Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum arată astăzi școală, așa va arăta mâine țara! Renovăm școlile rurale pentru a asigura condiții moderne copiilor

De ce educatia romaneasca este pe ultimul loc in Europa?

Stiati ca doar 16% din populatia tarii a absolvit o facultate? Tarile nordice depasesc 50%, iar media europeana este de 35%. In plus, la ora actuala numai 26% dintre tinerii de 24-35 de ani urmeaza o forma de invatamant tertiar dupa finalizarea liceului (facultate sau scoala profesionala superioara). Cu 74% neinteresati de educatie nu facem altceva decat sa stagnam, ingrosand randurile celor care se pregatesc de exod, sperand, total neinformati, la o viata mai buna in afara tarii prestand munca de jos.

O spun multi angajatori: absolventii ultimilor ani sunt posesori de diplome, nu de competente reale. Rata tinerilor de 15-24 de ani fara loc de munca si care nici nu urmeaza vreo forma de educatie sau instruire (rata NEET) continua sa fie ridicata, Romania pozitionandu-se la loc „fruntas” cu 17.5% fata de media UE de 11% si tinta de 9% in anul 2030. Romania are cei mai multi tineri de 18-24 de ani din UE care renunta la educatie, cu o rata de peste 15% comparativ cu media europeana de 10%. Ne apropiem vertiginos de momentul in care doar 2 din 10 tineri romani vor mai fi studenti, fata de 4 din 10 europeni.

Exista, totusi, si vesti bune! 

Atunci cand sistemul educational este racordat la cerintele reale ale pietei fortei de munca, succesul e garantat, cu beneficii pentru ambele parti. Cel mai recent raport OCDE inregistreaza o bila alba pentru Romania: invatamantul vocational si tehnic este mai popular la noi decat in alte state membre OCDE. Respectiv, 32% dintre elevii din Romania cu varsta intre 15 si 19 ani sunt inscrisi in invatamantul secundar superior din filiera profesionala (tehnologic, vocational, profesional), spre deosebire de 24% media inregistrata in statele OCDE. Iar aproape jumatate (47%) dintre tinerii de 25-34 de ani au obtinut o calificare in invatamantul vocational sau profesional, media la nivel OCDE fiind mult mai mica (26%). In plus, raportul „Education at a Glance 2023” arata ca doar 5.1% dintre tinerii care au terminat un liceu vocational sau o postliceala au ramas neangajati, dovedind astfel rata buna de absorbtie pe piata muncii a celor calificati profesional.

La nivel national, 240 de scoli au clase de invatamant dual, iar 780 de scoli au clase de invatamant profesional. Asta desi se vede cu ochiul liber eficienta si impactul dualului. Momentan, exista scoli profesionale si licee tehnologice in sistem exclusiv dual profesional in doar 28 de judete, respectiv 58 de scoli in care exista 400 de clase duale. In anul scolar 2023-2024 un numar de 9.034 elevi (fata de 5.284 in 2021) invata in acest sistem, caruia statul ii acorda tot mai multa atentie, data fiind si presiunea mediului economic, nu numai exemplele de buna practica din Europa. In toamna aceasta s-au deschis peste 3.000 de locuri in invatamantul dual profesional, dintre care 800 numai in Bucuresti.

Functioneaza parteneriatul public-privat? 

Implicarea companiilor private in sistemul de invatamant profesional dual si investitia in baza tehnica si formarea viitorilor angajati dau roade, dovedind ca parteneriatul public-privat reprezinta o solutie sustenabila. Una dintre dovezi o reprezinta Asociatia BookLand, unul dintre ONG-urile puternic implicate in schimbarea mentalitatilor si perceptiei negative asupra educatiei romanesti prin investitiile facute in ultimii 4 ani cu ajutorul a peste 650 de companii, implicand autoritatile si comunitatile locale in renovarea si dotarea a 80 de scoli rurale.

Iar in curand, ca un pas natural in evolutia noastra, vom demara constructia primului Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, avand scopul de a forma specialistii in productie si servicii de care Romania are atat nevoie. Acest campus va fi in comuna Calinesti, judetul Arges, iar dupa ce invatam in primii 2-3 ani toate lectiile de aici, pe urmatorul il vom construi in judetul Dambovita. Si, daca vom avea succes cu noua noastra abordare educationala (iar noi asa speram), vom continua pana acoperim fiecare judet. Un plan pe urmatorii +40 de ani, realizabil daca va avem alaturi in calitate de Partener.

Aceasta scoala 100% moderna (cu biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, spatii de relaxare, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina legume si solarva fi pusa GRATUIT la dispozitia copiilor din satele si comunele argesene. De asemenea, tinerii vor beneficia la finalul studiilor de locuri de munca in cadrul companiilor cu care asociatia va derula parteneriate si programe de invatamant profesional dual. Dumneavoastra puteti fi unul dintre partenerii nostri!

Compania-copilul-familia-comunitatea locala au de castigat in urma acestui parteneriat pe care il facilitam. Vom contribui la scaderea abandonului scolar, la cresterea performantelor scolare, la cresterea respectului de sine si de tara, la o retentie de top a elevilor nostri in randul angajatorilor si la o inflorire a comunitatilor rurale in care activam. Iar abordarea noastra complexa ne va ajuta sa atingem aceste obiective! Nu peste multa vreme vom fi in masura sa va aratam cum educatia formeaza caractere: o zi in scoala BookLand va incepe cu un mic dejun sanatos, cu ore sustinute de dascali pasionati, cu pauze pline de miscare in aer liber, cu un pranz la fel de sanatos, cu afterschool in care vom face lectiile, impreuna contribuind si la bunul mers al campusului prin activitati practice. Fiecare elev va avea responsabilitati clare, dorindu-ne sa le cultivam respectul pe toate planurile.

Manualele, rechizitele, transportul, uniformele scolare si accesul la varii activitati vor fi asigurate integral de noi. Practic, vom functiona ca o scoala privata, insa cu zero taxe! Mai mult decat atat, vom plati printre cele mai mari burse liceenilor, pe cei mai buni absolventi sprijinindu-i sa treaca examenul de Bacalaureat iar pe cei excelenti sustinandu-i in urmarea studiilor superioare. In misiunea asumata ne bazam atat pe noi insine, caci vom deschide si intreprinderi sociale pentru a ne auto-gospodari, cat si pe sutele de Parteneri care ni s-au alaturat in ultimii ani. Caci binele facut se intoarce!

Cum puteti sa ne platiti cu banii deja virati catre bugetul de stat? 

Banii, produsele, serviciile atrase de Asociatia BookLand pana acum au fost exclusiv din redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin Formularul 177, prin care ii lasati pe cei de la ANAF sa ne redirectioneze diferenta de impozit pe profitul anului 2022 ramas nedistribuit. In plus, de la cei care produc sau comercializeaza materiale de constructii, mobilier, echipamente termico-sanitare sau echipamente IT vom putea cumpara produsele de care avem nevoie pentru dotarea scolilor renovate si campusului. Practic, returnam banii primiti, eficientizandu-va cashflow-ul.


Ce scoli am renovat recent in mediul rural?

Alaturi de parteneri, de autoritati si comunitati locale continuam sa renovam scoli, transformand cladirile vechi si insalubre din satele Romaniei in spatii unde copiii au parte de toate conditiile necesare pentru a invata cu drag. Merita eforturile pentru viitorul lor mai bun, dar si al nostru, ca tara! Va invitam sa urmariti cateva dintre experientele noastre si sa pasiti alaturi de Ambasadorii onorifici BookLand – Emil Hurezeanu, Dan Puric, Alexandru Preda si Gabriel Costin – pentru a descoperi scolile pe care le-am renovat recent in judetele Sibiu, Buzau, Teleorman si Vrancea.

Noi nu credem in lipsa de inspiratie

Continuam sa educam tinerii, sa le prezentam solutii la intrebarile care-i preocupa si sa le oferim surse de inspiratie si dezvoltare personala. Cautam raspunsuri cu ajutorul unei echipe de liceeni si studenti talentati, care ne sunt alaturi pentru realizarea acestui continut dedicat, pe care il publicam constant pe canalele noastre de comunicare.

BookLand Romania

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *