Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum a jucat Florin Cîțu în șușa politică a Regizorului Klaus Iohannis

12 martie 2020. Ora 15.55. Mai sînt cîteva minute pînă la începerea ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului dedicată votului de investitură pentru pentru Guvernul Florin Cîțu. Reamintim că în urmă cu două săptămîni, mai precis pe 27 februarie 2020, în urma consultărilor de la Cotroceni ca urmare a depunerii de către premierul desemnat Ludovic Orban a mandatului, președintele a optat pentru desemnarea lui Florin Cîțu, ministrul al Finanțelor, ca să formeze noul guvern. Timp de două săptămîni liderii PNL, președintele Klaus Iohannis, Florin Cîțu au susținut sus și tare că de data asta nu mai e o comedie pentru declanșarea anticipatelor, că premierul desemnat chiar se luptă pentru formarea unei majorități. Între timp Criza Coronavirus, ținută sub obroc în stil ceaușist de Statul paralel la ordinul lui Klaus Iohannis n-a mai putut fi micșorată propagandistic. Deși numărul de infectați era mare, deși chiar s-a murit de coronavirus, medici șantajați sau colaboratori ai SRI au ascuns rezultatele, au dus o campanie criminală de minimalizare a pericolului, potrivit indicațiilor date de președintele Sanitar de la Cotroceni. Și ar fi continuat campania criminală dacă între timp Criza n-ar fi luat amploare în întreaga lume. Ca și pe pe vremea lui Ceaușescu din 1989, cînd în toată Europa cădeau regimurile totalitare, iar la noi regimul rămînea mai departe fixat în dogma ceaușistă, minimalizarea criminală a Crizei a început să dea de bănuit pe plan extern. S-a dat drumul atunci unei părți din adevăr (doar unei părți, deoarece numărul infectaților e mult mai mare decît cel prezentat de regimul Iohannis). Această situație a dus la schimbări radicale în poziția partidelor parlamentare față de comedia anticipatelor. USR și PLUS, partide care-și făcuseră din anticipate un steag de luptă, au anunțat că renunță la obiectivul din vară și votează Guvernul Cîțu. Marcel Ciolacu, pentru care fusese desemnat ca să nu poată fi votat chiar Florin Cîțu, a cedat în fața partidului și s-a pregătit de votarea lui Florin Cîțu.

Erau toate datele ca ședința care urma să înceapă la 16 să voteze Guvernul PNL condus de Florin Cîțu.
Deodată Televiziunile de știri se prăbușesc în breaking newsuri:
Florin Cîțu și a depus mandatul de premier desemnat.
Președintele i l-a primit!

Enigmelor care definesc postdecembrismul li se adaugă una:
Cum de un premier desemnat care mai are nici o jumătate de oră și devine sigur premier plin, își depune mandatul?
Un jurnalist occidental deloc obișnuit cu mezelicul politicii românești s-ar fi grăbit să vadă ce boală l-a lovit de Florin Cîțu.
Nu s-a mai pomenit în istoria României ca un politician să primească mandatul de premier desemnat, să se bată pentru a deveni premier plin și deodată, ca fulgerat de Zeus, să renunțe la mandat deși știa sigur că va fi votat premier?

Enigma e dezlegată de o postare pe Facebook prin care Florin Cîțu își justifică gestul. Citez:

„Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.”

Cum adică?
Timp de două săptămîni, oameni serioși, unii chiar prea serioși, precum Klaus Iohannis, ne asigură că desemnarea lui Florin Cîțu a fost pe bune, că PNL vrea să treacă acest guvern și, deodată, premierul desemnat mărturisește că tot ceea ce am văzut și auzit noi timp de două săptămîni a fost o comedie de două parale. Klaus Iohannis, președintele României, neamț de felul său, greu de imaginat și că ar putea spune șoapte dulci lui Carmen pe vremea cînd nu se luaseră cu acte, așa de solemn pare, se pretează la o șmecherie moldo-valahă, la un soi de alba neagra din punct de vedere politic. Informează națiunea că l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru a face o majoritate, cînd de fapt îl desemnase ca să cadă. I-o fi zis: Florin Vasile Cîțu să nu cumva să se citească în privire că joci teatru! Să nu crezi cumva că te-am desemnat ca să fii premier. Premier e Ludovic Orban. Te-am desemnat pentru a juca cu brio rolul premierului care va pica în parlament.
Carevasăzică, ditamai omul, cap de familie, acceptă de bunăvoie această postură de actor ieftin. Nu-i zice lui Klaus Iohannis:
Domule președinte, sînt om serios, țin la imaginea asta, nu mă obligați să umblu descheiat la prohab.

Criza coronavirus a schimbat datele problemei. USR, gata la început să voteze căderea lui Florin Cîțu, s-a repliat dîndu-și seama că astfel intră în conflict cu agenda publică.
Rămînea însă PSD.
Înțelegerea era asta:
PSD anunță că nu votează Guvernul Florin Cîțu.
PNL votează guvernul cu bilele la vedere.
Teoretic și fără PSD Florin Cîțu ar fi devenit căzut și s-ar fi declanșat anticipatele.
Asta deoarece, atît sub presiunea PNL, cît și sub șantajul Serviciilor, parlamentari din partidele care anunțaseră că votează pentru Guvernul Cîțu, profitînd de votul secret, aveau să voteze împotriva guvernului.
Florin Cîțu pica la vot, potrivit rolului de măscărici încredințat de Klaus Iohannis, pe post de Regizor de șușă politică.
Cum PSD era singurul partid care anunțase că nu va vota pe Florin Cîțu, Președintele își pregătise discursul pentru a acuza PSD că e responsabil de noua criză politică.

După ora 15 s-a întîmplat ceva.
PSD s-a răzgîndit.
Unii spun că Marcel Ciolacu ar fi fost anunțat de un grup de senatori că ei votează pentru Florin Cîțu.
Alții spun că Marcel Ciolacu i-a pus pe aceștia să anunțe că vor vota pentru.
Indiferent de motiv, la Cotroceni s-a dat alarma.
Florin Cîțu, cel pus de președintele regizor să îndeplinească faimosul fă-te că vrei să ajungi premier, avea să devină premier.
Chiu și vai prin buzănări, vorba lui Creangă.

Pus în glumă de Klaus Iohannis la îndemnul lui Ludovic Orban care nu mai putea fi candidat, Florin Cîțu era pe cale să devină premier.
Florin Cîțu începuse să creadă că ar putea ajunge premier dintr-o glumă a vieții.
E chemat însă la Cotroceni și i se cere să-și depună mandatul.
Păi ce tu chiar credeai c-o să ajungi premier i-o fi zis Președintele.
Readus pe pămînt Florin Cîțu își depune mandatul.
Dacă era cît de cît bărbat, refuza să-l depună sau eventual îl depunea și dădea dracului și PNL și politica.
Florin Cîțu n-a făcut-o.
S-a executat pe loc.
Ce fel de lighioane or fi politicieni noștri de admit să fie de tot rîsul numai să fie și ei acolo la masa cu bucate?

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Cum a jucat Florin Cîțu în șușa politică a Regizorului Klaus Iohannis”

  • ATI VOTAT PUTUROSUL VODA IMPARAT,
    PUTUROSUL VODA IMPARAT AVETI,
    PENTRU CEI CARE AU VOTAT CIUMA ROSIE SI CIUMA GALBENA,
    AVETI CE ATI VOTAT

    UN PARINTE RESPONSABIL ESTE CEL CARE NU TE LASA SA FACI CE VREI TU CAND ESTE COPIL…
    MAI TARZIU II MULTUMESTI………………..
    CAND VOTEZI UN PRIMAR CARE TE LASA SA CALATORESTI GRATUIT CU AUTOBUZUL, ESTI UN PROST……………….
    CAND VOTEZI PUTUROSUL VODA IMPARAT ESTE UN PROST……….
    CAND VOTEZI PE DRAGNEA ESTI UN PROST……………
    CAND VOTEZI PROASTA ESTI UN PROST………..
    IN CHINA PROSTULE, CEL CARE A IESIT DIN ZONA ROSIE A FOST IMPUSCAT………..
    PROSTULE UN CONDUCATOR BUN, NU TE LASA SA FACI CE VREI TU…….

  • Nu pot să spun decât atât
    GRAZIE DIASPORA, GRAZIE ITALIA!

  • „Ce fel de lighioane or fi politicieni noștri de admit să fie de tot rîsul numai să fie și ei acolo la masa cu bucate?”

    Foarte usor de aflat! Va uitati unde se aflau familiile lor in 1945, cu ce se ocupau si care era nivelul studiilor membrilor acestor familii.
    Daca procedati in acest fel, incluzind aici si jurnalistii, magistratii, securistii si pe toti cei care se inghesuie in fata de peste 70 de ani, veti descoperi cauza „intimplarilor” despre care scrieti. Concluzia va fi una cit se poate de simpla: nu avea cum sa fie altfel, deoarece acelasi mediu „cultural” va produce la infinit indivizi care vor provoca pe acelasi sistem aceleasi probleme.

  • Ooops!
    Orban intra în izolare, după ce există suspiciunea de infectare cu Coronavirus!
    Culmea este că, ieri a dat mâna cu … Iohannis, care azi ar trebui să aibă consultări cu partidele! Probabil nu vor mai fi!
    O altă „culme” este că el s-a întâlnit cu secretarul general al guvernului, pt revoluționari, cu care se întâlnise și fostul ofițer MAI , internat la Gerota, responsabil de o groază de infectări!

  • dinamicile aferente sistemelor inchise sint cu totul altele decit dinamicile din sistemele deschise.
    daca Waterloo era parte a unui sistem inchis, se prea poate ca in noaptea ploaia sa nu se manifeste.

    ce e lumea mare, azi, un sistem inchis sau deschis?!

    daca scoatem din discutie ‘dezvoltarea pe promisiuni’,
    care e proprie Spatiului,
    si unde momentan exista dinamici, dar ele au la temelie exclusiv promisiuni,

    adica ceva gen..’sa se ia in calcul urmatorul Proiect: in anul 2022 Descopar aia, in 2025 Descopar ailalta, in 2030 o Descopar si pailalta, deci in 2031 ajung pe alta planeta Y’, prin urmare doar Timpul e cel care mai trebuie sa treaca, altfel….Proiectul e…brici!,
    …atunci lumea mare e un sistem inchis.

    ce fac statele, azi?
    …pai urmeaza dinamici ale sistemelor deschise, cu toate ca lumea mare apartine unor alte dinamici, care sint proprii sistemelor inchise.

    manifestarea starii de revolutie mondiala va trage dupa sine si armonizarea altor paliere, astfel si aceastea vor avea tendinta sa intre in armonie,
    participind la marea revolutie mondiala care se intimpla fix acusica.

    povestea cu Waterloo, in care omul propune si Dumnezeu dispune,
    ( dar dispunind cum si cind se implineste propunerea!, asta e faza tare! )
    se povesteste altfel, daca Waterloo e o cunoscuta intr o ecuatie a unui sistem inchis.

    ce vreau sa spun e ca povestea cu virusul e…prima tura intr o competitie de 10.000 de metrii, chiar daca, atunci cind o privesti, pare mai degraba ‘100 metrii garduri’.

    trebuie inceput cu sfirsitul, adica trebuie inceput cu efectul si abia dupaia trebuie trecut la cauza.

    efectul, ala care se manifesta la linia de finish, de sfarsit al cursei de 10.000 de metrii, suna cam asa:
    Noi Sisteme Sociale.
    si mai suna cam asa: pentru un Sistem Inchis, Un Singur Sistem Social, care le unifica pe toate celelalte.

    prin urmare competitia de 100 metrii garduri trebuie inlocuita, ca proiectie, cu una de 10,000 de metrii,
    competitia de 10.000 de metrii trebuie inlocuita cu Revolutia Mondiala,
    iar Revolutia Mondiala trebuie inlocuita cu un WW.

    bineinteles ca nimic nu trebuie, in afara de ‘implinirea dorintelor oamenilor’.

    starea de demolare controlata a lumii mari ar trebui, poate, asumata, odata cu reconstructia, cu implacabila construire, concomitent, a unei lumi noi, ale unei lumi nou-noute, una cum n-a mai existat alta pe Pamant!

    de ce e importanta acceptarea ‘dinamicii in sistem inchis’?
    pai pentru simplul fapt ca disponibilizeaza Cunoastere.
    spre ex fix in momentul cind dinamica din al doilea WW a devenit una proprie unui sistem inchis,
    mai simplu spus fix in momentul cind al doilea razboi mondial s-a…mondializat, se putea stii cine e perdantul. pentru ca era fix ala care l-a inceput!

    lumea a evoluat, principiile naturii au ramas aceleasi.

    • iesti,…daca sinteti acolo!,
      din paradigma competitiei de 100 metrii garduri,
      pentru ca ce se intimpla in lumea mare se numeste competitia de 10.000 metrii…

      alte si alte paleiere vor intra in armonie, generind cea mai mare Revolutie Mondiala.

      chiar daca nu priviti ceea ce se intimpla in lumea mare ca pe o Revolutie Mondiala, ea se va desfasura oricum!
      in mod implacabil veti ajunge ca, odata cu trecerea timpului, sa observati maretia prezentei Revolutii Mondiale.

      dar faptul ca o constientizati se prea poate sa va ajute sa gasiti solutii ingenioase, care, aplicate, sa diminueze efervescenta vremurilor.

      poate sa fie cum zic sau poate sa fie altfel, asa e.

      io, mai acum, la batrinete, am ajuns la concluzia ca cel care lumineaza calea binelui e raul.
      puneti raul inainte! acolo e locul lui, inainte!

  • … de parca ar mai conta! Niciun guvern si niciun presedinte nu ar mai putea opri dezastrul care se va abate asupra României din cauza crizei economice provocate de „fenomenul coronavirus”. Tânarul Macron a anuntat aseara ca Statul francez va ajuta populatia si întreprinderile care se vor afla la ananghie, cu zeci de miliarde de euro. Credeti ca Statul român îsi va putea permite sa procedeze la fel?

    • Vad ca ati preluat un filmulet despre masurile de igiena luate de Guvernul lui Macron în sectiile de vot… Mare brânza! Alegerile de duminica vor avea loc împotriva oricaror norme de bun simt de protectie a votantilor! Atât Macron, cât si liderii partidelor din opozitie care sunt împotriva anularii alegerelor municipale din 15-22 martie sunt niste curve politice.
      Începând de luni, Macron închide scolile si universitatile. Copiii sa stea sanatosi acasa si sa astepte cuminti întoarcerea de la votare a parintilor tocmai virusati.Quelle merde!

    • Nu știu eu să număr, sau poate nu văd bine, dar, de întrebat pot să întreb:
      unde-i cel de-al doilea comentariu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *