Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Cum au învăţat ruşii de la nemţi în cel de-al doilea Război Mondial

Ca şi alţi istorici, Michael K. Jones pune un accent aparte, în volumul de răsunet How the Red Army survived the German onslaught, Editura Casemate, 2007, tradusă la noi sub titlul Stalingrad. Cum a triumfat Armata Roşie, de editura Corint, în 2013, pe amatorismul dintîi al ruşilor în Războiul cu nemţii.
Folosind documente abia acum disponibile opiniei publice, autorul trece în revistă marile găuri ale Armatei Roşii în debutul Invaziei: lipsa de profesionalism, criza de echipament, pregătirea dezastruoasă.

Citată de autor, Tamara Kolmîkova, ofiţer de Comunicaţii al Armatei a 64-a (cea care a rezistat la Stalingrad), recunoaşte fără complexe:

„«Trupele germane acţionau cu o eficienţă incredibilă. Rămîneam uimiţi cînd vedeam cum îşi desfăşurau forţele. Trebuie să recunosc că ne-au arătat cum să luptăm. Am învăţat multe de la ei: coordonarea diferitelor unităţi, sistemul de comunicaţii, tactica de recunoaştere şi cartografiere. Am început să folosim tot ceea ce luam de la ei, trofeele pe care reuşeam să le capturăm, chiar şi hoţiile lor!»“

De la finele celui de-al Doilea Război Mondial oamenii inteligenţi îşi bat capul pentru a explica această criză de profesionalism a Armatei Roşii la începutul Operaţiunii cu nume de cod Barbarossa.
Un alt mare istoric, Antony Beevor sugerează, cînd nu demonstrează de-a dreptul, în Stalingrad, editura Penguin, 2007, că una dintre cauze ţine de raportul dintre politică şi profesionalism în Rusia lui Stalin. În toate domeniile vieţii din URSS – şi în Armată, evident – porunceau, ca unelte de valorizare, criteriile extraprofesionale:
Dosarul de cadre, datul din gură, slugărnicia, activismul politruc.

Nu întotdeauna – dacă nu chiar niciodată – profesioniştii unui domeniu pot fi şi activişti de partid temeinici.
Între politică şi profesie se degajă peste tot o diferenţă.
Mai mult ca sigur în Armata Roşie promovarea se făcea după alte criterii decît cele ale pregătirii profesionale. Dubla comandă – prin impunerea Comisarului politic – paraliza acţiunea promptă, unitară.

Cîtă vreme Armata Roşie a beneficiat de Pace, toate aceste slăbiciuni au putut fi eludate.
Manevrele, exerciţiile n-aveau puterea -deţinută de Războiul real – de a deosebi între ofiţerii buni şi ofiţerii buni doar de gură.

Războiul a adus Armata Roşie în confruntarea reală, cea în care e nevoie de profesionalism.
În scurt timp, au ieşit la iveală atît mecanismele politruce de comandă, cît şi criteriile absurde de valorizare.

Bătălia de la Stalingrad a adus ruşilor victoria atît prin disperarea eroică trăită (Nici un pas înapoi!), cît şi prin afirmarea comandanţilor profesionişti de tip Vasili Ciuikov, pentru care, deşi n-o spunea deschis – politica reprezenta o chestiune secundară.

Din nenorocire pentru Rusia, după victoria asupra Germaniei, sistemul comunist şi-a revenit în forţă.
Criteriile de apreciere şi de promovare ale persoanelor s-au întors la dosarul de cadre, datul din gură, obedienţa slugarnică.

Războiul Rece, deşi poreclit Război, n-a constituit o confruntare reală între URSS şi Occident, astfel încît viaţa să impună adevăratele criterii de valorizare: inteligenţa, creativitatea, hărnicia, spiritul de iniţiativă.
URSS s-a complăcut în defavorizarea profesioniştilor de dragul politrucilor.
Şi pînă la urmă n-a avut încotro:
A trebuit să se prăbuşească!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cum au învăţat ruşii de la nemţi în cel de-al doilea Război Mondial”

  • Serghei Koroliov-ala cu Sputnik si Laika:
    -l-au scos,i-au dat medalia si l-au pus la proiectat rachete spatziale….

  • i-au scos pe ofitzerii ALBI din gulag,
    mai draga!
    (Tamara Kalmîkova-matusha!)

  • Natura e plenar daruitoare. Ea ii daruieste unui neam tot ce i e de folos pentru vremurile pe care le petrece.
    problema apare atunci cind armonia intre darurile Naturii si ecuatia de miscare a neamului nu se manifesta.
    insa atunci cind se manifesta, la locul potrivit ajunge omul potrivit. spre ex Vasili Ciuikov. adica Natura ti a daruit un Vasili Ciuikov, iar tu, conducator, l ai pus la locul potrivit. caz in care tu, conducator, n ai Facut nimic, doar ai potrivit o piesa, care era pe masa, la locul potrivit ei. insa, in sine, povestea asta cu ‘potrivitul’ e o stiinta, ca tre sa recunosti si omul potrivit si locul potrivit.
    politicienii lucreaza cu ‘lumea politicienilor’, care e alta decit lumea in care misuna poporul, tocmai de asta ei isi construiesc lumea dupa chipul si asemanarea lor, punind Natura la indoiala in sensul ca o arunca la cosul de gunoi, inventand, spre ex, dosarul de cadre.

  • Victor Suvorov in „Spargatorul de gheata” sustine altceva… e acolo o ideea care ar trebuie analizata (macar) putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *