Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum a fost demis Florin Roman înainte de începerea campaniei de presă

Demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al Digitalizării a stîrnit într-o parte a presei noastre răcnete de entuziasm despre cît de puternică e presa, bătăi cu pumnul în piept de cît de temuți ar trebui să fie ziariștii și mai ales coruri de slavă aduse regimului Iohannis, pentru că nu tratează presa cu sictir.

Totul a pornit de la realitatea că demisia lui Florin Roman, o demisie forțată de premier și de președinte, a venit în urma unei campanii de dezvăluiri, dar și de atacuri duse de ziarul Libertatea. Așa cum am mai scris, față de alte campanii îndreptate împotriva unui politician, cum a fost, de exemplu, cea angajată împotriva lui Florin Cîțu pentru un moment din trecutul american al acestuia, cea împotriva lui Florin Roman e ca o adiere față de un uragan. Cu excepția unor însemnări făcute pe Facebook de Dacian Cioloș și a unor comentarii în cîteva site-uri înfrățite cu Libertatea din toate punctele de vedere, campania n-a depășit hotarele unei publicații.

E drept, cine știe cum se angajează campaniile de presă și-a dat seama că nu e vorba de o dezvăluire pusă la dispoziția publicului de un ziar de dragul scoop-ului, ci de o campanie vizînd demiterea unui demnitar.

Din acest punct de vedere, n-avem ce reproșa ziarului. Orice publicație ar fi procedat la fel. Nu e de ici de colea să treci drept dărîmătoare de miniștri.
Și cum demnitarul respectiv și-a dat demisia s-a făcut imediat legătura între campania dusă de ziar și plecarea demnitarului ca despre o relație cauză-efect, Florin Roman a fost forțat să demisioneze sub puternica impresie stîrnită în Palate de dezvăluirile și atacurile unui ziar.

De aici ivirea unui război ridicol între Libertatea și Dacian Cioloș, în chestiunea cine i-a dat lui Florin Roman brînciul fatal.
De aici umflarea în pene a celor de la Libertatea, convinși că e suficient să scrie ei de rău despre cineva pentru ca respectivul să demisioneze sau și mai și să ajungă la închisoare. De aici ivirea și înflorirea iluziei că în România lui Klaus Iohannis Presa e a patra putere în stat. Evident, în alte țări mai de soare pline dezvăluirile și atacurile unei publicații de acest gen ar fi dus în chip automat la demisia demnitarului. Sînt țări în care un politician își face harakiri și dacă se dezvăluie în presă că în copilărie a scris o poezie proastă. În România însă, unde presa a dezvăluit afaceri de corupție incredibile, abuzuri în funcție, promovări ale incompetenților fără să se întîmple nimic, e o glumă proastă a vedea în demisia lui Florin Roman o victorie a presei.

Așa cum am mai scris, în cazul lui Florin Roman ne întîlnim cu o manevră de lungă tradiție în postdecembrism. Presa e folosită, deseori fără să-și dea seama, pentru a crea pretextul scoaterii din joc a cuiva. Se dă unui ziar documente pentru dezvăluirile de ordinul unei campanii și, după cîteva zile de campanie de presă, colegii sau șefii celui atacat îl forțează să demisioneze pe motiv că afectează imaginea publică a instituției.
Din acest punct de vedere, Florin Roman era demisionat înainte de începerea campaniei.

Campania a fost un simplu pretext.
Că e așa ne-o dovedesc alte două încercări de a forța demisiile unor demnitari ca și în cazul lui Florin Roman pe motiv de plagiat sau de nereguli în CV. Crezînd că i-a venit vremea, Clotilde Armand, primarul sectorului 1, și-a pus soțul – matematician – să joace într-un film regizat și plătit de primăria sectorului 1 cu tema Sorin Grindeanu se dă autorul unei cărți pe care n-a scris-o.

Un alt USR-ist, Emanuel Ungureanu, s-a gîndit c-a venit vremea să-i pună lui Emil Boc la îndoială teza de doctorat.
Și Clotilde Armand și Emanuel Ungureanu au crezut că demisia lui Florin Roman e rodul unor dezvăluiri.
S-au înșelat.
Dacă nu se vrea demisia lui Sorin Grindeanu poate să facă Clotilde Armand și un serial pe Netflix despre soțul care caută cartea lui Sorin Grindeanu.
Nu se va întîmpla nimic.

Surprins de disproporția dintre măsura decisă de premier și președinte – forțarea demisiei unuia dintre liderii de forță ai PNL – și acuzațiile aduse prin presă, am presupus la vremea respectivă că Florin Roman a stricat niște jocuri. Digitalizarea a avut în frunte pînă la Florin Roman mediocrități desăvîrșite. Asta pentru că Digitalizarea e unul dintre domeniile în care se poate fura pe rupte fără să se vadă. Nu-l cunosc pe Florin Roman. Din activitatea sa de pînă acum mi-am dat seama că e un căpos și c-a venit în fruntea ministerului cu gîndul să nu facă din post o sinecură. Și că în acel moment, cînd Oamenii de bine, s-au prins că vor avea probleme cu căposul i-au ticluit demiterea.
La vremea respectivă am presupus.
Acum știu sigur că așa e.

Cineva mi-a atras atenția asupra unei postări pe Facebook a lui Florin Roman după demisie. În postare se vorbește de o afacere cu o creanță în urma căreia Oamenii de bine se pricopseau cu vreo 10 milioane de dolari.

M-am interesat și am aflat că era vorba de o creanță de 46 milioane de dolari pe care Microsoft urma să-i încaseze prin hotărîre judecătorească definitivă de la statul român. Deși cei de la Autoritatea pentru Digitalizarea României aveau banii disponibili, totuși ei tărăgănează plata. Se creează celor de la Microsoft (de la Centru) impresia că acești bani nu vor fi primiți niciodată. Soluția? Cesionarea de către Microsoft a creanței de 46 milioane de dolari unei bănci din România (condusă de cine trebuie) contra sumei de 23 milioane de dolari. Banca lua de la statul român toți banii.

Afacerea le punea în conturi celor implicați vreo 10 milioane de dolari.
Dacă ar fi fost totul cinstit, ADR ar fi trebuit să înființeze o Comisie de negociere. Tranzacția ar fi trebuit aprobată prin Memorandum discutat în Guvern.
Cum însă era vorba de un tun dat de Oamenii de bine, cei care și-au făcut din Digitalizare și Sănătate, sub pretextul Siguranței naționale, domeniile în care statul român e jefuit banditește, de cum a ajuns ministru lui Florin Roman i s-a pus în față să semneze ca primarul.
Cum i s-a pus, presupun, și lui Vasile Dâncu, abia ajuns ministru, afacerea cu avioanele de 40 de ani vîndute statului român de Norvegia în loc să le dea la gunoi.
Dacă el semna, oamenii de bine se alegeau cu o sumă babană, de ordinul milioanelor de dolari.
Florin Roman a refuzat și atunci a fost demis.
Să se învețe minte toți cei care nu știu să respecte epoleții de sub hainele de luptători pentru siguranța statului român.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Cum a fost demis Florin Roman înainte de începerea campaniei de presă”

  • Amazon care a scos mizerabilul serial Fundația, a ieșit cu un alt serial Wheel of Time a lui R. Jordan.
    Scenariul a fost făcut de un mormon care până acum s-a ocupat cu mici apariții TV, un neica-nimeni care, pe pariu, că nici măcar nu a citit integral cărțile.
    Anul acesta editura Rao a scos volumul 10 din Roata Timpului.
    Primul volum a fost publicat în 2006 ca să vă dați seama de când așteptăm!
    În fine, am rezistat să văd primele 10 minute.
    O consider o mare bătaie de joc la adresa fanilor acestei cărți.
    Este o oroare vizuală și ce e cel mai enervant, ca și la Fundația lui Asimov, este schimbarea totală a sensului și acțiunii cărții și distribuția. Rolurile au fost încredințate unor actori obscuri și antipatici, și ce e mai rău, de toate culorile.
    O s-o spun pe față. Mă deranjază enorm ca literatura scrisă de scriitorii albi să fie convertită.
    Nu-mi place ca Străjerul Lan a lui Aes Sedai Moiraine să fie asiatic, nu-mi place ca Meștereasa Nynaeve fie negresă. Nu-mi pace ca filmările să fie făcute pe întuneric în niște cocine mizerabile.
    E o senzație de scârbă când de pe ecran se revarsă toată mizeria de imagini.
    Lumea a înebunit de tot! Nu știu ce să mai facă ca să ne aducă la codiția de animale.
    Ne turtește cu pandemia, cu vaccinul, cu filmele.
    Trebuie să facem ceva până nu e prea târziu!

    • Cel mai bun film SF din istoria cinamatografiei este trilogia Războiul Stelelor realizat integral (scenariu, regia și producător) de George Lucas. Tipu ăsta are o minte și o imaginație briliantă.
      Să ținem cont că filmul a fost realizat în 1977 cînd nu existau efecte vizuale, modelare și machetare pe calculator.
      Toată lumea de pe glob știe de grafica de la începutul filmului, de muzica folosită.
      Al doilea film de SF foarte bun este trilogia Stăpânul Inelelor.
      Acest film a fost realizat de o echipă de peste 10.000 de oameni.
      Evident că Stăpânul Inelelor a beneficiat din plin de diferența de timp (1977 și 2001) când tehnologia a făcut un salt astronomic astfel că multe personaje animate au putut fi construite în 3D ca și cum ar fi fost reale. Distribuția a fost excelentă.
      Însă, după mine tot nu se ridică la geniul lui Lucas.
      Chiar și copii de astăzi obișnuiți cu Minecraft sau alte jocuri spectaculoase sunt fani Războiul Stelelor.
      Ideea de Jedi călătorii în spațiul cosmic nemuritoare.
      (vă dați seama de ce mizeriile produse de Amazon sunt total refuzate de iubitorii de filme SF)

    • Va scriu aici pt ca ati mentionat intr-un comentariu de la alt articol ca aveti un nepotzel. Am gasit un clip pe you tube referitor la vaccin, si cred ca toata lumea ar trebui sa-l vada. In linii mari este descris faptul ca toti cei care au avut probleme secundare de la acest vaccin, unii chiar au murit, din cauza felului gresit cum au fost injectati. Nu era de ajuns ca aceste substante sint facute la repezeala, in disperarea autoritatilor sa intepe pe toata lumea, in toate tarile unde se face vaccinare pe banda rulanta, au pus seringa in mina voluntarilor care asa invata si ei cum sa faca o injectie. Problema e ca daca o face gresit, serul respectiv odata intrat in singe, baga virusul direct in organele interne si de aici scapa cine poate.Am vazut la stiri si pe Aleph news fel si fel de invitati, care mai de care mai destept in domeniul medical.N-am auzit unul macar sa vorbeasca despre acest aspect al injectarii gresite. N-o lungesc cum mi-e obiceiul, spre sa aiba sens ce-am spus, cred ca informarea detaliata e mai importanta decit ai crede pe toti cei ce se cred specialisti, mai ales cind vine vorba de copii. Eu am cosmaruri la ideea ca se foloseste o propaganda bolnava ca sa fie vaccinati inutil de la nou nascuti pina la cel mai batrin om de pe planeta asta. E de domeniul filmelor SF de groaza acest scenariu. Va doresc numai bine si sa nu aveti nevoie de nici un doctor…mai ales pt copil.
      Uitati lik-ul – https://www.youtube.com/watch?v=hkopHLQjtVQ

  • Rămân indiferentă la plecarea lui Florin Roman atât de rapidă de la Ministerul Digitalizării. Ceea ce mă intrigă pe mine este cum de și-a dat seama atât de repede de implicațiile pe care le are semnătura sa pe nu știu ce document pregătit cu mult înainte de venirea sa la minister. E clar că, acolo, sunt formate găști care se luptă între ele pe bani mulți. Una din găști i-a spus să nu semneze. Cealaltă gașcă i-a făcut pârtia pentru ”la loc comanda!”. Găștile acestea sunt cancerul instituțiilor bugetare. Ce mai cred este că USR-iștii s-au crezut pe cai mari, au știut ce este scris în PNRR și au făcut în avans programele specifice proiectelor de digitalizare ce urmau să fie implementate și achitate prin tranșele venite de la Bruxelles. Doar mănâncă informatică pe pâine tinerii frumoși și liberi! Și, da, cred că acum nu mai primesc niciun sfanț dacă nu mai sunt la butoane. S-ar putea ca alții să le fi luat programele, că doar ”copy-paste” știe să facă oricine, și plata va ajunge acolo unde se potrivește. Cam așa s-a plătit în neștire studiul de fezabilitate pentru Autostrada Transilvania (compania Bechtel via Clotilde Armand) care nu s-a realizat niciodată, dar care a înghițit miliarde de euro. Era bine să se fi bătut și atunci găștile între ele și, poate, pierderea era mai mică.

  • Păi Tolontan multimilionar doar nu credeți că din amărâtul de ziar Libertatea.

  • Buna ziua Maestre,
    De cand ai nostri magistrati romani se duc cu tolba cu informatii compromitatoare despre propii lor colegi la noul Stambul – adica ambasada aliatului strategic pentru a obtine avantaje de ordin profesional, inclusiv lobby pentru promovarea profesionala, si de ce nu chiar protectie sau satsifacerea unor vanitati de ordin personal in raport cu terte interese personale, etc. , aspecte care au fost devoalate pe larg de catre platforma Wikileaks, pur si simplu ai impresia ca suntem luati de prosti.
    Mai tineti minte ca ministrul justitiei Tudorel Toader a afirmat public despre Laura Kodruzza Kovessi ca in fisa postului dumneaei era strict pe competenta DNA-ului, ca se deplasa cand vroia dumneai la onor Ambasada si nimic nu raporta sefului ei ierarhic despre natura intalnirilor, si ca sa vezi deontologii au tacut malc.
    Cum adica magistratii din Romania obliga statul roman la plata unor despagubiri de zeci de milioane de euro in scandalul Microsoft, iar pentru o speta identica magistratii din Ungaria au obligat gigantul american la plata a zeci de milioane de euro bugetului statului maghiar, si te intrebi atunci de ce magistratii romani mai jura credinta pe Biblie Romaniei, pentru ce mai sunt ei salariatii statului roman, sau poate ca sunt inchiriati pe persoane fizice.. sau chiar Santa Klaus a avut dreptate pas cu pas.

    • Aveți dreptate, dar noi singuri, românii, am cedat și trădat absolut tot. Nimeni nu ne-a impus.
      Nu merităm nici măcar limba pe care o vorbim.

  • Guverne de spagari si impostori, presa partizana lipsita de valoare. Are legatura cu „marea resetare” sau e doar unul din aspectele non-valorii?

  • Daca am ajuns sa ne pare rau dupa Roman cel prea cinstit,nu mai avem vreo sansa sa devenim normali.

    • Domnule Fane, mare păcat că citiți fără să înțelegeți nimic. E vorba de altceva, dar dvs, și alți cititori de titluri, nu aveți cum să vă prindeți. Domnul Cristoiu a spus de N ori că nu are nici cea mai mică simpatie pentru Florin Roman, dar asta nu înseamnă că nu pune în discuție niște principii. Avem șansa să devenim normali dacă nu mai judecăm strict emoțional. Pentru că, în timp ce noi ce certăm dacă X este sau nu simpatic, milioanele zrrrr, se duc.

  • Presa nu e nicio putere in stat, presa e de cacat. Cind ai o turma de imbecili si imbecile, care scriu dupa cum li se pare, fara dovezi, fara sa verifice macar despre ce e vorba, da’ se apuca sa scrie tot ce-i trece prin scafirlia aia goala si mai scrie si prost, iti vine sa urli. Rolul presei e sa tina cetateanul informat CORECT si IMPARTIAL. Or toate pupezele si pupazoii astia tineri care fac pe jurnalistii, scriu la nivel de gradinitza, birfe de rahat. Unde auzeai vreun jurnalist acum 31 de ani sa zica in articol „X la BUSHIT pe Y c-o intrebare”????Unde auzeai sa se exprime asa un jurnalist?Apoi titlurile puse, totul e „senzatzional, zdruncinator, nemaipomenit, uimitor, chinuitor” iar cind deschizi articolul scrie altceva decit ce-i in titlu. Pai daca-mi scrii de ministru’ asta Roman ca a demisionat, pune nene titlul ca atare…nu-mi scrie „Un ministru din Guvernu’ Ciuca a demisionat dupa n-hspe ore de la depunerea juramintului”…PUNE-I NUMELE si vad eu daca deschid sa citesc sau nu…Sint fitzele alea Sabina ionescu sau Popescu parca, alta Antonia Hendrick, mai sint si altele, da’ la astea cind deschid un articol, citesc 3 rinduri si stiu ca-i scris una din ele si-l inchid imediat. Toate proastele si prostalaii care vor sa fie jurnalisti, scriu la plezneala ca sa-si justifice existenta, fara sa ia in calcul faptul ca prin articolele scrise poti zapaci oamenii la cap, unii chiar cred ce scrie o pupaza din astea…Se vrea musai standardizare la fiecare pas facut, la fel si cu stirile astea scrise prost, se ia una dupa alta si nu mai stii care-i stire serioasa si care-i birfa ieftina. Citeam in cazul sosoaca versus macaronara din Italia, articole scrise de asta Sabina….Doamne fereste cum te poate ingropa de viu o proasta numita jurnalista. O sa ajungem sa nu avem incredere in umbra noastra…nu mai stii cu cine sa schimbi o vorba fara sa ti-o transforme si s-o despice in fel si chip, nu mai stii pe cine sa crezi sau daca sa te sinchisesti sa dai importanta la ce auzi sau citesti…Fara suparare, s-a ajuns la un punct la care presa e o hazna, multi jurnalisti, calitate aproape zero. Daca nu ati scrie articole pe cristoiublog, sa dea sfintii daca as avea ce citi scris de jurnalisti romani…numai prostii si aiureli, ce comentarii lungi scriu aici, da’ ce articole lungi fac unii ca de cind incep si pina termin nici nu-mi mai amintesc care era subiectul sau ce vroia sa-mi bage-n cap…Apoi daca mai aveam vreun dubiu ca jurnalistii sint dusi cu pluta, in numar covirsitor, coana jurnalista de Italia m-a convins complet. Am vazut-o pe RAI cum prezenta prin ce a trecut ea in apartamentul lui sosoaca, minciuna dupa minciuna, si incerca sa afizeze satisfactie si siguranta de sine. Daca cineva ar analiza filmarea respectiva, ar vedea ca mincatoarea de spaghete e de fapt in rahat, e mai mult speriata decit sigura pe ea, a inventat o stire cu care vrea sa iasa deasupra, desi pute a minciuna si se vede asta prin toti porii si prin felul cum dialogheaza cu celalalt crainic de la RAI cu care era in platou.Deci cum sa crezi ce zic ziarele si TV-u’? Ce sa crezi de la ei?In Romania au inceput cu minciuna in direct in Decembrie ’89, iar din clipa aia, totul a inceput sa se deprecieze pina la ce a ajuns sa fie azi…citeam cu izmenita aia, caraghioasa aia de Rifai, e de fapt prietena cu citzu…Sa cred stirea sau nu?E prietena cu bombalau’ cum zice presa sau bombalau’ se foloseste de ea?Personal nu-mi pasa de fel ce-i intre ei, ce-mi pasa insa e ca aceasta caraghioasa cu emisiunea aia penibila unde pune numai intrebari timpite, il ridica inslavi pe avortonu’ citzu care nu-i bun nici sa-l pui sa dea cu mopu’ la WC, iar coana rifai il vede ca bun de Nobel in economie. Daca si-ar tine parerea pt ea, e una, da cu pozitia pe care o are, face populara o idee proasta, o minciuna ordinara din care platitorul de taxe nu cistiga nimic, dimpotriva.Presa se da dupa cum bate vintu’ si are numai incompetenti peste tot, daca-i da cineva in judecata pt anumite stiri, nici nu-si pot sustine cu dovezi, stirea lansata…e vai de capu’ ei de presa, nu e nicio putere in stat, e ca un ghimpe in ochii oamenilor, vrei nu vrei, te sufoca ei cu stiri si reclame…
    Referitor la avioanele alea de care mentionati, alea erau intr-un program de dat la „scrap” se numeste aici, dar ar fi pierdut multe sute de milioane daca faceau asta. Cine i-a convins pe-ai nostri sa accepte hirburile astea pe bani multi, n-a fost prost, i-a jucat in foi de vitza. Prosti sint ai nostri care au habarnisti in echipele de negociere, si-n plus nici n-au habar de ce anume au nevoie, de aia accepta ce li se pune pe tava.
    In articolul de ieri, ati citat din vorbele”intelepte” ale cirmaciului care conduce cu oistea-n gard. El a spus ce-l doare, acu’ trebuie sa-l inteleaga cineva si sa-l ia la descusut. UE le da bani, trebuie cheltuiti, da’ nu oricum, ci acolo unde vrea UE-u. Au anuntat cu tam-tam ca baga in ANAF pt case de marcat si la drumuri in asfalt, adica in doua locuri care pot fi demonstrate cu usurinta ca-s ca niste gauri negre. De unde vin fondurile pt avioane ca eu n-am inteles, sau nu am gasit articolul care sa explice de unde au gasit fonduri pt ele.Se redirectioneaza fonduri de la banii astia de la UE? Cind vine vorba de banii Romaniei, e ca un sac fara fund fara sa se vada nimic construit concret de pe urma lor. Era un articol azi, unde citzu zice iar ca fara investitii ne ia mama zmeilor. Super, investitii si iar investitii…ma da’ cind va apucati si de organizare, cind o sa va fie clar de unde trebuie inceput, organizat, ordonat si dupa aia vorbim si de investitii.El vrea in mijlocul unui haos generalizat sa vina unii sa investeasca. E ca si cind te prinde un uragan in mijlocul lui cu un sac de bani pe care nu l-ai legat …atita gindire au maretzii nostri. Chestia cu uite postu’ de ministru, vaiiii nu mai e, demisia sau te dau afara – e deja cusuta cu ata alba.Se plimba e la ministere de zici ca-s porumbei voiajori.Asa e foarte usor sa nu fie gasit niciunul responsabil pt felul cum sint cheltuite miliarde.Azi e unu’, semneaza ce are chef, peste o luna, doua, vine altu’ si-o luam de la capat. Ca-n hamerica…vin sefii unu’; dupa altu’, fiecare vine cu pieptu’ inainte si plin de elan. Se apuca sa faca rapoarte si fel si fel de aiureli de statistici si graficem apoi pleaca sau e dat afara pt incompetenta.Vine altu’, vede ce-a facut primu’ si-i da la cutia albastra(reciclabile) toate rapoartele si graficele si statisticile.Apoi se apuca el de facut acelasi lucru si istoria se repeta fara oprire, zici ca esti in filme SF unde timpul se repeta…Au copiat ai nostri toate potlogariile. Nu ar fi avut cum sa le stie ei, decit daca au angajat consultanti de pe alte tarimuri, sau au prieteni care le sufla ce si cum sa faca. Toti daca-s inlocuiti si nu o sa le simta nimeni lipsa.De citiva ani se fac si desfac partide si aliante, se bat pe ministere, da’ in afara de asta ce altceva au facut, ce anume se vede concret?Aia e.

    • Pentru @Dl Cristoiu
      1. Ziceți de titluri de articole care sunt ”Pe-afară, vopsit gardu’ și-năuntru’, leopardu’!” Perfect adevărat. Dar știți care e cauza? ”Producătorii” articolelor sunt ”renumerați” după numărul celor care întră în articol, nu după cei care citesc doar titlul din pagina de cuprins. De fapt, pe jurnaliști nu-i interesează decât să dai click pe titlu, nu și dacă a fost citit în întregime articolul. S-a ajuns la un grad de prostituție de neimaginat altă dată. Vă mai amintiți, cred, de bucuria pe care o aveam cu toții când mergeam și cumpăram presa! Acolo, la chioșcul de ziare, îți puteai permite răgazul să răsfoiești tot ziarul înainte de a-l cumpăra. Ăsta da respect pentru cititor! Obiceiul a mai rămas doar în librării.
      2. Vreau să vă spun ceva legat de necinstea celor care, aleși fiind de popor, devin lacomi pentru agoniseli personale. Mi s-a întâmplat să aud oameni de o probitate neîndoielnică spunând că ”Ei, a furat X, dar a făcut și pentru oraș ceva bun!”. Ce poți să mai zici în fața unei asemenea mentalități deja generalizată la români? Eu am rămas perplexă de o așa gândire și așa sunt și acum când vă scriu.

      • 1. Au copiat ideea din vest unde jurnalistul nu mai e angajat cu salariu fix, ci la cit de popular e. Aici sint reviste de can-can care pot sa-ti prezinte un subiect pe perioada de zeci de ani. A fost un caz prin anii’90 cu o fetita ucisa nu se stie de cine. I-au fost suspectati parintii, apoi fratele, intre timp mama fetitei care era principala suspecta a murit si ea. De peste 25 de ani nu e numar al acestor reviste de can-can sa nu aiba un articol despre acel caz. Cind vezi coperta,imediat te uiti in partea cealalta, o mizerie de revista, fara nici un sens. Asa s-a ajuns si’n Romania, prinde cite unu’ un subiect si-l apuca cu dintii si scrie in acelasi stil pina ti se acreste. Daca ar fi platiti la calitate in loc de cantitate, multi dintre ei n-ar avea un loc de munca. Pe de alta parte cantitatea si calitatea execrabila, zapaceste mintile multora, mai ales pe ale tinerilor care copiaza numai prostii si sint atrasi de tot ce e bombastic sau timpenii oribile unde criminalul e prezentat ca inteligent si imposibil de prins. Astia care dau amenzi ca injurat cite un invitat in emisiune, sar repede sa pedepseasca reactia, mai ales reactia de neputinta in fata atitor situatii timpite, dar nimeni, nimeni nu opreste stirile false, periculoase pt minti needucate si nematurizate. Alea sint in ordine, nu cumva sa-ti iasa vreun porumbel pe gura, ca aia cica e mai rau decit influenta negativa si tristetea induse de stiri timpite.
        2. Asa e in satul bunicilor mei. Primarul si-a asfaltat strada din fata primariei, pina in fata vilei pe care si-a construit-o dupa ce a luat postul de primar. Apoi i-a pus pe oameni sa-si scoata prunii si ciresii din fata casei, asa cum erau plantati la sate inainte de ’89, ca sa le puna artari. De la un prun, aduna suficient sa faca magiun.Ce Doamne iarta-ma sa adune de la un artar?Frunze? Ca nu sta nimeni sa faca la noi sirop de artar. In fine, dupa’89 te iei cu miinile de par citi milionari si miliardari au aparut din „munca cinstita”. Nu pot sa uit pe indivizul ala Adrian sau Adiean Videanu, care s-a apucat sa scoata bordurile din piatra, ca sa toarne ciment.Doamne apara si pazeste, dusi cu capu’ si lacomi de nedescris. Toti vor sa ajunga primari sau in Guvern ca sa aiba control pe contracte si banii care se cheltuie preferential.Uitati-va la Cluj, marele Boc, imaculatu’ si desteptu’ de da in gropi de caraghios…udrea cu Nordis face acolo un complex de apartamente uktramoderne. Bun, da’ ca sa le faci, iti trebuie aprobare de la primarie si nu numai. Ca sa faci ditamai magaoaia, nu-mi spune ca dom’ primar imaculat ti-a aprobat dara sa-si ia si el partea. Apoi cine-i Nordis?PAi avocata aia care se fringe in fitze si da pe afara de aroganta,Vicol, nu e nevasta patronului? Ma uit la femile astea mentionate, si numai „doamne” nu le pot numi, pt ca n-au fost niciodata, iar acum e prea tirziu sa devina asa ceva. Romania e varza cu atitea partide si partidulete si posturi date dupa criterii de partid si nu de competenta. Eu as interzice formarea de partide, sa nu mai existe de fel, ce s-ar intimpla atunci?
        Va doresc numai bine si multumesc frumos de corespondenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *