopții avea timp berechet să scrie pe Facebook că nu știe de Ordin, ba chiar și să intervină în direct. Presa miluită declanșează o campanie furibundă cu tema expusă pe burtieră din plin:
Se carantinează România! Se carantinează Bucureștiul! Ne carantinează Paștele!

Oricum, după părerea mea, de acest Ordin s-a știut pînă la Cotroceni (să nu-mi se spună că SRI n-are ofițeri acoperiți la Monitorul oficial!) însă Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, niște guguștiuci în materie de intrigăraie politicianistă moldo-valahă, au căzut în capcană. Zadarnic a scris pe Facebook imediat Vlad Voiculescu că nu se carantinează în chip automat.

Vîlvătaia s-a aprins. A doua zi, contrazicînd obiceiul de a veni tîrziu la Guvern, Florin Cîțu nu numai că a fost cu tot aparatul la Guvern de dimineață, dar s-a dus la Cotroceni cu revocarea, fără să anunțe partenerul de guvernare. Klaus Iohannis n-a șovăit o secundă. Nici măcar nu l-a sunat pe Dan Barna sau pe Dacian Cioloș. A semnat revocarea și decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Asta pentru ca lovitura să fie fulgerătoare, să nu poată face nimic liderii USRPLUS pentru a împiedica demiterea.

Ipoteza unui Florin Cîțu care s-a supărat și s-a dus la Cotroceni cu decretul de revocare e dintr-o telenovelă latino-americană. Florin Cîțu este incapabil de asemenea manifestări de bărbăție. De fapt Florin Cîțu n-a demis din proprie inițiativă. A primit ordin de la Cotroceni să o facă. Așa se explică de ce refuză să înfățișeze public motivele deciziei. Ce să spună? Că i-a ordonat Klaus Iohannis? Dacă Klaus Iohannis ar fi fost luat prin surprindere, îl trimitea pe Florin Cîțu acasă. Nu-l văd pe Florin Cîțu revoltîndu-se împotriva Tătucului de la Cotroceni. Dacă era luat prin surprindere de gest, Klaus Iohannis făcea un lucru normal pentru el, care și-a asumat misiunea istorică de a coagula forțele de Dreapta într-o guvernare care să reseteze România. Amîna semnarea decretului și îi invita imediat la Cotroceni pe Dacian Cioloș și pe Dan Barna sau măcar îi contacta telefonic. Ca să nu spun că putea să invite toată Coaliția.
N-a făcut asta ceea ce înseamnă c-a fost o lovitură fulgerătoare.

Nu pot să profețesc dacă USRPLUS va rămîne în guvernare. Cred că Cotroceniul, care a pus la cale totul, are două planuri:

Planul A:
USRPLUS rămîne la guvernare fără a mai cere demisia lui Florin Cîțu. Prin aceasta, călcat în picioare, nu peste mult timp va primi și alte lovituri, vor fi dați afară, din scurt, și alți miniștri care deranjează interesele camarilei de la Cotroceni.

Planul B:
USRPLUS pleacă de la guvernare. Se face un guvern minoritar, sprijinit în Parlament de PSD. Acest guvern va aduce banii de la Bruxelles, va relaxa, va vaccina. Să nu uităm că alegerile au loc în 2024. Pînă în 2024 mai sunt trei ani, trei ani în care dacă în urma acestui guvern minoritar cu sprijinul PSD, PNL cade la 5% își poate reveni oricînd în sondaje dacă scoate România din Pandemie.
Mai ales că România va ieși singură din Pandemie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cum a dat Klaus Iohannis o Lovitură de Guvern”

  • Niste frectii toate combinatiile astea…pt romani nici nu conteaza care ce si cum…toate partidele in afara de AUR la ora actuala sint niste nenorociti…niste țepuşe la buget…Maestre , va agitati degeaba cu scenariile astea…nu au nici un fel de importanta…

  • Nu cred ca originea loviturii a fost Klaus Iohanis, ci junta militara care e in spatele acestei pseudo-democratii.

  • Cam fantezista povestea Maestre.
    Atribuiti protagonistilor niste calitati pe care nu le au.
    A fost mai curand o manarie tipica noua, cam cum a fost aia cu ” Uite Citu” prim ministru desemnat si demisionat inainte de a se prezenta in Parlament.
    Usereii nu vor pleca de la guvernare, iar tara va fi la fel de prost condusa ca si pana acum.
    Iar de la Bruxelles nu va veni nimic, pentru ca bani pentru vraieri nu sunt.
    Iar daca scapam sau nu de pandemie e o intrebare mai mulr decat retorica.
    NB. Curios, de asta, Iohannis pe nume, nu mai stie nimeni nimic de peste 10 zile.

  • Drula trebuie sa-si prezinte demisia,dupa ce a spus despre Catu ca e un zombie politic si dupa declaratia lui Orban.Oare cum mai pot cei doi sa mai stea la masa Guvernulu?Doar Ciolanul ar face asta.Cu asemenea specimene ce resort ar mai impinge lumea la vot,in afara interesului strict personal.S-a pierdut un an si jumatate si mai urmeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *