Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum a devenit Raed Arafat un fel de Nicolae Ceaușescu al luptei împotriva Coronavirus

Conferință de presă la ministerul de Interne, miercuri, 11 martie 2020, transmisă de toate posturile de televiziuni de știri și de RRA și TVR.
Atenția presei își are o explicație simplă.
S-a zvonit prin toate redacțiile că urmează să se anunțe măsuri drastice de limitare a libertăților individuale, de dare peste cap a vieții cotidiane a milioane de români sub semnul Războiului împotriva Coronavirus.
Și într-adevăr la această conferință de presă, sînt anunțate măsuri de o severitate nemaiîntîlnită în postdecembrism. Ca de exemplu cea de la punctul 4:

„Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfășoară într-un spațiu închis, până la 100 de persoane ok, peste 100 de persoane nu. Dacă sunt activități ce pot să se desfășoare în aer liber, cum, de exemplu, sunt unele activități religioase, care nu trebuie neapărat să intre toate lumea în lăcașul de cult și poate o parte afară să urmărească slujba prin difuzarea, acest lucru se poate face, dar în interior 100 de persoane maxim în spațiul închis.”

Consecințele unei asemenea măsuri sînt incalculabile atît din punctul de vedere al celor care lucrează în domeniul cultural și în domeniul religios (teatrele se trezesc fără activitatea care le dă suportul moral, dar și cel financiar, bisericile își văd afectate slujbele), cît și din punctul de vedere al celor care consumă arta, care merg la biserică.

Bogdan Iacob duce de ceva vreme pe Inpolitics.ro o campanie salutară prin care atrage atenția asupra unei realități de o gravitate excepțională:
Absența temeiului legal pentru impunerea unor astfel de măsuri de limitare a libertăților individuale.
În Italia, de exemplu, toate măsurile luate se bazează pe decrete lege emise de la începutul Crizei.
Pe ce se bazează la noi aceste măsuri excepționale?
Pe o Ordonanță de urgență, singura care are putere de lege?
Firește că nu.
Pe o lege trecută prin Parlament în procedură de urgență?
Firește că nu.
Nici măcar pe o hotărîre de guvern.

Întrebării despre temeiul legal al acestor măsuri eu i-aș adăuga întrebarea:
Cine a luat aceste măsuri?
Guvernul?
Parlamentul?

Măsurile deosebit de dure au fost prezentate de Raed Arafat.
Din cîte știm, Raed Arafat e secretar de stat la Ministerul de Interne.
Un bun profesionist, cu o rară priză la presa PSD-istă de pe vremea cînd și-a pus întreaga viață în slujba Guvernului Victor Ponta. Scriu asta, deoarece în urma unui articol în care observam transformarea lui Raed Arafat într-o mingiucă PSD-istă, distinsul demnitar m-a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Organismul e subordonat Guvernului României. Nimic surprinzător în faptul că am fost amendat strașnic în urma plîngerii demnitarului Raed Arafat. Nu-i port pică. Cînd Guvernul PNL a vrut să-l dea afară pentru a-și pune un membru al clientelei, i-am luat apărarea. Potrivit fișei postului Raed Arafat e însă unul dintre secretarii de stat la Ministerul de Interne. Nu e nici premier, nici măcar vicepremier.

Ale cui sînt măsurile prezentate de Raed Arafat?
Ne răspunde chiar domnia sa în deschiderea conferinței de presă:

Raed Arafat: Bună dimineața. Să ne spuneți dacă putem începe vă rog. Deci ieri la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința grupului tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Vreau să reamintesc că acest grup este parte din Comitetul Național pentru situații speciale de urgență. Este un grup consultativ al comitetului. Iar într-o ședință precedentă a comitetului s-a aprobat o procedură prin care, pentru simplificare, după adoptarea hotărârii grupului, aceasta se trimite la toți membrii comitetului, se lasă un număr de ore pentru consultare, dacă nu sunt comentarii se consideră hotărârea adoptată. Pentru a nu avea foarte multe ședințe și pierdere de timp, asta este o procedură mai rapidă prin care lucrăm pe anumite situații. Așa că ieri a fost introdusă această hotărâre în procedură. A fost corectată la cererea unor instituții. Şi astăzi dimineață a se consideră că este adoptată de Comitetul Național pentru situații speciale de urgență.”

Din cîte înțelegem, situațiunea stă cam așa.
Raed Arafat e șeful unui grup de specialiști care pune la dispoziția Comitetului Național pentru Situații speciale de urgență propuneri de hotărîri. Dacă aceste propuneri nu sînt contestate sau nuanțate de membrii Grupului ele se consideră hotărîri adoptate. Nu ale Grupului, ci ale Comitetului. Ca de exemplu cea prin care se limitează drastic drepturile omului. Potrivit legii, Comitetul e condus de un vicepremier cu siguranța națională. Cine conduce Comitetul – un organism de ale cărui decizii depinde iată viața cotidiană a milioane de oameni? Și dacă hotărîrile sînt ale Comitetului, de ce nu le prezintă publicului Conducătorului Comitetului, care e ditamai vicepremierul? Sau de ce n-a zis miercuri Raed Arafat: Am fost însărcinat de Comitet să prezint aceste măsuri, deoarece Comitetul n-are un purtător de cuvînt?

În numele cui le prezintă publicului Raed Arafat? În numele său? E doar un secretar de stat la Interne. Măsurile depășesc domeniul de responsabilitate al domnului secretar de stat la Interne. Cu toate acestea, ele sînt astfel prezentate de Raed Arafat ca și cum ar fi ale lui. Premierul Ludovic Orban fuge ca dracu de tămîie de asumarea unor măsuri nepopulare. Mai ales că nu știe cum se vor aplica în practică. Și atunci l-a împins în față de Raed Arafat. Raed Arafat e bolnav după mediatizare, după vedetism. Televiziunile, nu numai cele PSD-iste, îl cultivă în aceste zile nu doar ca un excelent profesionist în domeniu, dar și – dacă nu mai ales – ca un fel de Nicolae Ceaușescu al luptei împotriva Coronavirus. Ca și în cazul conferinței de presă de miercuri, Raed Arafat decide totul în România din aceste zile. De la ducerea românilor veniți din Italia de la graniță pînă în nordul țării în alaiuri polițienești despre care nu știe dacă sînt ale președintelui sau ale unor teroriști pînă la interzicerea reuniunilor cu mai mult de 100 de persoane. Dacă vrei să protestezi împotriva abuzurilor comise de autorități în numele luptei împotriva Coronavirus trebuie s-o faci în limita a sută de persoane. Dacă nu ții cont de asta, vin jandarmii și dau cu gaze lacrimogene? Deși Raed Arafat nu mi-e simpatic, îmi permit să-i atrag amical atenția că postura de Nicolae Ceaușescu al luptei împotriva Coronavirus, către care l-au împins nu numai nevoia sa de a fi vedetă, dar și manevrele lui Ludovic Orban, e primejdioasă. Domnia sa va deveni responsabil de eventualul dezastru al gestionării Crizei. Ca să nu să spun că domnia sa ar putea fi tîrît în multe procese de cei care vor considera că măsurile luate de Raed Arafat și nu de Guvernul României le-au produs pagube însemnate.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cum a devenit Raed Arafat un fel de Nicolae Ceaușescu al luptei împotriva Coronavirus”

  • Pai marele Occident,spaima Universului,condus de maretul Trump,si de marea Merkaleasa,care vantura triliardele lumii,unde opulenta si bogatia sunt nemasurate,unde marile corporatii,au tehnologii SF,si unde corporatiile astea au un buget mai mare ca si tarile,cu armate de megasavanti nu gasesc un leac pentru coronavirusu asta,care este o gripa mai agresiva,dar toaca triliarde in armamet supersofisticat(pe care fie vorba intre noi il bate Putin cu armament de pe vremea Tatucului Stalin,vezi ultima criza cu Iranul,cand Iranienii au ciuruit marea defensiva americana ultimul racnet cu rachetute de fabricatie sovietica),si pe alte prostii,nu investeste in educatie precum Chinejii,si alte state orientale,dar sunt plini de ei,ei sunt faru calauzitor al lumii cica,la dracu,doar din gura,si doar la Holywood,ca pe real sunt praf,asteapta ca si la fosta criza economica de acu 10 ani,sa i salveze tot Chinejii de belea,cand China a infuzat capital masiv in Occident,si asa Occidentu a iesit din criza.Acum la coronavirus,chinejii au blocat o regiune prompt,au construit spitale in timp record,fiinantind masiv invatamantul au si cadre,la o adica,si folosesc anticorpii celor vindecati ca si vaccin fara sa se impiedice in birocratie ca si Occidentalii,adica intr-un cuvant,au dovedit viteza de reactie si vointa,acum ei ies din criza in timp ce noi Occidentul de abia intram,ma intreb,daca maine poimaine vin extraterestrii,tot la Chineji apelam?Desi in filme Occidentu si Americanii sunt super eroi,in lumea reala ne intrebam unde dreacu sunt super eroii aia?In visele erotice ale americanilor. 🙁 🙁 🙁 Ideea e ca de fapt aceasta criza ne pune oglinda in fata,de fapt am ajuns toti la momentul adevarului,cand mastile cad,si cand de fapt se vede cine are forta si cine nu,si se vadeste tot mai mult ca Occidentului i se potriveste tot mai mult termenul(pentru cine stie Engleza) obsolete,depasit adica,acum pier iluziile,si se vadeste adevarul,despre cine suntem cu adevarat. 🙁 🙁 🙁

  • Astazi,eu fiind inca la varsta junetei,am ajuns pe la ora locala 15,45 la un pas de infarct,cand am vazut stirea retragerii maimutei Catu,faza sforarita de Nero klaus si de Caligula orban,in context de criza pandemica mondiala,cea mai mare criza de la al doilea razboi mondial incoace,niste dementi se joaca cu soarta unui intreg popor,asa? Uite ca la meltenica se poate,nici Bokassa imparatu canibal,sau Idi amin daca ar fi acum in functie pe la tribalii aia din Africa ,nu ar fi atat de iresponsabili.Ca sa nu mai vorbim ca,oficial avem 60 de cazuri si ceva,dar eu personal cred ca cifrele reale neidentificate sunt la cateva mii in tara noastra,cred ca prin sate,si orasele,prin rural circula monstrul intr-o veselie,iar cand am auzit la stiri ca au intrat in tara noastra un milion de oameni din strainatate,multi din zone afectate,mai ca faceam apoplexie,cine stie cati dracu de infectati avem noi de fapt pe real,daca nu e asa,eu imi amputez ceva membru de pe sub brau.Iar autoritatile noastre belesc prazu,ma refer la prazu de sub brau,iar nero klaus vrea anticipate,asa cum predecesoru din Roma antica ardea orasu ca sa compuna poezii.Sunt convins ca pe real avem vreo zece mii,dar caligula balalaika si pe nero sas i doare la basca.In alta ordine de idei Catu the monkey nu i altceva decat un dezertor,ce a facut el azi se numeste dezertare,in contextul actual,in Occidentul prea laudat de noi(degeaba zic eu,ca de fapt Occidentul este de fapt,ce bine zicea toarsu Mao,”tigrul de hartie”,care in criza asta isi arata neputinta crasa),unul ca si Catu ajungea la curtea Martiala,iar in Rusia si China ar fi fost impuscat in primele cinci minute,in piata Rosie,sau in fata Orasului Interzis,dar alea sunt state,Romania e o gluma proasta,sunt scarbit,ma mir ca ceva,o entitate ca si Romania exista inca pe glob,ca nu pot denumi asa ceva tara.In timp ce scriu aceste randuri stau cu lamaile in brate,nu de alta da am greturi,da nu de coronavirus,nu,in nici un caz ci de scarba de boratii astia care conduc tara,si pe care nici macar Bokassa nu i ar numi sefi de trib in africa,poate,i ar tine pentru consumul propriu.

  • Pana nu demult, de Paste, Craciun, etc. in general lumea isi adresea intrebari de genul „Ce faci de sarbatori?”…desuet…noua intrebare la moda este „Ce faci de coronavirus?” :-))))
    P.S. Eu zic ca(!) Catu este cel mai potrivit sa-l inlocuiasca pe Arafat. Destul cu amatorii. Avem nevoie de profesionisti.
    P.P.S. Credeti ca ce am scris mai sus este caterinca (a propos, este!)? Pai daca Maestrul, om citit de altfel, se intreaba in numele cui vorbeste pe subiect un doctor (cu ani de zile experienta in medicina de urgenta) doar pentru simplul motiv ca Arafat este doar un biet secretar de stat atunci stai si te intrebi: oare ce si cum gandesc hoardele de giboni trepanati din parcare?
    P.P.P.S. „Fericire pentru toti, pe gratis…si hai sa nu plece nimeni suparat” (Stalker, Strugatsky brothers).

  • Maestre, te-aș întreba
    Ai ceva cu noi, Mata?
    Dacă nu-i adevărat,
    Ai … avea de demonstrat!
    Comentariile de-astăzi
    De ce dracu le-ai tăiat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *