Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum a vorbit Ludovic Orban ca să nu tacă

Luni, 24 mai 2021, spațiul public autohton a fost luminat puternic de flăcările unui incendiu căruia i-am putea spune luîndu-ne după titlurile din presă:
Cel stîrnit de Declarația lui Ludovic Orban că vaccinul anti-Covid 19 va fi contracost.

Incendiul, definit prin flăcări uriașe, a durat însă doar o zi, cea de luni, mai precis nu o zi, ci o după-amiază.
Marți, 25 mai 2021, dimineața nu mai vorbea nimeni despre declarația lui Ludovic Orban. Incendiul s-a stins. N-a mai rămas în urma lui nici măcar cenușă.

În cîteva dintre textele sale, ca de exemplu, Telegrame. Temă cu variațiuni, I.L. Caragiale a pus la lucru, în scopuri evident comice, tehnica reproducerii în succesiune a unor articole apărute în presă. O vom folosi și noi, nu pentru a-l concura pe Caragiale la umor, ci pentru a încerca să deslușim cum și de unde a izbucnit incendiul și, mai ales, de ce s-a stins el brusc.

Ludovic Orban, luni, 25 mai 2021, la Pitești:

„ Şi aşa… noi organizăm vaccinarea gratuită. Statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar şi aici aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetăţeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor. Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”.

Replică, Florin Cîțu, luni, 25 mai 2021, într-o ședință prin videoconferință cu prefecții din teritoriu:

„Trebuie să vă implicaţi cu toţii în această perioadă ca vaccinul să fie disponibil tuturor românilor. Şi aici vreau să fac o clarificare, vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor românilor pentru că în România vaccinul este şi rămâne gratuit. Nu e nicio discuţie în Guvernul României pentru a schimba lucrurile.”

Replică, marți, 25 mai 2021, Valeriu Gheorghiță:

„Campania de vaccinare actuală are principii clare, unul dintre ele este că vaccinul este gratuit. Nu s-a pus problema de a schimba strategia de vaccinare. Peste ani de zile, nu se știe, vaccinarea anti-COVID va face parte din programul național de vaccinare în toate țările. Fiecare stat își va stabili strategia”.

Replică, Alexandru Rafila, luni, 24 mai 2021, la Antena 3:

„Trebuie sa înțelegem că pacienții trebuie să beneficieze și de compensare. Asta trebuia să spună, că poate pe viitor ne gândim să compensăm vaccinurile așa cum procedează alte țări”.

Titluri din presă:

  • Orban vorbeşte despre vaccinarea antiCovid care s-ar putea face, în viitor, contra cost. Cîţu: Vaccinul este şi rămâne gratuit! (Spot Media)
  • ULTIMA ORĂ Orban: Vaccinul anti-COVID-19 va fi contra cost, „într-un viitor oarecare” (Profit.ro)
  • Cîțu iese rapid și își contrazice șeful de partid pe tema vaccinării anti-COVID 19 cu plată: Vaccinul rămâne gratuit în România! (Profit.ro)
  • Florin Cîțu, scos din sărite de Ludovic Orban. Ce spune premierul despre vaccinarea anti-Covid-19 contra cost (Playtech)
  • Valeriu Gheorghiță INTRĂ ÎN PLIN după contradicțiile dintre Cîțu și Orban privind vaccinarea anticoronavirus contra cost (Știripesurse)
  • Orban: Vaccinarea anti-COVID-19 s-ar putea face contra cost, pe modelul vaccinării antigripale (Economica)
  • CTP, atac la Ludovic Orban după ce acesta a spus că vaccinarea ar putea fi contra cost: „Un prim pas spre obligativitatea vaccinului. Orban a făcut un deserviciu major campaniei de vaccinare” (RomâniaTv)
  • Cîţu îl contrazice pe Orban: În România vaccinul este şi va rămâne gratuit (Business Magazin)
  • Vaccinul anti-coronavirus va fi contra-cost? Orban: Românii ar putea plăti (Puterea)
  • Vaccinare. Cîțu îl corectează pe Orban: Vreau să fac o clarificare (DC Business)

Experiența de iscoditor prin istorie m-a învățat (prost, după opinia mea, deoarece presupune un efort inutil) să merg la sursă, pentru a vedea locul și timpul de desfășurare a unui eveniment. Doar prin raportare la împrejurări Istoricul clipei, ca și Istoricul, poate aprecia dacă un fapt, o întîmplare, o declarație merită sau nu calificativul de important sau importantă în viața unei comunități a unei țări, a unui continent, ba chiar și în viața unui cuplu de amorezi.

Unde și cînd a făcut Ludovic Orban declarația?
Răspunsul n-a fost ușor de aflat.
Toată presa a redat doar declarația despre vaccin, copiată cu sau fără virgule după Agerpres.

Lucrurile au stat așa.
Luni, 24 mai 2021, Ludovic Orban a vizitat șantierul noii Săli polivalente din Pitești.
Mai ceva ca Nicolae Ceaușescu.
La finele vizitei, Ludovic Orban a ținut o conferință de presă.

Urmărind filmul conferinței mi-am dat seama de ce I.L. Caragiale e nemuritor. Pentru că poporul român e nemuritor în materie de comic involuntar.
Ludovic Orban a apărut la conferința de presă cu o mască de culoare galbenă (culoarea PNL),  avînd pe falca din dreapta sigla PNL 146. Asemenea fotbaliștilor care apar la conferința de presă cu tricouri conținînd reclame la Hamburgheri, Ludovic Orban a făcut reclamă pe față la aniversarea PNL.

La Conferința de presă au participat cu precădere fătuce. Nu le-am văzut, deoarece ele au stat pitite în spatele microfonului, ținut cît mai sus să vadă telespectatorii sigla posturilor. Că erau fătuci mi-am dat seama după cîteva din caracteristicile fătucelor din presă:

  • Vocea pițigăiată, de femeie în curs de formare.
  • Tendința evidentă de a se hlizi cu interlocutorul transformînd conferința de presă într-o hîrjoneală cvasierotică între fetele mari și flăcăii din bătătura uliței.
  • Plăcerea de a pune întrebări neghioabe. Dacă Sala va avea locuri de parcare. Dacă el, Ludovic Orban, s-a întîlnit în ultima vreme cu Klaus Iohannis. Una l-a pisat pe președintele Camerei Deputaților cu chestiunea școlilor de șoferi care cer de la client banii și nu le dau chitanță. I s-o fi plîns ibovnicul care face școala de șoferi.

În așteptarea momentului cu vaccinarea contracost am fost obligat să ascult întrebări de o rară neghiobie.
Conferința de presă a durat vreo jumătate de oră. Se vedea limpede că fătucele pun întrebări așa, ca să nu le ia la refec șefii din redacție c-au tăcut ca proastele. E drept că nici Ludovic Orban nu s-a lăsat mai prejos. Vădit copleșit că fătucele îi pun întrebări ca oricărui Om mare, el a pălăvrăgit pe rupte. Acolo unde se putea răspunde prin două cuvinte, a vorbit un sfert de oră. Și acolo unde putea să nu răspundă a vorbit cinci minute.

Declarația despre vaccinul contracost a fost ultima în această conferință de presă în care ambele părți au părut chinuite de efort.
Fătucele de a găsi cu orice preț o întrebare.
Ludovic Orban de a vorbi cu orice preț. Sau, cum zice Poporul, a vorbit ca să nu tacă.

Cum s-a ajuns la declarație?
O fătucă l-a întrebat ce părere are despre faptul că nu se va atinge la 1 iunie ținta de 5 milioane de vaccinați.

Ludovic Orban a bătut cîmpii cu clișee despre vaccinare vreo 10 minute. După care a rostit chestia cu vaccinarea contracost. Nu ca pe un anunț oficial, cum a apărut în presă, ci așa, ca pe un gînd care i-a trecut prin cap uitîndu-se la fătuce.

I-am zis lui Ionuț Cristache luni seara, la România 9, că nu iau în considerare declarația lui Ludovic Orban.
— De ce? m-a întrebat Ionuț Cristache – nițel intrigat.
— Pentru că – sînt sigur – a fost una dintre acele declarații făcute de un politician disperat că trebuie să vorbească fătucelor vreo 30 minute, deși el n-are idei nici de un minut.

Luni seara nu văzusem filmul pălăvrăgelii din marginea șantierului.
Marți seară, după ce l-am văzut, mi-am dat seama că intuisem exact.
Ludovic Orban vorbise ca să nu tacă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Cum a vorbit Ludovic Orban ca să nu tacă”

  • Orban e istorie…va dispare dupa congresul PeNeLe si va fi uitat imediat…un nimeni a fost, este si va fi…

  • Pai ce ne facem ca Sistemul i a pronuntat decesul lui Orban si asta vorbeste.A inviat mortul(politic),insa doar asa ca un Zombie. 😆 😆 😆 Acum incearca Catu si ai lui sa se duca la Cotroceni la Iohann sa le dea ala un tarus din gardul de la Cotroceni sa l infiga lui Orban ca al dreacu Orban se facu moroi. 😆 😆 😆

  • Nu pot fi de acord cu toate comentariile precedente, dar… Dacă PSD va fi atât de înțelept să-l propună, Mircea Geoană va fi următorul președinte. Este suficient de competent, are vizibilitate și va putea repara nedreptăți istorice. Îl vor vota 50% din liberali….

    • in primul rind ciolacu nu va accepta ca in psd sa fie altul mai ca el. Vezi cum ia inlaturat, sau trecut pe line moarta pe cei mai valorosi din partid.Nu a facut alegeri in senat sa nu fie altul mai sus ca el. Asa ca Geoana aresanse mici, din pacate.As pune pariu ca ciolacul este „alesul partidului”.

  • Mda, astia de la STAT cica dau vacinarea gratuit. Si dau si altele gratuit sau fac diferite reduceri. Ai zice ca ce darnici sunt ei. Dar DE UNDE dati voi, ma ciocoflenderilor, gratuitati? Nu din buzunarul meu?

  • Cum isi mai bate joc de viitorul romanilor regimul mitomano-cleptocratic Iohannis-PNL-Noua Securitate..?
    Ei bine, indatorarea excesiva la bancile comerciale pentru a avea de unde sifona bani catre firmele de partid si catre clientela politica e..”floare la ureche” pe langa ce urmeaza sa vi se intample..!
    Iohannis si restul cleptocratilor penelisti ai acestui regim anti-national si anti-românesc, din dorinta de a li se aproba PNRR-ul de catre UE si a primi macar o foarte mica parte din cele 80 de miliarde de euro cu care se lauda Iohannis ca le-a adus ”moca” romanilor, le-au promis chiar in paginele acestuia sa sacrifice nivelul de trai al tuturor romanilor, angajându-se in fata birocratilor corupti de la Bruxelles la:
    – îngheţarea pensiilor;
    – înghetarea salariilor;
    – creşterea vârstei de pensionare;
    – creşterea taxelor si impozitelor.
    Practic, cozile de topor mitomano-cleptocrate care conduc acum Romania, dupa ce-au jefuit tot ce-au putut sa jefuiasca, dupa ce-au vandut tot ce-au putut sa vindă, dupa ce au distrus tot ce au putut distruge (Solidaritate, Suveranitate si Demnitate nationala, Invatamant si Educatie, Sanatate, Cultura, Padurile tarii, Industria romanească, Agricultura romaneasca, Zootehnia romaneasca, Afacerile Intreprinderilor mici si mijloci românesti, si in general tot ce a mai ramas romanesc) au trecut la urmatoarea faza a distrugerii Romaniei: pauperizarea populatiei..!

    • Asta e Romanul…voteaza cu mina nu cu capul. Din acest motiv am avut 3-4 state Romanestice sau razboit intre ele, in loc de unul si bun. Asa si acum avem 3-4 partide care se intrec intre ele cum sa jefuim mai mult pe romani, iar ala de la cotroceni le tine isonul

  • Un alt idiot !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *